10 Ekim 2015 Cumartesi

Floransa Gezi Rehberi

Floransa Gezi Rehberi

Kültürü ve mimarisiyle dünyanın en önemli turizm merkezlerinden olan Floransa, Kuzey İtalya’daki Toskana bölgesinin başkenti. Rönesans’ın doğum yeri olarak da bilinen şehirde Leonardo da Vinci ve Michelangelo dünyaca ünlü sanatçılar yetişmiş. Floransa Katedrali, Uffizi Galerisi ve  Ponte Vecchio şehrin sembolü olmuş yapılardan.
Her yıl milyonlarca turist adeta açık hava müzesi gibi olan bu şehri görmek, sokaklarında kaybolmak, birbirinden önemli sanat galerilerini gezmek için şehre akın ediyor. Türkiye’deki gezginler de en az Avrupalılar kadar şehre yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’den düzenlenen İtalya turlarının neredeyse hepsinde Floransa 1-2 gecelik geziler ile karşımıza çıkıyor. Floransa’ya İtalya Turları’na katılarak gidebileceğiniz gibi bireysel olarak da gidebilirsiniz. Üstelik geziden çok daha fazla zevk almanız da garanti. Tabi iki durumda eğlenceli bir Floransa gezisi için biraz araştırma yapmanızda fayda var. Floransa gezi rehberi yazıları boyunca, Floransa hakkında genel bilgilerden gezilecek yerlere, alışverişten ulaşıma, otel tavsiyelerimizden yeme içme konusuna kadar detaylı birçok konuyu bulabilirsiniz.

Floransa Gezisi Hakkında Bilgiler

Kuzey İtalya’nın en önemli şehirlerinden olan Floransa Toskana bölgesinin başkentidir. Armo Nehri etrafına kurulu olan kent İtalyan Rönesans’ının da doğum yeri olarak bilinir. Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi dünyaca ünlü sanatçıların yaşadığı şehir geçmişten günümüze dünyanın en önemli sanat, tarih ve mimarı merkezlerden biri olarak öne çıkar. Günümüzde yaklaşık yarım milyonluk nüfusa sahip olan şehir başta İtalya olmak üzere Avrupa’nın en turistik şehirlerinden biridir.
MÖ 6. yüzyılda Sezar döneminde kurulduğu düşünülen Floransa yüzyıllar boyunca bir çok önemli tarihi olaya ev sahipliği yapmıştır. Floransa tarihi Orta Çağ’da ticaretin önem kazandığı bir döneme şahit olmuştur. Rönesans döneminden sonra Medici Ailesi’nin yükseliş dönemi başlamıştır. Floransa’nın lideri olarak bu ailenin hükümdarlığı yaklaşık 300 yıl sürmüştür. 19. yüzyılda Floransa nüfusu ikiye katlanmıştır. 20. yüzyılla birlikteyse nüfus daha da artmıştır. Şehir günümüzde Avrupa’nın en turistik şehirlerinden biridir.
Floransa’nın bulunduğu bölgede birkaç farklı kısım yer almaktadır ve bu nedenle farklı hava ve iklim koşulları seyredebilmektedir. Hava sıcaklığı yine de tipik Akdeniz iklimine uygun olarak yıl boyu ılıman geçmektedir. Şehri ziyaret edebileceğiniz en güzel zaman ise havaların ılık olduğu ve turist yoğunluğunun çok fazla yaşanmadığı ilkbahar aylarıdır.

Floransa Gezisi Hakkında Bilgiler

Floransa istisnasız Avrupa’nın en gözde turizm merkezlerinden biri. Rönesans’ın doğum yeri olarak bilinen bu İtalya’nın olağanüstü şehri adeta bir açık hava müzesi görünümünde. Birbirinden güzel ve ünlü kiliseleri, meydanları, tarihi yapıları, sanat merkezleri ve müzeleri ile her yıl milyonlarca gezgini ağırlayan bu kente ülkemizden düzenlenen turlar ile gidebileceğiniz gibi kendi ayarlayacağınız gezi ile de gidebilirsiniz. Tabi her şehirde olduğu gibi Floransa gezisi için biraz araştırma yapmanızda fayda var. 

Floransa Hakkında Bilgiler

Floransa İtalya’daki Toskana Bölgesi’nin başkentidir. Yaklaşık 400.000 nüfusu olan bu şehir dünyanın kültür, sanat, tarih ve mimari merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Rönesans’ın çıkış yeri olmasının da bunda etkisi vardır. Botticelli, Michelangelo ve Leonardo da Vinci gibi isimlerin Floransa üzerinde etkisi olmuştur.
Yüzyıllardır İtalya’nın en güzel ve popüler şehirlerinden olan özellikle sanatseverler için cennet gibi bir yerdir. Özellikle bir yere gitmeseniz bile sokaklarında dolanarak dahi sanatı görüp bu atmosferi soluyabilirsiniz. Ünlü Medici Ailesi’ne ait yapılar da şehri daha zengin hale getirmiştir. Bu yapılar mimari açıdan önem taşımasının yanı sıra dönemini yansıtması nedeniyle de mühimdir. Floransa’nın merkezi UNESCO dünya tarih mirası listesinde yer almaktadır. Şehrin tarihi çok eskilere dayansa da inşasının büyük bir kısmı Rönesans döneminde gerçekleştirilmiştir. Eğer Floransa’yı tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız burası için birkaç günün yeterli olmayacağını bilmeniz gerekmektedir.
Fkıransa hakkında bilgiler
Adeta açık hava müzesi gibi bir şehir, Floransa.
Floransa Tarihi: Floransa tarihi köklü bir geçmişe sahiptir. Şehrin ismini “Ludi Florales” adı verilen ve baharın gelişi için düzenlenen kutlama törenlerinden aldığı düşünülür. Romalılar döneminde kurulan bu şehir özellikle kurulduğu dönemde yönetim açısından önemli yerleşkelerin bulunduğu bir yerdi.
MÖ 6. yüzyılda Sezar döneminde kurulduğu düşünülen Floransa bir koloni olarak başlasa da sonrasında önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Fakat 5. yüzyılla birlikte Floransa’nın zengin ve ferah günleri sekteye uğramıştır. Barbarların Kuzey Avrupa’yı fethetmesi üzerine karanlık günler başlamıştır ve İtalya uzunca bir süreliğine birliğini kaybetmiştir. Bu günlerde Charlemagne ve güçleri geçici olarak ülkeyi rahatlatsa da Papa III. Leo tekrar karışıklık ve sorunlara neden olmuştur. Papa’nın en büyük hatasının Charlamagne’ye “Kutsal Roma İmparatoru” ünvanını vermesi olduğu düşünülür. Bundan sonra Papa ile imparator arasında yaşanan anlaşmazlık ve çatışmalar ülkeye de iç savaşa neden olmuştur ve Floransa’nın nüfusu da iki kısma ayrılmıştır. İmparator ve Papa’yı destekleyen farklı gruplar sorunların tırmanmasına neden olmuştur.
Floransa Orta Çağ’da ticaretin önem kazandığı bir döneme şahit olmuştur. Ticaretin yanı sıra bu dönemde ilk altın paranın tüm Avrupa’da kullanılmaya başlaması da ekonomiyi etkilemiştir. 12. ve 13. yüzyıllar ise Floransa tarihinde değişikliklerin yaşandığı dönemlerdendir. Bu dönemde şehri korumak için yüksek yapılar inşa edilmiştir. Yönetim farklı grupların eline geçmiştir. 13. yüzyılın sonlarına doğru Floransa tarihinde yaşanan karmaşalıklar nispeten daha rahat bir şekil almıştır.
Ticaretin güçlenmesi ve ekonominin düzelmesi ile Floransa nüfusu artmıştır. Ticarette en önemli ürün yün ve yünlü ürünler olmuştur. 14. yüzyılda ise zengin ve entelektüel bir sınıfın katkıları ile Rönesans gerçekleştirilmiştir. Sadece sanat ve entelektüalizm gibi düşünülse de Rönesans’ın kökenlerinde de maddi imkanlara ihtiyaç vardı. Floransa’nın ekonomik iyileşme göstermesi bu harekete temel oluşturmuştur.
Rönesans döneminden sonra Medici Ailesi’nin yükseliş dönemi başlamıştır. Floransa’nın lideri olarak bu ailenin hükümdarlığı yaklaşık 300 yıl sürmüştür. Cosimo de’ Medici din ile sanat birleştirerek farklı kurumların oluşturulmasını sağlamıştır. Onun döneminde Floransa’da eşi görülmemiş sanatsal ve entelektüel durumlar yaşanmış ve bunlar Rönesans’ı desteklemiştir.
Rönesans döneminden sonra Floransa tarihi kısa süreli de olsa yine kötü yönetim örneklerine maruz kalmıştır. 19. yüzyılda İtalya’nın tekrar birleştirilmesi döneminde Floransa geçici olarak İtalya’nın başkenti yapılmıştır. Roma’nın yeni İtalya’ya katılması ile bu durum sona ermiştir.
19. yüzyılda Floransa nüfusu ikiye katlanmıştır. 20. yüzyılla birlikteyse nüfus daha da artmıştır. Turizm, ticaret, ekonomik gelişmeler ve endüstrideki ilerlemeler ile Floransa büyük gelişme göstermiştir. II. Dünya Savaşı döneminde şehrin bir kısmı zarar görmese de özellikle mimari açıdan bazı kayıplar yaşanmıştır. Günümüzde Floransa’yı ziyaret eden herkes tarihe dair öğeler aramasa da Floransa tarih kokan bir şehirdir. Sokaklarında, mimarisinde, sanat eserlerinde tarihin izleri açıkça görülebilir.
Vize&Pasaport: Türk vatandaşlarının Floransa gezisi için İtalya’dan Schengen Vizesi almaları gerekmektedir. Eğer güncel bir vizeniz yoksa İtalya gezinizden önce vize almanız gerekiyor.
Dil: İtalyanların resmi dili İtalyanca olup İngilizce çoğu turistik bölgede konuşulmaktadır.
Resmi Tatiller
  • 1 Ocak (Yılbaşı )
  • 6 Ocak (Yortu)
  • Paskalya Pazartesisi (Değişmektedir)
  • 25 Nisan (Özgürlük Günü )
  • 1 Mayıs (İşçi Bayramı)
  • 2 Haziran (Cumhuriyet Bayramı )
  • 1 Kasım (Hz. Meryem’in göğe yükseliş günü)
  • 8 Aralık (Azizler Günü)
  • 25 Aralık (Günahlardan Arınma Günü)
  • 26 Aralık (Noel)
Floransa gezisi
Şehrin en etkileyici yapılarından Santa Croce Bazilikası
İklim & Gezi İçin En Uygun Zaman: Akdeniz ülkesi olan İtalya’da yer alan Floransa tipik iklim özelliklerinin büyük bir kısmını yansıtır. İtalya’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız en uygun dönemlerin Nisan – Haziran ve Eylül sonu – Ekim olduğu düşünülmektedir. Ağustos dönemi en yoğun aydır. Ağustos ayı özellikle sıcaklıkların çok fazla artması nedeniyle birçok yerin kapalı olduğu bir dönemdir. Bunun dışında Ekim sonu – Paskalya döneminde de birçok yer çalışma saatlerini azaltır. Bazı otel ve restoranlar Kasım ve Şubat’ta havanın soğuk olması nedeniyle kapalıdır. Hemen her mevsim şartlar ılıman olsa da İtalya’ya seyahat etmeden önce ne gibi bir hava beklentiniz olduğu doğrultusunda tercih yapmanızda fayda vardır.
Floransa’nın bulunduğu bölgede birkaç farklı kısım yer almaktadır ve bu nedenle farklı hava ve iklim koşulları seyredebilmektedir. Hava durumu genellikle ılıman derecelerde seyretmektedir. Fakat Floransa’nın bir vadi yatağında yer alması nedeniyle hava durumu değişken olabilmektedir. En sıcak aylar genellikle Temmuz ve Ağustos’tur. Ağustos ayının aşırı sıcak olması nedeniyle şehirdeki birçok yer kapalıdır. Bu ayda Floransa’ya gitmeyi planlıyorsanız bunu göz önünde bulundurmanız da fayda vardır. Haziran ve Eylül ayları sıcak olmayan, ılıman dönemlerdir. En soğuk ay ise Aralık’tır. Kasım ayı en yağışlı ay olsa da Ekim, Aralık, Mart ve Nisan ayları da oldukça yağışlı geçmektedir.
Bazı aylara ait ortalama hava sıcaklıkları ise şöyledir:
  • Ocak 1 – 10,
  • Şubat 3 – 12,
  • Mart 4 – 15,
  • Nisan 7 – 18,
  • Mayıs 11 – 23,
  • Haziran 14 – 27,
  • Temmuz 17 – 31,
  • Ağustos 17 – 31,
  • Eylül 14 – 26,
  • Ekim 10 – 21,
  • Kasım 5 – 14 ve Aralık 2 – 10 derece arasındadır.
Floransa için gezisi için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar olarak kabul edilmektedir. Bu mevsimlerde hem sıcaklık dayanılmayacak düzeyde değildir hem de ziyaretçi kalabalığı çok fazla değildir. Temmuz ve Ağustos en yoğun aylar olarak kabul edilir. Bu aylarda hem hava sıcaklığı katlanılamayacak düzeye gelir hem de ziyaret edilebilecek yerler normalden daha kalabalıktır.
Eğer Floransa gezisi için kış dönemini düşünüyorsanız Ocak ayını tercih edebilirsiniz. Bu dönemde ortalama sıcaklık 5 derece civarındadır ve yağış oranı da fazla değildir.
Saat Farkı: İtalya, Türkiye saatinden 1 saat geridedir. Yani Türkiye’de saatler 14.00 ise Floransa’da saat 13.00’tür.
Para Birimi: İtalya’da Avrupa Birliği’nin resmi para birimi olan Euro kullanılır. 5, 10, 20, 50, 200 ve 500’lük banknotları bulunan Euro’nun 1, 2, 5, 10, 20, 50 Cent’lik bozuk paralarının yanında 1€ ve 2€’luk bozuklukları da vardır. 1 Euro 100 Cent’e eş değerdir. Mağazalar alışveriş esnasında 50 Euro üzeri banknot kabul etmeyebilir. 
Elektrik: İtalya’da Türkiye ile aynı priz tipi kullanılır. Elektronik aletlerinizi herhangi bir dönüştürücü olmadan sorunsuzca kullanabilirsiniz. Otel odalarında priz sayısı kısıtlı olabileceğinden yanınızda usb çoğaltıcı vb. bulundurmayı düşünebilirsiniz.
Telefon: İtalya’nın ülke telefon kodu +39,  Floransa’nın şehir kodu ise 55’dür. Yani Türkiye’den Floransa’yı arama yapmak için telefon numaranızı +3955 xxx xxx şeklinde çevirmeniz gerekmektedir. Floransa’dan Türkiye’yi aramak içinse 00 90 222 555 xx xx şeklinde arama yapabilirsiniz.
Türk Konsolosluğu: Fahri Konsolosluk, Telefon: 055-2335560 055-2335945 335-7225296
Hastane, Eczane & DişçiAcil durumlar için aranacak numara 113’dür. Ambulans isteyecekseniz doğrudan 118’i, itfaiye için 115’i arayabilirsiniz. Eğer sağlık güvenceniz yoksa bir hastanede muayene olmanın ortalama ücreti 50–60 Euro’dur. Küçük sağlık sorunları için eczanelerden faydalanabilirsiniz. Birçok ilaç eczanelerde reçete olmadan satılabilmektedir. Acil durumlarda Floransa’da başvurabileceğiniz bazı sağlık kuruluşları şunlardır:
  • Centro MTS (Malattie a Trasmissione Sessuale; 055 275 86 28; Piazza Brunelleschi 4 or Via della Pergola 64; Pazartesi – Cuma 08:00 – 12:00) Ospedale di Santa Maria Nuova’nin sonunda yer alır.
  • Guardia Medica (055 233 94 56 Floransa Merkez; Pazartesi – Cuma 08:00 – 20:00, Cumartesi – Pazartesi 10:00 – 08:00) Gece doktor bulunmaktadır.
  • Misericordia di Firenze (055 21 22 22; Vicolo degli Adimari 1; Pazartesi – Cuma 14:00 – 18:00  arası turistler için sağlık hizmeti sağlanır.) Sağlık hizmetleri ücretlidir. Ambulans hizmeti de mevcuttur.
  • Ospedali Riuniti di Careggi (055 427 71 11; Viale Morgagni 85) Şehrin ana hastanesidir. Fakat merkeze biraz uzaktır.
  • Ospedale di Santa Maria Nuova(055 2 75 81; Piazza di Santa Maria Nuova 1) Duomo’nun doğusunda yer alır.
  • Tourist Medical Service (055 47 54 11; Via Lorenzo Il Magnifico 59; 24 saat açık) Randevu gerekmemektedir. İngilizce, Fransızca ve Almanca konuşan doktorlar vardır.

Floransa’da Gezilecek Yerler 

Floransa gezisindeki en önemli konuların başında gezilecek yerleri planlamak geliyor. Şehirde yer alan neredeyse tüm önemli gezi noktaları birbirine yürüme mesafesinde yer alıyor. Bu nedenle şehirde gezerken çok fazla sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz. Şehrin merkezi kabul edilen Duomo Meydanı çevresinden gezinize başlayabilirsiniz.

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo Floransa’nın en büyük ve en ünlü meydanıdır. Bu meydan, tarihi kent meydanının kuzeyinde bulunmaktadır. Meydandaki en ünlü yapı ise şehrin sembollerinden biri olanDuomo Katedrali’dir. Ortaçağ havasını yansıtan bu alan, labirente benzer sokakları ve birçok görkemli yapısı ile ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Piazza del Duomo’da görübileceğiniz yerler arasındaDuomo KatedraliGiotto’nun Çan KulesiAziz Giovanni Baptisteri, Kubbe, Museo dell’Opera del Duomo, Palazzo Nonfinito Müzesi, Pegna Marketi, Palazzo Salviati, Bargello, Badia Fiorentina, Casa di Dante, Orsanmichele bulunmaktadır.
  • Floransa Katedrali
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Floransa Katedrali (Duomo)

loransa Katedrali Floransa’nın en ünlü ve en büyük katedralidir. Şehrin sembollerinden olan bu yapı, gotik tarzda ve Santa Reparata Kilisesi üstüne inşa edilmiştir. Kilise bodrumuna inildiğinde bu eski kilisenin kalıntıları hala görülebilir. Burada ayrıca Roma döneminden kalma eserler de vardır. Brunelleschi’nin mezarı da bodrum kısmındadır. Floransa Katedrali’nin inşasına 13. yüzyılda Arnolfo di Cambio tarafından başlanmıştır. Göz alıcı kubbesi ile dünyaca ünlü olan bu katedralin dış kısmı pembe, beyaz, yeşil mermerler ile bezelidir. Dış kısmı oldukça görkemli olsa da içi nispeten daha sadedir. Ufuk çizgisine egemen olan bu görkemli başyapıt, dünyanın en büyük katedrallerindendir. Katedralin ilk adı Santa Maria del Flore’dir ve bu adı, Cebrail’in Hz. Meryem’e vermesinden alır.
Floransa gezilecek yerler listesinin başında yer alan Floransa Katedrali’nin en ünlü kısımlarından biri girişteki saattir. 15. yüzyılda Paolo Uccello tarafından günün 24 saatinin güneşin batışına göre ayarlandığı saat hala çalışmaktadır. Katedralde yer alan bir diğer ünlü eser Giorgio Vasari’den “Last Judgement” (Kıyamet Günü) freskidir. Bu freskler Vasari’nin öğrencisi Zuccari tarafından boyanmıştır. Katedralin kubbesi oldukça önemlidir. 1296 – 1436 yılları arasında inşa edilen bu kubbeye katedralin dışından girilir. Şehir manzarasının izlenebileceği kubbe kısmına çok sayıdaki merdiven tırmanılarak çıkılır. Kubbenin içinde cehennem ve kıyamet gününe ait resimler bulunmaktadır. Kubbe, Brunelleschi’nin eseridir ve buraya 463 basamakla çıkılabilir.
Katedral yanındaki 14. yüzyıldan kalma Campanile Çan Kulesi Giotto, Pisano ve Francesco Talenti tarafından yapılmıştır. Kubbeye çıkmakla karşılaştırıldığında bu bölüme çıkmak daha kolaydır ve buradan da şehir manzarası izlenebilir. Duomo’nun iç kısmında yer alan Santa Reperata Merdivenleri, 13. yüzyılda yapılmıştır fakat alt kısmında eski kilisenin temelleri vardır. Katedralin doğu ucundaki şapeller, 15. yüzyıldan kalma vitraylarla bezelidir. Duomo’da görülebilecek bir diğer önemli kısım Vaftizhanenin tavanıdır. Birçok ünlü İtalyanın vaftiz edildiği bu vaftizhanenin tavanında “Son Yargı”yı betimleyen mozaikler ilgi uyandırır.
  • Adres: Piazza del Duomo, Firenze
  • Ulaşım: 1A, 1B, 6, 7, 10, 11, 14 numaralı otobüslerden biri ile buraya ulaşılabilir.
  • Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi, Çarşamba ve Cuma 00:00 – 17:00, Perşembe 10:00 – 15:30, Cumartesi 10:00 – 16.45, Pazar 13:30 – 16.45 arasında ziyarete açıktır.
  • Giriş Ücretleri: Tam bilet 10, indirimli bilet 2 Euro’dur.
  • Web Sitesi: http://www.ilgrandemuseodelduomo.it/
  • Notlar: Katedral, ayın ilk Cumartesi günü 15:30’da kapanır. 

Floransa Konaklama Rehberi & Otel Tavsiyeleri

Floransa, şehir merkezi ve çevre bölgelerde bulunan toplam 1500’den fazla otel ile gezginlere birçok fiyat ve kalitede otel seçeneği sunuyor. Otellerin büyük bölümü şehrin merkezi kabul edilen Duomo Meydanı ile Santa Maria Novella Tren İstasyonu’nun çevresinde yer alıyor. Şehir genel anlamda çok büyük olmadığı için birçok yere yürüyerek gitmek mümkün. Bu nedenle merkez civarında seçeceğiniz otellerden en fazla 15-20 dakikalık yürüyüş ile gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Şehirdeki otel fiyatları ise Roma ve Venedik’teki otellere göre çok daha uygun. Tabi gözde otellerde odalar aylar öncesinden dolmuş olabiliyor. Bu nedenle güzel otellerde uygun fiyatlarda konaklamak isteseniz erken rezervasyon yapmaya özen göstermelisiniz.
Floransa gezi rehberi, Floransa otel tavsiyesi
Floransa’da otel fiyatları Venedik ve Roma’ya nazaran biraz daha ekonomik.

Floransa’dan Ne Alınır?


Floransa gezisindeki en eğlenceli konulardan biri de alışveriş. Moda ve şık giyimin merkezi olan İtalya’da birbirinden güzel kıyafetler alabilirsiniz. Bunun dışında Floransa ve Toskana kültürüne ait birbirinden güzel yöresel hediyeler bulabilirsiniz. Antika ürünler, deri aksesuarlar, takılar ve el yapımı ürünler şehirde bulabileceğiniz şeylerin başında geliyor.
Floransa, başta İtalya olmak üzere Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Adeta açık hava müzesi olan bu güzel şehirde gezip görülecek onlarca yer var.
Dünyanın en gözde kilise ve sanat merkezlerini içinde barındıran bu şehri dolaştıktan sonra sıra alışverişe gelince herkesin aklına gelen ilk soru doğal olarak “Floransa’dan Ne Alınır?” oluyor. Şehirden kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz başlıca hediyeler şunlar:

Deri Çanta, Ayakkabı ve Kemer

Deri ürünleri İtalya genelinde bulmanız mümkün olsa da en fazla ürün seçenekleri Floransa’da bulunuyor desek yanlış olmaz. Duomo, Republica ve Signoria Meydanı ve çevresinde yer alan caddelerde birçok deri ürün satan mağaza bulabilirsiniz. Buralarda dünyaca ünlü markalar kadar yerel markalar da bulunuyor. Floransa tren istasyonuna doğru da birçok deri ürün satan mağaza bulunuyor. Biraz daha ekonomik ürün arıyorsanız seyyar satıcı tezgahlarına göz atabilirsiniz. Mercato Centrale adındaki ünlü kapalı pazarın hemen dışındaki sokaklarda kurulan pazarlarda da çakma ürünler bulabilirsiniz. 
Floransa'dan ne alınır
Floransa’da deri ürün satışı yapılan birçok mağaza var. Çanta, ayakkabı, kemer ve cüzdan gibi birçok ürünü şehrin genelinde bulabilirsiniz.

Pinokyo Temalı Ürünler

Dünyaca ünlü Pinokyo romanlarının yazarı olan Carlo Collodi Floransa doğumlu. Pinokyo’nun doğduğu şehir olarak bilinen Floransa’da birçok pinokyo temalı ürün bulabilirsiniz. Satılan hediyelik eşyaların en orijinal olanları bize göre Santa Groce Meydanı’na yakın konumda yer alan Bartolucci adlı mağazalarda satılıyor. Bu mağazada ufak pinokyo biblolarından çok şirin oda süslerine kadar birçok tahta işlemesi bulabilirsiniz. Kapıya asılan tahta isimlikler 18 Euro’dan satılıyor. Birçok özel tasarım özel ürün ve el yapımı magnet de bulabilirsiniz.
Floransa'da alışveriş
Bartolucci adındaki mağazada çok orijinal ürünler bulabilirsiniz.

Şal

Şehirde gezerken gözünüz seyyar satıcılarda ya da mağaza vitrinlerinde satılan şallar dikkatinizi çekecek. Piazza della Repubblica meydanının hemen yan sokaklarında şal satan seyyarları görebilirsiniz. Seyyar satıcılar şalın tanesine 10 Euro dese de 3-4 tane alırsanız pazarlıkla tanesi 7,5 Euro’ya kadar şal satın alabilirsiniz. Şehre özgün olması ve taşınmasının kolay olması şalların hediyelik olarak da sık tercih edilen ürünlerin başında yer almasını sağlıyor. 
Floransa alışveriş
Piazza Repubblica Meydanı’nda şal satışı yapan seyyar satıcı

Kırtasiye

Floransa’da çok orijinal kırtasiye ürünleri bulabilirsiniz. Pul, divit, mühür, el yapımı defter gibi birçok ürünü şehir genelinde bulabilirsiniz. Via dei Tavolini 13r adresindeki ll Papiro ve Via dei Servi 5 – 7r’de bulunan Scriptorium kırtasiye alışverişi yapabileceğiniz yerlerden.
Floransa alışveriş
Floransa’da kırtasiye alışverişi

Sanat ve Antika Ürünler

Sanat ve kültür denince akla gelen şehirlerden olan Floransa’dan sanat ve değerli antika ürünlerini alabilirsiniz. Via Maggio’da bu alanda satış yapan birçok yer bulunabilir. Gallori Turchi, Guido Bartolozzi Antichita ve Gianfranco Luzzetti sanat ve antika ürün seçenekleri ile dikkat çeken yerlerden.
Floransa antika alışverişi

Güzellik Ürünleri

Parfüm, sabun, krem gibi ürünler hem size hem de varsa evcil hayvanınıza yönelik olarak satışa sunulmuş. Via della Scala 16 adresinde bulunan Officina Profumo – Farmaceutica Santa Maria Novella güzellik ürünleri konusunda birçok seçenek sunmakta.

El Yapımı Ürünler

Floransa mozaik çeşitleri ile ünlüdür. Özellikle el yapımı olan mozaik çeşitleri içeriğinde kullanılan malzeme ve kalitesine göre farklı fiyatlara satılmaktadır. Pitti Mosaici bu konuda şehirdeki en ünlü yerlerdendir ve Piazza Pitti 23 – 24 adresinde bulunmaktadır.

Seramik

Sanat eseri haline dönüştürülmüş seramik çeşitleri Floransa’dan alınabilecek ürünler arasındadır. La Botteghina del Ceramista Via Guelfa 5 adresinde bulunmaktadır ve şehirdeki en uygun fiyatlı seramik ürünleri burada bulunabilir. Bunun dışında showroomu da bulunan Giuseppe Rampini’de görülebilir. Daha büyük çaplı çalışmaları görmek ve satın almak için Richard Ginori’ye gidebilirsiniz.

Moda & Giyim

İtalyan modası 1950 – 1960lı yıllarda yükselişe geçmiş olsa da hala dünya modasındaki yerini korumaktadır. Armani, Gucci, Pucci, Ferragamo gibi dünya devleri burada bulunabilir. Şehirdeki moda merkezlerinden biri Via de’ Tornabuoni’dir. Bunun dışında The Mall birçok mağazayı bulabileceğiniz bir yer.
Floransa giyim alışveriş

Takı

Eğer alacağınız şeyler için nispeten yüksek bir bütçe ayırdıysanız Floransa gümüş ve altın takısı alabileceğiniz bir yerdir. 16. yüzyıldan beri gümüş ve altın işlemeciliğinin yapıldığı bu kent takı seçenekleri ile sizi şaşırtabilir. Takı satın almak için gidebileceğiniz birkaç yer şunlardır: Via Santo Spirito 11 adresinde bulunan Aprosio, Via Condotta 2 adresindeki Tharros Bijoux, Via Santo Spirito 58r’de bulunan Angela Caputi.

Oyuncak

1980’lerden beri Floransa’nın en ünlü oyuncak üreticisi ve satıcısı olan La Citta del Sole via dello Studio 23r adresinde görülebilir. Parmak kuklası, 3D yapboz, çocuk kitapları buradan alabileceğiniz ürünler arasındadır.

Magnet & Hediyelik Eşya

Yıkarıda saydıklarımız dışında şehirde birçok orijinal magnet tarzında klasikleşmiş ürünler bulabilirsiniz. Magnetler genellikle tanesi 3-4 Euro’dan 2 tanesi ise 5-6 Euro’dan satılıyor.
Floransa hediyelik eşya
Klasikleşmiş buzdolabı magnetleri

Yiyecek

Tüm İtalyan şehirlerinde olduğu gibi Floransa’dan da başta makarna ve zeytinyağı olmak üzere yiyecek alışverişi yapabilirsiniz.
Floransa makarna alışveriş
Kısacası Floransa’dan kendinize ve sevdiklerinize satın alabileceğiniz birçok seçenek bulunuyor.

Floransa’da Ne Yenir? 


Sebze, et, ekmek, zeytinyağı ve peynir ağırlıklı yemeklerin tüketildiği Floransa’da birbirinde güzel yöresel yemekler de tadabilirsiniz. Floransa ve Toskana yemek kültürüne ait ünlü yiyeceklerin içinde bir çok çorba, aperatif, ana yemek ve tatlı bulunuyor. Zuppa di cipolle (Soğan Çorbası), Affettati Misti (Soğuk Dilimlenmiş Et), Lasagne al Forno (Lazanya) ve  Schiacciata con l’uva (Üzümlü Ekmek) yöresel yemeklerden bir kaçı.
Floransa yemek kültürü açısından hem İtalyan mutfağını hem de dünya mutfağını bünyesinde barındıran bir yapıdadır. Yunan ve Romalılardan etkilenmiş zengin mutfaklar arasında yer alan İtalyan mutfağında birçok lezzetli yiyecek bulabilirsiniz. 1200’lü yıllarda birçok tarif ve yemek çeşidi sadece soylular için saklansa da bu zaman içerisinde değişmiştir. 15. yüzyıl ile birlikte Rönesans hareketi mutfağı bile etkilemiştir. Günümüzde ise şehrin mutfağı birçok lezzeti ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 
Floransa gezisi boyunca yeme içme konusunda ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri yazı boyunca bulabilirsiniz.

Floransa Yeme İçme Hakkında

İtalyan mutfağı ve Floransa yemeklerini özel ve lezzetli kılan en temel öğe belki de sızma zeytinyağıdır. Toskana Bölgesi’nde yetiştirilen zeytinlerin işlenmesi ile elde edilen yağ çeşitleri Floransa yemeklerine lezzet ve sağlık katmaktadır. Toskana bölgesinde hazırlanan yemekler genel olarak basit tariflerin yoğun emekle hazırlanması sonucu lezzetli hale getirilir. Örneğin; ekmek, peynir ve domates ile yapılabilecek şeylerin bile sınırı yoktur.
Notlar: Floransa’da yemek yerken restorandan restorana fiyatların farklılık gösterdiğini ve oturup oturmadığınıza göre farklı ücret talep edildiğini unutmamalısınız. Örneğin, bir fincan kahveyi alıp çıkarsanız 1 -3 Euro, fakat oturup içerseniz 4 -5 Euro ödemeniz gerekir.
Floransa’da akşam yemeği yiyecekseniz birçok şık restoran, kafe ve bir şeyler atıştırabileceğiniz mekan seçeneği mevcuttur. Bu mekanların hemen hepsinde bölgede yetiştirilen taze ve doğal ürünler kullanılır. Bu nedenle yemekler oldukça lezzetlidir. Hesap geldiğinde vergi ve servis ücretinin hesaba dahil edildiğini görebilirsiniz. Bunun dışında bahşiş bırakmak isterseniz %10 uygun bir orandır. Akşam yemeği için rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. Saat 21:00 civarında hemen her yer doludur.
Floransa’da yemek yanından içecek olarak genellikle su tercih edilir. Onun dışında yerel şaraplar tadılmaya değerdir. Uygun fiyatlı birçok şarap çeşidi bulunmaktadır. Floransa’da yemek fiyatlarını genel olarak değerlendirmek gerekirse şu fiyat aralıkları verilebilir: 45 Euro ve üstü pahalı, 25 – 45 Euro arası uygun, 25 Euro altı ucuz. Bu fiyatlara üç yemek çeşidi ve bir şişe şarap dahildir.
Floransa'da yeme içme

Floransa’da Ne Yenir?

(Listede adı geçen tüm yiyecekler bilgilendirme amaçlı olup tavsiye niteliğinde değildir. Sayfanın gurme turları yapanlar kadar yurt dışında yeme içme konusunda hassas olan gezginler için de bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.)

Yöresel Floransa Yemekleri

Çorba

  • Zuppa di cipolle (Soğan Çorbası): Ekmek ve peynir ile sunulan yöresel bir çorba çeşididir.
  • Pappa al pomodoro (Ekmek ve domates çorbası): Özellikle domatesin taze olduğu dönemlerde çok sık tercih edilen Yöresel Floransa yemeklerindendir. İçerisinde zeytinyağı ve sarımsak da vardır.
  • Ribollita (Sebze ve Ekmek Çorbası): Tipik Tuscan yemeklerindendir. Mevsim sebzelerine göre içeriği değişmektedir.
  • Brodo (Et Suyu): Güç ve enerji kaynağı olarak bilinen ve et suyu ile hazırlanan çorba çeşididir.

Başlangıçlar

  • Affettati Misti (Soğuk Dilimlenmiş Et): Floransa yöresel yemeklerden başlangıç olarak servis edilen en popüler yemeklerdendir. Etin yanında taze salata çeşitleri de verilir.
  • Pinzimonio (Zeytinyağı ile taze sebzeler): Mevsim sebzelerinin zeytinyağı ile hazırlanması sonucu hazırlanan bir yemek çeşididir.
  • Crostini di fegato (Tavuk ciğeri): Kızartılmış ekmek ile servis edilen tavuk ciğeridir. Bunun dışında yanında tereyağı ve adaçayı yaprağı da sunulur.
  • Tonno e fagioli (Ton balığı ve fasulye salatası): Sarımsak ve adaçayı ile pişirilen fasulyenin ton balığı ile hazırlanan halidir.
  • Fettunta (Zeytinyağı ile kızartılmış ekmek): Genellikle Kasım ayında zeytinyağı yeni yapıldığı dönemde hazırlanan bir başlangıç yiyeceğidir.
  • Baccelli e pecorino (Peynir ve fasulye): Fasulye, peynir, tuz ve biber ile hazırlanan basit bir salata çeşididir.

Ana Yemekler

  • Lasagne al Forno (Lazanya): Klasik lazanyanın yöresel ürünler ile lezzetlendirilmiş halidir. İçerisinde makarna, et, beşamel sos ve peynir bulunur.
  • Ravioli nudi: Ispanak, peynir ve un ile hazırlanan bir yemek çeşididir. Değişik soslar ile sunulabilmektedir.
  • Panzanella (Ekmek Salatası): Tuzsuz ve taze ekmekten yapılan bir salata çeşididir. Sirke ile tatlandırılır. Şarap ile yenilmesi tavsiye edilir.
  • Uova Frittellate o Affrittellate (Kızarmış Yumurta): Patates, jambon ve ıspanak ile sunulan kızartılmış yumurtadır.
  • Frittata di Carcio fi tortino (Enginarlı Pay): Uygun fiyatlı ve sağlıklı bir yemek çeşidi olarak değerlendirilir.
  • Lesso (Haşlanmış Et): Haşlanmış bir et yemeğidir. Kimi zaman soğuk olarak da servis edilmektedir.
  • Bistecchine di maaile (Domuz pirzolası): Yöresel Floransa yemeklerinden popüler olan bir çeşittir. Yanında garnitür ile servis edilir.

Tatlılar

  • Schiacciata con l’uva (Üzümlü Ekmek): Şeker, un ve üzüm ile yapılan bir tatlı çeşididir.
  • Castagnaccio (Kestaneli Kek): Bölgede kestane yetiştiriciliği yapılması ile özgün çeşitleri olan bir tatlı çeşididir.
  • Bongo (Çikolata profiterol): Profiterol genelde kızartılarak yapılır. Farklı yapan da budur.
  • Cenci (Tatlı börek): Bisküvi tarzında hazırlanan tatlı bir börek türüdür.
Floransa yemekleri
Floransa’da tadına bakabileceğiniz yöresel yemeklerden Ribollita

Floransa’daki Türk Restoranları

Eğer yurt dışında yeme içme konusunda sıkıntı yaşayanlardansanız şehirdeki Türk restoranlarını tercih edebilirsiniz. Listede yer alan restoranlar bilgilendirme amaçlı olup tavsiye niteliğinde değildir. Eğer alttaki restoranlardan birine gitmek isterseniz öncesinde mini bir araştırma yapmanızda fayda olabilir.
Turkuaz
  • Adres: Via dei Servi, 65, 50122 Firenze, İtalya
  • Tel: +39 055 239 9959
  • Web: http://www.turkuaz.it/
Istanbul Kebab
  • Adres: Via Camillo Benso Conte di Cavour, 41, 50129 Firenze, İtalya
  • Tel: +39 055 216784
Mavi Kebap
  • Adres: 15/r Via dei Benci, Floransa, İtalya
Istanbul Doner Kebab
  • Adres: Via De’ Benci, Floransa, İtalya







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.