19 Mart 2014 Çarşamba

İspanya Madrid Gezilecek Yerler

İSPANYA MADRİD GEZİSİ:

Madrid gezilecek yerler listesinde başta birbirinden güzel meydanlar olmak üzere bir çok önemli yer bulunmaktadır. İspanya’nın başkenti olan Madrid’de eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir çok meydan, müze, tarihi yapı ve park yer alıyor. Bunlar dışında şehirde, boğa güreşlerini izleyebileceğiniz Las Ventas ve dünyaca ünlü futbol kulübü Real Madrid’in stadyumu Santiago Barnebau gibi farklı ve eğlenceli gezi noktaları da bulabilirsiniz.

Palacio Real:


Palacio Real (İng: Royal Palace of Madrid), Madrid’de yer alan bir saraydır. Madrid’in en büyük ve güzel yapılardan biridir. Plaza de Oriente’nin yanında bulunmaktadır.
Batı Avrupa’daki en büyük saray olan Palacio Real 1734 yılında yangından zarar gören eski Alcazar alanı üstüne inşa edilmiştir. Eski şehir duvarları hala görülebilir. Filippo Juvarra tarafından Felipe V ve hükümdarlığı için inşa edilmiştir. Saray, güzel Sabatini ve Campo del Moro parkları ile çevrilidir.
Palacio Real içerisinde mobilya, halı, resim, seramik ve Tiepolo’nun önemli sanat ve fresk çalışmaları görülebilir. Velazquez, Goya, Giordano ve Mengs’un birçok çalışması da buradadır. Bu çalışmalar Palacio Real’ı Avrupa’nın en önemli ve en çok ziyaret edilen yerlerinden biri yapar. Örneğin; 2006 yılında 880.000 den fazla kişi sarayı ziyaret etmiştir.


Palacio Real Ziyaret Günleri ve Ücretleri ile Ulaşım

Resmi kutlamalar ve resepsiyonlar dışında yılın hemen her günü açıktır. Bailen caddesinde bulunan Palacio Real’e en yakın metro istasyonu Opera’dır. Palacio Real’in Google Maps üzerindeki konumu. Madrid Card ile giriş ücretsizdir. Tam bilet 10 Euro, rehberli bile 11 Euro, indirimli bilet 5 Euro, Avrupa Birliği vatandaşları için ücretsizdir. Rehberli tur seçeneği mevcuttur. ziyaret saatleri şu şekildedir:

Puerta del Sol

Puerta del Sol Madrid’in en ünlü ve en merkezi meydanıdır. Plaza Mayor’a yakındır. Madrid şehir kapılarından birinin alanına inşa edildiği için adını buradan alır. Yarı daire şeklinde olan Puerta del Sol, günümüzdeki şeklini 1854 – 1860 yılları arasında yapılan yenileme çalışmalarına borçludur.
Bu meydan Madrid’in en işlek noktalarından biridir. Yerel ulaşım noktaları buradadır, festival ve politik olaylar burada düzenlenir, turistlerin uğrak noktasıdır, yerlilerin buluşma noktasıdır, sokak sanatçıları burada izlenebilir. Meydanın ortasında Kral Charles III’ın at üstündeki  bir heykeli bulunmaktadır.
Madrid’in en merkezi noktası olduğu için hotel, hostel, turistik kalınacak yerler açısından zengin bir yerdir. Puerta del Sol’un güney tarafında “Real Casa de Correos” olarak bilinen yapıya ait bir saat kulesi vardır. 18. yüzyılda postanenin bir parçası olarak inşa edilen saat kulesi günümüzde de görülebilir. Yeni yılda kutlamalar yapılıp geri sayım yapılırken bu saat kullanılır. Eğer yılbaşında Madrid’deyseniz Puerta del Sol’e gelip bu tecrübeyi yaşamalısınız.
Casa de Correos’da bulunan bir kaldırım taşı sıfır kilometresi olarak kabul edilir. 1950 yılında yerleştirilen taş 2009 yılında yenisi ile değiştirilmiştir. Bu binanın tam karşısında Puerta del Sol’de görülebilecek en önemli üç heykel vardır. Bunlardan en ünlüsü “El Oso y El Madrono” (the Bear and the Strawberry Tree / Ayı ve Çilek Ağacı) dir.
Puerta del Sol
Puerta del Sol
Bu heykel 2009 yılında meydandaki orijinal yerine taşınmıştır. Şehrin sembollerinden biridir. Hikayesinin Madrid’deki tarlalarda gezinen ayılar ve bol miktarda yetiştirilebilen çilekten geldiği düşünülmektedir. Bu konuda değişik efsaneler olsa da “El Oso y El Madrono” Antonio Navarro Santa Fe tarafından yapılmıştır. Diğer heykeller Venüs ve Diana’yı tasvir etmektedir.
Puerta del Sol, kafe, bar, restoran ve mağazalar açısından zengin bir yerdir. Yerel moda markalarının yanı sıra fiyatları uygun olan H&M, Zara, Bershka gibi uluslararası markalar da burada bulunabilir. Ayrıca yakındaki hediyelik eşya dükkanlarında eski, tarihi ve yerel ürünleri bulmak mümkündür. Puerta del Sol’e metro ile 1, 2 veya 3. hat ile ulaşılabilir. Puerta del Sol ’un Google Maps üzerindeki konumu.

Plaza Mayor

Plaza Mayor
Plaza Mayor, Madrid’in ana meydanlarından biridir. Şehir merkezinde yer alan meydan Puerta del Sol’e yürüme mesafesindedir. Turistlerin uğrak noktalarından biridir. Meydan çok merkezi bir noktadadır ve yürüyerek ulaşılabilir. Metro ile gelmek isteyenler 2 numaralı hattı kullanmalıdır. Meydan, Habsburg döneminde inşa edilmiştir. Meydan 129 metre uzunluğunda 94 metre genişliğindedir. Meydana çevrelen üç katlı binanın 237 tane balkonu doğrudan Plaza Mayor’a bakar.
Plaza Mayor’de yer alan kafe ve restoranların pahalı olmasına rağmen burada oturup tarihin tadını çıkarmak paha biçilemez. İyi bir İspanyol şarabı eşliğinde oturup dinlenmek çok huzur vericidir. Madrid mutfağından “calamari sandviç” meşhurdur ve bu sandviç Plaza Mayor’daki bar ve kafelerde yenilebilir. Şehir merkezinde yer aldığı için meydana yakın bir yerde kalmak diğer turistik yerlere ulaşım açısından da mantıklıdır.
Felipe II  ve mimarı Juan de Herrera tarafından tasarlanan meydan Felipe III’in dönemi sırasında 1620’de açılmıştır. Felipe III’in heykeli de meydanda görülebilir. Juan Gomez de Mora meydana üçgen şeklini vermiştir. Yangından etkilenen meydana son şekli 1853 yılında verilmiştir.
Zaman içerisinde Plaza Mayor’e farklı isimler verilmiştir. Toledo ve Atocha yollarında yer alan kısım aslında “Plaza del Arrabal” pazarının alanıydı ve bu nedenle öncelikle bu adı aldı. Sonrasında meydanın ismi “Plaza Mayor” olarak değiştirildi. Daha sonra yine farklı isimler verildi. Bu isimler “Plaza de la Constitucion”, “Plaza Real” ve “Plaza de la Republica” olmuştur. İspanyol Sivil Savaşı sonunda meydana yine Plaza Mayor denmiştir. O dönemde bu meydanda idamlar, yargılamalar, taç giydirme törenleri, boğa güreşleri gibi olaylar gerçekleşti.
Günümüzde Plaza Mayor genelde üç katlı evlerle çevrilmiştir. Bu evlerin balkonları meydana bakar ve genelde zengin ve şanslı kesimin yaşadığı bir yerdir. Meydanın kuzeyinde “Casa de la Panaderia” bulunur ve bu dört katlı bina adını büyük ihtimalle daha önce aynı yerde bulunan fırından almaktadır. Dış yüzündeki renkli freskleri ile bilinen bu bina 1590 yılında yapılmış ve birkaç kez restorasyon çalışması geçirmiştir. Son olarak 1992 yılında Carlos Franco tarafından freskler tamir edilmiştir. Plaza Mayor’un Google Maps üzerindeki konumu.

Almudena Cathedral

Almudena Cathedral
Almudena Cathedral (Almudena Kathedrali, İsp: Catedral de Santa María la Real de la Almudena de Madrid), Madrid‘de Palacio Real’e bakan bir katedraldir. 20. yüzyıla yakın bitirilen bu katedralde 2004 yılında Prens Asturias Felipe ve Letizia evlenmiştir.
Almudena Cathedral modern bir yapıdır. İnşasına 1883 yılında başlanan yapı 1993 yılında tamamlanmıştır. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni olarak yapımı sırasında destek alınmaması gösterilebilir. Katedralin planı Papa Leo XIII zamanında yapılmıştır. Şu andaki bina tamamlanana kadar katedral Jesuit College Church of San Isidro’da bulunmaktaydı. 1993 yılında Papa John Paul II tarafından vakfedilmiştir ve Papa tarafından vakfedilen tek katedral olma özelliğini taşımaktadır.
Almudena Cathedral’de mimari çeşitlilik mevcuttur. dış kısmında neoklasik özellikler görülürken iç kısmında gotik esintiler vardır. Ayrıca Roma etkileri de açıkça görülebilir. Granit ve mermerden inşa edilen katedralin girişinde iki tane kule bulunmaktadır. Santa Maria la Real de la Almudena, Palacio Real’ın yanında bulunur ve buradan Plaza de la Armeria ile ayrılır.
Tipik kiliselerin aksine doğu – batı yönünde değil, kuzey – güney yönündedir. Calle Bailen’deki ikinci girişinde bronz bir heykel bulunur. Hz. Meryem’in tasvir edildiği bu heykel Sanguino tarafından yapılmıştır.
Almudena Cathedral’ine en yakın metro istasyonu “Opera”dır. Katedral 10.00 – 19.30 arasında ziyarete açıktır. Pazar günleri 10.30 – 12.00 ve öğlenleri 13.30 – 19.00 arasında ziyaret edilebilir. Almudena Cathedral’in Google Maps üzerindeki konumu.

Prado Müzesi: Dünyanın en ünlü sanat galerilerinden biridir. Müzede Velazquez, Goya, Raphael, Rubens ve Bosch gibi ünlü sanatçıların eserleri görülebilir. 
Gran Via: Madrid’in en işlek ve en ünlü caddesidir. Cadde üzerinde yüzlerce mağaza, dükkan, otel, banka, restoran, bar, sinema ve tiyatro bulunmaktadır.
Plaza de Cibeles: Madrid gezilecek yerler listemizdeki önemli meydanlardan biridir. Meydanda bulunan Kibele Sarayı (Cibeles Palace) da görülmeye değerdir.
Plaza de Espana: Şehirdeki bir önemli meydanlardan bir diğeridir. Popüler turistik bir yer olan meydan, Gran Via’nın batı çıkış noktasında bulunur. 
Plaza de la Villa: Orta Çağ’da ana şehir meydanı olarak kullanılan meydandır. Eski belediye binası, güzel sanatlar akademisi ve başpiskoposluk binası buradadır. Plaza Mayor’a yakın bulunan Plaza de la Villa Madrid’in merkezinde küçük bir meydandır. 1644’de başlanan meydan inşası 1696’da bitmiştir. Meydanda Armada’yı planlayan Amiral Alvaro de Bazan’ın bir heykeli bulunmaktadır.
Plaza de Oriente: Madrid’in batısında yer alan bir meydandır. “Oriente” (Doğu / Doğu ile ilgili) adına rağmen şehrin batısındadır. Sürekli devam eden hareketli bir hayatın olduğu Madrid’de Plaza de Oriente sessiz bir yerdir. Yarı daire şeklindeki meydan ağaçlar ile çevrilidir ve meydanda İspanyol kralların heykelleri vardır. Plaza Espana’dan yürüme mesafesinde olan Plaza de Oriente’ye ulaşım kolaydır. En yakın metro istasyonu “Opera”dır. Ayrıca 3, 15 veya 20 numaralı otobüslerle buraya gelebilirsiniz.
Puerta de Alcalá (İng: Alcalá Gate): Madrid gezilecek yerler listesindeki en önemli simge yapılardan olan Puerta de Alcala neoklasik bir anıttır. Plaza de la Independencia (Independence Square / Özgürlük Meydanı) da bulunur. 1774 yılında Kral Charles III bir şehir kapısı yapılmasını istemesi üzerine 1778’de yapılmıştır. Anıtın tepesinde altı tane heykel bulunmaktadır. Bu heykeller Francisco Gutierrez ve Roberto Michel tarafından yapılmıştır. Anıta en yakın metro istasyonu Retiro’dur.
Buen Retiro Park (İsp: Jardines del Retiro de Madrid): Madrid’deki ana parklardan biridir. Birçok heykel, anıt ve bir göle ev sahipliği yapan parkta ayrıca her yıl bir kitap fuarı ile çeşitli konserler düzenlenmektedir. Parkta Madrid 3/11 terörist saldırısı kurbanları için bir anıt vardır. Park, özellikle pazar öğlenleri insanların rahatlayıp kafa dinledikleri, keyifli vakit geçirdikteleri bir yerdir.
Las Ventas: Madrid’de yer alan bir boğa güreşi alanıdır. Boğa güreşinin doğum yeri sayılan Las Ventas 1931 yılında yapılmıştır. 25.000 izleyici kapasitesine sahiptir.  
Plaza de Santa Ana:  Madrid gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli meydandır. 1586 yılında kurulan meydan Bonaparte döneminde zarar görmüş fakat 1848 yılında yeniden yapılmıştır. Günümüzde meydanda birçok bar, kafe ve restoran mevcuttur. Özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde gerek yerli gerekse turistlerin çok rağbet ettiği bir yerdir.
Reina Sofia Müzesi: Şehirdeki en önemli müzelerden biridir. Müze içerisinde 20. yüzyıl sanat ve arşivleri üstüne bir kütüphanede bulunmaktadır. 
Kraliyet Botanik Parkı: 8 hektar üzerine kurulu botanik bir bahçedir. 1755 yılında Kral Ferdinanz VI tarafından kurulmuştur. Plaza de Murillo’da bulunmaktadır.
Thyssen-Bornemisza Müzesi (İng: Thyssen-Bornemisza Museum, İsp: Museo Thyssen-Bornemisza): Neoklasik bir binada bulunan sanat müzesidir. 10.00 – 19.00 saatleri arasında tam ve indirimli bilet 8 Euro karşılığında ziyaret edilebilen Müzede Monet, Goya, Degas, Renoir, Van Gogh, Picasso, Mondrian, Bacon ve Lichtenstein gibi ünlü sanatçıların çalışmaları görülebilir. Bu müzeye metro 2. hat ile Banco de Espana durağında inerek gelebilirsiniz.
Debod Tapınağı (İng: Temple of Debod, İsp: Templo de Debod): Bir Mısır tapınağıdır. MÖ 2. yüzyıldan kalma bu tapınak Royal Palace ve Plaza de Espana’ya yakındır. Bu tapınak İspanya’ya Mısır’da meydana gelen sel felaketindeki yardımlarından dolayı verilmiştir. Girişin ücretsiz olduğu Depod Tapınağı’nı Salı – Cuma 10.00 – 14.00 arasında veya Cumartesi – Pazar 10.00 – 14.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Casa de Campo: Madrid gezilecek yerler listesindeki en büyük parklardan bir diğeridir. Park 1.722 hektar üstüne kurulmuştur. İçerisinde bir de göl bulunmaktadır.
San Francisco el Grande Basilica: Neoklasik tarzda inşa edilmiş bir bazilikadır. 1993 yılında açılan Almudena Katedrali inşasına kadar en büyük olan kilisedir. 
CaixaForum Madrid: Modern bir sanat müzesidir. La Caixa bankasının sponsorluğunda açılan müze Paseo del Prado’da bulunur. 2001 – 2007 yılları arasında inşa edilmiştir.
Santiago Bernabeu Stadyumu: Erkek gezginler için Madrid gezilecek yerler listesindeki en eğlenceli noktalardan olan yapı Real Madrid Futbol Kulübünün stadyumudur.
Zafer Takı (İng: Victory Arch , İsp: Arco de la Victoria): 1950 – 1956 arasında inşa edilmiş bir taktır. İspanya Sivil Savaşı’nda Franco’nun zaferi anısına yapılmıştır. 40 metre yüksekliğinde tak üzerinde zafer temalı Latince çalışmalar vardır. En üstünde Minerva tarafından sürülen bir araç heykeli mevcuttur. Zafer Takı’na metro 3. ve 6. hatlar ile Intercambiador de Moncloa istasyonundan ulaşabilirsiniz.
Jardines de Sabatini (İng: Sabatini Gardens): Royal Palace’a ait olan bahçelerdir. 1978 yılında Kral Juan Carlos I tarafından halka açılmıştır. Bahçe içerisinde yer alan atıl binalar temizlenerek 1970’de tamamen günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Neoklasik tarzda inşa edilen Sabatini Gardens içerisinde bir havuz, heykeller, çeşmeler ve geometrik şekilde dizayn edilmiş ağaçlar bulunmaktadır.
Denizcilik Müzesi (İng: Naval Museum of Madrid, İsp: Museo Naval de Madrid): İspanyol deniz dünyasının incelenebileceği bir müzedir. Dünyadaki en önemli denizcilik müzelerinden olan bu yer İspanyol deniz kuvvetleri ve navigasyon dünyasında oynadıkları rolle ilgili çalışmaları sergiler. Cumartesi ve Pazar günleri ücretsiz olan müze Salı – Pazar 10.00 – 14.00 arasında ziyaret edilebilir. Pazartesi günleri, 1 Ocak, Paskalya Perşembesi ve Cuması, 1 ve 15 Mayıs, 16 Temmuz, Ağustos ayı, 9 Kasım, 24, 25 ve 31 Aralıkta kapalıdır. Madrid gezilecek yerler listemizdeki önemli müzelerden olan Denizcilik Müzesi’ne metro 2. hat ile Banco de Espana durağından ulaşabilirsiniz.
Palacio de Santa Cruz (İng: Santa Cruz Palace): Günümüzde dış işleri bakanlığına ev sahipliği yapan binadır. Philip V döneminde bir hapishane olarak kullanılan yapı 1629 – 1643 arasında Juan Bautista Crescendi tarafından inşa edilmiştir. 1791’de bir yangın ve 1940’de ise sivil savaş nedeniyle yenilenmiştir. Klasik İtalyan ve İspanyol mimarisinin birleştirilerek yapıldığı Santa Cruz Palace üçgen şeklinde kırmızı tuğladan iki tane kuleye sahiptir.
El Rastro: Madrid’in en büyük bitpazarıdır. Pazar sabahları ve resmi tatil günlerinde açık olan pazar Calle Embajadores ve Ronna de Toledo arasında bulunmaktadır. Devamı.
Gül Bahçesi (İng: Rosaleda Gardens, İsp: Rosaleda): Madrid’de bulunan ünlü bir gül bahçesidir. Bahçedeki güller çeşitlerine göre gruplara ayrılmıştır. Çiçekler dünyanın dört bir yanından getirtilir ve özellikle ilkbahar ve yaz aylarında açtıklarında park harika bir görünüme sahiptir. Her yıl Mayıs ayı içerisinde “International Rose Villa New Madrid” isimli bir yarışma düzenlenerek en güzel gül seçilmeye çalışılır
Plaza de Castilla: Madrid’in kuzeyinde bulunan bir meydandır. Madrid’de bulunan gökdelenlerin çoğu meydan ve civarında bulunmaktadır. Meydanın ortasında uzun bir obelisk vardır. Bulvarın iki yanında ise “Gate of Europe” (Avrupa Kapısı) adı verilen iki kule mevcuttur. Meydanın kuzeyinde de “Four Towers” (Dört Kule) isimli İspanya’nın en uzun gökdelenleri bulunmaktadır.
Casa de la Panadería: Plaza Mayor’ın kuzeyinde bulunan yönetim ve kültür binasıdır. Dört katlı olan yapının zemin katında sütunlu bir giriş ve son katında güzel bir çatı kısmı vardır. İki kulesi de bulunan güzel tasarlanmış yapıya merkezden yürüyerek ulaşmak mümkündür.
Mercado de San Miguel (İng: Market of San Miguel): 1913 yılında inşa edilmiş kapalı bir pazardır. Kaliteli yiyecek satışının yapıldığı pazarı bir şey almıyorsanız bile taze ürünler için ziyaret etmelisiniz. Madrid’e gelen turistler arasında popüler bir nokta olan pazara metro 2. veya 5. hat ile Opera durağında inerek gelebilirsiniz. Ayrıca bu pazar, Madrid gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan Plaza Mayor’e yürüme mesafesindedir.
Atocha Tren İstasyonu (İng: Atocha Railway Station, İsp: Estación de Atocha): Madrid’deki en büyük tren istasyonudur. Madrid Puerta de Atocha olarak da bilinir. İstasyondan şehir içi ve bölgesel tren seferleri yapılmaktadır. Barcelona, Saragosse, Seville ve Valencia’dan tren seferleri mevcuttur. İstasyondan yapılan seferler Renfe adı verilen bir şirket tarafından yürütülmektedir.
İspanya Ulusal Kütüphanesi (İng: National Library of Spain, İsp: Biblioteca Nacional de España): Neoklasik bir bina içerisinde hizmet veren kütüphanedir. 1712 yılında Kral Philip V tarafından yapılmıştır. Kütüphane günümüzde sunduğu eğitimsel ve boş zaman aktivite seçenekleri ile popüler bir yerdir. 1896 yılında halka açılan kütüphaneye metro 4. hat ile Colon istasyonundan gelebilirsiniz. Pazartesi – Cuma 09.00 – 21.00, Cumartesi 09.00 – 14.00  arasında ziyaret edilebilir.
Descalzas Reales Manastırı (İng: Convent of Las Descalzas Reales, İsp: Monasterio de las Descalzas Reales): Madrid’in merkezinde bulunan bir binadır. Plaza de las Descalzas’da yer alan yapı 16. yüzyılda yapılmıştır. Kadınlar Manastırı olarak kullanılan Descalzas Reales birçok kadının istenmeyen evliliklerden kaçıp sığındığı bir yer olmuştur. Manastır içerisinde değerli sanat koleksiyonları görülebilir. Ünlü sanatçılar Tiziano, Sanchez Coello ve Luini’nin eserleri buradadır.



 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.