8 Ocak 2015 Perşembe

Venedik Rehberi

Venedik Rehberi güzel ve eğlenceli bir Venedik gezisi için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilerin bir arada toplandığı bir gezi rehberi. Venedik rehberi toplamda 35’ten fazla yazıdan meydana geliyor. Venedik rehberi sayfalarında Venedik hakkında genel bilgiler, Venedik tarihi, gezi sırasında ihtiyacınız olabilecek bilgiler, gezilecek yerler, alışveriş, ulaşım, yeme & içme ve konaklama gibi temel konularda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.



Venedik Hakkında Bilgiler

Sahip olduğu muhteşem kanalları ve şehir yapısı ile dünyanın en turistik şehirlerinin başında gelen Venedik her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bir çok farklı bölgeden oluşan Venedik’in en ünlü noktası ise şüphesiz 118 adadan meydana gelen Sestieri Bölgesi’dir. Toplamda 170 adet kanal ve bu kanallar arasında bağlantı kuran irili ufaklı 400 köprüden oluşan şehirde yaklaşık 250.000 kişi yaşamaktadır.
İlk insan yerleşiminin MÖ 5. – 6. yüzyıllarda olduğu düşünülen şehir tarih boyunca bir çok önemli olaya sahne olmuştur. Şehir hayatının Bizans Dönemi’nde başlanıldığı düşünülen Venedik’in adının duyulması ise ipek ve el işi işlemeciliği ürünlerin ticaretinin yapılması ile başlamıştır. Günümüzde ise Venedik dünyanın en önemli turizm şehirlerinden biri olarak bilinmektedir.
Venedik hava durumu ve gezi zamanı da önemli konulardan biridir. Havanın soğuk, rüzgarlı ve nemli olduğu kış aylarında sis de yoğun olarak görülebilmektedir. Bunun yanında havanın daha güzel olduğu yaz ayları ile şehir tam bir turist akınına uğramaktadır. Venedik’te bilinmesi gereken en önemli olaylardan biri ise Acqua Alta adı verilen su baskınlarıdır. Venedik’te dönem dönem su baskını yaşanmaktadır. Hayatı çok olumsuz etkilemese de dikkat edilmesi gereken bir olaydır.

Venedik Hava Durumu & Gezi İçin En İyi Zaman

Venedik için en uygun gezi zamanı olarak hava koşullarının iyi olduğu ve şehrin çok kalabalık olmadığı kış ayları kabul edilir. Aşırı soğuk olmayan ve yağışların yaşanmadığı kış günleri şehrin daha sessiz sakin bir havaya büründüğü bir Venedik ile karşınızdadır. Hava durumuna gelince ise yaz ayları ortalama sıcaklık 25 derece civarındadır. Fakat nemli ortam ve birçok yerde klima olmaması yaz aylarını çekilmez hale getirebilmektedir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinin en ideal hava sıcaklıklarının yaşandığı dönemler olduğu düşünülmektedir.

Venedik’te Para ve Kredi Kartı Kullanımı

İtalya Avrupa Birliği’ne üyedir ve 2002 yılından beri tüm ülkede Euro kullanılmaktadır. Banknotlar 500, 200, 100, 50, 20 ve 10; madeni paralar 2, 1, Euro ve 50, 20, 10, 5, 2 ve 1 cent şeklinde bulunmaktadır.
Venedik’te döviz bozdurma işlemi yapmak isterseniz banka, tren istasyonu, havaalanı gibi yerlerde bunu yapabilirsiniz. Kimi zaman büyük otellerde de döviz bozdurmak mümkündür. Şehrin birçok noktasında farklı bankalara ait ATM’ler bulunmaktadır. Fakat buraya gelmeden önce ATM komisyon ve kesintileri ile ilgili kendi bankanızdan bilgi almanızda fayda vardır.
İtalya’nın güzel kenti Venedik’te kredi kartı kullanımı da mümkündür. MasterCard, Diners Club ve Visa genel olarak birçok yerde kabul edilmektedir. Fakat bazı küçük çaplı işletmelerde sadece nakit geçerlidir. Bu nedenle yanınızda nakit bulundurmanızda fayda vardır.
Venedik’te vergi iadesi mümkün değildir. Birçok ürüne %21 KDV dahil şekilde satılmaktadır.

Venedik Hakkında Bilgiler

  • Ülke: İtalya
  • Dil: İtalyanca
  • Nüfus: 259 970 (31-08-2012)
  • Telefon Kodu: +39 41
  • Para Birimi: Euro
  • Zaman Dilimi: CET (UTC+1) yaz: CEST (UTC+2)
  • Vize: Schengen
  • Türk Konsolosluğu: (Milano Başkonsolosluğu), Via Larga 19 20122 Milano, Tel: 00 39 02 582 12 01, Fax: 00 39 02 582 12 081, e-mail: milanobk@tin.it
  • Resmi Tatiller: 1 Ocak (Yılbaşı ), 6 Ocak (Yortu), Paskalya Pazartesi (Değişmektedir), 25 Nisan (Özgürlük Günü), 1 Mayıs (İşçi Bayramı), 2 Haziran (Cumhuriyet Bayramı), 8 Kasım (Azizler Günü), 26 Aralık (Noel).

Hastaneler

Venedik’te sağlık hizmetinden faydalanmanız gerekirse işinize yarayabilecek bilgilerden bazıları şunlardır:
Ospedale Civile Santi Goivanni e Paolo Hastanesi Campo Santi Giovanni e Paolo’da bulunmaktadır. Telefon numarası 041 785111’dir. 24 saat açık olan bu hastanede İngilizce konuşan görevliler mevcuttur. Venedik’teki en büyük hastane budur. Burada acil diş tedavisi almak da mümkündür. Venedik’te yer alan diğer hastaneOspedale Umberto I’dir ve daha modern olan bu hastane Via Circonvallazione 50 adresinde bulunmaktadır. Telefon numarası 041 2607111’dir.
Venedik’te hemen her bölgede nöbetçi eczane bulmak mümkündür. Hangi eczanenin açık olduğunu kaldığınız yerden öğrenebilirsiniz. Ayrıca günlük gazetelerde eczane listeleri de yayınlanmaktadır.

Venedik Adreslerinde Sıkça Kullanılan Kelimeler

Venedik’te kullanılan kelimeler kökenini genellikle şehrin tarihinden, önemli bir olaydan ya da kişilerden alır. Bu durum sokak isimlerine ve levhalarına da yansımıştır. Eğer Roma’da veya Floransa’da birkaç gün geçirdiyseniz Venedik’te harita veya sokak takibi yaparken zorlanmazsınız. Venedik’te kendine ait kelimeler ve tonlamaların olmasının en önemli nedeni bir dönem ticaret kenti olması ve farklı topluluklardan etkilenmesidir. Venedik dili kelimelerden sık sık duyabileceğiniz bazıları şunlardır:
  • Ca’: “Casa” kelimesinin kısaltmasıdır ve saray anlamına gelir.
  • Calle: İspanyolca kökenli bu kelime “sokak” anlamına gelir.
  • Campo: Meydan anlamında kullanılan bir kelimedir.
  • Canale: Kanallar şehri Venedik’te sık kullanılan bir terimdir. “Kanal” anlamındadır.
  • Fondamenta: Kanal kenarında yer alan yürünecek yere verilen isimdir.
  • Ramo: Yan sokak anlamına gelen bir kelimedir.
  • Salizzada: Trafiğe kapalı yayaya açık yol anlamına gelen kelimedir.
  • Sottoportego: Bina altında bulunan pasaj yapısı için kullanılır.

  • Venedik gezilecek yerler konusunda dünyanın en güzel ve turistik şehirlerinden biridir. Şehrin sahip olduğu doğal güzellikleri yanında şehirde yer alan köprüler, meydanlar, dini yapılar ve müzeler her yıl milyonlarca turistin Venedik’i ziyaret etmesinde önemli rol oynamaktadır. Başta Büyük Kanal ve kanal etrafında yer alan yapılar şehrin en önemli gezi noktaları arasında yer alır.


  • San Marco Meydanı


    San Marco Meydanı (İng: St Mark’s Square, İta: Piazza San Marco), dünyadaki en güzel meydanlardan biridir ve üç tarafı Procuratie Nuove, Procuratie Vecchie ve Ala Napoleonica ile çevrilidir. Dördüncü tarafta ise görkemliSan Marco Bazilikası (Kilisesi) ve birkaç adım ötesinde 15. yüzyıldan kalma Torre dell’orologio Saat Kulesivardır. Bu tarihi yapılar Venedik İmparatorluğu’nun varlığını ve gücünü göstermektedir.
    Meydan Venedik’teki en alçak noktalardan biridir. Özellikle Ekim – Mart aylarında meydana ulaşım Acqua Altaadı verilen yüksek dalgalar nedeniyle mümkün olmayabilir. Fakat bu, turistler için farklı bir tecrübedir.
    San Marco Meydanı tarihe tanıklık etmiş bir yerdir. Günümüzde ise meydan çeşitli festivalleri, protestoları ve güvercinleri görebilirsiniz. Meydan, bir manastır bahçesi olarak yapılmıştır fakat daha sonra Venedik dini ve politik merkezi haline gelmiştir. San Marco’da bir yandan tarihi koklarken bir yandan da şık restoran, kafe, otel, banka ve dükkanları görebilirsiniz. Ünlü moda markalarını San Marco’da görmek sıradan bir olaydır.
  • Basilica di San Marco

  • Basilica di San Marco (San Marco Bazilikası, İng: St Mark’s Basilica), Venedik’te en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. “Basilica” kelimesi büyük kilise anlamına gelir ve bu büyük kilise, bir Yunan haç planı üstüne inşa edilmiştir ve kaliteli mozaiklerin görülebileceği farklı ebatlardaki beş tane kubbesi vardır. Bu mozaikler altın yaldızlı Bizans mozaikleridir ve bu nedenle “Altınların Kilisesi (Chiesa d’Oro) olarak da bilinir.
    9. yüzyılda St.Mark tapınağı olarak inşa edilen bu yerde Pala d’oro, altın heykeller, harika cam ve oyma eserleri gibi değerli yapıtlar görülebilir. Venedik Cumhuriyeti’nin mimari anlamda güç ve varlığının sembollerinden biridir. Bizans mimarisinin en ünlü eserlerindendir. Basilica di San Marco’nın dışı üç kısımdan oluşur. Alt kısımda beş kemerli mermer sütunlar görülebilirken üst kısımda ilahiyat ve kardinal heykeli ile savaşçı azizler heykeli vardır.
  • Basilica di San Marco
    Orta kapının üstündeyse Romanesk kabartmaları mevcuttur. Ziyaretçilerin asansör ile çıkmaları ve eşsiz manzaranın tadını çıkarmaları tavsiye edilir. Basilica di San Marco’nun manzarasının en iyi Venedik manzaralarından biri olduğu söylenir ve şiddetle tavsiye edilir.
    Basilica di San Marco
    Basilica di San Marco, Piazza San Marco (San Marco Meydanı) üzerinde bulunur. İtalya’daki diğer birçok kilisede de olduğu gibi içeri girebilmek için uygun giyinmeniz gerekmektedir. Bazilikanın içinde büyük çantalar ya da sırt çantası taşımanıza izin verilmez. Video ve fotoğraf çekimi yasaktır. Ziyaret 10 dakika kadar sürer ve giriş ücretsizken yukarısındaki müzenin ziyareti 5 Euro, yukarıdan manzaranın izlenmesi 2 Euro’dur.
  • Campanile di San Marco

  • Campanile di San Marco (Aziz Mark’ın Çan Kulesi, İng: St Mark’s Campanile) Venedik‘teki en yüksek yapılardan biridir. 97 metre yükseklikten şehir manzarası ve San Marko Bazilika kubbesinin görüntüsünü izleyebilirsiniz. Ayrıca kulenin tüm meydana hakim bir konumu vardır. Bir zamanlar J. W. Von Goethe’nin izlediği manzarayı izleyebilmek bir ayrıcalıktır.
    Campanile di San Marco 9. yüzyılda yapılmış ve ardından birkaç kez daha tekrar inşa edilmiştir. 1902 yılında nedensiz bir şekilde çökmüş ve ardından orijinal şeklinde tekrar yapılmıştır. Deniz ve atış kulesi olarak kullanılan yapı sonraları turistik amaçlar için kullanılmıştır. Günümüzde Venedikteki birçok yapı gibi kule de yan yatmaya başlamıştır. Fakat koruma amaçlı çalışmalar yapılmaktadır.
    98. 6 metrelik kule, San Marco Meydanı‘nın köşesindedir ve San Marco Basilikası’na yakındır. Ziyaret edilen kule en son 1912 yılında yapılan halidir ve tepesinden manzarayı izlemenin bedeli 8 Eurodur.
    Campanile di San Marco
  • • Büyük Kanal: Venedik gezilecek yerler listesinin en önemli gezi noktalarından biri olan yer sahip olduğu hava ile görenleri kendine hayran bırakan şehrin en büyük kanalıdır.
    • Rialto Köprüsü: Büyük Kanal’da yer alan, şehrin en ünlü köprüsüdür. 1591 yılında yapılmıştır. Etrafında birçok mücevher, ipek ürünler ve cam ürünü satan dükkan yer alır. 
    • Ahlar Köprüsü: Venedik’teki en ünlü köprüler arasında yer alır. Palazzo dele Prigioni ve Palazzo Ducale’yi birbirine bağlayan köprü 1602 yılında inşa edilmiştir. 
    • Fondaco dei Turchi: Venedik – Bizans tarzında yapılmış, İtalya’nın kuzeydoğusunda yer alan Venedik gezilecek yerler listesindeki önemli saraylardan biridir. 
    • Palazzo Ducale: Venedik Gotik tarzında inşa edilmiş bir saraydır. Çıkan yangınlar nedeniyle birçok kez yıkılıp yeniden yapılmıştır. 1923’te müzeye dönüştürülmüştür. 
    • Santa Maria della Salute Bazilikası: Veba salgını nedeniyle, 17. yüzyılda Meryem Ana’ya ithaf edilerek Barok stilinde inşa ediliş, Venedik’in en ünlü kiliselerinden biridir. 
    • Ca’ d’Oro: 15. yüzyılda inşa edilmiş, birçok güzel heykel ve işlemeyi barındıran, Venedik gezilecek yerler listemizdeki gotik bir saraydır. Bir zamanlar ön yüzü altınla kaplı olduğu için Ca’D’Oro (Golden House) – Altın Ev adını almıştır. Bizans resim, heykel ve bronz işleri günümüzde bu sarayda görülebilir. Ayrıca birkaç balkona sahiptir ve buralardan yer işlemelerinde kullanılan mozaikler görülebilir. Franchetti Gallery binanın bir parçasıdır ve bu kısımda Rönesans heykeltıraşlarının çalışmaları incelenebilir.
    • Zattere: Dorsoduro’da sahil kenarı bir gezinti yeridir. Giudecca Kanalı kenarında yer alan Zattere, kışın kuzey rüzgarlarından korunup güneyin güneşine sığınılabilecek bir yerdir. San Polo ve San Marco’ya göre daha sakin bir yerdir. Sahil kenarında yürüyüş ya da yemek için ideal bir seçimdir. Ayrıca Zattere’de San Trovaso Kilisesi yanında bir gondolun nasıl yapıldığına şahit olabilirsiniz.
    • Ca’ Rezzonico: Büyük Kanal’ın sağında yer alan barok stilinde, 17. yüzyılda yapılmış ve şu anda Museo del Settecento Veneziano’ya ev sahipliği yapan bir binadır. Venedik asaletinin görülebileceği Ca’Rezzonico 1660 yılında Baldassarre Longhena tarafından inşa edilmiş, 1750’de Giorgio Massari tarafından tamamlanmıştır. Yüzyıllar boyunca çok ünlü simalara ev sahipliği yapmıştır. İngiliz Şair Robert Browing bunlardan sadece biridir
    • Gallerie dell’Accademia: Accademia Köprüsü altında bulunan ve 1750’li yıllarda resim, heykel ve mimari okulu olarak kurulan yapıdır. Kuruluş amacı, Venedik’i de Floransa, Milano, Bologna gibi resmi sanat merkezlerinden biri haline getirmektir. Günümüzde Accademia Galleries’de Tiziano’dan Pieta, Mantegna’dan Aziz George, Tintoretto’dan Aziz Markos’un Kaçırılışı gibi ünlü eserler görülebilir. Yapı, pazartesi 08.15 – 14.00, salı – pazar günleri ise 19.15’e kadar normal bilet 6.5 Euro, indirimli bilet 3.25 Euro ve erken rezervasyon ücreti 1 Euro karşılığında ziyaret edilebilir.
    • Ca’ Pesaro: Venedik gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli saraydır. Büyük Kanal üzerinde bulunan ve barok tarzına sahip olan saray Matise, Klimt, Kandisky gibi ünlülerin çalışmalarına ev sahipliği yapar. 1682 tarihinde yapılan bina üst katında Asya Müzesi’ni de barındırır. Bu kısımda samuray silahları, zırhlar, tazminat olarak alınmış sanat eserleri sergilenmektedir. Ca’Pesaro’da bulunan iki müze Çarşamba – Pazartesi 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilir.
    • Fenice Tiyatrosu (İng: La Fenice, İta: Gran Teatro La Fenice): Avrupa’da en çok bilinen opera salonlarından biridir. Birçok prömiyere ev sahipliği yapmıştır. Kundaklama sonucu zarar gören yapı 2003 yılında orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. San Marco Meydanı’na 300 metre mesafedeki tiyatro birçok dilde hizmet veren kulaklıklar eşliğinde ziyaret edilebilir.
    • Museo Correr: 18. yüzyıla ait tarihi objeler ve 13. ve 16. yüzyıllara ait resim ve heykellerin sergilendiği,Venedik gezilecek yerler listesindeki önemli müzelerden biridir. Venedik tarihine adanmıştır. Müze içerisinde eski ilginç kadın ayakkabıları koleksiyonu ile 16. yüzyıl şehir haritalar da müzede görülebilir. St. Marco Meydanı’nda bulunan müzenin girişi yetişkinler için 14 Euro, indirimli 8 Euro’dur.
    • Scuola Grande di San Rocco: San Rocco Kilisesi yanındadır ve Venedik’teki Rönesans dönemi başyapıtlarından biridir. Tintoretto’nun elliden fazla eseri görülebilir. Çalışmalar veba ile savaşan San Rocco adına yapılmıştır. 1500’lerde yapılan bu eserler 23 yılda tamamlanmıştır ve her biri bir başyapıttır. En önemli olanı ise “Crucifixion” (Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi) adlı çalışmadır.
    • Scuola Grande di San Marco: 13. yüzyılda Venedik’te inşa edilen altı hayır kurumundan biridir. 19. yüzyılda bir hastaneye dönüştürülmüştür. Harika dış yüzü ise 15. yüzyıla kadar gider. Venedik’in en büyük meydanlarından biri olan Campo San Giovanni e Paolo’ya bakar.
    • Frari Santa Maria Gloriosa Bazilikası (İng & İta: Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari): Venedik gezilecek yerler listemizdeki önemli dini yapılardan biridir. San Polo’nun merkezindeki kilisede değerli heykeller ile resimler görülebilir. Titian’ın ünlü “Assunta” adlı eseri de buradadır. Kiliseye giriş ücreti 3 Euro’dur.
    • Carlo Goldoni Evi (İng: Carlo Goldoni’s House, İta: Casa di Carlo Goldoni): San Polo’da bulunan ve asıl ismi Ca’Centanni olan küçük bir saraydır. Ünlü Venedikli oyun yazarı Carlo Goldoni 18. yüzyılda burada doğmuştur. Günümüzde yapı, Venedik Tiyatro ve Tiyatro Sanatı Müzesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca küçük bir kukla tiyatrosuna da ev sahipliği yapmaktadır.
    • Santa Maria dei Miracoli (İta: Chiesa di Santa Maria dei Miracoli): “Mermer Kilise” olarak da bilinir. Renkli mermerleri, dış duvarındaki sütunlar ve yarı dairesel eğrilik ile Venedik Rönesans döneminin ilk örneklerindendir. Dairesel dış yüzü Milano’daki Donato Bramante’nin kiliselerini andırmaktadır. 1481 – 1489 yılları arasında inşa edilen Santa Maria dei Miracoli ihtişamlı iç mekanıyla günümüzde düğünlerin yapıldığı bir kilisedir.
    • Denizcilik Müzesi (İta: Museo Storico Navale): Venedik gezilecek yerler listesindeki eğlenceli müzeler arasında yer alır. Müzede İkinci Dünya Savaşı’na ait bazı eşyalar ve İtalya’da yapılan bazı nesneleri sergilenmektedir. En etkileyici şey 1728 yapımı ünlü Bucintoro gemisidir. Müzenin üçüncü katında Çin ipekleri sergilenirken dördüncü katında Viking çalışmaları görülebilir. Deniz ile bağlantılı ürünler açısından zengin olan müze, Venedik’in ana müzelerindendir.
    • Marciano Müzesi (İng: Marciano Museum): San Marco Bazilikası’nın bir parçasıdır. Venedik’te en çok ziyaret edilen müzelerden olan müze balkonundan eşsiz bir manzara izlenebilir. Müzede dini eşyalar, mücevherler, el yazmaları ve mozaikler sergilenmektedir.
    • Riva degli Schiavoni: Venedik’in en kalabalık noktalarından biridir. Palazzo Ducale ve Venedik Tersanesi (Arsenale) arasında yer alır. Slav rıhtımı olarak kullanılan ve bu şekilde bilinen Riva delgi Schiavoni’de günümüzde hediyelik eşya satan dükkanlar, büfeler ve dondurmacılar görülebilir.
    • Venedik Tersanesi (İng: Venetian Arsenal, İta: Arsenale di Venezia): Venedik gezilecek yerler listesindeki önemli noktalar arasında yer alır. Yapıldığı zamanlarda dünyanın en büyük gemi tersanesi olarak bilinmektedir. Tersane şehrin deniz kuvvetlerinde de önemli bir rol oynamıştır. Tersaneye 15. yüzyılda yapılan süslemeli bir kemerden girilir ve bu kemeri MÖ. 6. yüzyıla ait aslanlar korur. Ünlü yazar Dante’nin “Cehennem” adlı eserini burayı görerek ve sıcaktan etkilenerek yazdığı düşünülür.
    • Chiesa di San Zaccaria (İng: San Zaccaria): 15. yüzyılda inşa edilen dünyanın en güzel Rönesans kiliselerinden biridir. Birçok önemli resmi bünyesinde barındıran kilisede Bellini’nin Meryem Ana’nın Hz. İsa ve Azizler ile ilgili çalışması da görülebilir. Kilise, John the Baptist’in babası Aziz Zacharias’a adanmıştır.
    • Chiesa della Madonna dell’Orto (İng: Madonna dell’Orto): Venedik’in güzel kiliselerinden biridir. 14. yüzyılda bölgesel bir dini lider olan Humiliati tarafından yapılmıştır. Kilisenin en çok ilgi çeken kısmı Meryem Ana ve bir çocuk heykelinin olduğu yerdir. Bunun dışında Son yargı, Altın Buzağıya Tapınış ve Bakire Meryem’in Tapınağa sunulması gibi ünlü eserler de kilisede görülebilir.
    • Squero di San Trovaso: 17. yüzyılda yapılan küçük bir tersanedir. Burası hala Venedik gondollarının yapılıp tamir edildiği bir mekandır.
    • Santi Giovanni ve Paolo Kilisesi (İng: Santi Giovanni e Paolo, İta: Basilica dei Santi Giovanni e Paolo): Venedik’in en büyük kiliselerindendir ve bazı benzer özellikleri nedeniyle Venedik’in Pantheon’u olarak anılır. 15. yüzyıldan sonra birçok kralın cenaze töreni burada yapılmış ve 25 kral bu kiliseye defnedilmiştir.
    • Doğa Tarihi Müzesi (İng: Natural History Museum of Venice, İta: Museo di Storia Naturale di Venezia): Venedik gezilecek yerler listesindeki bir diğer müzedir. Fondaco dei Turchi’de yer alır. Büyük Kanal’daki 13. yüzyıl Bizans eserlerinden biridir. 1922 yılından itibaren Doğa Tarihi Müzesi olarak kullanılmaya başlanan müzede fosil koleksiyonları ve bir dinazor iskeleti görülebilir.
    • Fondazione Querini Stampalia: St. Marco Meydanı’nda bulunan bir Rönesans dönemi sarayıdır. 1868’de ardında hiç varis olmadan ölen Giovanni Querini’nin mirasıdır. Günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.
    • Venedik Gettosu (İng: Venetian Ghetto, İta: Ghetto di Venezia): Venedik Cumhuriyeti’nin Roma Katolik Kilisesi’ni memnun etmek için Yahudileri gönderdiği yerdir. Aslında bu bölgenin olumsuz bir anlamı yoktur. Venedik’te Türk ve Alman tüccarların yaşaması için de ayrı bölgeler vardır. Fakat 18. yüzyıla kadar Yahudilerden ağır vergilerin alındığı ve istedikleri işleri yapmalarına izin verilmediği bir gerçektir. Ghettoyu  Ponte dele Guglie’ye yürüyerek ya da deniz otobüsle geçerek görebilirsiniz. Burada Ghetto Nuovo, Ghetto Vecchio ve Yahudi Birliği Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde de Ghetto Venedik’in en fakir yerlerinden biridir.
  • Venedik Alışveriş Rehberi


    Venedik alışveriş konusunda Avrupa kentleri içerisinde herkese farklı bir tecrübe sunmaktadır. Birçok İtalyan şehrinde olduğu gibi Venedik’te de birçok tasarım markası ve ürünü bulunabilir. Giyim ürünlerinin yanı sıra hediyelik eşya çeşitliliği Venedik alışverişi daha zevkli hale getirmektedir.
    Porselen maskeler, gondol temalı ürünler hediyeliklerden en yaygın olanlarıdır. Venedik’te alışveriş yaptığınızda vergi iadesi işlemi yapılmamaktadır. Satılan ürünlerin birçoğuna %21 KDV dahil şekilde sunulmaktadır. Venedik’te alışveriş yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Örneğin; eğer deri, giyim ve aksesuar alışverişi yapacaksanız Venedik’teki fiyatların Roma ve Floransa’dan daha fazla olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
    Venedik’teki birçok mağaza 09:00 – 12:30 ve 16:00 – 19:30 arasında açıktır. Mağazaların büyük bir kısmı Cumartesi günleri ve Pazartesi sabahları kapalıdır. Daha turistik noktalarda yer alan mağazalar genelde haftanın her günü hizmet vermektedir.
    Venedik Alışveriş

    Venedik’ten Ne Alınır?

    Dünyanın en turistik kentlerinden olan Venedik’te kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz bir çok hediye alternatifi bulunmaktadır. Venedik alışveriş turu yaparken en sık karşılaşacağınız eşya türü ünlü Venedik maskeleridir. Birbirinden farklı boyut ve çeşitlilikte olan maskeler turistler tarafından büyük ilgi ile karşılanıyor. Venedik karnaval kostümleri, gondon temalı eşyalar ve cam ürünleri de alınabilecek alternatifler arasında yer almaktadır. 

    Venedik Alışveriş Yapılacak Bölgeler & Caddeler

    Venedik alışveriş konusunda diğer İtalyan şehirlerine göre çok daha pahalı olsa da şehri gezmeye gelen turistlerin en sık ilgi gösterdiği şeylerin başında alışveriş konusu gelmektedir. Şehirde alışveriş yapabileceğiniz en önemli durak San Marco ve civarıdır. Birbirinden lüks ve son moda ürünleri burada bulabilirsiniz. Mercerie ve Castello bölgeleri de alışveriş yapabileceğiniz diğer önemli yerler arasında yer alır.

    Venedik Sokak Pazarları

    Bir şehirde günlük halkın arasında karışıp alışveriş yapabileceğiniz en güzel noktaların başında sokak pazarları gelmektedir. Üstelik sokak pazarlarında satılan ürünler dükkanlarda satılanlardan çok daha ucuz olabiliyor. Venedik sokak pazarı kültürü açısından zengin şehirlerden biri. Şehirde günlük ve haftalık olarak kurulan bir çok pazar bulunuyor. Sebze ve meyve satışının yapıldığı Rialto Sebze ve Meyve Pazarı Venedik’in en ünlü pazarı. Rio Terà San Leonardo Pazarı ve Burano günlük kurulan diğer ünlü pazarlardan. 

    Venedik Alışveriş Merkezleri

    Venedik alışveriş merkezi konusunda diğer İtalyan şehirlerinden ayrılıyor çünkü Venedik’te büyük alışveriş merkezi kültürü yoktur. Onun yerine küçük mağazalar daha popülerdir. Sadece Coin adında ve Cannaregio 5787, Salizzada San Giovanni Grisostomo adresinde bulunan bir yer vardır. Burada kadın, erkek, çocuk giyim koleksiyonları, güzellik ürünleri ve ev eşyası bölümü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra D&G, Guess, Calvin Klein, Chanel, Alessi ve Swarovski gibi markaların ürünleri burada bulanabilir. İtalya’da Coin mağazasından birçok yerde bulunmaktadır. Fakat orijinali Venedik’te olanıdır.
  • Venedik Yemek Rehberi


    Venedik yemek çeşitleri açısından hem İtalyan mutfağını hem de bugüne dek ticaret ve turizm nedeniyle etkilendiği yerleri yansıtmaktadır. Fakat Venedik yemek kültürünün öğün miktarı ve kalite açısından diğer İtalyan kentlerinden daha az ve kötü olduğu düşünülmektedir. Örneğin; İtalyan pizzasının yenilebileceği en kötü yer olarak Venedik görülür. Venedik oldukça turistik bir yer olmasına rağmen yemek konusunda çok fazla seçenek ve kaliteli ürünler sunan bir yer değildir.
    Venedik yemekleri balık ve sebze ağırlıklıdır. Genellikle mevsim ürünlerinin kullanılması yemekleri daha lezzetli ve sağlıklı hale getirmektedir. Tipik İtalyan yemeklerinden olan makarnanın değişik şekil ve lezzetlerde olanları burda tadılabilir. Balık ve deniz ürünleri de ana yemek çeşitlerindendir.
    Venedik’te öğlen yemeği genellikle ayakta yenir. Kafe, restoran ve benzeri yerlerde fiyatlar orada mı yenecek ya da dışarı mı alınacak şeklinde iki türdür. Fiyat farkı nedeniyle genellikle take away olarak adlandırılan yemeği alıp çıkma seçeneği tercih edilir. Öğlen yemeğinin yanında kimi zaman ekmek ve su da verilmektedir. Fakat bunun için küçük bir ücret talep edilmektedir.
    Venedik Yemek
    Venedik yemek kültüründe akşam yemeğinin özel bir yeri vardır. İnsanlar akşam yemeğinden önce “bacari” adı verilen bir saatte buluşurlar. Genellikle bir şeyler içip sohbet edilen bu saat akşam yemeğine giriş olarak kabul edilir. Bu saatte bir şeyler içip aperatif bir şeyler atıştırabilirsiniz. Akşam yemeği genellikle 19:30 – 20:30 arasında yenir. Birçok mutfak 22:00 – 23:00 arasında kapatılır.
    Venedik’te yemek yerken menüde yer alan ağırlık birimlerine dikkat etmenizde fayda vardır. Örneğin; 400 gramlık bir et ya da balık yemeği belirtilen fiyatın 4 katı gelebilir. Menülerdeki yiyecek fiyatları belirli bir gramaj için olabilir. Sipariş verirken bunları sormanızda fayda vardır.
    Yiyecek ve içecek fiyatları karşılaştırıldığında uygun fiyatlı menüler sunan yerlerde genellikle içecek fiyatları fazladır. Mesela menü fiyatlarının çok uygun olduğu bir yerde 33 lük biranın 5 Euro olması şaşırtıcı değildir.
    Bir akşam yemeği için ortalama fiyatlar şu şekildedir: 100 Euro ve üstü – pahalı, 50 – 100 Euro arası – uygun, 50 Euro’ya kadar – uygun olarak değerlendirilir. Hesaba servis ücreti dahildir. Fakat servisten memnun kaldıysanız %10 bahşiş vermeniz uygundur.
    Venedik’te maalesef Türk restoranı bulunmuyor. Dilerseniz bölgede yer alan helal yiyecek satan Orta Doğu restoranlarını tercih edebilirsiniz.

    Yöresel Venedik Yemekleri

    Yöresel Venedik mutfağı bir çok ünlü lezzete ev sahipliği yapmaktadır. Eğer gezip gördüğünüz bir şehirde yöresel yemekler sizin için olmazsa olmazlar arasında yer alıyorsa Venedik’te de keyifle tadına bakıp karnınızı doyurabileceğiniz bir çok yöresel yemek bulunuyor. Sardalyanın soğan, üzüm ve fıstık ile pişirilmesi ile yapılan Sardee in Saor en ünlü yemeklerden biridir. Risotto ya da vermicelli al nero di seppia adı verilen yiyecek ise şehirdeki ünlü yöresel yemeklerden bir diğeridir.
  • Venedik Konaklama Önerileri


    Venedik konaklama önerileri sayfasında, Venedik’te konaklama hakkında genel bilgiler ve Venedik geziniz boyunca kalabileceğiniz çeşitli otel tavsiyelerini bulabilirsiniz.
    Venedik herkesin görmesi gereken şehirlerden biridir. Şehir içi ulaşımın teknelerle sağlandığı bir kentte bir süre tatil yapmak kesinlikle farklı bir deneyim olacaktır. Yaz aylarında Akdeniz ruhu taşıyan insanlarıyla yapılacak bir tatil insana yaşam sevinci aşılar. Ancak ne yazık ki Venedik tatilinde en büyük sorun konaklama ihtiyacının giderilmesidir. Venedik konaklama seçenekleriyle ilgili çözülecek temel sorun kuşkusuz yüksek otel fiyatlarıdır. Özellikle sezonda buraya bir gezi düzenlemek istiyorsanız mutlaka erken rezervasyon yaptırmalısınız. Erken rezervasyon bile diğer kentlere kıyasla daha pahalı konaklama hizmeti satın almaya bir çözüm oluşturmamaktadır. Bu konuda sayfadaki önerilerden ve arama motorundan yardım alınabilir.
    Booking.com’la şimdi ayırt otelde öde!
    Dilerseniz alttaki otel önerileri bölümünde linklerine tıklayarak dünyanın en güvenilir ve ünlü konaklama sitesi olan booking.com‘dan rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Üstelik seçeceğiniz otele bağlı olarak ödemenizi konaklama tarihinde otele yerleştiğinizde de  yapabilirsiniz. Kendi gezilerimde de tercih ettiğim booking.com ile birbirinden güzel otellerde çok uygun fiyatlara konaklamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bir çok otel konaklama gününe kadar rezervasyon iptal seçeneği sunuyor.

    Venedik Konaklama Önerileri

    Venedik KonaklamaResidenza San Maurizio ***

    3 yıldızlı Residenza San Maurizio konum olarak Venedik’in en merkezi noktalarından birinde yer alıyor. Şehrin bir çok noktasına yürüyerek gitmek mümkün. Ayrıca otel yanında bulunan vaporetto’yu da  (su otobüsü) kullanabilirsiniz. Geleneksel Venedik tarzında, hoş bir dekore odalara sahip otelde konaklama ücretine kahvaltı da dahil. Ayrıca otel içinde ücretsiz Wi-fi hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Rezidenca San Maurizio tüm konaklama sitelerinde çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puanlarına  sahip. Venedik’te konaklama ücretlerinin yüksek olduğundan dolayı rezervasyonlarınıız ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi olur.
    Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 105-135 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Residenza San Maurizio.

    Alloggi Santa SofiaAlloggi Santa Sofia

    Alloggi Santa Sofia, Venedik’te ekonomik olarak konaklama yapabileceğiniz bir diğer otel. Oteli Venedik’in en önemli simgelerinden olan Büyük Kanal’a 150 metre mesafede yer alıyor. Otelin hemen yakınında bulunan Cà d’Oro Vaporetto deniz otobüsü durağı ile şehrin bir çok noktasına kolayca ulaşabilirsiniz . Otel içinde ücretsiz Wi-fi olması güzel bir artı. Ayrıca otelin konaklama ücretine kahvaltı da dahil.  Otel, tüm konaklama sitelerinde çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puanlarına  sahip. Otelde uygun fiyatlarda konaklama yapmak için elinizi hızlı tutmanız gerekiyor.
    Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 90-110 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Alloggi Santa Sofia.

    B&B CristinaB&B Cristina

    Otel fiyatlarının genel olarak çok yüksek olduğu Venedik’te ekonomik konaklama yapabileceğiniz bir diğer otel B&B Cristina. Otele 150 metre mesafede yer alan San Stae deniz otobüsü durağı Venedik içinde rahatça gezmenizde çok fayda sağlıyor. Venezia Santa Lucia Tren İstasyonu’na da yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Yüksek tavanlara, antika mobilyalara ve mermer zeminlere sahip odalar ekonomik bir konaklama için fazlasıyla yeterli. Otelin sahip olduğu yüksek ziyaretçi değerlendirme puanı otel tercihinde bir diğer önemli etken. Otelin konaklama fiyatına kahvaltı da dahil.
    Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 85-105 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, B&B Cristina.
    Başta yukarıda adı geçen oteller olmak üzere tüm Venedik otellerinin en uygun fiyatlarını görmek için tıklayın,Venedik otelleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.