3 Ocak 2015 Cumartesi

Brüksel Rehberi

Brüksel Rehberi güzel ve eğlenceli bir Brüksel gezisi için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilerin bir arada toplandığı bir gezi rehberi. Brüksel rehberi toplamda 30’den fazla yazıdan meydana geliyor. Brüksel rehberi sayfalarında Brüksel hakkında genel bilgiler, Brüksel tarihi, gezi sırasında ihtiyacınız olabilecek bilgiler, gezilecek yerler, alışveriş, ulaşım, yeme & içme ve konaklama gibi temel konularda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Brüksel Haritası
Belçika’nın başkenti olan Brüksel aynı zamanda ülkenin de en turistik şehirlerinden biri. Brüksel’de gezip görebileceğiniz bir çok önemli tarihi yapı bulunuyor. Şehrin en dikkat çeken yeri ise Grand Place Meydanı. Bunun dışında şehir Avrupa Birliği ile ilgili bir birime de ev sahipliği yapıyor. Şehirde gezip görülecek yerlerin konumunuBrüksel haritası görselinde bulabilirsiniz

Brüksel Hakkında Bilgiler

Belçika’nın başkenti olan Brüksel sahip olduğu turistik merkezler ile dikkat çekmektedir. Şehir nüfusunun 1 milyon olduğu kentte Avrupa Birliği ile ilgili bir çok önemli kurum bulunmaktadır. Amsterdam, Paris ve Lüksemburg gibi önemli Avrupa şehirlerine yakın olan Brüksel’e hızlı trenler ile ulaşım son derece kolay.
Tarihi boyunca bir çok önemli olaya sahne olan Brüksel’in yükselişi Brabant Dükü’nün Brüksel’i başkent yapması ile başlamıştır. Şehir mimarisinin geliştiği zaman ise 15.yy civarıdır. 16. yüzyılda V. Charles ile tekrar yükselişe geçen şehir  17. yüzyılsonlarında bombalanması ile acılı günlere geçiş yapmıştır. Dünya savaşları sırasında şehir çok fazla kayıp vermese de etkilenmiştir. Günümüzde ise şehir Avrupa Birliği’nin bir çok kurumuna ev sahipliği yapmaktadır.
Kış aylarının soğuk ve sert geçtiği Brüksel’de yazlar genellikle sıcaktır. Temmuz ve Ağustos ayları turizmde yoğun aylar olarak bilinmektedir. Şehrin önemli organizasyonlarından olan Grand Place Flower Carpet (Büyük Saray Çiçek Halısı)  her yıl Ağustos ayında Grand Place’da düzenlenmektedir.

Brüksel Rehberi

Gezilecek Yerler

Brüksel rehberinin en önemli konularından biri şehirdeki gezilecek yerler. Brüksel’in dünyaca ünlü Grand Place Meydanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. Belediye Sarayı ve Brüksel Müzesi meydandaki en güzel yapılardan birkaçıdır. Meydana yakın konumda yer alan Manneken Pis (İşeyen Çocuk Heykeli) ise şehrin en önemli ve ünlü simgelerinden biridir. Bunlar dışında sahip olduğu sıradışı tasarım ile Atomium ve Avrupa’nın en önemli yapılarının minyatürlerinin sergilendiği Mini Europe da diğer önemli gezi noktalarıdır.
Brüksel gezilecek yerler konusunda her ne kadar diğer Avrupa şehirleri kadar çok zengin bir seçenek sunmasa da bir kaç günlük Brüksel gezisi boyunca gezginlere eğlenceli anlar yaşatabilecek yerler ile dikkat çekiyor. Özellikle şehrin merkezi olan Grand Palace başta Avrupa olmak üzere dünyanın en güzel meydanlarından biri.
Brüksel gezilecek yerler listesinde yer alan tüm yapıların fotoğraflarını üstteki görselde sıralı bir şekilde bulabilirsiniz. Listedeki önemli gezi noktaları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz ilgili bağlantıları kullanabilirsiniz.

Brüksel Gezilecek Yerler Listesi

• Grand Place:
Grand Place (Grote Markt) Brüksel’de bulunan bir meydandır. Üç farklı mimari tarzı birleştirerek Avrupa’nın en güzel meydanlarından biri olmuştur. Barok, gotik ve Louis XIV mimari tarzları ile yapılan meydan 1998 yılında UNESCO Dünya Tarih Mirası listesine seçilmiştir.
Grand Place inşa edildiği dönemde yiyecek alış satışının yapıldığı bir yerdi. Bu nedenle meydanı çevreleyen sokaklara yiyecek isimleri verilmiştir. Sokaklardan bazılarının isimleri tavuk, peynir, tahıllar gibi isimlerdir. Meydanın inşasında sonra meydana ve civarına da görkemli binalar yapılmıştır. Zaman içerisinde yenileme çalışmaları geçiren bu yapılar özellikle 1695’de Brüksel’in Fransa tarafından bombalanması ardından yeni bir sürece girmiştir.
Brüksel’in ana meydanı olan Grand Place şehrin en turistik noktalarındandır. Meydan 68 x 110 metre ölçülerindedir. Küçük dükkanlardan ünlü markalara kadar birçok mağaza da bu meydana renk katmaktadır.
Grand Place
Brüksel’in ünlü meydanı Grand Place her zaman için insanlarla doludur. Gündüzleri turist ve öğrenci grupları meydanı doldururken geceleri genellikle gençlerin akın ettiği bir yerdir. Brüksel’e geldiğinizde Grand Place civarında kalmak istiyorsanız civarda birçok otel seçeneği mevcuttur. Ayrıca meydanda ve ara sokaklar da birçok kafe ve restoran vardır. Merkezi bir yer olduğu için fiyatları biraz daha pahalıdır. Çeşitli dünya mutfaklarını tadabileceğiniz bu restoranlar Yunan ve Türk ağırlıklıdır. Fakat oraya kadar gitmişken ünlü Belçika yemeklerini tatmanız da fayda vardır.
13. yüzyılda inşa edilen Grand Place o dönemden günümüze önemini her daim korumuştur. Tarihi ve mimari açıdan önemli olan bu meydan günümüzde birçok konser ve organizasyona da ev sahipliği yapmaktadır. Havanın güzel olduğu dönemlerde Grand Place’de bir çiçek pazarı düzenlenmektedir. Rengarenk çiçek çeşitleri meydana ayrı bir hava katmaktadır.
Grand Place Gece
Grand Place yerli ve yabancı turistler için buluşma noktasıdır. Rue du MidiRue Marche aux HerbesRue du Lombard gibi ana sokaklar bu civardadır. Meydana metro ile ulaşmak mümkündür. Buraya gelmek için “Centrale“, “Bourse” veya “De Broukere” istasyonları kullanılmalıdır.
• Belediye Sarayı:
Town Hall (Belediye Sarayı, Fra: Hotel De Ville), Brükselbelediye binasıdır. Orta çağdan kalma gotik bina, Grand Placemeydanında bulunmaktadır. Town Hall’ın 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.
Town Hall’ın en eski kısmı yapının batı kanadıdır. 1402 – 1420 arasında inşa edilen bu kısım Jacob van Thienen tarafından tasarlanmıştır. Bunun dışında eklenen daha kısa bir kanat 1444 yılında eklenmiştir. Yapının sağ kanadı Guillaume tarafından 1452’de yapılmıştır.
Town Hall’ın gotik tarzda yapılan 96 metrelik kulesi Jan van Ruysbroek’in tasarımı çerçevesinde yapılmıştır. Bu kule 1455 yılında eski çan kulesi ile değiştirilmiştir. Yapının mimarisinde asimetrik öğeler dikkat çekmektedir. Bunun nedeni uzun sürede ve farklı zamanlarda inşa edilmesi olarak gösterilse de bir efsaneye göre bu hataları fark eden mimar kuleden ölüme atlamıştır.
Town Hall
İçi kadar Town Hall’ın dış yüzü de sanatsal ve mimari öğeler taşımaktadır. Ön yüzünde soylular, azizler ve alegorik figürleri tasvir eden öğeler bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan heykeller eskilerinden esinlenerek yapılmıştır. Eski olanları ise koruma amaçlı şehir müzesinde “King’s House” kısmında muhafaza edilmektedir.
Town House en çok 1695 yılında Fransızların şehri bombalaması sırasında zarar görmüştür. Bu dönemde arşivler ve koleksiyonlar da zarar görmüştür. Zamanla binaya yeni kanatların eklenmesi ile toparlanma dönemi başlamıştır. İç avlusu 1712’de Corneille van Nerven tarafından, iç kısmı ise 1868’de gotik mimari ile Victor Jamar’ca yapılmıştır.
Town Hall’ı gezmek istiyorsanız içi için turlar düzenlenmektedir. 15. yüzyıl sanat çalışmaları ile duvar halıları görmeye değerdir.
• Manneken Pis
Manneken Pis (İşeyen Çocuk Heykeli), Brüksel’in büyük ihtimalle en ünlü heykelidir. Grand Place’e yakın rue de l’etuve 31’de bulunan bu heykel işeyen küçük bir çocuğu tasvir etmektedir. sadece 61 santimetre uzunluğundaki Manneken Pisbronzdan yapılmış bir heykeldir. 1618 ya da 1619 yılında Grand Place’deki yerine yerleştirildiği düşünülmektedir.

Kimileri tarafından sanat eseri olarak değerlendirilenManneken Pis eleştirilere de maruz kalmaktadır. Her şey rağmen heykel Brüksel’in sembollerinden biri haline gelmiştir. Bu küçük heykelle ilgili birçok efsane bulunmaktadır. Hangisinin ne derece doğru olduğu bilinmese de Manneken Pis neden dikilmiştir? İşte bu merak konusudur. Hikayelerden birinde yerli halktan birinin oğlunu kaybedip sonrasında bulduktan sonra bu heykeli şehre armağan ettiği söylenmektedir. Başka bir efsaneye göre bu çocuk bir ajandı! Bazı yerlere bomba yerleştirerek şehre ve insanlara zarar verdiği söylenmektedir. Hikayeler ne derse desin Manneken Pis genel olarak sevilen bir heykeldir.
Manneken Pis sadece bir heykel olarak görülmemektedir. Brüksel’in yıllık takviminde ve kutlamalarında bu küçük heykele de mutlaka yer verilmektedir. Bu heykelin bir gardırobu bile vardır. Dünyanın çeşitli yerlerinden kıyafetlere sahip olan heykelin en çok ilgi gören kostümü Santa Claus kıyafetidir. Koleksiyonuna en son eklenen parça Haining, Çin’den deri kırmızı bir kıyafettir. Yaklaşık 760 tane kıyafete sahip olan heykelin koleksiyonun Brüksel Müzesinde görülebilir. Heykele her hafta farklı kıyafetler giydirilir. Özel organizasyonların olduğu günlerde değişik Belçika biraları Manneken Pis’ten akıtılmakta ve halka dağıtılmaktadır.
1980 lerde heykele arkadaş olarak küçük bir kız heykeli yapılmıştır. Fakat bu heykel beklenen ilgiyi görmemiştir ve Manneken Pis kadar bilinmemektedir. Ünlü işeyen çocuk heykeline yakın bir mesafede bulunmaktadır.
Manneken Pis heykeli birçok kez çalınmıştır. Son olarak 20. yüzyılda bir grup öğrenci tarafından çalınsa da geri getirilmiştir. Bu heykel Brüksel’in geleneksel hediyelik eşyalarına esin kaynağı olmaktadır. Birçok ürün üstünde Manneken Pis silueti görülebilir.
Heykel, Town Hall’ın güney batısında yer almaktadır. Eğer Grand Place Meydanı’ndaysanız ve Town Hall’a bakıyorsanız soldan çıkıp Town Hall’ın iki blok gerisine gitmelisiniz.
• Atomium
Atomium Brüksel’de bulunan ikonik bir binadır. 1958 yılında Brüksel’de düzenlenen dünya fuarı için inşa edilmiştir ve bu fuar için yapılan yerlerden ayakta kalan tek binadır. Andre Waterkeyn’in tasarladığı Atomium, bir demir kristalinin 165 milyar kez büyütülmüş halidir.
Atomium farklı tasarımı ve mimarisi ile dikkat çekmiş ve turistik hale gelmiştir. Her bir kısmı 18 metre çapında olan 9 kısımdan oluşmaktadır. İnşasında paslanmaz çelik ve alüminyum kullanılmıştır. 2004 yılında yenileme çalışmaları başlamış ve 2006 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.
Atomium’un en son katında bir restoran bulunmaktadır. Yapının en altından asansörle ulaşılan bu restoran Brüksel’in panoramik olarak görülebileceği bir mekandır. Diğer dört katına da sadece asansörle ulaşılabilmektedir. Üç katı düzenlenen organizasyonlar için ayrılmıştır. Özellikle çocuklara yönelik olan kısımları ile de dikkat çekmektedir. Bu sebeple yıl içerisinde Atomium öğrenci grupları tarafından da sıklıkla ziyaret edilir.
Atomium

Atomium Giriş Ücretleri, Saatleri ve Ulaşım

Atomium her gün 10.00 – 18.00 arasında açıktır. Bilet gişesi 17.30 da kapanmaktadır. Giriş biletleri bireysel ve grup biletleri olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Bireysel biletler kısmında fiyatlar şu şekildedir: 6 yaş altı, engelli, araç sürücüleri ücretsiz; 6 – 11 yaş 6 Euro; 12 1- 18 yaş 8 Euro; öğrenci 8 Euro; öğretmen 9 Euro; 19 – 64 yaş 11 Euro; 65 yaş üstü 8 Euro’dur.
Grup olarak alırsanız ise ödenecek tutarlar şu şekildedir: (20 kişi ve üstü) 6 yaş altı, engelli, araç sürücüleri ücretsiz; 6 – 11 yaş 4 Euro; 12 – 18 yaş 6 Euro; öğrenci 6 Euro; öğretmen 7 Euro; 19 – 64 yaş 9 Euro; 65 yaş üstü 6 Euro’dur.
Tüm bu hizmetlerin yanı sıra grup olarak sesli rehber hizmeti 1 – 25 kişi arası 80 Euro, bireysel sesli rehberlik ise 2 Euro’dur.
Atomium bünyesindeki Mini Europe, Far East & Planetarium ve Dino World için ayrı bilet fiyatları mevcuttur. Detaylar için Atomium resmi internet sitesi kontrol edilmelidir.
Atomium Brüksel’in kuzeyinde, Heysel’de bulunmaktadır. Metro ile gelmek isterseniz 6 numaralı hattın son durağında inip biraz yürümeniz gerekmektedir. İlginç tasarımı ile burayı kaçırmanız imkansızdır!
• Mini Europe
Mini Europe (Mini Avrupa), Brüksel’de bulunan bir minyatür parkıdır. Avrupa’dan yaklaşık 350 minyatür parkta görülebilir. Bruparck adı verilen eğlence parkı içerisinde bir lunapark, su parkı ve Atomium ile birliktedir. Bir günde tüm bu yerleri ziyaret etmek mümkündür. Bir günde dünyanın birçok yerine ait farklı yerlere gidemezsiniz ama aynı biletle park içinde dünyanın en ünlü yapılarının minyatür hallerini görebilirsiniz.
Mini Europe Belçika hükumeti tarafından desteklenmiş ve Prens Philip tarafından 1989 yılında açılmıştır. 24.000 metre karelik alan üstüne kurulu olan park tasvir ettiği binaların 1:25 küçültülmüş halleridir. Binalar, alanlar, anıtlar ve Avrupa şehirlerinin minyatürleri oldukça ilgi çekicidir. Tüm alanın üstü açık olduğu için minyatürler yağmur, kar, dolu gibi doğa koşullarına dayanıklı şekilde yapılmıştır.
Park, özellikle çocuk ve okul gruplarını ağırlamaktadır. Bazı minyatürler oldukça büyük olduğu için fotoğraflara konu olmaktadır.
Mini Europe

Mini Europe Giriş Ücretleri ve Saatleri ile Ulaşım

Park, Atomium yakınındadır ve birkaç saatte Avrupa’ya ait farklı kısımlar ziyaret edilebilir.
Mini Europe 16/03/ 2013 – 30/ 06/ 2013 arasında 09.30 – 18.00, 01/ 07/ 2013 – 31/ 08 / 2013 arasında 09.30 – 20.00, 01/ 09/ 2013 – 30/ 09/ 2013 arasında 09.30 – 18.00, 01/ 10/ 2013 – 05/ 01 / 2013 arasında 10.00 – 18. 30 saatlerinde açıktır.
Mini Europe giriş ücretleri farklılık göstermektedir. Sadece parkı  ziyaret etmek isterseniz bilet 10.60, 60 yaş üstü bilet 14.20, Oceade bilet 14.80, 60 yaş üstü 17.80, Mini Europe + Oceade bilet 19.50, 60 yaş üstü 25.90, Mini Europe + Atomium bilet 12 yaş altı için 15.60, 12 – 18 yaş arası 21, 60 yaş üstü 23.40, şehir turu + Mini Europe bilet 19.00, 60 yaş üstü 32, Mini Europe + Planetarium bilet 13.60, 60 yaş üstü 18 Euro’dur.
Parkta gece aktiviteleri de düzenlenmektedir. Havai fişek gösterilerinin de yapıldığı bu gecelerde park gece yarısına kadar açıktır. Bu özel organizasyon tarihleri düzenleme öncesinde duyurulmaktadır.
Parka tramvay ya da otobüs ile gelebilirsiniz. Tramvay 7 ve 51 numaralı hatlar, 84, 88, N17 ve N18 numaralı otobüsler ile Mini Europe’a ulaşabilirsiniz. Metro ile gelmek isterseniz 6 numaralı hattı kullanıp Heysel durağında inmelisiniz.
Ziyaret saatleri ve ücretleri değişebilmektedir. Öncesinde resmi web sitesini ziyaret etmekte fayda vardır.
Mini Europe 2
• Kraliyet SarayıRoyal Palace (Kraliyet Sarayı), kraliyet ailesinin resmi sarayıdır.Brüksel’in merkezinde bulunan saray kraliyete aittir fakat son dönemlerde kullanılmamaktadır. Kral, kraliçe ve ailesi Royal Castle of Laeken’de Brüksel merkezine uzak bir yerde yaşamaktadır. Bu yer Atomium’a yakındır.
Royal Palace Brüksel Park’ının önündedir. Parkla saray arasında uzun bir meydan vardır. Meydanın bir tarafında da Palace of Nation adı verilen federal parlamento binası vardır ve saray ile bu bina Belçika’nın hükumet sistemi monarşiyi sembolize etmektedir.
Sarayın ön yüzü 1900 yılında Kral II. Leopold döneminde yapılmıştır. Sarayın ilk olarak 18. yüzyılda inşa edilmeye başlandığı düşünülmektedir. Fakat Royal Palace’ın üstüne kurulduğu alan aslında orta çağlara kadar gitmektedir. Bu alandaki ilk bina 11. – 12. yüzyılda yapılmıştır. Bu dönemde bir kaleye benzeyen yapı Brabant Dükü’nün evi olarak kullanılıyordu. Sonraki yüzyılda baştan inşa edilen bina bu kez Brabant’ın veliahtlarınca kullanılmıştır. Kullananlar arasında Burgundy Dükü, İmparator V. Charles, Avusturya Dükü gibi isimler bulunmaktadır.
Royal Palace
Royal Palace içerisinde bulunan taht odası 15. yüzyılda Kral Philip için yapılmıştır. Bina kompleksi 1731 yılında meydana gelen bir yangında zarar görmüştür. Saray bu yangından kalanların üstüne inşa edilmiştir. Yapılan kazılar yangından geriye kalan birçok kısmı açığa çıkarmıştır. Yangından sonra iki ayrı yapı inşa edilmiştir. Birisi hükumetin kullanımı diğeri Coudenberg Manastırı içindi. William of Orange bu iki yapıyı bir galeri ile birbirine bağladıktan sonra bu, günümüzde gördüğümüz Royal Palace’ın başlangıç noktası oldu.
Kral II. Leopold sarayın kraliyet ailesi için çok sade olduğunu düşünüyordu. Bu sebeple mimar Alphonse Balat ile görüştü ve sarayın genişletip güzelleştirilmesini istedi. Leopold döneminde saraya görkemli ziyaretçi odaları eklendi. Çalışmalar 1904 yılında sarayın ön yüzü ve ön bahçelerin eklenmesi ile tamamlandı.
Royal Palace ziyaret saatleri genellikle Temmuz – Eylül arasında 10.30 – 16.30 arasındadır. Brüksel’de bulunan bu saraya metro ile “Parc” durağında inerek ulaşabilirsiniz.
St. Michael and St. Gudula Cathedral Brüksel’de bulunan bir Katolik katedralidir. Treurenberg Tepesi’nde yer alan Katedral köklü bir tarihe sahiptir.
St. Michael and St. Gudula Cathedral , Belçika’nın milli kilisesidir. Kraliyet ailesine ait düğün ve cenaze merasimleri burada düzenlenmektedir. 12. yüzyıldan kalma olan kilise katedral statüsüne ancak 20. yüzyılda kavuşmuştur.
Günümüzde katedralin bulunduğu alanda 8. yüzyılda St. Michael’a ithaf edilen bir şapel bulunduğuna inanılıyordu. Sonrasında 11. yüzyılda aynı yere Brabant Dükü II. Lambart tarafından bir kilise inşa edilmiştir. 1047 yılında buraya St Gudula’nın kutsal emanetleri getirilmiştir ve kiliseye St. Michael and Gudula adı verilmiştir. 13. yüzyılın başında I. Henry tarafından yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Bu dönemde Belçika’da gotik mimarinin etkileri gözükmekteydi. 1225 yılında başlayan çalışmalar nerdeyse 300 yıl sürdü. Yenileme ve genişletme çalışmaları gotik öğeler içererek gerçekleştirildi.
St. Michael and St. Gudula Cathedral
St. Michael and St. Gudula Cathedral’ın iç dizaynı bu kadar ünlü gotik bir katedralden beklenildiği kadar etkileyici değildir. Binanın sütun ve duvarlarının daha iyi işlenmiş olması beklense de mimari açıdan pek başarılı bulunmamıştır. Victor Hugo bu katedrali gotik tarzın en sade temsilcisi olarak tasvir etmiştir.
Katedral içerisinde görülebilecek önemli parçalardan biri batı tarafında yer alan İmparator I. Charles’ın bağışladığı kıyamet sahnesi işlemesidir. Ayrıca 18. yüzyıldan kalma Henri Francois Verbruggen imzalı tahta barok süsleme de görmeye değerdir.
St. Michael and St. Gudula Cathedral içerisinde küçük bir müze de bulunmaktadır. Katedrale ait değerli eşyaların sergilendiği bu müze de katedrali daha zengin hale getirmektedir.

St. Michael and St. Gudula Cathedral Ziyaret Bilgileri

St. Michael and St. Gudula Cathedral girişi ücretsizdir. Katedral Pazartesi – Cuma günleri 07.00 – 18.00, Cumartesi günleri 08.30 – 18.00 (ziyaretler sadece 08.30 – 15.30 arasında) ve Pazar günleri 08. 30 – 18.00 (ziyaretler sadece 14.00’den sonra) saatleri arasında açıktır. St. Michael and St. Gudula Cathedral’ine metro ile ulaşabilirsiniz. Parc ya da Gare Centrale duraklarından birinde indikten sonra 10 dakika yürümeniz gerekmektedir.
Parc du Cinquantenaire ya da diğer adıyla Jubelpark,Brüksel’de bulunan bir parktır. Sadece park olarak değerlendirilmeyen bu alan Belçika’nın sembollerinden biridir. Parkın ismi “park of the fiftieth anniversary” (ellinci yıl dönümü parkı) anlamına gelmektedir.
30 hektarlık bir alan üstüne kurulu olan Parc du Cinquantenaire1880 yılında Ulusal Sergi çerçevesinde planlanıp gerçekleştirilmiş bir yerdir. Belçika’nın özgürlüğünün 50. yılı anısına yapılan park o dönemden günümüze önemini korumuştur. İçerisinde bahçeler, gölcükler, şelaleler ve değerli eserler bulunmaktadır.
Brüksel’in ünlü parkı Parc du Cinquantenaire beşgen şeklinde inşa edilmiştir. Parkın güney doğu kısmında devasa bir tak bulunmaktadır. İki kollu bu takın kollarından Brüksel’in ünlü üç tane müzesine ulaşılmaktadır. Soldan giderseniz arabanın tarihsel gelişimi ile ilgili olanAutoworld, sağdan giderseniz bir sanat ve bir ordu müzesine varırsınız.
Parc du Cinquantenaire
Eğer şehri daha yüksek bir noktadan görmek istiyorsanız ordu müzesindeki girişten takın üstüne ücretsiz çıkabilirsiniz. Havanın açık olduğu bir günde buradan şehrin büyük bir kısmını görmek mümkündür.
Parc du Cinquantenaire içerisinde ünlü bir de çeşme mevcuttur. Bu çeşme genellikle insanların mola verdiği ve tak ile fotoğraf çektirdiği bir yerdir. Eğer tüm parkı yürüyerek gezecek vaktiniz varsa mutlaka burasının Brüksel’in en güzel parklarından biri olduğunu fark edersiniz. Gezmek ve dinlenmek için uygun olan parkta koşu yapmak, piknik yapmak ya da güneşli günlerde güneşlenmek mümkündür.
Brüksel turistik bir şehir olsa da iş dünyası ve plazaların da çok olduğu bir yerdir. Parc du Cinquantenaire böyle bir ortamda yerli ve yabancı turistlere farklı bir dünya olanağı sunmaktadır. Park içerisinde yıl boyunca konser, gösteri, festival, film gösterimi, spor olayları gibi birçok farklı organizasyon düzenlenmektedir.
Brüksel’in bu ferah noktasına metro ile ulaşabilirsiniz. Merode adı verilen metro ile buraya gelmek mümkündür.
• Autoworld:
Autoworld Brüksel’de bulunan bir müzedir. Parc du Cinquantenaire’nin güneyinde yer almaktadır. Araba temalı olan müze şehrin ilgi çeken noktalarından biridir.
Müze içerisinde yaklaşık 400 kadar araç görülebilir. Bu araçlar ile ziyaretçiler zaman yolculuğuna çıkarılır. Özellikle araba meraklıları için bulunmaz bir yerdir. Autoworld içerisinde bulunan araçların çoğu Avrupa ya da Amerika kökenlidir. Packard, Old Mobile, Mercedes, BMW, Renaults, Tatras, Ford T Birds ve Bugatti burada görebileceğiniz markalardır.
Bu Brüksel müzesi içerisinde görebileceğiniz ilk araba çeşidi 1886 yılına ait bir at arabasının motor ve direksiyon eklenmiş halidir. Serginin giriş kısmı ikiye ayrılmaktadır. Araçları kronolojik sıra ile görmek için önce sola, saat yönünün aksine, ardından da saat yönüne ve sağa gitmek gerekmektedir.
Autoworld
Autoworld birinci katta motor ve parçalarının yer aldığı küçük bir oda bulunmaktadır. Gerçek bir araba kurduysanız burayı da mutlaka görmelisiniz. Burada yer alan parçalardan bazıları 1853 yılında Napoleon’ın üçüncü düğünü için kullanılan araçtan çıkarılmıştır.
Autoworld
Müzenin asma katında 1800 – 2000 yılları arasındaki araçlar ile ilgili bir zaman çizelgesine sahiptir. Burada yapacağınız incelemelerde araçların tarihsel gelişimi ile ilgili detaylı ve görsel bir fikre sahip olabilirsiniz. Burada ünlü Ferrai ve Jaguar markalarının ilk modellerini de görmeniz mümkündür. Bu markaların ilk modelleri çok ilginçtir ki günümüzde üretilen modellerine hiç benzememektedir.

Autoworld Ziyaret Bilgileri

Autoworld yılın her günü açıktır. Yaz aylarında 10.00 – 18.00, kışın 10.00 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Autoworld için bilet fiyatları ise şu şekildedir: tam bilet 7, öğrenci 4.70 ve 6 – 13 yaş arası için bilet 3 Eurodur. Brüksel Karta ücretsiz olan girişte grup indirimi de mevcuttur. Autoworld’de metro ile gelebilirsiniz. Merode veya Schuman duraklarından buraya ulaşmak mümkündür.
• Adalet Sarayı (İng: Law Courts of Brussels, Fra:Palais de Justice): Belçika’nın yüksek mahkemesidir. Saint Gilles’da bulunan yapı 20.000 metre karelik bir alan üstüne kurulur. Mimar Joseph Poelaert tarafından tasarlanmıştır. 1883 yılında tamamlanan yapının inşası için birçok ev yıkılmıştır ve bu, tartışmalara neden olmuştur. Bölgeye metro ile Louise durağında inerek, 92 numaralı tramvay ile aynı duraktan ya da Marolles’den yukarı yürüyerek ulaşabilirsiniz.
• Galeries Royales Saint Hubert: Brüksel’in ünlü galerilerinden biridir. Mimar Jean Pierre Cluysenaer tarafından dizayn edilen yapının inşasına 1846 yılında başlanmıştır ve inşası 18 ay sürmüştür. Mottosu “Everyhing for everybody” (Herkes için her şey) olan Galeries Royales Saint Hubert içerisinde alışveriş yapmak, yemek yemek, tiyatro ve opera izlemek mümkündür.
• Basilica of the Sacred Heart: Brüksel gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli dini yapıdır. İki kulesi ve görkemli kubbesi ile bazilika, Brüksel’in sembollerinden biridir. Kubbesi ziyarete açıktır. Bazilikanın yapımı 20. yüzyıl başında gerçekleştirilmiştir. Bazilika 09.00 – 18.00, kubbe 1 Mayıs – 30 Eylül 09.00 – 17.15, 1 Ekim – 30 Nisan 10.00 – 16.45 arasında ziyaret edilebilir. Bazilika girişi ücretsizken kubbeyi ziyaret etmek için 4 Euro ödemek gerekmektedir.
• Rue Neuve: Brüksel’in ana alışveriş sokağıdır. Yayalaştırılmış bir alan olan cadde, Brüksel merkezinde yer almaktadır. Antwerp’de yer alan Meir’den sonra ülkenin en büyük ikinci alışveriş noktasıdır. Özellikle kıyafet ve elektronik satışı yapan mağazaların bulunduğu Rue Neuve’de birçok ünlü markayı görebilirsiniz. Bölgede fiyat ve kalite açısından daha uygun seçenekleri de bulmanız mümkündür.
• Coudenberg: Brüksel’de bulunan küçük bir tepedir. Coudenberg Sarayı ve Kalesi burada bulunmaktadır. Yaklaşık 700 yıldır kontlar, dükler, krallar, imparatorlar burada yaşamaktadır. Uzun süren kazı çalışmaları sonucunda sarayın kalntıları ziyarete açılmıştır. Coudenberg kelime olarak “soğuk tepe” anlamına gelmektedir. Konumu itibariyle Brüksel’in önemli yerlerinden biridir.
• Borsa Binası (İng: Brussels Stock Exchange, Fra: Bourse de Bruxelles): Brüksel gezilecek yerler listesindeki en güzel yapılardan biridir. 1801 yılında kurulmuştur. Mimar Leon Suys tarafından tasarlanmıştır. Brüksel’in 19. yüzyıldan kalma en güzel binalarından biridir. Kullanım amacı bir yana mimari açıdan da başarılı bir yapıdır. 2000 yılında Paris, Lizbon ve Amsterdam borsaları ile birleşmiştir. Bourse istasyonundan buraya ulaşabilirsiniz. Fakat Bourse binası günümüzde ne yazık ki ziyarete kapalıdır.
• Palais de la Nation (İng: Belgian Federal Parliament): Brüksel’de bulunan bir saraydır. 1783 yılında inşa edilen yapı, Mimar Barnabe Guimard tarafından tasarlanmıştır. 1830 yılına kadar Palais des Etats Generaux ismini taşısa da sonrasında ismi değiştirilmiştir. Pazartesi – Cumartesi 10.00 – 15.00 arasında ziyaret edilebilen Palais de la Nation turunu önceden ayırtmak mümkün değildir. Fakat öncesinde telefonla bilgi almakta fayda vardır.
• Leopold Park : Brüksel’de bulunan bir parktır. European Quarter’a yakındır. 10 hektarlık alan üzerine kurulu olan park 1880 yılında açılmıştır. Park içerisinde en çok dikkat çeken nokta küçük bir göldür. Bunun yanı sıra park içerisinde değişik hayvan ve bitki türleri görülebilir. Koşu, yürüyüş, dinlence için uygun olan park, şehir koşturmacasından kaçıp temiz hava alabileceğiniz bir yerdir.
• Brüksel Botanik Parkı (İng: Botanical Garden of Brussels): Brüksell’in kuzeyinde bulunan botanik bahçelerdir. Yaklaşık 18.000 bitki türüne ev sahipliği yapan park koca bir günü eğlenerek geçirebileceğiniz bir yerdir. Bahçeler içerisinde ziyaretçilere yönelik farklı aktiviteler de mevcuttur. 1826 yılında kurulan parka giriş ücreti 5 Euro’dur, 12 yaş altı çocuklar için giriş ücretsizdir.
• Place du Grand Sablon: Brüksel gezilecek yerler listemizdeki önemli meydanlardan biridir. Meydanda 16. – 19. yüzyıllardan kalma evler görülebilir. Ayrıca antikacı dükkanlarına, tipik Belçika restoran ve çikolatacılarına ev sahipliği yapmaktadır. Meydan yerli ve yabancı turistlerin buluşma noktasıdır. Her hafta sonu kurulan antika pazarı da meydana renk katmaktadır.
• Belçika Karikatür Müzesi (İng: Belgian Comic Strip Center): İçerik ve tarz olarak farklı olan müzede çizgi film ve karikatür kahramanlarını görebilirsiniz. Bu müzenin tam bir hayal dünyası olduğu düşünülmektedir. Özellikle Ten Ten, Şirinler ve diğer çeşitli çizgi karakterlere ait eserler incelenebilir. Müze Salı – Pazar 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilir. Bilet fiyatları ise tam bilet 7.5, indirimli bilet 6 Euro’dur.
• Horta Müzesi (İng: Horta Museum): Mimar Victor Horta’ya ithaf edilen müze, 1900’lerin başında ortaya çıkan “yeni sanat” akımı ile ilgilidir. Victor Horta’nın evi 1963 yılında satın alınmış ve bina yapısı ile eşyalarını en iyi yansıtacak şekilde bir müzeye dönüştürülmüştür. Müze Salı – Pazar 14.30 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Müze için giriş ücretleri şu şekildedir: Tam bilet 7, öğrenci 3.5 Euro’dur.
• Brüksel Müzesi (İng: Museum of the City of Brussels): Brüksel gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli müzedir. Grand Place Meydanı’nda yer almaktadır. Brüksel tarihi ve geleneklerine adanan müze içerisinde şehrin gelişimi heykel, resim, çizim, fotoğraf, not, kalıntı gibi öğelerle incelenmektedir. Müze Salı – Pazar 10.00 – 17.00 arasında tam bilet 3 Euro karşılığında ziyaret edilebilir. Brussels Card sahiplerine giriş ücretsizdir.
• Müzik Enstrümanları Müzesi (İng: Musical Instrument Museum Brussels): Brüksel’in kültürel müzelerinden biridir. Belçika Güzel Sanatlar Müzesi’nin bir parçasıdır. Müzede 8000’den fazla müzik enstrümanı sergilenmektedir. Salı – Cuma 09.30 – 17.00, Cumartesi – Pazar 10.00 – 17.00 arasında tam bilet 5, indirimli bilet 4 Euro ve 12 yaş altı kişilere ücretsiz şeklinde ziyaret edilebilir
• Bira Fabrikası Müzesi (İng: Museum of Belgian Brewers): Belçika’nın farklı müzelerinden biridir. Bira tutkusu ile ilgili olan müze, Belçika’nın zengin bira seçeneklerine ve tarihçesine şahitlik edebilirsiniz. Belçika’da her yıl 400’ü aşkın bira çeşidi üretilmektedir. Bu açıdan zengin olan bir yerde Museum of Belgian Brewers gibi bir müze olması kaçınılmazdır. Müzeye giriş bileti 6 Euro’dur ve bu fiyata girişte bir bira da dahildir. Müze hafta içi her gün 10.00 – 17.00, hafta sonları öğlen 12’den sonra ziyarete açıktır.
• Belçika Doğa Bilimleri Müzesi (İng: Royal Belgian Institute of Natural Sciences): Brüksel’de bulunan Belçika doğal bilimler müzesidir. Dinozor ve evrim konuları ağırlıklı olan müze, birçok önemli koleksiyona sahiptir. En önemli koleksiyonları arasında fosillere ve memelilere ait olanları vardır. Müze hafta içi 09.30 – 16.45, hafta sonları ve resmi tatillerde 10.00 – 18.00 saatleri arasında 4.50 – 7 Euro arasında değişen bilet fiyatları karşılığında ziyaret edilebilir.
• Belçika Güzel Sanatlar Müzesi (İng: Royal Museums of Fine Arts of Belgium): Brüksel’de bulunan güzel sanatlar müzesidir. Belçika’nın en ünlü müzelerinden olan Güzel Sanatlar Müzesi, özellikle 17. ve 18. yüzyıllardan kalma sanat eserlerinin sergilendiği bir yerdir. Fakat 19. ve 20. yüzyıllara ait eserleri görmek de mümkündür. Müze, Salı – Pazar 10.00 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Resmi tatillerde kapalıdır.
• Çikolata Müzesi: Brüksel gezilecek yerler listemizdeki en eğlenceli müzelerden biridir. Müze ünlü Belçika çikolatacı Joseph Jo Draps’ın eşi tarafından kurulmuştur. 
• BELvue Müzesi (İng: BELvue Museum):Brüksel’de bulunan bir müzedir. Müze ulusal Belçika tarihi ile ilgilidir. Müze içerisinde yer alan sergiler 12’den fazla kısma ayrılmıştır. Belçika tarihi, Belçika devrimi, I. ve II. Dünya Savaşları gibi sergiler ilgi gören kısımlarıdır. Müze her gün 10.00 – 17.00 (Haziran – Eylül 10.00 – 18.00) saatleri arasında tam bilet 5 Euro karşılığında ziyaret edilebilir. Brussels Card ile giriş ücretsizdir.
• Halle Gate (Fra: Porte de Hal): Şehir kapısı olan yapı Brüksel gezilecek yerler listesindeki önemli tarihi eserlerden biridir. Orta Çağ’dan kalma yapı 1381 yılında inşa edilmiştir. Brüksel’in ikinci savunma duvarının bir parçasıdır. Kapı üstüne işlenmiş olan figürler hala görülebilmektedir. Şehirdeki diğer altı kapı ve savunma duvarı zarar görse de kapı zarar görmeden günümüze kadar gelmiştir. Salı – Cuma 09.30 – 17.00, Cumartesi – Pazar 10.00 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Tam bilet 5, öğrenci 4 Euro’dur.
• Jeanneke Pis: İşeyen çocuk heykeli Manneken Pis’e eş olarak yapılan küçük heykeldir. Grand Place’de Manneken Pis’e yakın olarak bulunan Jeanneke Pis 1987 yılında yapılmıştır. Yarım metrelik mavi – gri bu küçük heykel, küçük bir kızı tasvir edilmektedir. Ünlü Manneken Pis heykelindeki çocuğa arkadaş olsun diye yapıldığı söylenmektedir. Şehrin yeni sembollerinden olan Jeanneke Pis,  vandalizmden korunmak için demir sütunlar arkasında bulunmaktadır.
Yukarıdaki yerler dışında; Antik Sanat Müzesi (Le Musée d’Art Ancien), Modern Sanat Müzesi (Le Musée d’Art Moderne), Wiertz Müzesi Le Musée Antoine Wiertz), Constantin Meunier Müzesi (Le Musée Constantin Meunier) ve Çocuk Müzesi (Le Musée des Enfants asbl) de Brüksel gezisi boyunca gezebileceğiniz yerler arasında yer alıyor.
Brüksel alışveriş denildiğinde akla ilk gelen şeyler çikolata, kristal, işleme ürünler ve biradır. Fakat Brüksel alışveriş seçenekleri elbette bunlarla sınırlı değildir. Brüksel’de bulunduğunuz süre içerisinde en elit mağazaları gezip kaliteli ürün yelpazelerini inceleyebilirsiniz. Eğer çikolata ve bira alışverişi yapmak istiyorsanız önceden araştırma yapmanızda fayda vardır. Özellikle merkezi ve turistik noktalarda gereğinden fazla fiyat talebi ile karşılaşabilirsiniz.
Brüksel’de alışveriş yapacaksanız Pazar günleri birçok mağazanın kapalı olduğunu, bu nedenler Cumartesi günleri birçok yerin kalabalık olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Mağazalar 10:00 gibi açılır. Fiyatlara KDV dahildir ve bu nedenle ürünler yüksek fiyatlı görünse de eğer Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz ve gerekli işlemleri yaparsanız vergi iadesinden faydalanabilirsiniz. Brüksel alışveriş konusunda pazarlığın pek de söz konusu olmadığı bir yerdir. Paris, Köln, Amsterdam gibi Avrupa kentlerindeki kadar olmasa da ortalama Avrupa fiyatlarına sahiptir.

Brüksel’den Ne Alınır?

Brüksel’den kendinize ve sevdiklerinize birbirinden güzel ve orjinal hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Başta Belçika kültürü ile özdeşmiş olan Belçika dantelleri ve çikolataları olmak üzere şehirden; işeyen çocuk simgeleri, bira, kristal objeler, el işlemeleri, antika eşyalar, Ten Ten gibi ünlü çizgi karakterlere ait eşyalar, kıyafet, kitap ve her şehirde olduğu gibi şehre ait kupalar, t-shirtler ve anahtarlıklar alabilirsiniz.

Brüksel Alışveriş Yapılacak Bölgeler & Caddeler

Brüksel alışveriş konusunda gezginlere zengin seçenekler sunan şehirlerden biri. Şehirde alışveriş yapabileceğiniz bir çok önemli bölge ve cadde yer alıyor. Turistik eşyaların en bol olduğu yer genellikle şehrin en kalabalık ve canlı yeri olan Grand Place Meydanı civarı. Bunun dışında; Avenue Louise, Boulevard de Waterloo, Rue Antoine Dansaert ve Rue Neuve Brüksel’de alışveriş yapabileceğiniz diğer ünlü cadde ve bölgelerden bir kaçı.

Brüksel Sokak Pazarları

Sokak pazarları bir şehrin alışveriş kültürünün en güzel gözlemlenebileceği yerlerden biridir. Pazarları gezerken halkın günlük alışveriş alışkanlıklarını görebileceğiniz gibi lüks mağaza ve turistik dükkanlarda satılmayan, birbirinden orjinal eşyaları da görüp alışveriş yapma şansına sahip olabiliyorsunuz. Brüksel sokak pazarı kültürü açısından Avrupa’nın önemli şehirlerinden biri. Şehirde birbirinden güzel bir çok sokak pazarı bulmak mümkün. Gare Du Midi, Marolles ve Sablon en ünlü sokak pazarlarından bazıları.

Brüksel Alışveriş Merkezleri

Brüksel sahip olduğu alışveriş merkezi sayısı bakımından gezginlere çok fazla seçenek sunmasa da şehirde bir kaç tane büyük ve ünlü alışveriş merkezi bulunuyor. 1847 yılında açılan ve Avrupa’nın ilk alışveriş merkezi olan Galeries St. Hubert şehrin en ünlü alışveriş noktalarından biri. Burası dışında Galeries Agora, Galerie Inno ve Galeries Louise ve Toison d’Or şehirdeki diğer alışveriş  merkezlerinden.
Brüksel yemek kültürü açısından çeşitli Avrupa lezzetlerini yansıtmaktadır. Brüksel’de yeme içme denince akla gelen ilk şeyler çikolatawafflepatates kızartmasımidye ve çilektir. Brüksel yemeği ihtiyaçtan öte tutku haline getiren bir yerdir. Şehirden 1500’den fazla restoran bulunmaktadır. Restoranların çoğu şehir manzaralıdır. Eğer Petite rue des ya da Boucherssokaklarında şehir manzarası eşliğinde yemek yemediyseniz Brüksel’i görmüş sayılmazsınız. Restoranların birçoğunda rezervasyon şart değildir. Fakat kalabalık olması ihtimaline karşı yer ayırtmanızda fayda vardır.
Brüksel yemek saatlerinin zevke dönüştüğü bir yerdir. Burası yemenin, içkinin ve atmosferin sevildiği bir kenttir. Belçika lezzetlerinin tadılabileceği yöresel yemeklerin yapıldığı restoranların yanı sıra Fransız, İtalyan ve Asya mutfaklarına ait restoranları bulmak da mümkündür.
Brüksel yemek denince fiyatları üç grupta kategorize etmek mümkündür: 30 Euro’ya kadar ucuz, 30 – 80 Euroarası uygun, 80 Euro’dan fazlası pahalı olarak nitelendirilir. Bu fiyat 3 çeşit yemek ve yarım şişe şarabı içermektedir. Fiyatlara servis ücreti ve KDV dahildir. Fakat servisten memnun kalırsanız ekstra bahşiş bırakmanız da uygundur.
Brüksel’de yemek yenebilecek en iyi bölgelerden bazıları şunlardır:
Place du Chatelain: Birçok restoran çeşidini görebileceğiniz bu bölge özellikle Çarşamba günleri akşam saatlerinden itibaren oldukça kalabalık olmaktadır. Ayrıca hafta sonları ve yaz gecelerinde de popüler bir bölgedir. İtalyan, Belçika ve Fransız mutfağına ait lezzetleri tatmak istiyorsanız Place du Chatelain’i görmelisiniz.
Rue Saint Boniface: St. Boniface Kilisesi etrafındaki caddede birçok restoran seçeneği vardır. Özellikle Perşembe günlerinden itibaren hafta başına kadar yoğunluk yaşanmaktadır.
Place Stephanie: Küçük birçok restoranı bünyesinde barındıran bu bölge renkli atmosferi ile de dikkat çekmektedir.
Brüksel Yemek
Brüksel yeme kültüründeki lezzetlerden en bilinenleri ise çikolatawafflepatates kızartması ve midyedir.
Çikolata: Belçika ve Brüksel denince akla gelen ilk şeylerden biridir. Turistik noktalarda sadece ticari hale getirildiği yerler olsa da bilinen markaların ürünleri mutlaka tadılmalıdır. Birçok farklı aroma ve şekilde çikolata çeşitlerini Brüksel’de bulmak mümkündür.
Waffle: Belçika waffleı dünyaca ünlüdür. Tatlı olarak tercih edilen bu lezzet çikolata, reçel, meyve, fındık, fıstık, pudra şekeri gibi çeşitli seçeneklerle lezzetlendirilmektedir.
Midye: İçeriği farklı farklı şekilde servis edilmesi nedeniyle mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir.
Patates kızartması: Hemen her restoran ve kafede bulunan bir lezzettir. Özellikle içkinin yanında servis edilen hali daha çok tercih edilir.
Yöresel Brüksel yemekleri denilince akla gelen ilk lezzetlerçikolatawafflepatates kızartmasımidye ve çilektir. Değişik lezzet seçenekleri içinde sunulan bu tatlar yerinde tecrübe edildiğinde daha güzel gelmektedir.
Patates kızartmasının 18. yüzyılda burada yapıldığı düşünülmektedir. Değişik sos seçenekleri ile sunulan patates kızartması oldukça lezzetlidir.
Midye ise özellikle Eylül – Şubat arasında üretilen ve tüketilen bir lezzettir. Değişik dolgu malzemeleri ile çeşitlendirilmektedir.
Waffle bir kahvaltı yiyeceği olarak düşünülse de günün her saatinde tüketilmektedir.
Mayıs – Eylül arasında tatmanız gereken lezzetlerden biri ise ünlü Belçika çileğidir.
Not: Listede adı geçen yemekler Gezip Gördüm tarafından tavsiye niteliği taşımamaktadır. Yiyeceklerin içerikleri bilgilendirme amaçlı olup bu konuda hassasiyet gösteren gezginler için yol gösterici bir şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.

Yöresel Brüksel Yemekleri

Elbette bunların dışında da yöresel Brüksel yemekleri bulunmaktadır.
Yöresel Brüksel yemeklerinden bazıları şunlardır:
• Dame Blanche: Vanilyalı dondurma, krema, çikolata ve vişne ile yapılan bir tatlı çeşididir.
• Couque de Brussels: Sade veya kuru üzümle yapılan tatlımsı ekmektir.
• Cramique: Birçok farklı şekilde servis edilse de ana içeriği şeker ve üzüm olan bir yiyecektir.
• Craquelin: Marine edilmiş şeker dolgulu bir tatlıdır.
• Cuberdon: Küçük külahlar şeklindeki Belçika şekerlermesidir.
• Marzipan: Yumurta beyazı, şeker ve badem ile hazırlanır.
• Speculoos: Aziz Nicholas  Günü için hazırlansa da günümüzde yılın her dönemi yapılabilmektedir. Kıtır bir kurabiye çeşididir.
• Stoemp: 19. yüzyılda bulunan bir ezilmiş patates ve sebze yemeğidir.
• Jambon d’Ardennes: Kurutulmuş pastırma ve baharatlar ile hazırlanan bir yemektir.
• Sole Meuniere: Sade ve bütün fileto ile hazırlanan bir yemektir.
• Tomates aux crevettes: Domates dolgulu karidestir.
• Croquette aux crevettes: Küçük karideslerle hazırlanan yöresel Belçika atıştırmalıklarındandır.
• Croquette au parmesan: Ekmek ve parmesan ile değişik sosların birlikte sunumudur.
• Caricoles: Deniz ürünlerinin farklı şekillerde hazırlanabilen halidir.
• Filet americain (Steak tartare): Dövülmüş (çiğ) et ile yapılan bir yemektir. 
• Asparagus: Kuşkonmaz olarak bilinen bitkinin sunumudur.
• Eel: Farklı pişirme şekilleri ve içerik ile servis edilen yılan balığıdır.
• Balık Çorbası: Balık, domates, soğan, beyaz şarap, safran ve pırasa ile hazırlanan bir çorba çeşididir.
• Tavşan Eti: Popülerliğini kaybetse de hala tüketilen bir et çeşididir.
• Vol Au Vent: Mantar ve tavukla hazırlanan bir ana yemektir. Yanında garnitür ya da patates kızartması ile sunulur.
• La Carbonade Flamande: Soğan, sarımsak ve baharatlar ile hazırlanan biftektir.
• Peynir: Yaklaşık 150 çeşit ile Belçika mutfağını daha da zengin hale getiren seçeneklerdir.
• Bira: Verilere göre 1000’den fazla bira çeşidinin üretildiği bir yerdir. Birçok çeşidi olan biralardan buğday birası deniz ürünleri ve balık, blonde tavuk ya da beyaz et, koyu biralar kırmızı et, meyveli olanlar ise tatlılar ile tavsiye edilir.

Brüksel Konaklama Önerileri

 | 08 Şubat 2014 |
Brüksel Avrupa siyasetinin şekillendiği önemli merkezler arasında yer almaktadır. Bu yüzden özellikle siyasi nedenlerle bu kente her yıl binlerce kişi seyahat etmekte, şehirde belirli otellerin doluluk oranı daima kayda değer bir miktarda kalmaktadır. Ancak Brüksel tarihi ve turistik değerleriyle de bir hayli parlak bir kenttir. Bu özellikleriyle de şehre çok sayıda kültür ve tarih meraklısı ziyaretler düzenlemektedir. Bu yüzden Brüksel konaklama seçeneklerinden etkin bir şekilde faydalanmak için önceden araştırma yapmak ve erken rezervasyon yaptırmak gerekmektedir.

Brüksel Konaklama Önerileri

Brüksel konaklamaThon Hotel EU ****

Brüksel’deki European Bölgesi’nin kalbinde konumlanmış, 4 yıldızlı Thon Hotel EU Brüksel’de konaklama yapabileceğiniz en güzel ve ekonomik otellerden biri. Otel, Avrupa Komisyonu’na (European Commission) ve Maelbeek metro istasyonuna 400 metre mesafede yer alıyor. Maelbeek metro istasyonu ile şehirdeki önemli yapılara kolayca ulaşabilirsiniz. Otel odaları son derece modern dekore edilmiş. Konaklamanızı dilerseniz kahvaltı dahil/hariç olarak ayarlayabilirsiniz. Ayrıca otel konaklama fiyatına 1 saat ücretsiz internet de dahil. Thon Hotel Euy, bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip. Otel zaman zaman büyük indirimler yapıyor bu yüzden indirimli fiyat bulunca hızlı davranmak gerekiyor.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 75-115 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Thon Hotel EU.

ibis Brussels off Grand'Placeibis Brussels off Grand’Place ***

ibis Brussels off Grand’Place, Brüksel’de konaklama yapabileceğimiz bir diğer alternatif. Otel, Brüksel’in tarihi merkezinin tam kalbinde, Büyük Meydan’a (Grote Markt) yalnızca 150 metre mesafede yer alıyor. Şehrin bir çok turistik noktası otele yalnızca yürüme mesafesinde yer alıyor. Otel odaları alıştığımız ibis Hotel kalitesinde. Otel genelince ücretsiz Wi-fi olması otelin bir diğer güzel artısı. Konaklama fiyatına maalesef kahvaltı dahil değil, ekstra kahvaltı ücreti 14 Euro. ibis Brussels off Grand’Place, bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 90-125 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, ibis Brussels off Grand’Place.

Adagio Access Bruxelles EuropeAdagio Access Bruxelles Europe **

2 yıldızlı Adagio Access Bruxelles Europe Hotel, Brüksel’de konaklama yapabileceğiniz bir diğer kaliteli ve ucuz otel. Otel, Avrupa Bölgeler Komitesi’ne (Committee of Regions) sadece 350 metre, Troon Metro İstasyonu’na ise 290 metre uzaklıktaki stüdyolarla hizmet veriyor. Parc de Bruxelles ve Kraliyet Sarayı, Adagio’ya 450 metre uzaklıkta yer alıyor. Otel odaları son derece modern dekore edilmiş. Stüdyo odalarda kendi yemeğinizi de pişirebileceğiniz minik mutfak araç gereçleri de mevcut. Eğer ekonomik bir gezi yapıyorsanız burada kendi yemeğinizi pişirebilirsiniz. Otel, bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 90-125 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Adagio Access Bruxelles Europe.

Brüksel'de Ulaşım:

Brüksel ulaşım toplu taşıma araçlarıyla da özel araçla da sağlanabilir. Özel araçlar bisiklet, araba ve taksiyi kapsamaktadır. Brüksel ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçları ise otobüs, tramvay, metro ve tren seçeneklerine sahiptir. Brüksel’de bisiklet ve araba paylaşma sistemi vardır. Bu da ulaşımı kolaylaştıran yollardandır.
Brüksel’e ulaşım için ise şehirdeki iki havalimanı ya da gemi ile iskeleden ulaşılabilir. Havalimanlarının isimleri Brussels National Airport (Brüksel Ulusal Havalimanı) ve Brussels South Charleroi Airport (Brüksel Güney Charleroi Havalimanı)’dır. Su yolunu kullanmak isterseniz Brüksel Limanı’na gelebilirsiniz. Brüksel ulaşımını kısıtlı ve zor hale getiren şey şehrin konumudur. Brüksel Başkent Bölgesi Flemenk ve Walloon bölgeleri ile çevrilidir ve bu havalimanlarının diğer iki Belçika bölgesinde yer alması anlamına gelmektedir. Brüksel ulaşımda dikkat edilmesi gereken bir husus trafik ışıklarıdır. Yayayken size yeşil bile yansa iki kez kontrol etmeden geçmemeniz tavsiye edilir.

Havayolu ile Brüksel Ulaşımı

Avrupa’nın en turistik şehirlerinden olan Belçika’nın başkenti Brüksel’e hemen hemen tüm büyük havayolu şirketleri uçuş düzenlemektedir. Brüksel uçuşları şehrin ana havaalanı Brüksel Havaalanı BRU ve ucuz uçuşların gerçekleştiği Charleroi Havalanı üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Brüksel Havaalanı BRU: Zaventeem adıyla da bilinen BRU, Brüksel’in en büyük havaalanıdır. Şehrin 11 km kuzeydoğusunda bulunan havaalanından şehir merkezine ulaşımda bir çok seçenek mevcuttur. Tren, otobüs ve taksi ulaşım seçeneklerinden bir kaçıdır. Terminalin altında yer alan tren istasyonu ile şehir merkezine 15 dakikada ulaşabilirsiniz.
Brüksel Charleroi Havaalanı: Şehrin güneyinde, merkeze 46 km uzaklıkta yer alan Charleroi Havaalanı üzerinden genellikle ucuz uçuş imkanı sunan havayolları seferler düzenlemektedir. Ryanair ve Wizzair gibi firmalar ile Avrupa’nın bir çok bölgesinden havaalanına seferler düzenlenmektedir. Havaalanından tren, otobüs ya da taksi ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.