12 Ekim 2015 Pazartesi

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna Gezi Rehberi


Bosna Hersek’in başkenti olan Saraybosna Balkanlardaki en güzel şehirlerin başında geliyor. Yakın geçmişte büyük acılar yaşayan bu ülke günümüzde yavaş yavaş toparlanmış durumda. Türkiye başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin son yıllarda yoğun ilgi gösterdiği şehirde birçok kültürü bir arada bulabilirsiniz. Son yılların en popüler turlarından olan Balkan turlarının vazgeçilmez şehirlerinden Saraybosna’da birçok önemli Osmanlı eseri bulmak mümkün. Saraybosna’ya düzenlenen turlara katılarak gidebileceğiniz gibi bireysel olarak da gidebilirsiniz. Tabi iki durumda da eğlenceli bir Saraybosna gezisi için biraz araştırma yapmanızda fayda var.
Saraybosna gezi rehberi yazıları boyunca, Saraybosna hakkında genel bilgilerden gezilecek yerlere, alışverişten ulaşıma, otel tavsiyelerimizden yeme içme konusuna kadar detaylı birçok konuyu bulabilirsiniz.

Saraybosna Gezisi Hakkında Bilgiler


Saraybosna gezisi özellikle Türklerin son yıllarda en çok rağbet gösterdiği gezilerin başında geliyor. Balkanların en güzel şehirlerinden olan Saraybosna birçok turizm firmasının tur düzenlediği şehirlerden biri. Osmanlı’nın uzun yıllar hüküm sürdüğü bu topraklar günümüzde birçok farklı milletten, farklı dinlere mensup insanı bir arada tutuyor. Bu yönüyle şehir hem Balkanlardaki Osmanlı eserlerini görmek isteyenler için hem de farklı milletlerin bir aradaki yaşamlarını gözlemlemek isteyen gezginler için çok güzel bir gezi rotası.
Saraybosna, Balkan turlarının vazgeçilmez adresi. Şehre bu turlara katılarak gidebileceğiniz gibi bireysel olarak da gidebilirsiniz. Üstelik konaklamanın ucuz olduğu kente düzenlenen indirimli uçak seferlerini yakalarsanız çok daha ekonomik ve zevkli bir gezi düzenleme şansınız var. Saraybosna’ya ister bireysel isterseniz de tur ile gidiyor olun gezi öncesinde yapacağınız ufak bir araştırma ile gezinizin çok daha zevkli geçmesini sağlayabilirsiniz.

Saraybosna Hakkında Bilgiler

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna yaklaşık 450.000 nüfusa sahip bu şehir Avrupa’nın tarih ve kültür açısından en zengin kentlerinden biridir. Öyle ki Saraybosna Batı ve Roma İmparatorluğu’nun ayrıldığı, Katolik, Ortodoks ve Osmanlı’nın buluştuğu bir yerdir. Uygarlıkların buluştuğu bu yerde uzunca bir süre barış ve hoşgörü aranmıştır.
Saraybosna çok büyük bir şehir değildir. Fakat çoğu zaman kalabalık ve işle bir yerdir. Şehrin en önemli özelliklerinden biri İslamiyet, Ortodoks, Katolizm ve Musevilik inançlarını yüzyıllardır aynı ortamda hoşgörü çerçevesinde barındırabilmesidir.
Saraybosna’yı yakın geçmişte her açıdan en çok etkileyen olay 1992 – 1995 yılları arasında yaşanan Yugoslav Savaşları kaynakları zararlardır. Sonrasında şehirde iyileştirme çalışmaları yapılmış ve günümüzdeki görünümüne kavuşturulmuştur. Günümüzde Saraybosna’da Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar bir arada yaşamaktadır. Şehir, Avrupa’da çok kültürlülüğün görülebileceği yerlerin başında gelmektedir. Güvenli bir şehir olan Saraybosna oldukça popüler turistik bir kenttir. Dünyada en çok ziyaret edilen ilk 10 şehir arasındadır. 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday gösterilmiştir.

Saraybosna Tarihi, Bosna Savaşı ve Kuşatma Yılları

Saraybosna tarihi köklü bir geçmişe sahip olsa da dünya sahnesinde hatırlanmasını sağlayan en önemli olay hiç kuşkusuz 1992’de başlayan Bosna Savaşı ve Kuşatması’dır. Bunun dışında Saraybosna tarihindeki diğer iki temel olay olarak Ferdinand’ın suikastı ile I. Dünya Savaşı’nın başlangıcı ve 1984 Kış Olimpiyatları’dır.
Saraybosna’daki ilk yerleşimin neolitik dönemlerde yapıldığı düşünülmektedir. “Saraybosna” ismi Türkçe “Saray ovası”ndan gelir. Saraybosna’da Osmanlı izleri oldukça yoğun olarak görülmektedir. Yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan Saraybosna bu dönemlerde kültür ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Şehir İsa Bey tarafından kurulsa da Gazi Hüsrev Bey tarafından günümüzdeki halinin temelleri atılmıştır.
Gazi Hüsrev Bey döneminde şehirdeki birçok mimari yapı inşa edilmiştir. Gazi Hüsrev Bey Camii, Tsar Camii ve diğer birçok cami bu dönemde yapılmıştır. Bu dönemde inşa edilen diğer yapılar arasında şehir kütüphanesi, saat kulesi, medrese ve diğer önemli birçok yapı bulunmaktadır. Gazi Hüsrev Bey’in türbesi  kendi adını taşıyan caminin bahçesinde bulunmaktadır.
Uzun süreli Osmanlı hakimiyetinden sonra Avusturya – Macaristan İmparatorluğu 1878 – 1918 yılları arasında Bosna’ya hakim olmuştur. Bu süreç şehri kültür, mimari, din gibi birçok farklı açılardan etkilemiştir. Bu dönem ayrıca Saraybosna’ya Avrupai bir hava kazandırmıştır. I. Dünya Savaşı ile birlikte Avusturya – Macaristan hakimiyeti sona ermiştir. Yugoslavya adı altında Sırplar, Bosnalılar, Hırvatlar bir arada yaşamaya başlamıştır. II. Dünya Savaşı döneminde ise Naziler Yugoslavya’yı işgal etmiş ve Saraybosna’yı bombalamıştır. Josip Broz Titoliderliğindeki Yugoslav Partisi 6 Nisan 1945 tarihinde Yugoslavya’nın yenilenmesini ve Saraybosna’nın önemli bir merkez olmasını sağlamıştır.

Bosna Savaşı Saraybosna Kuşatması

Saraybosna kuşatması modern tarihteki en uzun süreli kuşatmadır. 1992 – 1996 yılların arasında meydana gelen bu kuşatma Sırp ve Yugoslav Cumhuriyeti tarafından idame ettirilen Sırp askerleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu kuşatma Bosna Savaşı sırasında Hırvat, Yugoslav, Bosna Sırp güçleri arasında yaşanmıştır. Saraybosna kuşatması sırasın yaklaşık 12.000 insanın öldürüldüğü ve 50.000 kadar kişinin de yaralandığı bilinmektedir. Bu kişilerin %85’i sivildir. Yaşanan kuşatma sonucunda nüfusun %64 oranında düştüğü oldukça acı bir gerçektir.

Savaş Başlangıcı

Savaş başlamadan önce Karadzic’in Müslümanlar ile ilgili şu söylemi tüm dünyada bilinir: “Saraybosna etrafında 20.000 tane Sırp askeri vardır ve burası 300.000 Müslüman’a mezar olacaktır. 300.000 – 400.000 Sırp askeri adına konuşuyorum. Anlamıyorlar, fakat her yerde kan olacak ve Müslümanlar yok edilecek.” Bu söylemden birkaç gün sonra harekete geçilmiştir.
Savaşın başlangıcı Sırplar ve Boşnaklar arasında yaşanmıştır. Bir Sırp düğününde 1992 yılında ve referandumun ilk gününde damadın babası Sırp Nikola Gardovic’in öldürülmesinin politik olaylarla ilişkilendirilmesi her şeyi ateşlemiştir. Mart 1992’de Saraybosna’da barikatlar ve kontrol noktaları kurulmuştur. Bağımsızlığın ilan edildiği 5 Nisan günü çatışmalar başlamıştır. İlk olarak öldürülen Suada Dilberovic ve Olga Sucic Saraybosna kuşatmasının ilk kurbanları olarak bilinir. Nisan ayının sonlarına doğru kuşatma iyice ateşli hale gelmiştir.

Şehri Savunma Çabaları

Savaşa doğru ilerleyen günlerde JNA güçleri şehirdeki tepelere konuşlanmaya başlamıştır. Nisan 1992’de Bosna hükümeti Yugoslavya’dan bu güçleri geri çekmesini talep etmiştir. Sırp hükümetinin başında olan Milosevic Bosna sınırı dışında yayılan bu güçleri geri çekmeyi kabul etmiştir. Bu Sırp güçleri VRS’ye dönüşmüştür ve sonrasında bağımsızlıklarını ilan ederek Bosna’dan ayrılmışlardır. 2 Mayıs 1992 tarihinde şehrin Bosna Sırp güçleri tarafından resmi olarak ablukaya alındığı açıklanmıştır. Şehre giden ana yollar kapatılmış, ilaç ve gıda girişi engellenmiştir. Su ve elektrik kesintileri yaşanmıştır. Şehirde yer alan Sırp güçlerinin durumu Bosnalılardan daha iyi hale getirilmiştir.

Saraybosna Kuşatması

1992 yılının sonları ve 1993 yılının ilk yarısı Saraybosna kuşatmasının en yoğun olduğu dönemlerdir. Şehirdeki birçok askeri nokta Sırplar tarafından kontrol edilir hale gelmiştir. Keskin nişancılar tüm şehirde yaygın hale gelmiştir. Bazı caddelerden keskin nişancılar nedeniyle geçmek o kadar zor hale gelmiştir ki bunların hangi yollar olduğu hakkında halk bilgilendirilmeye çalışılmıştır.
1993 yılında tamamlanan Saraybosna Tüneli şehre yardım gelmesine olanak sağlarken insan geçişine de izin vermiştir. Bu tünelin Saraybosna’yı kurtardığı söylenmektedir. Fakat yine de 1995 yılında durum oldukça vahim hale gelmiştir. Şehirde sadece 5 tank ve sayılı mühimmat kalmıştır. Sivil halk içerisinde yaşanan dram tüm dünyanın dikkatini çekse de devam etmiştir. 1993 yılında bir futbol maçında 15 kişinin öldürülüp 80 kişinin yaralanması, aynı yıl 12 kişinin su sırasında beklerken öldürülmesi, 1994 yılında bir Pazar yerinde 68 sivilin öldürülüp 200 kişinin yaralanması tarihin en kanlı olaylarından sayılır.
Tüm bu olaylar yaşanırken Bosna halkı umutlarını Birleşmiş Milletlere bağlamıştır. 1992 yılında Fransız başbakanı François Mitterrand’ın ziyareti insanları umutlandırsa da çalışmalar hep sınırlı kalmıştır.

Etnik Temizlik

Sırp güçlerinin kuşatma sırasında etnik temizliği destekleyen kampanyalar düzenlediği bilinmektedir. Müslümanların katline katılmayan Sırpların da vurulması bunu kanıtlar niteliktedir. Srebrenica adı ile bilinen katliam dünya sahnesinde yer alan en kanlı olaylardandır. Saraybosna kuşatması bittikten sonra bile etnik temizlik durumu tartışılmaya devam etmiştir. 2005 yılında Sırp Başbakanı Pero Bukejlovic Bosnalı Müslümanlara katliam uygulandığını kabul etmiştir.

NATO Müdahalesi

1995 yılında Markale’de ikinci kez yaşanan insanlık dramında 37 kişi ölüp 90 kişi yaralananınca NATO olaya müdahale etmeye karar vermiştir. Böylece Sırplar daha yavaş bir şekilde de olsa Bosna’da toprak kaybı yaşamıştır. Şehre uzun bir aradan sonra su ve elektrik verilmiştir. Ekim 1995’te anlaşma sağlanarak barış sağlanmıştır. 29 Şubat 1996 tarihine kadar kuşatmanın sonlandırılacağı ve Sırp güçlerinin şehirden ayrılacağı duyurulmuştur.

Savaş Sonu

Bu dört yıl süresince Saraybosna oldukça zarar görmüştür. I. Dünya Savaşı’ndan sonra tarihin en kanlı olaylarından olan bu kuşatmanın etkileri yıllarca sürmüştür. 2004 yılından sonra şehir yenilenmeye ve toparlanmaya başlamıştır. Fakat ölen ve yaralananların dışında şehri terk eden kişi sayısı 150.000 civarındadır. Maddi zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu düşünülmektedir.

Saraybosna Hava Durumu 

Saraybosna Avrupa ve Akdeniz arasında yer aldığı için ikisinde de görülen iklim özelliklerinden etkilenmektedir. Adriyatik Denizi Saraybosna hava durumunu en çok etkileyen faktördür. Bunun dışında etrafının dağlarla kaplı olması kimi zaman bu deniz etkisini değiştirmektedir.
Yıllık ortalama sıcaklık 9.5 derecedir. Saraybosna’da yılın en soğuk ayı – 1.3 derece ile Ocak, en sıcak ayı ise 19.1derece ile Temmuz ayıdır. Saraybosna yılın çoğunda bulutlu olan bir şehirdir. En bulutlu ay %75 oranı ile Aralık, en açık ay ise %37 bulutluluk oranı ile Ağustos’tur. Saraybosna’da yağışlı gün sayısı da fazladır.

Saraybosna Gezisi için En Uygun Zaman

Saraybosna’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız en uygun gezi zamanı olarak ilkbahar ve sonbahar düşünülmektedir. Karasal iklimin etkisinde bulunan bu kentte kış aylarının oldukça soğuk yazların ise bunaltıcı derecede sıcak olduğu günler yaşanabilmektedir. Bu nedenle ılıman bahar ayları gezi zamanı olarak daha uygun görülmektedir.
Vize&Pasaport: Saraybosna gezisi için herhangi bir vizeye ihtiyacınız bulunmuyor. Bosna Hersek vizesiz ziyaret edebileceğimiz ülkeler arasında yer alıyor.
Dil: Ülkede geçerli resmi dil Boşnakça. Hırvatça ve Sırpça da konuşulan diller arasında. Başçarşı gibi Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde Türkçe konuşma şansınız olabiliyor. Turistik yerlerde ise İngilizce konuşan kişilere rastlayabilirsiniz.
Resmi Tatiller
  • 1 ve 2 Ocak (Yılbaşı ve Yeni Yıl – Noel)
  • 7 Ocak (Cumhuriyet Günü)
  • 9 Ocak (Bağımsızlık Günü)
  • 1 ve 2 Mayıs (Zafer Günü)
  • 9 Mayıs (Hz. Meryem’in göğe yükselmesi)
  • 15 Ağustos (Azizler Günü)
  • 1 Kasım (Dayton Anlaşması Günü)
  • 21 Kasım, 25 Aralık – Noel, Kurban ve Ramazan Bayramları (Günleri her yıl değişmektedir.)
Para Birimi: Bosna Hersek’in resmi para birimi kısaca BAM olarak adlandırılan Bosna Hersek Markı’dır. Kurlar kabaca; 1 Euro: 2 BAM, 1 Dolar: 1,5 Bam şeklindedir. (Kurlar sürekli değişebilmektedir, bahsedilen rakamlar Haziran 2015 kurlarıdır.)  1998 yılında 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 banknot şeklinde piyasaya sürülen Bosna Markı’na 2002 yılında 200 Mark da eklenmiştir. Bosna Markı, Bosna Hersek Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Bu para birimi ülkenin tamamında geçerlidir. Madeni para ise 5, 10, 20 ve 50 fening şeklinde bulunmaktadır.
Telefon: Bosna Hersek’in ülke telefon kodu +387,  Saraybosna’nın şehir kodu ise 33’dür. Yani Türkiye’den Saraybosna’yı arama yapmak için telefon numaranızı +38733 xxx xxx şeklinde çevirmeniz gerekmektedir. Saraybosna’dan Türkiye’yi aramak içinse 00 90 222 555 xx xx şeklinde arama yapabilirsiniz.
Türk Konsolosluğu: Saraybosna Büyükelçiliği, Telefon: +387 33 568 750, Faks: +387 33 267 261,Konsolosluk Çağrı Merkezi +90 312 292 29 29, Adres: Vilsonovo Setaliste bb. 71000 Saraybosna
Hastane & EczaneSaraybosna’da sağlık hizmetlerinden yararlanmanız gerekirse başvurabileceğiniz yerler şunlardır:
  • Hospital Koševo: Adres: Bolnička 35, Telefon: 387 33 444 800
  • Medical Emergency: Adres: Kolodvorska 14, Telefon:  387 33 124; 387 33 611 111
  • General Hospital: Adres: Kranjčevićeva 12, Telefon:  387 33 285 100
  • Acil: Adres: Kolodvorska 14, Telefon:  387 33 124; 387 33 611 111
Saraybosna’da yer alan eczanelerden bazıları şunlardır:
  • Baščaršija: Adres: Obala Kulina bana 14, Telefon:  387 33 272 300
  • Dobrinja: Adres: Salke Lagumdžije 15, Telefon:  387 33 766 380
  • Ilidža: Adres: Emira Bogunića Čarlija 15, Telefon:  387 33 762 180
  • Novo Sarajevo: Adres: Zmaja od Bosne 51, Telefon:  387 33 713 830

Saraybosna Gezilecek Yerler

Saraybosna gezilecek yerler listesi başta Osmanlı eserleri olmak üzere bir çok önemli tarihi yapıdan oluşuyor. Saraybosna, ilk olarak 1463 yılında Osmanlı topraklarına katılsa da kısa süre içinde topraklar kaybedildi. Şehrin tekrar ele geçirildiği 1492 yılından itibaren 1878 yılındaki Berlin Anlaşmasına kadar Osmanlı egemenliğinde kaldı. Şehirdeki en önemli eserler ise İsa Bey‘den sonra şehrin ikinci kurucusu sayılan Gazi Hüsrev Bey‘e ait. Kanuni Sultan Süleyman‘ın Bosna Sancak Beyi olan Hüsrev Bey’in eserleri şehrin bir çok yerinde görülebilir. Günümüzde şehirde Osmanlı eserleri dışında da bir çok farklı medeniyete ait eser görmek mümkün.

Saraybosna Gezilecek Yerler

Şehirde gezip görmeniz gereken tüm önemli yerleri liste boyunca bulabilirsiniz. Liste sıralamasını önem sırasına göre bulabilirsiniz. 

BaşçarşıBaşçarşı (Baščaršija)

Başçarşı Saraybosna’da bulunan tarih ve kültür merkezi çarşıdır. Avrupa’da bir Osmanlı Çarşı’sı olarak nitelendirilen yer 15. yüzyılda inşa edilmiştir. O dönemde inşa edildiği halini 19. yüzyılda meydana gelen yangın sonucunda kaybetmiştir ve çarşının boyutları da küçülmüştür. Bunun dışında dönem dönem çeşitli saldırılara maruz kalsa da günümüze kadar gelmiştir. 20. yüzyılda komünist yönetimin çarşıyı tamamen yok etme düşünceleri hayata geçirilmemiştir.
Milijacka Nehri’nin kuzeyinde yer alan Başçarşı, uzunca bir süre Saraybosna’nın ticari merkezi olarak da kabul edilmiştir. 13. yüzyılda Venedik ve diğer koloni topluluklarının Saraybosna’ya gelmesi ile ticaret kötü yönde etkilenmiştir. Şehrin ana çarşısı olması nedeniyle bu ismi taşıyan Başçarşı Saraybosna gezilecek yerler listesinin başında yer almaktadır.
Başçarşı ve civarında görülebilecek yerlerin başında Gazi Hüsrev Bey Camii, Beyaz Burç, Brusa Bedesteni, İmparator Camii,  ve Saat Kulesi gelmektedir. Gazi Hüsrev Bey Camii’nin bahçesinde Gazi Hüsrev Bey’in türbesi bulunmaktadır. Şehrin kalbi niteliğindeki çarşı Osmanlı eseridir. Savaş sırasında Sırp saldırılarına maruz kalan meydanın etrafı Osmanlı mimarisi ile inşa edilen yapılar ile çevrilidir. Günümüzde çarşı ve civarında birçok dükkan, bedesten, camii ve medrese bulunmaktadır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi Başçarşı ile ilgili şunları yazmıştır: “Başçarşı’da 1080 dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanlar güzellik sembolüdür ve etkileyici Çarşı’nın kendisi de bir plana göre inşa edilmiştir.”
Adres: Baščaršija, 71000 Sarajevo

SebilSebil (Sebilj)

Sebil Saraybosna’da taş ve ahşaptan yapılma bir çeşmedir. Başçarşı’da yer alan sebil Osmanlı eseridir. Saraybosna gezilecek yerler listemizdeki simge yapıların başında gelir. Yolcu ve ziyaretçilerin temiz su ihtiyacını karşılamak için 1753 yılında Mehmet Paşa tarafından yaptırılan çeşmenin yeri 1891 yılında değiştirilmiştir. Savaş sırasında zarar gören Sebil günümüzdeki halini 2006 yılında yapılan yenileme çalışmaları ile kazanmıştır. Saraybosna’nın ünlü Sebil’inin benzeri 1989 yılında Belgrad’da yapılmıştır. Bir benzeri daha Aziz Louis’in 250. doğum günü anısına Amerika’ya hediye edilmiştir. Şehrin buluşma noktası olan sebil ve çevresi oturup dinlenmek, bir şeyler içmek için ideal bir yerdir. 

Saraybosna Gazi Hüsrev Bey CamiiGazi Hüsrev Bey Camii (Begova džamija)

Gazi Hüsrev Bey Camii 1530 yılında inşa edilen bir camidir. Saraybosna gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda bulunan camii bir başyapıttır. Adını inşa eden Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey’den alan yapının minaresi 47, kubbesi 26 metre yüksekliğindedir. Mimar Sinan tarafından yapılan camii şehrin en işlek noktası olan Başçarşı’da bulunmaktadır. Bosna Savaşı’nda Sırpların hedef noktası haline gelen Gazi Hüsrev Bey Camii 1996 yılında dış yardımlarla yenilenmiştir. Restorasyon çalışmaları Suudi Arabistan tarafından finanse edilmiştir ve Osmanlı mimarisine sadık kalınmıştır. Özellikle dini bayramlarda buradaki atmosfer eşsizdir. Şehrin en önemli dini yapısı olan Gazi Hüsrev Bey Camii bahçesinde Gazi Hüsrev Bey’in türbesi de görülebilir. Camii ve bahçesi içerisinde şadırvan, abdesthane, muvakkithane, ezan taşı, mektep, medrese ve bir saat kulesi bulunmaktadır. Medresede okuyan öğrenciler namazlarını bu camide kılarlar.
Adres: Sarači 8, Sarajevo 71000, Bosnia Herzegovia, Ziyaret Gün ve Saatleri : Cumartesi – Perşembe 10:00 – 17:00 arasında ziyaret edilebilir. Camii, namaz saatleri dışında ziyarete açıktır. Notlar: Camii içerisinde uyulması gereken kurallar girişte açıkça bulunmaktadır.

Saraybosna Tünel MüzesiUmut Tüneli (Tünel Müzesi, Sarajevski ratni tunel)

Umut Tüneli Saraybosna’da savaş döneminde önemli rol oynamış bir tünelin müzeye dönüştürülmüş halidir. Gıda, ilaç ve mühimmat sıkıntısı yaşanırken Bosna ve Saraybosna arasındaki bağlantı buradan kurulmuştur. Tünelin inşası devlet başkanı İzzetbegoviç ve kurulunun kararı ile başlatılmıştır. 1993 yılında başlayan tünel çalışması 4 ay sürmüştür ve 800 metrelik bir tünel inşa edilmiştir. 1.6 metre yüksekliğindeki tünelin inşasında askerler ve siviller birlikte görev yapmıştır. Havaalanı – Butmir arasındaki tünelden vagonlar yolu ile yardım getirilmiştir. Mücadele döneminde yaralı ve hastalar da bu tünelden geçirilmiştir. Saraybosna gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan Umut Tüneli bir aile tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Müze içerisinde mermi izleri, askeri teçhizat, fotoğraflar ve çeşitli belgeler görülebilir. Tünel ziyaretinizde 18 dakikalık bilgilendirici filmi izlemeniz tavsiye edilir.
Adres: Tüneli 1, Bosnia Herzegovia,  Ziyaret Gün ve Saatleri: 09:00 – 18:00 arasında ziyaret edilebilir.

Saraybosna Latin KöprüsüLatin Köprüsü (Latinska ćuprija)

Latin Köprüsü Milijacka Köprüsü üzerinde bulunan bir köprüdür. “Milijacka” “yavaş yavaş akan nehir” anlamındadır. Saraybosna’nın sembollerinden olan köprü, tarihi bir Osmanlı köprüsüdür. Latin Köprüsü dendiğinde akla gelen ilk şey I. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen Avusturya Dükü Franz Ferdinand suikastının burada yaşanmış olmasıdır. Eşiyle birlikte şehri ziyarete gelen Ferdinand Latin Köprüsü üzerinde öldürülmüştür. Şehirdeki en eski köprülerden olan Latin Köprüsü Saraybosna gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alır. Şehir tarihinde köprünün varlığından ilk olarak 1541 yılında bahsedilmektedir. Köprü, 1791 yılında meydana gelen bir sel felaketinden sonra yenilenmiştir. Köprü trafiği nedeniyle yapıya sonradan sadece yayalara ayrılan kısımlar eklenmiştir.

Saraybosna İmparator CamiiHünkar Camii (Fatih Camii, İmparator Camisi, Careva Džamija)

Hünkar Camii Saraybosna’da bulunan ünlü camilerden biridir. 15. yüzyılda inşa edilen cami tarihi boyunca birkaç kez zarar görse de yenilenme çalışmaları ile günümüze kadar gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı ve Saraybosna savaş günlerinin en çok etkilediği yapılardan biri olsa da halen ayaktadır. Fatih Sultan Mehmet’e hediye olarak inşa edilmesi nedeniyle “Fatih Camii” adıyla da bilinir. Caminin yanı sıra kabristan kısmı da görülmeye değerdir. Hünkar Camii’ni diğerlerinden ayıran en temel özellik Osmanlı’nın Bosna fethinden sonra Saraybosna’da yapılan ilk camii olmasıdır. Osmanlı bayrağı minberde hala görülebilir. Evliya Çelebi’nin ünlü eseri “Seyahatname”de Hünkar Camii’nin mimarisinden ve ziyaretçi sayısının çok olmasından bahsedilir.
Adres: Obala Isa-bega Ishakovića, Sarajevo 71000, Bosnia Herzegovina, Notlar: Camii, düzenlenen organizasyonlar dışında ziyarete açık değildir.

Saraybosna Müzesi, Bursa BezistenSaraybosna Müzesi (Gradski Muzej, Brusa Bezistan)

Saraybosna Müzesi 2004 yılında açılan bir müzedir. Müze, şehir merkezinde yer alan altı büyük, iki küçük kubbeli bir yapının içerisindedir. Bursa Bezisteni olarak bilinen bu tarihi yapı 1551 yılında Rüstem Paşa tarafından yapılmıştır. Müze koleksiyonunda madeni para, kostüm, mezar taşı, çeşitli süsleme ve dekorasyon eşyaları mevcuttur. Müzede 1878 – 1918 Avusturya – Macaristan yönetim dönemi tasvir edilmektedir.
Adres: Abadziluk 10, 71000 Sarajevo, Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi – Cuma 10:00 – 18:00, Cumartesi 10:00 – 15:00  arasında ziyaret edilebilir.

Bosna Hersek Ulusal Müzesi Bosna Hersek Ulusal Müzesi (Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine)

Bosna Hersek Ulusal Müzesi 1888 yılında Bosna Hersek’te kurulan bir müzedir. Saraybosna gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan bu müze, bölgedeki en eski müze olması nedeniyle de dikkat çeker. Gelen talepler doğrultusunda kurulan Bosna Hersek Ulusal Müzesi içerisinde arkeoloji, etnoloji, doğal bilimler ve kütüphane bulunmaktadır.
Şehrin en popüler yerlerinden olan Bosna Hersek Ulusal Müzesi, savaş sırasında zarar gören yerlerdendir. Avusturya – Macaristan döneminde inşa edilen dört binada kurulu olan müzede kalıcı eserlerin yanı sıra geçici sergiler de görülmeye değerdir. Müzenin giriş katında heykel parçaları, mücevher, silah, mozaik, eski yazı örneklerinin görülebileceği arkeoloji kısmı mevcuttur. Müzede bulunan en ünlü eser dünyanın yuvarlak olduğunun anlatıldığı, 15. yüzyıldan kalma İspanyol – Yahudi eseri Saraybosna Haggadah’dır. 15. yüzyılda buraya getirildiğinde kaybolan kitap 1894 yılında bulunarak müzeye tekrar teslim edilmiştir. Kitabın Musevi Katliamı sırasında bir Müslüman tarafından saklandığı, savaşta yangın çıkmadan kısa bir süre önce Saraybosna Kütüphanesi’nden çıkartıldığı düşünülmektedir. Müzenin ortasında botanik bir bahçe vardır. Müzenin etnoğrafik kısmı da görülmeye değer derecede zengindir.
Adres: Zmaja od Bosne 3, Bosnia Herzegovina, Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı – Cuma 10:00 – 17:00, Pazar 10:00 – 14:00 arasında ziyaret edilebilir.

Saraybosna Milli KütüphaneMilli Kütüphane (Eski Belediye Binası, Tarihi Şarkiyat Kütüphanesi,  Vijecnica)

Milli Kütüphane Saraybosna’da idari bina olarak inşa edilip sonrasında kütüphaneye dönüştürülen yapıdır. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen yapı, 1949 yılında Milli Kütüphane’ye dönüştürülmüştür. 1992 yılında meydana gelen saldırı ve çatışmalar sonucunda yapının kendisi ve kitapların çoğu zarar görse de yenileme çalışmaları ile günümüzdeki haline dönüştürülmüştür. Latin Köprüsü yakınında bulunan Milli Kütüphane dünyaca ünlüdür ve Türk mimarisi ile inşa edilmiştir. Uzunca bir süre Belediye Binası olarak kullanılan bina, Franz Ferdinand’ın suikasttan kısa bir önce burada bir kokteyle katılmış olmasıyla da bilinir. Ferdinand geçit törenine buradan başlamıştır. Kütüphanenin ana salonunda düzenlenen geçici sergiler görülmeye değerdir.
Adres: Obala Kulina Bana, Bosnia Herzegovia, Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı – Cumartesi 10:00 – 17:00, Pazar 10:00 – 13:00 arasında ziyarete açıktır.  

Saraybosna Morica HanMorica Han

Morica Han Saraybosna’da günümüze dek gelen tek handır. 1551 yılında inşa edilen han, sonrasında yaşanan yangın felaketi ardından 1697 yılında yenilenmiş ve günümüzdeki halini o zaman almıştır. Başçarşı’da bulunan Morica Han, Gazi Hüsrev Bey Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Yaklaşık 300 misafir ve 70 ata ev sahipliği yapabilmesiyle bir kervansaray olarak da değerlendirilen Morica’ya Evliya Çelebi’nin yazılarında da rastlanmaktadır. Hanın ismini büyük ihtimalle Mustafa Moric Aga’dan aldığı düşünülmektedir. Bazı kaynaklarda ise isminin Osmanlı İmparatorluğu’na isyan eden Morica Kardeşlerden geldiğinden bahsedilmektedir. Morica Han tarihi boyunca birçok yangından kurtulmuştur. 1957 yılında tamamen zarar gören yapı 1971 – 1974 yılları arasında tekrar inşa edilip duvarlarına Ömer Hayyam’ın dizeleri işlenmiştir. Morica Han’a popüler kültürde Emir Kusturica’nın “Babam İş Gezisinde” (When Father Was Away on Business) yer verilmiştir.

Saraybosna Svrzo'nun EviSvrzo’nun Evi (Svrzina Kuca)

Svrzo Evi Osmanlı Dönemi’nde Saraybosna’da inşa edilen bir evdir. Saraybosna gezilecek yerler listesinde yer alan en ilginç yapılardan olan Svrzo Evi’nde 17. yüzyıl tipik bir Müslüman ailesinin yaşayışı tasvir edilmektedir. Haremlik selamlık kısmı ile dikkat çeken evde bulunan eşyalar ve yaratılan atmosfer oldukça başarılıdır. Yapı, ahşap olmasına rağmen iyi korunmuş durumdadır. 2005 yılında gerçekleştirilen detaylı bir yenileme çalışması ardından günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Evi tek başınıza gezebilirsiniz rehberli turlara katılıp ev ile ilgili hikayeleri de dinleyebilirsiniz.
Adres: Glodzina 8, Bosnia Herzegovia, Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı – Cumartesi 10:00 – 17:00, Pazar 10:00 – 13:00 arasında ziyaret edilebilir.

Sarabosna Bakırcılar ÇarşısıBakırcılar Çarşısı (Kazandziluk)

Bakırcılar Çarşısı Saraybosna’daki en eski ve ünlü caddelerden biridir. 15. yüzyılda yapılan bu çarşı özellikle inşa edildiği dönemde bakır ve alüminyum işlemeciliği ile tanınmaktaydı. İlk başlarda ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirilen ürünler zaman içerisinde daha çok estetik beklentiler ile şekillendirilmiştir. İsmini bu zanaat dallarından alan ve günümüzde hala metal işlemeciliğinin yapıldığı Bakırcılar Çarşısı’nda hem gezip görülecek hem de alışveriş yapılacak bir yerdir. Dükkanlar ve metal işlemeciliği babadan oğla geçerek aile mesleği haline gelmiştir. Bakırcılar Çarşısı’ndan alabileceğiniz en özgün şeylerin başında Boşnak çay ve kahve setleridir. Bu çarşıda Türkçe konuşan esnaf ile karşılaşmanız oldukça yüksek ihtimaldir. Zaman tünelini andıran şehrin dokusunu başarılı bir şekilde yansıtmaktadır.
Adres: Kazandziluk, 71000 Sarajevo

Saraybosna Ali Paşa CamiiAli Paşa Camii (Alipašina džamija)

Ali Paşa Cami Bosna Hersek’de 16. yüzyılda Budin Beylerbeyi ve Ali Paşa tarafından yaptırılmış olan camidir. Klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilen cami, dönemin en iyi mimari örneklerinden biridir. Camide birçok mezar bulunmaktadır. Ali Paşa da 1557 yılında buraya defnedilmiştir. Türbe içerisinde Mehmet Bey’in oğlu Behçet ve Salih Sümbül’ün oğlu Abdullah’ın mezarları görülebilir. Tek kubbeli yapının özellikle kubbe kısmı 1990’da Sırp saldırıları sonucu zarar görmüştür. Cami günümüzdeki görünümünü 21. yüzyılın başında yapılan yenileme çalışmaları ile kazanmıştır. Bu hali ile Ali Paşa Cami Bosna Hersek Ulusal Anıtlar listesine eklenmiştir.
Adres: Hamze Hume, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Saat KulesiSaat Kulesi (Sahat Kula)

Saat Kulesi 17. yüzyılda inşa edilen kuledir. Kule, 30 metre yüksekliğindedir ve Gazi Hüsrev Bey Camii yanındadır. Saat Kulesi’nden ilk olarak 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından bahsedilmiştir. Kulenin saat mekanizması Londra’dan getirilmiştir. Saat Kuleleri İslam dininde namaz vakitlerini takip etmek açısından da önemlidir. Saraybosna Saat Kulesi’ni diğerlerinden ayıran en temel özellik de budur. Kule, namaz vakitlerini göstermektedir. Ramazan ayında iftar vakti de Saat Kulesi’nden duyurulmaktadır. Ayrıca kulenin dünyada ay takvimine göre işleyen tek takvim olduğu düşünülmektedir.

Saraybosna KatedraliSaraybosna Katedrali (İsa’nın Yüce Kalbi Katedrali, Katedrala Srca Isusova)

1889 yılında Saraybosna’da inşa edilen bir katedraldir. Paris’teki Notre Dame Katedrali’nden esinlenilerek yapılan bu yapı, Saraybosna’nın farklı dinlerin hoşgörü içerisinde yaşandığının bir kanıtıdır. Şehirdeki Katoliklerin merkezi kabul edilen katedralin diğer ismi İsa’nın Yüce Kalbi’dir. Neo gotik mimari tarzında bulunan katedral, Saraybosna Savaşı esnasında zarar görse de yenileme çalışmaları ile ayakta kalmıştır. Katedralin bahçesindeki mezarlar ve iç kısmındaki süsleme ve heykeller görülmeye değerdir.
Adres: Fra Grge Matica bb, Bosnia Herzegovia, Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazar ve Pazartesi 08:30 – 16:00 arasında ziyaret edilebilir. Notlar: Katedrali, vaaz saatleri dışında ziyaret edebilirsiniz.

Eski Ortodoks KilisesiEski Ortodoks Kilisesi ve Müzesi (Stara pravoslavna crkva u Sarajevu)

Eski Ortodoks Kilisesi ve Müzesi Saraybosna’da bulunan bir kilisedir. Tarihi boyunca birkaç kez yangın nedeniyle zarar gören yapının inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kilisenin varlığından ilk olarak 16. yüzyıl Osmanlı eserlerinde bahsedilmektedir. Fakat kilisenin bundan çok önce inşa edildiği düşünülmektedir. Yapı, değerli mimarisi, ikon, el yazması ve resimleri ile dikkat çekmektedir. Kilisenin müze kısmı modern bir havaya sahiptir. 15. – 18. yüzyıllar arasındaki dönemden kalma eserler görülmeye değerdir.
Adres: Mula Mustafe Bašeskije 59, Sarajevo 71000, Bosnia Herzegovia, Ziyaret Gün ve Saatleri: Kilise 08:00 – 17:00, Müze Salı – Pazar 10:00 – 15:00 arasında ziyaret edilebilir. Giriş Ücreti: Kiliseye giriş ücretsizken müze kısmına giriş biletlidir.

Saraybosna Gazi Hüsrev Bey MedresesiGazi Hüsrev Bey Medresesi (Kurşunlu Medrese,  Gazi Husrev-Bey (Kuršumli) Madrasa)

Gazi Hüsrev Bey Medresesi 16. yüzyılda Saraybosna’da inşa edilmiş bir medresedir. Osmanlı döneminde okul olarak kullanılan medresenin içinde bir avlu, geçiş yolu ve bir havuz vardır. Girişten sonra öğrencilerin derslikleri görülebilir. Gazi Hüsrev Bey Medresesi’ni bu derece önemli ve ünlü kılan özelliklerin başında kurulduğu dönemde oluşturulan 50.000 kitap kapasitelik kütüphane gelmektedir. Bu kitaplardan yaklaşık 7.000 tanesi el yazmasıdır. Kitapların çoğu Osmanlı ve tarihi ile ilgili değerli kaynaklardır. Mimari ve süslemeleri ile dikkat çeken medresede verilen eğitimin üniversite düzeyinde olduğu düşünülmektedir. Medresede verilen derslerden bazıları kelam, fıkıh, tefsir ve benzer derslerdir.

Saraybosna Alifakovac Müslüman MezarlığıAlifakovac Müslüman Mezarlığı

Alifakovac Müslüman Mezarlığı Saraybosna’da Alifakovac sokağında bulunan bir mezarlıktır. Saraybosna gezilecek yerler listesinde yer alan ve bir platoya bakan mezarlıkta bulunan yapı ve taşlar bilgi sağlaması açısından önemlidir. Milijacka Nehri kıyısında bulunan muhit, bu mezarlık ile ünlüdür. Bu mezarlığa Osmanlı döneminde yabancı topraklardan gelen Müslümanlar defnedilmekteydi. Alifakovac, sadece mezarlık ziyaretine gelenlerin değil bu noktadan şehrin eşsiz fotoğraflarını çekmek isteyenlerin de uğrak noktasıdır. Bu mezarlığın Osmanlı döneminden önce bile var olduğu düşünülmektedir. Alifakovac Müslüman Mezarlığı içerisinde bulunan iki büyük beyaz türbe ile dikkat çekmektedir. Sadece mimari açıdan önemli olmayan bu yer, taşıdığı tarihi değerle de şehrin en önemli noktalarındandır. Alifakovac Müslüman Mezarlığı, seyahat ederken Saraybosna’dan geçenlerin defnedildiği mezarlıktır. Bu tepeyi önemli kılan bir başka özellik Saraybosna’nın ünlü lideri Aliya İzzet Begoviç ve 1700 şehit mezarının burada bulunuyor olmasıdır. Bu mezarların çoğunun üstünde ölüm tarihi olarak savaş zamanı olan 1993 yılı yazmaktadır. Saraybosna’da yer alan birçok mezarlık savaş dönemi ardından şehitliğe dönüştürülmüştür.

Saraybosna Ferhadiye CamiiFerhadiye Camii (Ferhadija džamija)

1561 – 62 yılları arasında Bosna Hersek’te inşa edilen bir camidir. Bu yapının inşasından sonra civara Ferhadiye Mahallesi adı verilmiştir. Ferhadiye Camii, Budin seferine gelen Beylerbeyi Hadım Ali Paşa nedeniyle “Ali Paşa Camii” adıyla da bilinmektedir. Caminin imarethane, mektep, çeşme ve süslemeler kısmı 19. yüzyılın sonunda eklenmiştir. Caminin klasik Osmanlı mimarisi ile yapılan kubbe bölümü en çok ilgi çeken kısmıdır. Binada yapılan incelemeler sonucunda bulunan dekorasyon kısımlarının farklı dönemlerden kaldığı anlaşılmıştır. En eski dönem eserinin 16. yüzyıldan kalma olduğu düşünülmektedir. Günümüzde görülen bölümler ise çoğunlukla 20. yüzyıldan kalmadır. Ferhadiye Camii’nin ön bahçesinde savaş döneminde şehit olanların mezarları görülmektedir. Caminin bulunduğu yerden Trebeviç Tepesi’nin manzarası muhteşemdir.

Saraybosna Sırp Ortodoks KatedraliSırp Ortodoks Katedrali  (Saborna crkva u Sarajevu)

Sırp Ortodoks Katedrali 1863 – 1872 yılları arasında Saraybosna’da inşa edilen bir katedraldir. Beş kubbeli yapı Bizans mimarisi ile inşa edilmiştir. Katedralin inşası Osman Paşa döneminde gerçekleştirilmiştir. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Mimarlık – Mühendislik Fakültesi olarak kullanılan katedral binasına o dönemde mimar Jovan Korka tarafından eklemeler yapılmıştır. Günümüzde katedralin bir kısmı İktisat Fakültesi olarak kullanılmaktadır. Sırp Ortodoks Katedrali, savaş sırasında oldukça zarar görmüştür. 1999 yılında Yunan hükumetinin finansal desteği ile katedral tamir edilmiş ve yenilenmiştir.

Saraybosna At Meydanı ParkıAt Meydanı Parkı (At Mejdan)

At Meydanı Parkı Saraybosna’da bir zamanlar köle ticareti ve idam olaylarının gerçekleştirildiği ünlü meydandır. Eskiden at alım satımı ve yarışlarının burada yapılması nedeniyle bu adı taşıyan meydan günümüzde bazı sosyal organizasyonlara ev sahipliği yapan ve insanların buluşma noktası olan bir parktır. At Meydanı Parkı Latin Köprüsü’nün karşısında Milijacka Nehri’nin güneyindedir. Parkta 1913 yılında inşa edilip II. Dünya Savaşı’nda zarar gördükten sonra 2004 yılında yeniden inşa edilen müzik pavillonu görülmeye değerdir. Burada görebileceğiniz diğer yerler arasında Bakır Baba Cami kalıntıları, bir medrese, mektep ve harem bulunmaktadır.
Adres: Hamdije Kreševljakovića, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Saraybosna İnat Eviİnat Evi (Inat Kuca)

İnat Evi Saraybosna gezilecek yerler listemizdeki en ilgin. yerlerden biridir. Bu evin şöyle bir hikayesi vardır: 20. yüzyılda Avustralyalılar nehir kenarındaki evleri yıkmak istemiştir. Bu evin sahibi ise evin diğer kıyıya taşınması şartını koşmuştur. Avustralyalıların güç gösterisi için şehirdeki görkemli ve önemli binaları yok etme planı ne mutlu ki bu evde işe yaramamıştır. Evin sahibi Benderija isimli Saraybosnalı kişinin inadı nedeniyle sonrasında bu eve “İnat Evi” ismi verilmiştir. Araya giren hatırlı kişilere rağmen ev sahibi evini yıktırmamış ve ev bugünkü yerine taşınmıştır. İnat Evi, 1997 yılından beri restoran olarak kullanılmaktadır. Lezzetli Boşnak yemekleri ve şarapları burada tadılabilir. Evdeki “Bir zamanlar diğer tarafta duruyordum, ama inadına bu yakaya taşındım.” tabelası mutlaka görülmelidir.
Adres: Veliki Alifakovac 1, 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina, Ziyaret Gün ve Saatleri:  11:00 – 22:30 arasında ziyarete açıktır. Web Sitesi: http://www.inatkuca.ba/en

Osmanlı Kalesi, Beyaz TabyaOsmanlı Kalesi (Beyaz Tabya, Bijela Tabija)

Saraybosna’ya hakim bir noktada bulunan kaledir. Avusturya Macaristan döneminden kalma şato ve kale şehrin tarihi dokusunu zenginleştirmektedir. Şehrin neredeyse tamamının görülebileceği Osmanlı Kalesi 667 metre yüksekliktedir ve 1550 yılında inşa edilmiştir. Zaman içerisinde zarar görse de yenileme çalışmaları ile günümüze dek gelmiştir. Osmanlı Kalesi’nin bulunduğu noktada bu yapıdan önce de burçlar olduğu düşünülmektedir. Bosna Savaşı sırasında zarar gören ve bakımsız kalan Osmanlı Kalesi koruma projeleri sayesinde ayakta kalabilmiştir. 1971 yılında Saraybosna Kültür ve Tarih mirası listesine alınmıştır.

Sonsuz AteşSonsuz Ateş (Vjecna Vatra)

Sonsuz Ateş Saraybosna’da yer alan bir anıttır. Ferhadiye’nin başında yer alan anıt, II. Dünya Savaşı’nda Saraybosna’nın kurtuluşu için dikilmiştir. Şehrin kurtuluşundan sonra 6 Nisan 1946’te açılan Sonsuz Ateş, II. Dünya Savaşı asker ve sivil kurbanların anısına yapılmıştır. Marshalla Tito Caddesi’nin köşesinde bulunan anıt, 2011 yılında bir grubun ateşli saldırısına uğrasa da çok fazla hasar görmeden kurtulmuştur.

Saraybosna BBI CentarBBI Centar

BBI Centar Saraybosna’da bulunan bir alışveriş merkezidir. Şehirdeki en büyük alışveriş merkezlerinden olan BBI Centar, 43.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. 2006 – 2009 yılları arasında süren inşanın ardından yapı 2009 yılında açılmıştır. BBI Centar’da birçok giyim, ev eşyası mağazasının yanı sıra gezip dinlenebileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Günlük yaklaşık 20.000 – 30.000 arasında ziyaretçisi olan alışveriş merkezi 7 katlıdır. Bu alışveriş merkezi 2009 yılında Bosna Hersek’teki en iyi yatırımlardan biri seçilmiştir. BBI Centar finansal gelişimini hala sürdürmektedir.Adres: BBI Real Estate Trg Diece Sarajeva 1/VIII 71000, Sarajeva, Bosnia & Herzegovina, Ziyaret Gün ve Saatleri, Pazar 09:00 – 21:00, diğer günler ise 09:00 – 22:00 arasında ziyarete açıktır. Web Sitesi: http://www.bbicentar.ba/bh/

Saraybosna Konaklama Rehberi & Otel Tavsiyeleri

Saraybosna konaklama konusunda Avrupa’daki şehirlere nazaran çok daha uygun fiyatlar sunuyor. Miljacka Nehri‘nin etrafına kurulan şehirde irili ufaklı yaklaşık 200 adet tesis bulunuyor. Saraybosna gezisi boyunca ulaşım konusunda çok fazla sıkıntı yaşamadan gezilecek yerlere yakın konumda konaklama yapmak isterseniz şehrin en ünlü bölgesi olan Başçarşı’yı tercih edebilirsiniz. Burada bir çok otel yer alıyor. Tabi her gezide olduğu gibi Saraybosna gezisinde de erken rezervasyon kuralına dikkat etmeniz gerekiyor. Gezi tarihinden mümkün olduğunca önce yapacağınız rezervasyon ile otel giderinizi mümkün olduğunca düşürebilirsiniz. İnternette otel rezervasyonu yaptırabileceğiniz birçok site var. Bizim tavsiyemiz ise Booking.com. Booking.com dünyanın en güvenilir rezervasyon sitelerinden biri. Rezervasyon ücreti ödemeden, seçeceğiniz otele bağlı olarak ücretsiz rezervasyon iptal seçeneğinizin olduğu, hatta konaklama ücretini otele vardığınızda ödeyebileceğiniz bir site.

Saraybosna Ulaşım Rehberi

Saraybosna ulaşım konusunda gerek küçük bir kent olması gerekse ulaşım imkanlarının sağladığı kolaylıklar sayesinde rahat bir yerdir. Dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Saraybosna özellikle şehre ulaştıktan sonra ulaşımın kolay olduğu bir kenttir. Saraybosna şehir merkezinde bir tane turizm danışma noktası vardır. Şehir merkezine ulaştıktan sonra birçok önemli gezi noktasına yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Saraybosna Havaalanı

Saraybosna Uluslararası Havalimanı Bosna Hersek’in ana havalimanıdır. Butmir Havalimanı olarak da bilinen havaalanı şehir merkezinden 6.1 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bosna Hersek Havayolları’nın ana noktası olarak kullanılan Saraybosna Uluslararası Havalimanı günden güne daha çok kullanılır hale gelmektedir.
Saraybosna Uluslararası Havalimanı’ndan işleyen bazı havayolu şirketleri şunlardır:
  • Türk Havayolları (İstanbul – Atatürk)
  • Pegasus (İstanbul – Sabiha Gökçen)
  • Bosna Hersek Havayolları (Amsterdam, Kopenhag, Gothenburg – Landvetter, İstanbul – Atatürk, Zürih)
  • Adria Havayolları (Ljubljana)
  • Avusturya Havayolları (Viyana)
  • Hırvatistan Havayolları (Zagreb)
  • Germanwings (Köln/ Bonn, Stuttgart)
  • Jat Havayolları (Belgrad)
  • Lufthansa (Münih)
  • Norveç Havayolları (Oslo – Rygge, Stockholm – Arlanda)

Saraybosna Havaalanı Şehir Merkezi Ulaşım

Saraybosna havaalanından şehir merkezine taksi ya da otobüs kullanarak ulaşabilirsiniz.
Taksi: Havaalanı – Şehir merkezi arasında tercih edilen yollardandır. Trafik yoğunluğuna bağlı olarak ulaşım yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Taksi ücretleri toplu taşımaya göre daha fazla olabilmektedir ve kimi zaman da şoförler fazla ücret talep edebilmektedirler. Bu nedenle binmeden önce ücretlendirme konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.
Otobüs: Havaalanı ve şehir merkezi arasında hizmet veren bir hat bulunmaktadır. Havaalanı – Başçarşı arasında bu otobüs Başçarşı’dan 05:00, 06:00, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 ve 22:00 saatlerinde kalkmaktadır. Havaalanından şehir merkezi yönüne dönüş seferleri ise 05:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 21:30 ve 22:30 saatlerindedir. Bilet ücreti 6 Bosna Hersek Markı’dır. (Fiyatlar değişebilemektedir.)
Ulaşım için diğer bir seçenek ise tramvay otobüstür. Ana çıkışta sağdaki Kurta Schorka Caddesi‘nden sonra 100 metre ileriden sağa dönmek ve Brace Mulica Caddesi’ne ulaşmaktır. Burada 8 – 10 dakika yürüdükten sonra sağa dönüp Merkator Alışveriş Merkezi’ne ulaşmak gerekmektedir. Buradan geçen 107 ve 103 numaralı tramvay otobüsler ile şehir merkezine ulaşılabilir. Bilet ücreti 1.8 Bosna Hersek Markı’dır.

Saraybosna Tren Ulaşımı

Saraybosna’ya dilerseniz Doğu Avrupa’daki diğer önemli şehirlerden trenle ulaşabilirsiniz. Saraybosna’da sadece bir tane tren istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyon da ana otobüs garajının hemen yanındadır. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan bu istasyona Saraybosna şehir merkezinden kalkan 1 numaralı tramvay ile ulaşabilirsiniz. Eğer bavulunuz ağır değilse istasyona yürümek de mümkündür.
Saraybosna – Budapeşte Tren Ulaşımı: Saraybosna tren ulaşımı son yıllarda talep görmemesi nedeniyle sefer sayılarını azaltma ya da bitirme yoluna gitmektedir. Örneğin; Saraybosna’dan Budapeşte yönüne doğrudan giden tren 2012 yılından beri iptal edilmiş durumdadır. Budapeşte’ye ancak Belgrad üstünden ulaşım sağlanabilmektedir. Budapeşte’den 09:56’da kalkan bir tren her gün 21:20’de Saraybosna’ya varmaktadır. Tek yön bilet 53.20 Euro’dur. Dönüş treni Saraybosna’dan 06:55’de kalkmaktadır ve Osijek ve Pecs üzerinden gitmektedir. Bilet ücreti 105.9 Bosna Hersek Markı’dır. Varış saati 18:10’dur.
Saraybosna – Zagreb Tren Ulaşımı: Saraybosna ve Zagreb arasında günde iki tren seferi mevcuttur. Zagreb’den 08:53’de kalkan bir tren 18:05’de Saraybosna’ya varmaktadır. Buradan Ploce yönüne devam eden trenin oraya varış saati ise 22:25’dir. Saraybosna yönünden Zagreb’e giden tren seferi ise 11:17’de kalkmaktadır. Zagreb’e 20:09’da varmaktadır. Bilet ücreti tek yön 22, gidiş – dönüş 26 Bosna Hersek Markı’dır. Trende restoran ya da kafe yoktur. Sadece arada gezen seyyar satıcı mevcuttur. Yanınızda yiyecek bulundurmanızda fayda vardır.
Saraybosna – Mostar Tren Ulaşımı: Saraybosna tren ulaşımında sık sık kullanılan seferlerden biri Mostar’a yapılandır. Ploce üzerinden Mostar’a varan bu tren Avrupa’da en güzel hatlardan birine sahiptir. Tüm yolculuk boyunca harika bir manzarayı izleyebilirsiniz. Ploce’den 06:28’de ayrılan tren Saraybosna’ya 10:22’de, Mostar’a 08:00’da; 17:00’da kalkan tren Saraybosna’ya 20:59’da, Mostar’a 18:38’de varmaktadır. Saraybosna’dan 07:05’de kalkan tren 11:00’de Ploce’ye, 09:24’de Mostar’a; 18:18’de kalkan tren Ploce’ye 22:15’de, Mostar’a 20:41’de varmaktadır.

Saraybosna Otobüs Ulaşımı

Saraybosna’ya otobüs ile ulaşım sıkça kullanılan yollardandır. Saraybosna otobüs ulaşımı için gerekli otobüs biletlerini şehir merkezinde katedral ve eski pazar arasında bulunan Eurolines ofisinden edinilebilir. Burada hem uluslar arası hem de ülke içinde seferleri olan trenler için bilet bulunabilir. Ülke içerisinde düzenlenen seferlerde bagaj başına 1 Euro ödemek gerekmektedir. Ödeme Euro ile yapıldığı için kimi zaman şoförler para üstü vermemekte ya da verememektedir. Bu nedenle bozuk para bulundurmanızda fayda vardır.
Saraybosna’dan düzenlenen önemli otobüs seferleri (Sefer saatleri ve bilet ücretleri değişiklik gösterebilmektedir, lütfen güncel bilgileri kontrole edin):
Saraybosna – Mostar Otobüsleri: Bu istasyondan Mostar’a gün içerisinde birkaç kez sefer düzenlenmektedir. Konjic ve Jablanica’da duran bu otobüs 06:00, 07:00, 07:35, 08:00, 08:15, 09:00, 09:30, 10:30, 11:30, 12:30, 14:30, 15:30 ve 18:00’de seferlere sahiptir. Yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. Tek yön bilet 13.5, gidiş – dönüş bileti 19 Bosna Hersek Markı’dır. Mostar – Bosna Hersek seferleri ise 06:00, 07:00, 09:00, 11:00, 15:00, 18:15’dadır. 
Saraybosna – Split Otobüsleri: Bu istasyondan Hırvatistan – Split’e de otobüs seferi mevcuttur ve seyahat 7 – 8 saat sürmektedir. Saat 07:00’de Dubrovnik’e giden bir otobüs de vardır, bilet ücreti 160 Bosna Hersek Markı’dır.
Saraybosna – Graz & Viyana Otobüsleri: Ana otobüs istasyonundan seferlerin düzenlendiği diğer yerler arasında Graz ve Viyana da yer almaktadır. Saat 08:00’de bu istasyondan kalkan tren 19:45’de Graz’a, 2 saat sonra da Viyana’ya ulaşmaktadır. Seyahat sırasında mola verilen noktalar bulunmaktadır. Buralarda yemek ve dinlenme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Her gün 18:30’da düzenlenen bir sefer ile Kosova, Piriştina’ya gitmek de mümkündür.
Kentte iki tane otobüs istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlar Ana Otobüs İstasyonu ve Doğu Saraybosna otobüs istasyonudur.
Ana Otobüs İstasyonu (Autobusna Stanica): Ana Otobüs İstasyonu şehir merkezine yakındır. Başçarşı’ya sadece 3 kilometre mesafededir. Bosna Hersek içerisinde sefer yapan otobüslerin çoğu ve uluslar arası hatlar genelde bu istasyon üzerinden işlemektedir. Saraybosna’daki otobüs trafiğinin büyük bir kısmı bu istasyonda işlemektedir. Buraya düzenlenen seferler arasında Doğu, Batı ve Kuzey Avrupa, Güneybatı Avrupa ve Bosna Hersek içerisindeki seferler vardır. Bu istasyona vardıktan sonra istasyon önündeki taksiler ile şehir merkezine ulaşım sağlanabilir. Ancak fahiş tarifelerden kaçınmak için taksi ücretleri ile ilgili bilgi sahibi olmakta ve taksiye binmeden önce anlaşmakta fayda vardır.
Doğu Saraybosna Otobüs İstasyonu (Lukavica): Adından da anlaşılacağı üzere şehrin doğusunda yer almaktadır. Sırbistan ve Karadağ’dan gelen ve bu yönlere giden otobüsler bu istasyondan işlemektedir. Bu istasyona ulaşmanın en kolay yolu 103 ya da 107 numaralı tramvay otobüsleri kullanmaktır. Ulaşım için diğer seçenek ise taksidir. İstasyonun önünde taksi bulunabilir. Bu istasyondan Karadağ’a yaklaşık 7 saatlik bir seyahat sonucunda ulaşılabilir. Lukavica-Trnovo-Rataj-Foca-Brod-Hum-Goransko-Niksic-Danilovgrad-Podgorica rotasını izleyen otobüsün sefer saatleri 08:15, 09:00, 14:00 ve 22:30’dir. Lukavica’dan Belgrad’a ulaşım yaklaşık 7 – 9 saat sürmektedir. Bu hatta gün içerisinde birkaç sefer düzenlenmektedir.

Saraybosna Şehir İçi Ulaşım

Saraybosna genel olarak ufak bir şehirdir, merkeze ulaştıktan sonra şehirdeki gezilecek yerlerin birçoğuna yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bunun dışında şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz başlıca ulaşım araçları şunlardır:
Taksi: Taksimetre açılış ücreti 2, kilometre ücreti ise 1 Bosna Hersek Markı’dır. 1515 Radio Taxi veya 1516 Samir i Emir’den taksi çağırabilirsiniz. Taksi şoförlerinin bazıları özellikle turistlere fahiş fiyat uygulamasına gitmektedir. Bu yüzden ücretlendirme konusunda taksiye binmeden önce bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Taksi kullandığınızda 10 kilograma kadar olan bagajınız ücretsizdir.
Tramvay: Saraybosna’da tramvay ağı gelişmiştir. Şehrin hemen hemen her noktasına tramvay ile ulaşılabilir. Tramvay kullanımı için şehir ulaşım haritasından faydalanabilirsiniz. Saraybosna’da 6 tane tramvay hattı bulunmaktadır.
Otobüs: Otobüs, Saraybosna şehir içi ulaşımda sık sık kullanılan bir ulaşım aracıdır. Genellikle tramvay ve tramvay otobüs ile ulaşılamayan noktalara gitmek için tercih edilir.
Minibüs: Saraybosna tepeler üstüne kurulmuş bir şehirdir. Bu nedenle bazı noktalarına tramvay ya da büyük otobüslerle ulaşmak mümkün değildir. Bu durumda en iyi seçenek minibüstür.

Saraybosna Alışveriş Rehberi

Saraybosna alışveriş açısından tipik küçük Avrupa kentlerinin sunduğu seçenekleri sunmaktadır. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olsa da alışveriş konusunda genellikle yerel ürün yelpazesi ile dikkat çekmektedir. Alışveriş denildiğinde akla ilk gelen şey sokak pazarlarıdır. Sanat eserleri, yiyecek – içecek ve ikinci el ürünlerin satıldığı bu pazarlar Saraybosna’da alışverişi canlı tutan öğelerdir. Burada alışveriş yapacaksanız gitmeniz gereken yer alışveriş seçeneklerinin en fazla olduğu Başçarşı kısmıdır.
Alışveriş yapabileceğiniz yerlerin çoğu Başçarşı kısmında bulunmaktadır. Dar sokakları, geniş meydanları, camileri, kafe ve restoranları ile olduğu kadar irili ufaklı birçok dükkanı ile de dikkat çeken bir yerdir. Hediyelik eşya satan dükkanların çoğu bu bölgede bulunmaktadır. Buradan satın alabileceğiniz ilginç hatıra eşyaları arasında kuşatma döneminden, Komünist yıllarından ve Olimpiyat haftalarından kalma eşyalar ya da bunlarla ilgili hatıra eşyalarıdır.
Başçarşı’nın olduğu bölge İstanbul’u andırsa da buranın kendine ait bir havası vardır ve bir şeyler satın almayacaksanız bile gezip görmeye değer bir semttir. Bakır ve gümüş işlemecileri izlemek için bile gitmeye değer bir yerdir. Başçarşı’nın girişindeki Bakırcılar Sokağı mutlaka görülmelidir.

Bosna Hersek Para Birimi Bosna Markı

Bosna Hersek’in resmi para birimi kısaca BAM olarak adlandırılan Bosna Hersek Markı’dır. Kurlar kabaca; 1 Euro: 2 BAM, 1 Dolar: 1,5 Bam şeklindedir. (Kurlar sürekli değişebilmektedir, bahsedilen rakamlar Haziran 2015 kurlarıdır.)  1998 yılında 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 banknot şeklinde piyasaya sürülen Bosna Markı’na 2002 yılında 200 Mark da eklenmiştir. Bosna Markı, Bosna Hersek Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Bu para birimi ülkenin tamamında geçerlidir. Madeni para ise 5, 10, 20 ve 50 fening şeklinde bulunmaktadır.
Döviz Bozdurma: Bosna’da döviz bozdurma işlemini hemen her para birimi için yapabilirsiniz. Fakat dolar ve Euro tercih edilir. Çok yaygın olmasa da İngiliz Sterlini de değişimi sık sık yapılan para birimlerindendir. Birçok satış noktasında Bosna Markı yerine doğrudan Euro kullanmanız da mümkündür. Örneğin; tren ve metro istasyonları, postaneler Euro’nun kabul gördüğü noktalardır. Yine de döviz bozdurma işlemi yapmanız gerekiyorsa bankalar ve döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Saraybosna’nın hemen her yerinde ATM bulmak mümkündür. Bunları nakit çekimi için kullanabileceğiniz gibi döviz bozdurma işlemi için de kullanabilirsiniz. Varış noktası olan tren ve otobüs istasyonlarında ATM ler genellikle dışarıda yer almaktadır. Döviz bozdurma işlemi yapabileceğiniz bazı yerler şunlardır:
Havaalanı Döviz Bozdurma: 10:00 – 17:00 arasında hizmet veren bu nokta özellikle Pazar günleri bankalar kapalı olduğu için hayat kurtarmaktadır.
Postaneler: Pazartesi – Cumartesi 07:00 – 22:00 arasında açık olan postaneler MasterCard ve Visa ile de nakit ihtiyacını karşılamaktadır.
TC Ziraat Bankası: Pazartesi –  Cuma 08:30 – 20:00/ Cumartesi 09:00 – 15:00 arasında çalışan bu bankadan döviz bozdurma işlemi yapmak ve nakit çekmek mümkündür.
Kredi Kartı Kullanımı: Saraybosna’da birçok noktada kredi kartı kabul edilmektedir. Bunun dışında nakit kartı olarak bilinen ATM kartlarını kullanmak da mümkündür. Her şeye rağmen özellikle küçük çaplı işletmelerde kart geçmeme ihtimali vardır. Bu nedenle yanınızda az da olsa nakit para bulundurmanızda fayda vardır.

Saraybosna’dan Ne Alınır?

Saraybosna’dan alabileceğiniz hediyelik eşya seçenekleri diğer Balkan şehirlerinde olduğu gibi oldukça kısıtlıdır. Özgün bir şeyler satın almak istiyorsanız Türk kahvesine oldukça benzeyen Bosna kahvesi, tahta kaşıklar,lokum, şekerleme, gümüş veya bakır işlemeleri gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Hediyeliklerden bazıları Türkiye’den ithal – buna dikkat etmenizde fayda vardır. Saraybosna – Mostar arasından fiyat karşılaştırması yapıldığında hediyelik fiyatlarının hemen hemen aynı olduğu görülmektedir. Alışveriş esnasında pazarlık imkanı pek sunulmasa da Türk ve Araplara bazı yerlerde indirim uygulanmaktadır. Bu yüzden şansınızı denemenizde fayda vardır.
Saraybosna’dan satın alabileceğiniz en özgün ürünler arasından bakır işlemeleri gelmektedir. Başçarşı’da bulunan bakır işlemecilerinin çoğu Müslüman ve Müslüman olanlara pazarlık imkanı sundukları için onlardan alışveriş etmenizde fayda vardır. Dükkan dekorundan kullanılan bayrak, flama gibi detaylardan bunu anlayabilirsiniz. Örneğin; kapısında Türk bayrağı olan bir dükkandan 180 Marklık alışverişi sıkı bir pazarlık sonucunda 130 Marka mal etmeniz mümkündür. Bakırcılardan tepsi, cezve, şekerlik gibi ürünleri edinebilirsiniz. Bu tarz yerlerde Bosna Hersek Markı dışında para birimi ile ödemeye yapmak zor olsa da kimi zaman müşteriyi kaçırmamak adına Euro ve Dolar da kabul etmektedirler.

Saraybosna Alışveriş Merkezleri

Saraybosna alışveriş merkezleri aynı çatı altında birçok seçenek sunan yerlerdir. Saraybosna’nın alışveriş açısından pek ünlü olmadığı düşünülse de şehirde birkaç tane alışveriş merkezi bulunmaktadır.
Alta Alışveriş Merkezi: Saraybosna merkezinde bulunan bu alışveriş merkezi mağazaların yanı sıra restoran ve kafe seçenekleri ile de ilgi çekmektedir. Adres: Zmaja od Bosne 4 Sarajevo, Website: http://www.alta.ba
BBI Alışveriş Merkezi: BBI alışveriş merkezi hem alışveriş seçenekleri hem de iş dünyasını yansıtan ofisler ile Saraybosna’ya renk katmaktadır. Şehir merkezinde bulunması nedeniyle ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı bir yerdir.  Adres: Trg djece Sarajeva 1 Sarajevo, Website: http://www.bbicentar.ba
Importanne Alışveriş Merkezi: İş, yaşam ve alışverişi bir araya getiren Saraybosna’nın ilk alışveriş merkezidir. Mimarisi ile de dikkat çekmektedir. Adres: Zmaja od Bosne 7-7a, Website: http://www.importanne.ba
Skenderija Alışveriş Merkezi: 1969 yılında inşa edilen Skenderija Alışveriş Merkezi alışveriş seçeneklerin sunulmasının yanı sıra fuar, konferans, spor ve kültürel organizasyonların da düzenlendiği bir yerdir. Şehrin sembollerinden biridir.
Grand Alışveriş Merkezi: Doğal güzelliklerin içerisinde kurulan bir merkez olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Ilidza’da bulunmaktadır.
Mercator: Avrupa’daki en başarılı mağaza zincirlerindendir. Kaliteli ürün seçenekleri ile değerlendirilmesi gereken bir yerdir.
Otoka Alışveriş Merkezi: Eski ile yeniyi bir araya getiren bir Saraybosna alışveriş merkezidir. Giyim, ev eşyası, parfümeri, kitap gibi zengin bir ürün yelpazesi sunmaktadır.
Robot Ticari Alışveriş Merkezi: Farklı ürünleri ile alışverişi daha da çekici ve eğlenceli kılan bir yerdir.

Saraybosna Sokak Pazarları

Sokak pazarları kimi gezginler için alışveriş konusunda vazgeçilmez gezi noktalarındandır. Saraybosna’da yer alan önemli sokak pazarlarından bazıları şunlardır:
Eski şehir merkezinde yer alan Telali Pazarı büyük bir pazar değildir fakat gıda alışverişi için kullanılabilir.Görülebilecek diğer pazarlar arasında Markale GreenTrznica ve Ciglane yer almaktadır.
Markale Green taze sebze meyve ürünleri ağırlıklı çalışan bir yerdir. Trznica ise kapalı bir pazar yeridir ve süt ve et ürünleri satışının yapıldığı bir yerdir. Ciglane ise Saraybosna’da yer alan en büyük pazardır ve burada giyimden, ikinci el eşyaya, gıda ürünlerine birçok ürün çeşidi bulunabilir.
Kıyafet, müzik ve yazılım ürünlerinin bulunabileceği adres Sirano Pazarı’dır. Hrasno ve Grbavica da gıda alışverişi yapılabilecek pazarlardır. Eğer Novi Grad’a yakın bulunuyorsanız Alipasino poljeKvadrant ve Dobrinja görülmesi gereken diğer sokak pazarlarındandır.
Ilıdza ve Vogosca da şehirde görebileceğiniz pazar yerlerindendir. Saraybosna’daki pazar yerleri genellikle erken saatlerde açılıp 17:00 – 18:00’a kadar açık kalmaktadır.

Saraybosna Yemek Rehberi

Saraybosna yemek kültürü açısından yerel lezzetlerin yanı sıra Türk mutfağını da anımsatan çeşitlere sahiptir. Et ve patates ağırlıklı yemek çeşitleri boldur. Bunun dışında sarımsak, domates, patates, soğan, pirinç, makarna, süt ve un yemeklerde kullanılan temel maddelerdir. Ne yazık ki vejetaryenler için yemek seçenekleri azdır. Vejetaryenler için pirinç ve etsiz yahni tercih edilebilir. Saraybosna’da seçenek az da olsa sadece vejetaryen yemekleri yapan iyi restoranlar bulunmaktadır. Yerel yemeklerin yanı sıra İtalyan mutfağını yansıtan restoran seçenekleri de mevcuttur.
Saraybosna yemek çeşitlerinde pirinç ve makarna içeriği de ağırlıklı olarak kullanılır. El yapımı tarhanadan hazırlanan çorba özellikle Ramazan ayında popülerdir. 
Saraybosna yeme içme konusunda Türkiye ile karşılaştırıldığında nispeten daha pahalı olsa da fiyatlar uygundur. Örneğin; 2 porsiyon börek ve içecek için yaklaşık 12 Bosna Markı ödemeniz gerekir.
Saraybosna iklim ve hava koşulları olarak hemen her mevsim taze ve doğal sebze meyve üretimine elverişli bir yerdir. Bu da yemek çeşitliliğine ve içeriklerine yansımaktadır. Yerel lezzetleri sunan yerlerde civarda yetiştirilen ürünler kullanılmaya dikkat edilmektedir.
Türk kahvesine benzeyen Bosna kahvesi de Saraybosna’ya geldiğinizde tatmanız gereken lezzetlerdendir. Özellikle şehir merkezinde el yapımı kahve setlerinde bu kahveyi bunan birçok yer bulunmaktadır.
Günümüzde yerel lezzetleri sunan yerlerin yanı sıra dünya mutfaklarını yansıtan restoranları da görmek mümkündür. İtalyan, Çin, Avrupa, Dalmaçya gibi mutfakların lezzetleri de tadılabilir. Türk ve Akdeniz mutfağının Saraybosna yemekleri üzerindeki etkisi de yadsınamaz derecede çoktur. Şehirde Mc Donald’s, Burger King gibi yerler olmasa da hamburger ve pizza çeşitleri de bulunabilmektedir.

Saraybosna’da Ne Yenir?

Cevapi: Izgara et, soğan ve ekmekten oluşan cevapi bir yemek çeşididir. Saraybosna usulü köfte olarak tanımlanabilir. Tekirdağ köftesine benzeyen bu yemek metal tabaklarda, yağlı ekmek üstüne ve bol olarak servis edilir. Köfte fiyatı 100 gram için ortalama 3 Bosna Markı’dır.
Pita: Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir. Yerel fast food olarak bilinen pita hemen her yerde uygun fiyata bulunabilir.
Boşnak Böreği: Saraybosna’ya gelince tadılması gereken lezzetlerden bir diğeri de Boşnak böreğidir. Peynirli, kıymalı, patatesli ve ıspanaklı çeşitleri bulunan bu börek birçok yerde günün her saatinde bulunur. Özellikle kahvaltı için oldukça aranan bir seçenektir. Yanında ayran ile servis edilir.
Klepe: İtalyan ravolisine benzeyen bir yemektir. Eskiden fakir ailelerin ana yemeği olarak bilinse de günümüzde yöresel lezzetler arasına girmiş ve popüler olmuş bir yemek çeşididir. Küçük hamur işi parçalarının kıyma, soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Servis edilirken tercihe göre üstüne sarımsaklı yoğurt da konulabilmektedir.
Bey Çorbası: (Begova Çorba) Yöresel Saraybosna yemekleri arasında en ünlü olan çorba çeşididir. İçerisinde tavuk, havuç, maydanoz, limon suyu, biber ve tuz bulunmaktadır.
Soğan Dolma: Dolma ve sarma çeşitleri Saraybosna’da sık sık görülebilecek yemek çeşitlerindendir. Buraya özgü olanı ise soğan dolmasıdır. Soğan tadından hoşlanmıyorsanız bile bu yöresel lezzeti tatmanızda fayda vardır. Genellikle yoğurt ile servis edilmektedir.
Bosanski Lonac: Zengin içeriği ve lezzetli tadı ile bilinen bir yemek çeşididir. Et ve farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine 1 -2 kaşık beyaz şarap eklenmektedir. Orijinalinde seramik bir kapta büyük büyük doğranmış et ve sebzeler yaklaşık 3 – 4 saat pişirilir.
Filovana Paprika (Biber Dolması): Pirinç ve dolmalık biber ile hazırlanan bir yemektir. Harcı domates, biber, yumurta, baharat, kıyma gibi şeylerle çeşitlendirilir. Ekmek ya da patates püresi ile servis edilir. Ayrıca yanında yoğurt ve salata da sunulur.
Sarma: Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür.
Sis Cevap (Şiş Köfte): Ünlü Cevabi yemeğinin şişte hazırlanan halidir. Soğan ve baharatlar ile hazırlanan kıymanın şişte pişirilmesi ile yapılır. Yanında pilav ya da patates ile servis edilir.
Bamja (Bamya): Bosna Hersek yemek kültüründeki en önemli sebzelerdendir. Doğu kültürüne ait olduğu düşünülen bu sebze Saraybosna yöresel lezzetlerinden mutlaka tatmanız gereken bir çeşittir.
Kalja: Karnabahar ve et ile hazırlanan bir yemek türüdür. Ayrıca içerisinde havuç, sarımsak, maydanoz ve baharat da bulunmaktadır.
Tarhana: Kurutulmuş tarhana ile hazırlanan bir çorbadır. Bizim mutfağımızda tarhana tadına benzer bir lezzettir. Farkı içerisinde kullanılan baharat çeşitleridir.
İşkembe Çorbası: Türk mutfağı ile ortak bir nokta daha işkembe çorbasıdır.
Duvec: Sebze yahnisidir. Güvece benzer bir yemek çeşididir.
Kacamak: Mısır ve patates ile hazırlanan bir sebze yemeğidir.
Livno Peyniri: Livno kasabasında yapılan sarı bir peynir çeşididir.
Pavlaka: Creme Fraiche’ye benzer ekşi kremamsı bir peynir türüdür.
Baklava: Bildiğimiz baklavayı bir de Saraybosna’da denemek de fayda vardır.
Breskvica: Şeftali benzeri bir kurabiyedir.
Hurmasica: Tatlı bir şurup ile hazırlanan hurma tatlısıdır.
Sampita: Marshmallow benzeri, dolgulu bir hamur işi tatlısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.