14 Ağustos 2015 Cuma

Batum Gezi Rehberi

Batum, yemyeşil dağlar ile kilometrelerce uzayıp giden bir kumsal arasındaki geniş bir düzlükte kurulmuş bir şehir. Gürcistan özerk bölgelerinden Acara Cumhuriyeti’nin başkenti olan Batum, şahane doğasıyla dağ ve denizi buluşturan güzel bir şehir. Gürcistan’ın birçok şehrinden daha kısa bir tarihi olmasına rağmen, çekiciliği, mimarisi, huzurlu atmosferi, iyi restoranları ve gece hayatı ile Batum, dikkatleri üzerine çekiyor.
Ilıman bir iklime sahip Batum, tarihi boyunca hep bir tatil bölgesi olmuş. Çarlık döneminde Rus generallerinin yazlık villalarına ev sahipliği yapmış. Sovyetler döneminde yine bu ilgi devam etmiş. Bizim Karadeniz sahil şeridinden çok farklı olarak geniş düzlüklere ve upuzun plajlara sahip Batum, deniz turizmi için de bölgenin ilgi merkezi durumda. Türkiye sınırına yakınlığı, pasaport bile gerektirmeyen vizesiz ülkeler arasında yer alması nedeniyle Türkiye’den son yıllarda artan bir şekilde ilgi görüyor.

Batumi-Park
Batum

Batum Hakkında Bilgiler

Batum, 1564′te Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlılar tarafından fethedilerek, 314 yıl süreyle Lazistan Sancağının merkezi oldu. 1877-1878 yılları arasında süren Osmanlı-Rus Savaşı nedeniyle Rusya’nın işgaline uğradı. Ayastefanos ve Berlin Antlaşmaları ile şehir Rusya’ya bırakıldı.
I. Dünya Savaşı sırasında Rusya’nın bölgeden çekilmesiyle şehir Brest-Litovsk Antlaşması uyarınca tekrar Osmanlı Devleti’ne geri verildi ve bağımsız bir sancak oldu. Mondros Mütarekesi sonrasında ise önce İngilizlere, sonra Gürcistan’a bırakıldı. Batum, 1918 yılında kurulan Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içinde kaldı. Şehir 16 Temmuz 1921′de kurulan Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi oldu.
Batum’un gelişmesi 19. yüzyılı buluyor. Azerbaycan’ın Bak, şehrinden Batum limanına kadar uzayan demiryolu, o dönemde dünya petrolünün beşte birini sağlıyordu. Nobel ödülü ile bildiğimiz İsveçli Alfred Nobel’in kardeşi Ludwig Nobel tarafından yapılan petrol boru hattı ve rafineri ile birlikte, serbest liman özelliği kazanan Batum, Avrupa ve Asya arasında köprü olması özelliği ile hızla büyümeye başlamış.  2004 yılında şehir bir plan dahilinde yeniden yapılandırılıp, restorasyon çalışmalarına hız verilmiş.
Buradaki inşaatların çoğunu Türk şirketleri yapıyor. Şehrin merkezinde büyük uluslararası otel zincirlerinin kumarhanesi olan dev otellerine, yenilerinin eklenmesi ile yakın gelecekte bölgenin Las Vegas’ı olmayı hedefliyor. Pırıl pırıl, iyi organize edilmiş ve tam da bir sayfiye şehri havası sergileyen Batum, restorasyon çalışmaları ile yakın gelecekte yepyeni ve cezbeden bir yüze sahip olacağı kesin gibi görünüyor.
Batum-Sokaklar

Batum Ulaşım Rehberi

Türkiye ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen özel anlaşma ile, Batum ve Hopa’ya yapılacak olan uçuşlar Batum Havalimanı üzerinden yapılıyor. İstanbul’dan direkt uçakla Batum’a ulaşmak mümkün. Pegasus ve THY günlük seferler düzenliyor. Ankara-Batum seferleri ise Çarşamba ve Cumartesi günleri olmak üzere haftada iki kere Anadolujet ile Borajet ortak seferi olarak karşılıklı icra ediliyor. Ayrıca, Trabzon’dan günlük otobüs seferleri ile karayolu ile Batum’a geçmek mümkün. Havayolu ile Batum şehir merkezi arasında taksi veya dolmuş ile ulaşım sağlama imkanı bulunuyor.
Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden olan Batum, 7 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, tertemiz plajları ve yemyeşil doğası misafirperver insanları ile biliniyor. Türkiye sınırına yalnızca 20 km. uzaklıkta olan Batum, Acara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi. Karadeniz şehirlerinin aksine subtropikal iklime sahip ve özellikle bahar-yaz dönemlerinde çok turist ziyareti alıyor.
Manolya ağaçlarının süslediği geniş caddeleri, heykellerin süslediği büyük meydanları, vizyonel şehircilik projeleri ile son yıllarda eski havasından kurtulup bir Avrupa şehri havasına bürünen Batum, Karadeniz’in geleceği parlak tatil yerleri arasında yer alıyor.
Vizesiz ülkeler arasında yer alması, pasaport gerektirmeden sadece nüfus cüzdanı ile giriş yapılabilmesi gibi seyahat önünde engellerin de kalkmasıyla şehre olan ilgi her geçen yıl artıyor. Doğu Karadeniz turlarının artık ayrılmaz bir parçası olan Batum’a gitmeyi düşünenler için hazırladığım ulaşım rehberi Batum turu düşünenlere bilgi sunmaktadır.

Batum-nasil-gidilir-nerede
Batum – Gezi Rehberi

Batum Nasıl Gidilir

Batum Otelleri

Batum otel konusunda oldukça gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı. 5 yıldızlıBatum otelleri olarak Sheraton Batumi HotelIntourist Palace HotelRadisson Blu Hotel Batumi ve Divan Suites Batumi öne çıkıyor. Bunların dışında çok sayıda yıldızlı oteller de bulunuyor. Bu otellerde kahvaltı konaklama fiyatına dahil açık büfe olarak veriliyor.
Piazza HotelLegacy HotelBatumi World Palace ise orta ve üstü bütçelilere hitap ediyor.

Batum Ulaşım Rehberi

Batum şehir merkezindeki birçok gezilecek ve görülecek yerlere yürüyerek ulaşmak mümkün. Şehir içerisinde çalışan dolmuşlar (halk arasında marshutka/0.5 Lari) ulaşım için uygun.
#8 Numaralı Otobüs Gidiş: Batum – Tabidze str. – Leonidze str. – Javakhishvili str. – Chavchavadze str. – Tsereteli str. – Maiakovski str. – Gogoli str. – Tamar Mepe ave. – Makhinjauri (Railway Station). Dönüş: Makhinjauri (Railway Station) – Tamar Mepe ave. – Gogoli str. – Maiakovski str. – Bako str. – Chavchavadze str. – Javakhishvili str. – Leonidze str. – Batum
#10 Numaralı Otobüs Gidiş:  Batumi International Airport – Kachinski str. – Khimshiashvili str – Rustaveli Av. – Gogebashvili str. – Tamar Mepe ave. – Makhinjauri (Railway Station). Dönüş: Aynı rota üzerinden.
#13 Numaralı Otobüs Gidiş:  Chavchavadze str. (Tbilisi square) – Bako str. – Tamar Mepe ave. – Makhinjauri (Railway Station) – Chakvi – Buknari; Dönüş: Aynı rota üzerinden.
#15 Numaralı Otobüs Gidiş: Zeda ghele – Varshanidze str. – Gen. A. Abashidze Av. – Orbeliani str. – Khimshiashvili str. – Bagrationi str. – Melikishvili str. – Rustaveli Av. – Gogebashvili str. – Shavsheti str. – Maiakovski str. – Gogoli str. – Tamar Mepe ave. – Makhinajauri (Railway Station) – Green cape (Agricultural University) – Sakhalvasho; Dönüş: Aynı rota üzerinden.
#16 Numaralı Otobüs Gidiş: Maiakovski str. – Tsereteli str. – Chavchavadze str. – Abuseridze str. – Angisa (Children’s hospital) – Akhalsofeli – Gonio – Kvariati – Sarpi (Sarp Sınır Kapısı)
Batum’da taksi ile ulaşım sağlamak Türkiye’ye kıyaslanmayacak derecede ucuz. Birçok yere ulaşabilmek için 5 Lari vermek yeterli. Biraz daha uzak mesafeler için 10 Lari yeterlidir.
Batumi-Gezilecek-Yerler

Batum Gezilecek Yerler

Deniz kıyısında kurulmuş olan Batum, bir liman kenti özellikleri taşıyan şehir. Büyük turistik gemilerin de durak noktası olması nedeniyle her yıl çok sayıda turist ağırlayan Batum’un gezilecek yerlerinin bir çoğuna yürüyerek ulaşmak mümkün.
Batum Bulvarı, şehir merkezindeki plaja paralel uzanan 7 km uzunluğunda palmiyelerle süslü bulvar; kafeleri, çeşmeleri, heykelleri ve park alanları ile dikkat çekiyor.
Piazza Meydanı (Piazza Square), Batum’un en güzel yerlerinden biri olan meydan Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor.
Tiyatro Meydanı, Altın renkli Poseidon Heykeli ile şehrin renkli meydanlarından biri olan Tiyatro Meydanı ise görülmeye değer.

Piazza Meydanı (Piazza Square), Batum’un en güzel yerlerinden biri olan meydan Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor.
Avrupa Meydanı (Europe Square), şehrin ana meydanı olarak geçiyor. Sıcak yaz akşamlarında kalabalıklaşan parkın merkezinde yer alan, elinde altın koyun postu ile Medea Heykeli dikkat çekici.
Astronomik Saat (Astronomic Clock), Eski National Bank of Georgia binasının üzerinde bulunuyor. Inturist otelinin arkasında bulunan Medea Heykeli’nin de üzerinde olduğu bulvar üzerinde yer alıyor.
Batumi-Yapilacak-Seyler

Old Batumi Gezilecek Yerler

Şehrin eski bölgesi olarak bilinen Liman bölgesi ve çevresinde bulunan bazı eski ve yeni eserler, Batum’da gezilecek yerlerin arasında yer alıyor. İzmir Konak Saat Kulesi’nin bir kopyası olan Chacha Tower, 21 metre yüksekliğindeki Batum Feneri, Ali Nino Heykeli olarak bilinen Aşk Heykeli, 55 metre yüksekliğinde 250 kişilik büyük dönme dolap Ferris Wheel, 130 metre uzunluğundaki Alfabe Kulesi görülebilir.
Batum Turist Enformasyon Merkezleri: Batum’da gezilecek yerler ile ilgili bilgi ve broşür alınabilir.
Batum Şehir Merkezi, Ninoshvili 3, +995) 422 29 44. Batum Bulvarının ana girişinde, Türk Büyükelçiliğinin karşısında.
Batumi International Airport,  Airport Highway 220, + 995 422 29 44 14
Sarpi Sınır Kapısı, +995 577 90 90 93
Khulo Belediyesi, Khulo Köyü, +995 591 71 78 18. Kobuleti Belediyesi Agmashenebeli 110, Kobuleti, +995 598 52 61 66.
Batum’u keşfetmenin en güzel yollarından biri de bisiklet. 2011’de hizmete sunulan bisikletler ile Batum bulvarı ve şehrin eski bölümlerini keşfetmek daha kolay olacaktır. Bisiklet terminalleri 24 saat kullanıma açık. Turizm ofislerinden alınacak Batumvelo Kartı ile (20 Lari) bisikletler kiralanabiliyor. Bisiklet kiralamanın saati ise 2 Lari.
Old-Batumi

Batum Yapılacak Şeyler

Virgin Mary Kilisesi (Cathedral Church of Virgin Mary), 19. yüzyılda inşa edilmiş, Batum’un en büyük ana kilisesi oldukça görkemli ve güzel bir yapı.
Ermeni Apostolik Kilisesi, 1873’te ahşaptan yapılmış kilise kilise, 1880’de Avusturyalı mimarlarca yeniden yapılmış.
St Nickolas Church, Piazza Meydanının hemen karşısında yer alıyor. Batum en güzel yapılarından birisi.
Orta Camii, Batum’da ayakta kalan tek camidir. 1880 yıllarında diğer 2 cami arasında yapıldığından Orta Camii olarak adlandırılmış.
Batum Botanik Bahçesi, Batum merkeze 9 km uzaklıkta, Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alıyor. Dünyanın en büyük botanik parkları arasında yer alan botanik bahçesini gezmek en az 1,5 saat sürüyor.

Batum Akvaryum, 2000 metrekare üzerine kurulu, mimarisi Karadeniz’in çakıl taşlarından esinlenerek hayata geçirilmiş, hem karadan hem denizden görülebilen akvaryumda çeşitli akvaryumlar ve hayvanat bahçesi bulunuyor.
Sputnik Tepesi, Şehrin en yüksek noktalarından biri olan Sputnik Tepesi, gün batımı ve sonrasında Batum gecelerine şahit olmak için güzel bir yer.
Danseden Çeşme, Ardagani Gölü üzerinde,  her gün düzenlenen, klasik müzik eşliğinde su dansı gösterileri.
Apsaros Kalesi, Roma döneminde yapılmış kale denizle nerdeyse sıfır noktasında kurulmuş. Roma, Arap, Osmanlı ve Rus hâkimiyetine geçmiş. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Matthias’ın anıt mezarı ile bir Osmanlı hamamı kalede görebilecekleriniz arasında. Kalenin bahçesinde bir de Osmanlı mezarlığı bulunuyor.
Gonio, küçük bir sahil kasabası. Sarp Sınır Kapısından başlayıp kmlerce uzayan Gonio Plajları deniz sevdalılarını ağırlıyor.
Kobuleti, Uzun ve temiz kumsalı olan turistik bir kasaba Batum merkeze 25 km uzaklıkta yer alıyor
Kvariati, Plajlerı nediyle tercih edilebilecek Batum’a yakın diğer bir kasaba.

Batum-Yemekleri-Mutfagi

Batum Yemekleri

Et ve hamur ürünlerinin sıkça tercih edildiği Batum mutfağında, Karadeniz pidesine benzeyen bol hamurlu ve peynirli üzerinde az pişmiş yumurta olan haçapuri, Yumurta büyüklüğünde etli ve sebzeli yapıla kocaman mantı hınkal, içerisinde kuşbaşı et olan pirinçli şehriye çorbasına benzer harço çorbası, inek sütünden yapılan tuzsuz sulguni peyniri tadılması gereken şeylerin başında geliyor. Kuzu şaşlık, salataları ve mezeleriyle damak tadına düşkün olanları mutlu edecek kadar çeşitli ve lezzetli. Armut suyu ve aklınıza gelebilecek farklı meyva sularından yapılmış rengarenk gazozları içecekler arasında tadılması gerekenler. Kırmızı muhteşem şarapları ise nefis.
Daha Fazla bilgi: Batum Yemekleri
Gürcüler yeme içmeye oldukça düşkünler. Sofra’ya Gürcüce ‘supra’ adı veriliyor. Kalabalık olarak yemek yemeyi seven Gürcüler, sofra kültürü ve adabı konusunda çok hassaslar. Her sofranın en güzel konuşanı sofranın “Tamada”sı oluyor ve sofranın yöneticisi olarak geleneklerin uygulanmasından sorumlu oluyor. Tamada’nın konuştuğu sofrada herkes susup onu dinlemek zorunda. Kaldırılan her kadeh mutlaka bir şeyler söylenip içiliyor. Bazen kadehle kaldırıldığında herkes sofrada ayağa kalkıp her biri tek tek bir şeyler söyledikten sonra şaraplar içiliyor.
Gürcü mutfağını tanımak için şehrin en meşhur restoranı Lazuri, yerel yemeklerin hazırlandığı Gorki Caddesi’ndeki restoranlar denenebilir. Abhaz mutfağını keşfetmek isteyenler Era Caddesi’ndeki Sazandari’ye uğranabilir.
Batum-Gece-Hayati

Batum Otelleri

Son zamanlarda Batum otel konusunda oldukçe gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı. 5 yıldızlı Batum otelleri olarak Sheraton Batumi HotelIntourist Palace HotelRadisson Blu Hotel Batumi ve Divan Suites Batumi öne çıkıyor. Bunların dışında çok sayıda yıldızlı oteller de bulunuyor. Bu otellerde kahvaltı konaklama fiyatına dahil açık büfe olarak veriliyor.
Piazza HotelLegacy HotelBatumi World Palace ise orta ve üstü bütçelilere hitap ediyor.
Düşük bütçeli gezginler TJ HostelBatumi Globus Hostel ve Guesthouse in Batumi gibi sırt çantalılar için uygun hostelleri tercih edebilirler.
Hotelscombined.com sitesinden güvenle rezervasyon yapabilirsiniz. En uygun Batum otellerini bulmak için tıklayın.

Batum Gece Hayatı

Gürcistan gece hayatı denince akla Batum geliyor. Batum gece hayatı, Batum’a giden bazıları için ne yazık ki sadece kadın, kumar, bar, disko ve oteller gibi eğlence ve konaklama yerleri anlamına geliyor. Bu şehre her giden bu amaçlarla gitmese de böyle bir önyargı oluşmaya başladı. Yanı başımızdaki Gürcistan, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliklerine rağmen, yurtdışı seyahatlerde sadece Batum gece hayatı ve kumar olarak öne çıkması üzücü.
Uzun yıllardır ilgi gören bir destinasyon olmasına rağmen, Batum’da gece hayatı eğlence açısından çok fazla seçenek sunmuyor. Şehirde bar ve kafelerin yoğun olarak bulunduğu bellirli bir sokak yok. Ünlü Piazza Meydanı, yaz döneminde ise Batum Bulvarı çevresi hareketli olsa da mekan açısından çok fazla seçenek yok. Cafe, bar ve clublardan bazıları:
Black BuddhaBaratashvili 17, +995 422 27 69 51. President Palace Hotel’in zemin katında olan bir bar. Canlı müzik yok, 09.00-04.00 arası açık.
Espresso Bar SinatraDumbadze 12, +995 557 56 60 50. Kaliteli kahve ve nostaljik atmosfer. Pizza ve Meksika yemekleri sunuluyor. 08.00–01.00
Quiet Woman PubMazniashvili 27, +995 577 78 65 65, Piazza Meydanı’nda popüler Irish pub. Dışarıda oturma yerleri var. 11.00–02.00.
Art-Boulevard26 Maisi 2, +995) 555 95 66 85. Modern tasarımlı bir cafe, gece club havasına bürünüyor. Uluslararası menü. 10.00–03:00.
Rendez-Vous LoungeVezha Pshavela 6, +995 422 27 48 33. Ünlü clublardan. 11.00–02.00
Eredeli’s BarN. Baratashvili St. 1, Expatların da takıldığı bar Avrupa Meydanı’na yakın.
Vinyl BarDumbadze str, +99593331499.  Avrupa Meydanı’nda İran Konsolosluğuna yakın. Pizza var, canlı müzik sunuluyor.
Batumi Soho Lounge, Batumi Club sheraton, Arena, Star, Bomba, İstanbul clubları bu tür pazarlıkların döndüğü yerlerin başında geliyor. Kaliteli müzik, nezih ve ferah alan, eğlenceli ve sosyal bir ortam gibi beklentileri maalesef Batum gece hayatı ve Batumdaki diskolar pek karşılamıyor.
Daha fazla bilgi: Batum Gece Hayatı
Batum-Ne-Zaman

Batum’a Ne Zaman Gidilir

Batum subtropikal iklime sahip bir şehir. Yani kışları ılık, yazları ise serindir. Yıl boyunca Karadeniz’den gelen sıcak ve nemli havanın etkisi altındaki Batum’da nemli bir tropik deniz iklimi egemen. Oysa Gürcistan’ın Doğu kesimlerinde hafif nemlilikten kuraklığa kadar değişen farklı özelliklerde iklim kuşakları görülüyor.
En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıkları 22-24 °C civarında seyreder. Bu dönemde sıcaklık bazen 40 derecelere kadar ulaşabiliyor. Kış aylarında ise sıcaklık 4-6 °C arasında seyreder
Yaz sezonu boyunca Batum kıyıları, kafeler, restoranlar daha kalabalıktır. Mayıs ortası ile birlikte deniz sezonu başlar. Deniz tatili sevenler için bu dönem ve sonrası uygun olabilir. Daha sakin dönemde tatil yapmayı düşünenler Sonbahar başlarını tercih edebilir. İlkbahar trekkink, kamp ve doğa turizmi sevenler için uygun mevsimdir.
Son günlerde medyada “Gürcistan’ın ülkeye girişte ilaç yasağı uyguladığı” yönünde haberler yer almıştır. Gürcistan’a seyahat edecek yolcuların bu konu ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için uyarılara dikkat etmek gerekiyor. Gürcistan yetkili otoriteleri yolcuların ülkelerine girişte şahsi tedavilerinde kullanmak üzere beraberinde getirdikleri ilaçlara yönelik prosedürleri belirlemiştir.
Batum gezisi veya Gürcistan’a gideceklerin belirtilen hususlara dikkat etmeleri, ayrıca gereken hallerde Batum Başkonsoluğu ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.