8 Ekim 2015 Perşembe

Singapur Gezi Rehberi


Singapur, sadece Güney Doğu Asya’da değil, dünya genelinde de adından söz ettiren önemli bir ticari ve turistik merkez. Kendisi küçük olsa da sunduğu gezilip görülecek yerler, aktiviteleri, kültür ve sanat aktiviteleri, eğlence ve alışveriş imkanlarıyla insanın başını döndürüyor.
Singapur, Aslan Şehir olarak bilinen, Asya’nın parlayan turizm merkezi bir ülke. Singapur hakkında bildiğinizi düşündüğünüz her şey her an değişebilir. Her bir köşeyi döndüğünüzde farklı sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Lonely Planet, Singapur’u 2015’in en iyi rotalarından biri olarak seçti.

Singapur hakkında bilgiler

Sir Stamford Raffles; içinde çok az insanın yaşadığı, Johor Kraliyet Ailesi’nin elinde bulunan Singapur’u yılında keşfeder. Ülkenin modern tarihi, bu tarihten  itibaren başlıyor. 1965’te Malezya’dan ayrılan ülke, büyük emekler ve yatırımlarla gelişiyor. Kente gelenler göz kamaştıran pırıl pırıl yenilik ve temizliğiyle şaşırtan bir ülke görüyor. Bir yandan yüzlerce yıllık tapınaklar, tarihi doku, diğer yanda gökdelenler, plazalar, AVM’ler.
Nüfusun yüzde 77’ni Çinliler, yüzde 14’nü Malaylar, yüzde 8’ini Hintliler, gerisini de diğer azınlıklar oluşturuyor. Singapur’un kendisine ait 40 kadar adacıkla birlikte yüzölçümü 622 km2 kadar. Nüfus yoğunluğu oldukça yüksek ve kilometre kareye yaklaşık 4488 kişi düşüyor. Eğitim seviyesi yüksek, nüfusun yüzde 96’sı okur yazar.
Çok zengin bir kültür ve tarihe sahip olan ülke, toplamda 4 resmi diliyle oldukça dikkat çekiyor. Çince, Malayca, İngilizce ve Tamil olarak bilinen Hint dilinin kullanıldığı yerde, etnik kökenler önemli rol oynuyor.
Adaya ilk gelindiğinde yerli halkın Malaylar olması resmi dil ilan edilmesinde etken olurken, günümüzde nüfusun çoğunun Çinlilerden oluşması resmi dillere bir yenisinin eklenmesinin sebepleri arasında.

Singapur’da gezilecek yerler 

Singapur, sürekli büyüyerek gezilecek çok sayıda değişik yere ev sahipliği yapıyor. Şehrin simgesi Merlion Heykeli, çok sayıda bahçe ve eski tapınaklar bu yerler arasında sayılabiliyor. Bunlara ek olarak Çin Mahallesi, Orchard Yolu, Gardens by The Bay ve Marina Bay gibi önemli yerler de sayılabiliyor.

Marina Bay

Marina Bay, Singapur’un doldurma yaparak kazandığı, Singapur Nehri boyunca uzanan bir alan üzerinde oluşturulmuş, şehrin en gözde yeri. Bölge, sahip olduğu çok sayıda otel, restoran, gökdelen ve iş merkeziyle Singapur’un kalbi konumunda. Burada bulunan dünyanın en pahalı oteli Marina Bay Sands, terasında oldukça geniş bir bahçeyle turistlerin ilgi odağı. Marina Bay bölgesi müzeleri, eski binaları, modern tasarımlarıyla yarım günü geçirebilecek bir yer. Geceleri ise Singapur’un en gözde yerleri arasında yerini alıyor.

Orchard yolu

Orchard Yolu, 2 km’yi geçen uzunluğuyla ülkenin en ünlü caddesi. En çok ziyaret edilen alışveriş yerlerinin sıralandığı yol, ayrıca kafe ve dinlenme alanlarıyla cazip. Çok sayıda eğlence yeri ve birbirinden güzel yemekleriyle ziyaretçilerini alışveriş noktaları arasında yer alıyor. Orchard Road, Singapur’u keşfetmek isteyenler için vakit ayrılıp gezilmesi gereken önemli yerlerden birisi, özellikle de alışverişi seviyorsanız!

Clarke Quay & Riverside

Singapur’un en çekici yerlerinden olan Clarke Quay ve çevresindeki Riverside, şehrin gece hayatının kalbinin attığı yerlerden. Cezbedici ışıklı gece hayatının yanı sıra burası, gelenlere günün her saati nehir kenarında mükemmel bir yemek fırsatı sunuyor. Genel olarak Çinlilerin eski evleri, dükkanları ve finans yerlerinden oluşan alandaki kullanılmayan yerler günümüzde restoran, bar ve gece kulüplerine dönüştürülmüş.
 Clarke Quay Singapur
Clarke Quay, Singapur

Chinatown

Çin Mahallesi olarak bilinen Chinatown, sahip olduğu çok sayıda dükkan, eski ev ve tarihi mekanlarıyla önemli bir bölge. Toplamda 4 ayrı yerden oluşan Chinatown, Singapur’un en eski tapınağı olan “Sri Mariamman”a da ev sahipliği yapıyor. Pek çok hediyelik dükkan bulunan yer, turistik açıdan görülecek yerler arasında.

Sentosa

Singapur’un en popüler eğlence ve tatil adası olan Sentosa Adası, tamamı insan yapımı olan bir rekreasyon alanı. Yaklaşık 12 dakikalık bir teleferik yolculuğuyla da ulaşılabilen ada, muhteşem plajı, yağmur ormanları ve enfes manzarasının yanı sıra, eğlence alanlarıyla çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Universal Stüdyoları, 5 yıldızlı otelleri, kumarhaneleri, Sualtı Dünyası, Kelebek ve Böcek Vadisi gibi çok sayıda farklı alanlarıyla özellikle çocuklu aileler için nefis bir yer.
Chinatown, Singapur
Chinatown, Singapur

Bugis ve Kampong Glam

Bugis ve Kampong Glam, Singapur’da pazar ve çarşıların en rahat keşfedilebileceği yerlerden. Arap ve Müslüman toplumların izlerinin hakim olduğu bu iki alan, özellikle kahve ve nargile hayranlarının gözde duraklarından. Çarşıların yanında burada, Hint kültürünü yansıtan etkileyici bir tapınak da görülebiliyor. Singapur çarşı ve bit pazarlarının yoğunlukta olduğu bölgede, elektronik ürün mağazaları, ucuz kıyafetler ve hediyelik eşyalar bulmak mümkün

Civic District

Civic District, şehrin önemli hükümet binaları, parkları, müzeleri ve anıtlarının bulunduğu bir yer. Burada, birbirinden güzel alışveriş yerleri, lezzetli menülü restoranları ve renkli gece hayatına rahatça ulaşmak mümkün. Yeşil oranıyla “Bahçe İçindeki Şehir” adına yakışan kent, günün her anında gelenleri kendine hayran bırakıyor.

Little India

Little India’ya adımı attığınızda kendinizi Hindistan’da sanırsınız. Singapur’daki Hint kökenli Singapurluların çoğu Güney Hindistan’dan. Civarda çok sayıda Hindu tapınağı yer alıyor. Müslümanlar için yine bir camii de bulunuyor. Alışveriş, yeme içme ve konaklama için uygun fiyatlı bir yer burası.
LiittleIndia
Little India’da çok sayıda Hindu tapınak bulunuyor

Singapur görülecek yerler

Singapur’da görülecek yerler ile ilgili oldukça uzun bir liste verebilirim, ancak en önemlilerinin isimlerini vermeyi uygun görüyorum. Görülecek yerlerin en önemlileri arasında Gardens Bay the Bay, SuperTrees, National Orchid Garden, Singapur Botanik Bahçeleri, Singapur Hayvanat Bahçesi, Jurong Kuş Parkı, MacRitchie Reservoir, Marine Life Park yer alıyor. Ayrıca Asya Medeniyetler Müzesi, Peranakan Müzesi de listeye eklenebilir. Bu konuda başlı başına bir liste hazırlayacağım.

Singapur’da yapılacak şeyler

Sentosa Adasın’ın tüm aktiviteleri oldukça güzel. Marina Sands Hotelin SkyDeck’ine çıkıp hem günbatımı izlenebilir, hem nefis fotoğraflar çekilebilir. Singapore Flyer dünyanın en büyük dönem dolaplarından birisi, denenebilir. İlginç deneyim peşinde olanlar ise Gece Safarisi’ni denemeliler. Clark Quay’dan tekene turu ile Riverside ve Barina Bay bölgesini gezmek de tavsiyelerim arasında.

Singapur gece hayatı

Singapur, gezilecek yerleri ve yeşilin içinde kaybolan bahçeleriyle güzel olduğu kadar, renkli gece hayatıyla da oldukça çekici bir yer. Havanın karamasıyla ışıl ışıl olan sokakları ve müzik sesleriyle burası, ziyaretçilerine günün her saati farklı deneyimler sunuyor.
Geceleri puba dönüşen çok sayıda mekanı, özellikle çatı barlarının manzarası ve birbirinden lezzetli kokteylleriyle şehir, her anın keyfini çıkarmak isteyenlerin gözdesi. Sadece gündüz gezildiğinde adeta yarım bir tablo gibi kalan yer, rengarenk geceleriyle bunu tamamlıyor.
1-Altitude
1-Altitude BAr Restauran Singapur’un en hoş manzaralı yerlerinden birisi
Marina Bay’in nefis manzarasına bakan dünyanın en yüksekteki roof barlarından 1-Altitude, günü harika bir yerde bitirmek için ideal. Singapore Sling içkisi Singapur’un yerel kokteyli ve bu yıl 100 yaşını doldurdu. Burada tadına bakın derim.

Singapur alışveriş

Alışveriş, Singapur’da ulusal bir eğlence olarak kabul edildiği için oldukça önemli bir yere sahip. Hi-Tech marka tasarımlarda herkes için çok sayıda farklı ürün bulunuyor. Bunların yanı sıra çok sayıda internet portalında ve yerel pazarda da birbirinden farklı ve ilgi çekici mallar bulmak mümkün. En çok ziyaret edilen yerler arasındaki Orchard Yolu, alışveriş tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Işıl ışıl sokaklarıyla adeta festival havasına bürünen yol, modern alışveriş merkezleri ve otelleriyle gelenleri büyülüyor. Özellikle Noel zamanı daha da renklenen yer, göz kamaştırıyor.
Buranın yanında alışveriş yapmak için çok sayıda farklı mekanlar da bulunuyor. Bunların arasında ChinatownArab StreetLittle IndiaBugisHolland VillageKatong veTampines gibi yerler sayılabiliyor. Genelde 21:30 ve 22:00’a kadar süren alışveriş saatleri, festival zamanlarında daha geç saatlere kadar uzayabiliyor.
Singapur alışveriş
Singapur tam bir alışveriş cenneti.
Yıl ortasında yapılan Büyük Singapur İndirimi ile pek çok yer fiyatlarını oldukça indirerek gelenleri utlu ediyor. Çoğu zaman %25 ile %30 arasında yapılan indirim zamanında, mağazalardan karşılaştırma yaparak en uygununu seçmek ve kredi kartıyla ödeme yapmak mümkün.

Singapur yeme-içme

Çok çeşitli olan Singapur mutfağında tüm kültürlerden izler bulmak mümkün. Hint, Çin, Malezya ve Tayland yemeklerinin ağırlıkta olduğu bölgede son dönemlerde Türk, İspanyol, Lübnan, İtalyan mutfakları da gelişme gösteriyor. Lüks restoranların yanı sıra sokak satıcılarının da sayısının fazla olduğu yerde, herkese uygun alternatif lezzetler bulmak mümkün.
Singapur-Yemek
Swissotel Merchant Court Otel’den
Genel olarak değişik tatlardaki Hint ve Çin yemeklerinin, alışılmış Avrupa damak tadına yakın pişirildiği restoranlarda neredeyse tüm mutfaklar birbirine geçmiş durumda. Tüm dünya lezzetlerinin ve yemek kültürün birleşip sunulduğu Singapur’da baharatlar vazgeçilmezlerin başında yer alıyor. Et, balık ve tavuğun daha çok tercih edildiği yemekler, kullanılan baharat ve soslarla benzersiz tatlarda gelenlere sunulmaya devam ediyor.

Singapur otelleri

Singapur, butikten lüks otellere kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Chinatown’da genel olarak küçük butik oteller ve misafirhanelerden, Marina Bay’da büyüleyici kumarhanelerin olduğu şehre, Sentosa ve tema parklarıyla adını duyuran adaya kadar her zevke ve bütçeye uygun yerler bulunuyor.
Singapur Sling
Singapur Sling; ülkende keşfedilen en ünlü içecek
Orchard Road’da kalmak isteyenler Grand Orchard Hotel’de kalabilirler. Gayet güzel bir otel. Yine Clarke Quay’in en güzel yerlerinde yer alan Swissotel Merchant Court Otelenfesi bir tercih olabilir. Hostel tercih edecekler için ise en uygun yerlerden birisi Little India. Buradaki The InnCrowd Hostel‘de 10 günden fazla kaldım. Geylang Caddesine yakın olan Joo Chiat Road’taki Betel Box da tavsiyemdir.

Ne zaman gidilir

Singapur, ekvatorun 137 km kuzeyinde yer alan, tropik iklime sahip bir ülke. Yani garanti vereyim her mevsim oldukça sıcak. Bu nedenle yılın herhangi bir zamanı ziyaret edilebilir. Mevsimsel değişimlerin açısından, bazı aylar diğerleri kadar sıcak değil. Aralık ayından Haziran’a kadar olan dönem yüksek sezon olarak adlandırılıyor. Aralık ortası Çin Yeni Yılına denk geldiğinden en yoğun sezon. Bu tarihte şehir oldukça canlı ve hareketli, ama otellerde yer bulmak zor olabilir.
Kasım-Mart arasındaki dönem, kuzey doğu musonları nedeniyle iklimsel olarak diğer dönemlere göre daha serin. En çok yağış aldığı dönem ise Kasım-Ocak arası. Diğer dönemlerde de yağmur görülse de kısa süreli oluyor.
Günlük ortalama hava sıcaklığı 27°C, gün içi sıcaklık 22 ile 35 °C arasında değişiyor. Ortalama nem ise %84 civarında. Kısaca Singapur dört mevsim ziyaret edilebilecek bir ülke.

Singapur ulaşım

Verimli ve temiz bir ulaşım ağına sahip Singapur, gelenlere şehrin her köşesini gezme fırsatı sunuyor. Otobüs, taksi, MRT olarak adlandırılan yeraltı demiryolu hattı, kiralık arabalar, motosiklet ya da yürüyerek kent baştan başa gezilebiliyor. Sabah 06:00 – gece 24:00 saatleri arasında işleyen halk otobüslerinin ücretleri MRT’ye göre daha ucuz ve ağları daha geniş.
Singapur'a nasıl gidilir
Singapur’da en iyi ulaşım aracı metro
Birçok otobüsün kullandığı “sightseers” yolu haricinde, Singapur şehri gezen Trans-Island Otobüs Servisi ve Singapore Otobüs Servisi adında 2 gezi hizmetine de sahip. Otobüs fiyatlarının klimalı ya da klimasız olmasına ve güzergah uzunluğuna bağlı olarak değiştiğini de belirtmek gerek.
Singapur Havayolları haftanın her günü İstanbul-Singapur uçak seferleri düzenliyor. Daha önce Singapur’a yaptığım 2 seyahati de Singapur Havayılları ile yaptım. Bunun dışında Türk Hava Yolları, Qatar Airways ve diğer bir çok havayolu firması tercih edilebilir.
Yeşillikler içinde kaybolarak “Bahçeler İçindeki Şehir” olarak da anılan Singapur, gelişmeye devam eden yerler arasında. Gezilecek yerleri, tamamı insan yapımı olan özel alanları, bahçeleri ve restoranlarıyla adını oldukça duyuruyor. Bunların yanı sıra, renkli alışveriş mekanları, geniş yemek kültürü, eğlence tesisleri ve muhteşem ulaşım ağıyla da gelen turistlerin beğenisini topluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.