2 Ocak 2015 Cuma

Prag Rehberi


PRAG REHBERİ

 

Prag, Doğu Avrupa’nın en güzel, en turistik kentlerinden biri. Son yıllarda şehre olan ilgi giderek artıyor. Özellikle Eski Kent Meydanı’nda yer alan yapılar arasında gezerken kendinizi masalsı bir Orta Çağ kentinde geziyor gibi hissedeceksiniz. Prag’da yer alan en önemli gezi noktalarının konumlarını Prag haritası görselinde bulabilirsin

Prag Hakkında Bilgiler

  • Ülke: Çek Cumhuriyeti
  • Dil: Çekçe
  • Nüfus: 1,262,106 (2011)
  • Din:  Ateist/Agnostik %59, Roman Katolik %27, Protestan %2, Diğer 12%
  • Telefon Kodu: Çek Cumhuriyeti Telefon Kodu: 420, Prag Bölge Kodu: 2, Tam kod: +420 2
  • Para Birimi: Çek Kronu (CZK), Sembol “Kc”
  • Zaman Dilimi: CET (UTC+1) Yaz: CEST (UTC+2)
  • Vize: Schengen
  • Türk Konsolosluğu: Adres: Na Orechovce 69, 162 00 Praha-6, Czech Republic Tel: +420 224 311 402
  • Resmi Tatiller: 1 Ocak (Yılbaşı ve Çek Bağımsızlık Günü), Mart ya da Nisan (Paskalya Pazartesisi ), 1 Mayıs (İşçi Bayramı ), 8 Mayıs (Özgürlük Günü), 5 Temmuz (Aziz Cyril& Methodious Günü), 6 Temmuz (Jan Hus’un Ölüm Günü), 28 Eylül (Aziz Wenceslas Günü), 28 Ekim (Çek Cumhuriyeti’nin Kuruluşu), 17 Kasım (1989 Öğrenci Gösterileri Günü), 24 – 25 Aralık (Noel), 26 Aralık (Aziz Stephan Günü).

 

Prag Çek Cumhuriyeti’nin başkentidir ve ülkenin en büyük şehridir. Merkez Avrupa’nın en büyük kentlerinden olan Prag yüzyıllarca tarih ve kültür merkezi olmuştur. Bunun etkileri günümüzde hala görülmektedir.
Vltava Nehri’nin ortasından geçtiği bu şehir köprüleri, kanalları, mistik havası, mimari eserleri ve orta çağ esintileri ile tanınır. Tarihi kent meydanı UNESCO tarih mirası listesindedir. I. ve II. Dünya Savaşlarına şahitlik etse de şehir olarak çok fazla zarar görmemiştir. Mimari, kültür, sanat, tarih gibi öğeleri bünyesinde harmanlayan Prag, diğer Avrupa ülkelerinden tren yoluyla ulaşılabildiği için de tercih edilen bir kenttir. Avrupa’nın en güzel ve en etkileyici şehirlerinden olan Prag günümüzde en popüler turizm destinasyonlarından biridir. Daha büyük Avrupa kentlerine göre fiyatların uygun olması nedeniyle de ziyaretçi çekmektedir. Her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Prag Tarihi

Prag tarihi çok parlak dönemlerin yanı sıra zorluk ve mücadelenin de yaşandığı günleri anlatır. Kentin 9. yüzyılda kurulduğu bilinse de öncesinde de yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. 14. ve 16. yüzyıllarda başında bulunan imparatorlar ile büyük gelişmeler kaydeden bu Avrupa kenti tarihi boyunca Dünya Savaşları, komünizm ve yönetim sorunları da tecrübe etmiştir. Son olarak 20. yüzyılın sonunda Çekoslovakya’dan ayrılarak Çek Cumhuriyeti olarak bağımsız bir ülke haline gelmiştir. 2004 yılında AB üyeliği ile gelişmeye devam etmiştir. 

 

Prag Hava Durumu & Gezi İçin En İyi Zaman

Prag her mevsim farklı ve güzel bir havaya bürünen bir şehirdir. Nelerden hoşlandığınıza göre gideceğiniz gezi zamanı ve beklediğiniz hava durumu da değişebilir. Fakat Prag için en uygun gezi zamanı olarak İlkbahar ve Sonbahar dönemi gösterilmektedir. Bu dönemler gezip görmek açısından daha uygun kabul edilir ve daha popülerdir. Yaz ve kış aylarında da ziyaretçisi olsa da Prag bahar kentlerinden biridir. Hava durumuna gelince kışın sert geçtiği bu kentte kış döneminde sıcaklıklar 0 derecenin altına düşebilmektedir. Yaz döneminde ise görülebilecek en yüksek sıcaklık 35 derece civarındadır. İlkbahar ve sonbahar dönemleri yağışlı fakat ılıman geçen dönemlerdir. 

Prag’da Para ve Kredi Kartı Kullanımı

Prag’da Çek Cumhuriyeti resmi para birimi Çek Kronu kullanılmaktadır. Bazı yerlerde hem Euro hem de Çek Kronu geçerli olsa Kron ile ödeme yapmanız tavsiye edilir. Döviz bozdurma işlemi şehrin birçok noktasında yapılabilir. Fakat farklı komisyon oranları ve pazarlık payı nedeniyle dikkatli olunması gerekmektedir. Kredi kartı kullanımı birçok orta ve büyük ölçekli yerde mümkündür.  
Prag gezilecek yerler listesi bir çok önemli tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Vltava Nehri’nin ortasından geçtiği bu şehir köprüleri, kanalları, mistik havası, mimari eserleri ve Orta Çağ eserleri ile gezginlere bir çok gezi alternatifi sunuyor. Başta UNESCO Tarih Mirası Listesinde yer alan Eski Şehir Meydanı (Old Town) olmak üzere şehirde bir çok önemli yer bulunuyor.
Prag Kalesi (İng: Prague Castle, Çek: Pražský hard) dünyadaki en büyük tarihi kaledir. Bohemia kralları, kutsal Roma İmparatorları, Çekoslavakya ve Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının çalışma odaları buradadır. Bohemian değerli mücevherleri kale içerisinde gizli bir odada tutulmaktadır.
Yaklaşık 70.000 metre karelik bir alan üstüne kurulan Prag Kalesi 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğindedir. Birçok yıkım ve yangına rağmen kale zamanla mimari açıdan daha da gelişmiştir. Kale içerisinde gotik Saint Vitus Katedrali, bir manastır, birçok kule ve sarayın kanatları bulunmaktadır. Prag Kalesi alanı üstünde 9. yüzyılda bir kale inşa edilmiştir.12. ve 13. yüzyılda bu kale genişletilmiştir. Kale etrafında küçük bir birlik oluşmaya başladı. Günümüzde Lesser Town olarak bilinen bu civar, 1257 yılında şehir haklarını elde etti. 14. yüzyılda Kral Charles IV döneminde kale yenilenip genişletildi. House of Harbsburg tarafından yapılan ekler ile kale genişletildi ve barok ve neoklasik bir tarz kazandırıldı. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Çekoslovakya hükümet binası olarak kullanılan kalede günümüzde de Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanı yaşamaktadır.

Prag Kalesi, şehir içerisinde küçük bir şehri andırır. İçerisinde birçok sokak ve en az üç tane avlu bulunmaktadır. Kale Meydanı’ndan geçebileceğiniz ilk avluda “Changing of the Guards” (Asker Değişimi) töreni izlemeye değerdir. Kalenin giriş kapısı büyük aslan ve kartal heykelleri ile süslüdür. Birinci avluyu ikincisine bağlayan Matthias Gate’den geçince “Chapel of Holy Cross” (Kutsal Haç Şapeli) ve bir çeşme görülebilir. Kalenin sol kanadında Rönesans ve Barok resimlerin bulunduğu bir müze vardır. Diğer kanatta Cumhurbaşkanı yaşamaktadır. Üçüncü ve son avluda ise Saint Vitus Katedrali görülebilir. Bu avluda 14. yüzyıldan kalma bir St. George Heykeli ve 17 metre uzunluğundaki granit bir obelisk bulunmaktadır. Avlu, St. George Meydanı’na açılır ve burada St. George Bazilikası ve Royal Palace bulunmaktadır. Burada her zaman kalabalık olan Golden Lane (Altın yol) da görülebilir.
Prag Kalesi, hiç şüphesiz ki şehrin en çok ziyaret edilen değerli bir parçasıdır. 880 yılında Prens Borivoj tarafından kurulan kale, Vltava Nehri’nin sol kısmında bir tepe üstüne kurulmuştur ve tüm şehre hakim konumdadır.
Dilerseniz Prag Kalesi’ni düzenlenen turlara katılarak da gezebilirsiniz, böylece ulaşım konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Prag Kalesi + St.Vitus Katedrali + şehir turu gezileri ortalama olarak 25 Euro olup şehir içindeki tüm acentalarda hemen hemen benzer tur seçenekleri bulunur.

Old Town Meydanı (İng:Old Town Square, Çek: Staroměstské náměstí), Prag’ın en merkezi yerinde bulunan meydandır. Prag’daki en eski ve en önemli meydan olan Old Town, 10. yüzyılda birçok ürünün uluslar arası satışının yapıldığı bir yer olarak kurulmuştur. Meydan, birçok tarihi yapıyla çevrilidir. Ünlü Astronomik Saat, Nicholas Kilisesi ve Tyn Kilisesi, birçok ev ve saray ile mimari harikası meydanda bulunmaktadır.
Old Town Meydanı tarih içerisinde birkaç isme sahip olmuştur. En eskisi Büyük Meydandır. 13. yüzyılda Old Market ismini alan meydan daha sonra Old Town Place ve Large Old Town Meydanı isimlerini de almıştır. Günümüzde kullanılan ismini ise 19. yüzyılda almıştır.
Old Town Meydanı, Wenceslas Square ile Charles Bridge arasında bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında turistlerle dolu olan meydan şehrin en merkezi noktasıdır. Şehirde ziyaret edilecek diğer yerler buraya göre tarif edilir. Birçok tramvay hattı buranın yakınından geçer. Meydanda birçok değerli ve ziyaret edilen yapıyı görmeniz mümkündür. Meydanda bulunan Jan Hus Anıtı çok ziyaret edilen bir kısımdır. Yakılarak öldürülen bir din adamı olan Jan Hus anısına yapılmıştır ve 1915 yılında dikilmiştir. 1918 yılında dikilen Marian Sütunu da buradadır. Özgürlük anısına yapılmıştır.




Astronomik Saat (İng: Astronomical Clock, Çek: Pražský orloj), Prag Old Town Meydanı’nda yer alan orta çağdan kalma bir saattir. Saat üstündeki 12 saat dilimini 12 burcun sembolleri göstermektedir. Bu özelliği saatin turist çekmesini sağlamaktadır.
Astronomik Saat ‘in yapımı ile ilgili birçok hikaye bulunmaktadır. İnanışa göre 15. yüzyılda Jan Ruze, Saat Ustası Hanus tarafından yapılmıştır. Saate hayran olan birçok insan olmasına rağmen saatin planları Hanur tarafından kimseye gösterilmemiştir. Prag şehir yöneticileri Hanus’un bu saatten daha güzelini inşa edeceğini öğrenince bunu önlemek için Hanus’un gözlerini kör etmiştir. Sonrasında Hanus öç almak için Astronomik Saate zarar vermiştir ve bu zarar hiçbir zaman tamir edilememiştir.
1961 yılında eski bir dökümanda Astronomik Saat’in Mikulas of Kadan tarafından 1410 yılında yapıldığı bulunmuştur. Kadan’ın büyük ihtimalle bir astronom ve Charles Üniversitesi Profesörü Jan Sindel ile iş birliği yaptığı düşünülmektedir.

St. Vitus Cathedral (Çek: Katedrála svatého Víta) Prag’daki en önemli ve en büyük kiliselerden biridir. Prag Kalesi içerisinde bulunan katedral, eski Prag Krallarının mezar yeri olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca Çek kraliyet ailesine ait mücevher ve hazinelerin bir kısmı da burada saklanmaktadır.
Katedral iki kısımdan oluşmaktadır. Gotik doğu kısmında 14. – 15. yüzyıllarda yapılmış bir kule bulunmaktadır. Batı neo gotik kısmında 19. – 20. yüzyıllarda iki kule mevcuttur.
St. Vitus Cathedral 14. yüzyılda Petr Parler tarafından inşa edilmeye başlanmıştır. Parler’in oğlu 1419 yılında savaş başlayana dek katedralin inşasına devam etmiştir. Katedral 19. yüzyılda Josef Kranner, Josef Mocker ve Kamil Hilbert tarafından tamamlanmıştır.
St. Vitus Cathedral 124 x 64 metre ölçülerindedir. Ana kulesi 96.5 metre yüksekliğinde ve ön kuleleri 82 metre yüksekliğindedir. Gotik mimarinin başarılı örneklerinden olan katedral, Prag’ın simgelerinden biridir.
St. Vitus Cathedral’inin ilk kısmını ziyaret etmek ücretsizdir. Fakat tamamı için bilet almanız gerekmektedir. Kasım – Şubat ayları arasında Pazartesi – Cumartesi 09.00 – 16.00, Pazar 12.00 – 16.00, Mart – Ekim ayları arasında Pazartesi – Cumartesi 09.00 – 17.00, Pazar 12.00 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. St. Vitus Cathedral’ine Malostranska metro durağından 22 ya da 23 numaralı tramvaylar ile ulaşabilirsiniz.



Wenceslas Square (Wenceslas Meydanı, Çek: Václavské náměstí)  ana şehir meydanlarından biridir. Prag New Town kısmının iş ve kültür merkezi olan meydanda birçok tarihi olay gerçekleşmiştir. Gösteri, kutlama ve diğer kamu toplantıları için popüler bir adrestir. Meydan, adını Saint Wenceslas’dan almaktadır. Prag’ın tarihi kısımlarından biri olan Wenceslas Square, UNESCO dünya tarih mirası listesindedir.

Meydan, Orta Çağ’da at pazarı olarak kullanılmaktaydı. 19. yüzyılda günümüzdeki adına kavuşan meydanda birçok mağaza, sinema, ofis, otel, restoran ve kafe bulunmaktadır. 750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki Wenceslas Square, Çek tarihinde önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. 1969 yılında Jan Palanch isimli bir üniversite öğrencisi Varşova Paktını protesto etmek için kendisini bu meydanda yakmıştır. 1989 Kasım’ında polis şiddetine karşı Wenceslas Square’de yapılan protestolar Kadife Devrimi’ne neden oldu ve en önemlisi Çekoslavakya’da komünizmin bitişini sağladı.


Wenceslas Square, 1348 yılında Kral Charles’ın Old Town yanında New Town inşa etme planı dahilinde yapılmıştır. Bu kısmın geniş caddeler ile büyük meydanlara sahip olması planlanmıştı. Bu plan dahilinde yapılan yerlerden biri de Wenceslas Square’dir. Yapıldığı dönemlerde at pazarı olarak kullanılan meydan zamanla bu işlevini kaybetmiştir. Yerine bölgedeki önemli binalar inşa edilmiştir.
Meydanda görebileceğiniz yerlerden biri National Museum (Ulusal Müze) dır. St. Wencelas Monument (St. Wenceslas Anıtı) ve Jan Palach Abidesi bu meydandadır. Turistlerin uğrak noktalarından biri de Kavarna Evropa Cafe’dir.

Dancing House  (Dans Eden Ev, Çek: Tančící dům) Prag’da yer alan bir ofis binasıdır. “Fred ve Ginger” adıyla da bilinen yapı 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry iş birliği ile inşa edilmiştir. Prag’daki en ünlü bina olan Dancing House bu kadar ünlü kılan farklı mimarisidir.
Vlado Milunic bu tarz bir binanın inşası fikrini 1980’lerde sunmuştur. Mimar o dönemde Vlatava Nehri kıyısında Rönesans tarzında inşa edilmiş bir evde yaşıyordu. Modern bir bina inşa ederek bunu kültür merkezi yapmayı planlıyordu. Kadife Devrimi’nden sonra Milunic binayı inşa edecek finansal gücü bulmuştur. Günümüzdeki ING bankası o günlerin Notionale Nederlanden finansal destek sağlamış fakat Milunic’den modern bir mimarla birlikte çalışmasını istemişlerdir. 1992 yılında Gehry, Milunic’in çizimlerini görüp birlikte çalışmayı kabul etmiştir.
Dancing House dans eden iki tane insan figürü şeklinde yapılmış bir binadır. Ünlü dansçı çift Fred ve Ginger’in tasvir edilerek yapıldığı bina Kadife Devrimi’nden sonra edilen dansı da temsil etmektedir. Gehry, binaya “Fred & Ginger” adını vermeyi teklif etse de Amerika Hollywood havasının Prag’a getirilmesi ihtimali ile bu fikrinden vazgeçmiştir. Fakat Dancing House yine de “Fred & Ginger” adıyla da bilinir.

 ancing House oldukça modern bir mimari tarzda yapılmıştır. Mimarlar Milunic ve Gehry bu tarzı yeni barok olarak değerlendirmişlerdir. Bu kadar modern tarzda inşa edilmesinin şehrin tarihi ve mimari dokusuna uygun olmadığını söyleyip karşı çıkanlar çok olsa da Dancing House, Prag’n sembollerinden biri olmuştur.
Bina, Vlatava Nehri kıyısında bulunmaktadır. İnşası dört yıl sürmüştür. Modern tarzdaki binada inşa malzemesi olarak çoğunlukla cam kullanılmıştır. Dancing House’ın sadece son katı ziyarete açıktır ve burada şehrin seçkin restoranlarından olan Celeste Restaurant bulunmaktadır. Binanın diğer katlarında ise uluslar arası firmalar vardır. Vlatava Nehri kıyısında göze çarpan Dancing House Prag’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

• Tyn Church (İng:Church of Our Lady Before Tyn, Çek:Týnský chrám): Prag’daki en bilinen kilisedir. Bu gotik kilisenin inşası 14. yüzyılda başlamış fakat ancak 1511 yılında bitirilebilmiştir. Dış mimarisinde gotik öğeler kullanılsa da kilisenin iç tasarımı barok etkileri taşımaktadır. Kilisenin önünde Tyn School adı verilen bir bina vardır ve kilise girişi buradandır. Protestan Kilisesi olan Tyn Church’un kuleleri 80 metre uzunluğundadır.
• Belediye Binası (İng: Municipal House, Çek: Obecní dům): Prag’da yer alan bir kültür merkezi ve konser salonudur. 20. yüzyılın başında yeni sanat tarzı ile inşa edilen binanın iç kısmı iyi korunmuştur. Bu alan aslında 1383 yılında Kral Wenceslas IV’ye ev sahipliği yapsın diye yapılmıştır. Sonrasında askeri akademi olarak kullanılmış 1903 yılında da yıkılmıştır. Bunun üstüne 6 yıllık bir çalışma sonucunda 1911 yılında yapılmıştır.
• Powder Tower (Çek: Prašná brána): Prag gezilecek yerler listemizdeki en eski yapılardan biridir. Eski şehir kapılarından biri ve gotik bir kuledir. Şehrin sembollerinden olan yapı, Old Town’da bulunmaktadır. 1475 yılında yapılan kule şehirdeki on üç kapıdan biridir. Kulenin inşası başladığında saraya bağlantılı şekilde yapılıyordu. Fakat Kral Vladislav Jagenllonsky Prag Kalesi’ne taşınınca bu durum değişmişttir. Şehir büyüdükçe önemini yitiren kule 17. yüzyılda barut deposu olarak kullanılmıştır.
• Prag Devlet Tiyatrosu: Prag’ın en önemli binalarından olan tiyatro binasıdır. 19. yüzyılın sonunda inşa edilen yapı Çek Cumhuriyeti’nde özgürlük ve kültürün sembolü olmuştur.

• Prag Ulusal Müzesi:  1818 yılında kurulmuş Prag Ulusal Müzesidir. Doğal tarih, tarih, sanat, müzik ve kütüphanecilik ile ilgili yaklaşık 14 milyon tane nesne sergilenmektedir.• St Nicholas Church (Lesser Town): Prag gezilecek yerler listemizdeki en önemli barok kilisedir. Kilisenin kubbe ve koro kısmını 1737 – 1752 arasında tamamlanmıştır.
• Jan Hus Anıtı (İng: Jan Hus Monument): Old Town Meydanı’nda yer alan bir anıttır. 1915 yılında dikilen anıt Jan Hus’ın 500. ölüm yıl dönümü anısına yapılmıştır. 1369 doğumlu Jan Hus yaşadığı dönemde kiliseyi eleştiren ve bu nedenle fikirlerini değiştirmesi söylenen birisiydi. Bunu reddettiği için de 1415 yılında yakılarak öldürülmüştür. Ladislav Saloun tarafından tasarlanan anıt tamamen halkın ekonomik desteğiyle yapılmıştır. Din düşünürü, filozof ve yenilikçi Jan Hus bu anıt ile tüm dünyada unutulmaz kılınmıştır.
• St. George’s Basilica (Çek: Bazilika Sv. Jiří): Prag gezilecek yerler listesindeki en eski bazilikadır. Bazilika, Vratislaus I tarafından 920 yılında kurulmuştur. Bazilika adından da anlaşılacağı üzere Aziz George’a adanmıştır. Bazilika, St. Benedictine St. George’s Abbey’in eklenmesi ile 973 yılında genişletilmiştir. Bina içerisinde şu anda 19. yüzyıl Ulusal Bohem Sanat Galerisi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
• Convent of St Agnes: Avrupa’daki en eski manastırlardan biridir. Çek Cumhuriyeti’ndeki en eski gotik bina olan yapı, Kral Wenceslas I’in kız kardeşi St. Agnes tarafından 1231 – 1234 yılları arasında yapılmıştır. Yapılış amacı fakir kadınlara bir ev olmasıdır. Convent of St. Agnes aslında bir bina kompleksidir. İçerisinde iki tane bina bulunur. Biri fakir kadınlar için diğeri Fransiskan rahipler içindir. Manastır günümüzde Ulusal Galeri (National Gallery) tarafından kullanılmaktadır.
• Rudolfinum: Vlatava Nehri kıyısında bulunan bir müzik oditoryumudur. Neo Rönesans tarzında inşa edilen yapı Jan Palach Meydanı’nda bulunmaktadır. 1876 – 1884 yılları arasında inşa edilmiştir. Ulusal Tiyatro’dan sonra Prag’daki en önemli neo Rönesans yapıdır. Rudolfinom, günümüzde Çek Filarmonik Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği yapmaktadır. Orkestra yıl boyunca Dvorak Hall’da klasik müzik konserleri vermektedir.
• St Nicholas Church (Old Town): Prag gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli kilisedir. Old Town Meydanı’nda yer alan kilise freskleri, demir işçiliği ve iç tasarımı ile dikkat çeker.
• Royal Garden: Prag Kalesi’nde bulunan kraliyet bahçesidir. 16. yüzyılda kalede yaşayanlar için oluşturulan bahçe ancak 2002 yılında ziyarete açılmıştır.
• Petrin Tepesi (İng Petrin Hill): Prag’a hakim bir tepedir. Daha önce Kral Charles’ın bağı olarak kullanılan tepede yetişkinler ve çocuklara yönelik olabilecek birçok yer bulunmaktadır. Tepe, bir televizyon kulesi ve minyatür Eyfel Kulesi ile tanınmaktadır. Burada görülebilecek yerlerden biri Mirror Maze’dir. Aynalarla dolu bir holden oluşan yapı hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap etmektedir. Tepede ayrıca at turlarına katılabilirsiniz. Tepedeki gül bahçesi de kaçırılmaması gereken bir noktadır.
• Golden Lane (Çek: Zlatá ulička): Prag Kalesi’nde yer alan küçük bir sokaktır. Bir efsaneye göre simyacılar sokaktaki metali altına dönüştürmeye çalışmışlardır. Fakat bilinen gerçek 17. yüzyılda kuyumcuların burada yaşadığı ve sokağa bu adın da bu nedenle verildiğidir. 15. yüzyıldan kalma olan Golden Lane’de 11 tane tarihi ev bulunmaktadır. Sokağa giriş ücretlidir. Fakat sadece bu giriş bileti yoktur. Prag Kalesi bileti aldıktan sonra bu sokağı da görebilirsiniz.
• Lesser Town Bridge Towers: Birisi Karl Köprüsü diğeri Lesser Town (Mala Strana)’da bulunan kulelerdir. Old Town’dan gelenler için giriş kısmı Lesser Town’da bulunmaktaydı. Buradaki kule 15. yüzyılda inşa edilmiştir. İnşasında Old Town Bridge Tower’dan esinlenilmiştir. Lesser Town Bridge Towers’ın diğeri Judith Tower’dır. Prag Köprüsü’nün kalan tek kısmı olan Judith Tower, 1342 yılında sel felaketi nedeniyle zarar görmüştür.
• Karl Meydanı (İng: Charles Square, Çek: Karlovo náměstí): Prag gezilecek yerler listesindeki en önemli meydanlardan biridir. New Town’da yer alır. 70.000 metre karelik alan üstüne kurulu olan meydan Orta Avrupa’daki en büyük meydandır. Asıl kuruluş amacı şehre bir hayvan pazarı kazandırmaktır. Fakat daha sonra bu işlevi değişmiştir. 1348 yılında Charles IV zamanında kurulan meydanın bir kısmı 1860’larda parka dönüştürülmüştür. Günümüzde meydan çok merkezi bir noktadadır ve birçok metro ve tramvay hattı buradan geçmektedir.
 Church of Our Lady Victorious (Child Jesus of Prague, Çek: Kostel Panny Marie Vítězné): Prag’da bulunan bir kilisedir. Kilisenin tarihi Prag şehrinin kendisi ile ilgilidir. Dış tasarımı barok tarzdadır. Aslında Prag’da bu tarzda inşa edilen ilk kilisedir. 1613 yılında Giovanni Maria Filippi tarafından yapılmıştır. Orijinal adı “the Holy Trinity” (Kutsal Üçlü) dir. 1620 yılında bir zafer armağanı olarak Karmelitler’e verilmiştir ve bugün gördüğümüz şekilde yenilenerek Church of Lady Victorious adı verilmiştir.
• Old Town Bridge Tower: Karl Köprüsü’nün sonunda bulunan bir kuledir. 14. yüzyılda inşa edilen bu siyah mimar Peter Parler tarafından tasarlanmıştır. Gotik tarzda inşa edilen kulenin Avrupa’daki en güzel köprü kulesi olduğu söylenmektedir. 64 metrelik kulenin doğu ve batı ön yüzlerinde heykel süslemeleri bulunmaktadır. Fakat batı yüzündekilerin bir kısmı 1648’de savaş sırasında zarar görmüş ve daha sonra çıkarılmıştır.
• Nerudova Caddesi (İng: Nerudova Street): Prag Kalesi’ni Karl Köprüsü’ne bağlayan tarihi sokaktır. Sokak ismini 19. yüzyıl Çek yazar ve gazetecisi Jan Neruda’dan almaktadır. Caddede birçok otel, restoran ve küçük mağaza bulunmaktadır. Evlere numara vermek Prag için yeni bir özelliktir. Evler, birbirinden üzerlerindeki işaretler ile ayrılmaktaydı. Caddede bu tarz evleri görmek mümkündür.
• Kampa Adası (İng: Kampa Island, Çek: Na Kampě): Vlatava Nehri üstünde bulunan en büyük adadır. Ada üzerinde en çok ziyaret edilen nokta Museum Kampa adındaki modern sanat müzesidir. Prag’daki en güzel yerlerden biri olan adaya Karl Köprüsü’nden kolaylıkla bir merdivenle ulaşılabilmektedir. Vlatava Nehri yakınında güzel zaman geçirmek ve bu atmosferin tadını çıkarmak için ada bulunmaz bir seçenektir.
• Wallenstein Sarayı (İng: Wallenstein Palace, Çek: Valdštejnský palác): 17. yüzyılda Albrecht von Wallastein için inşa edilmiş barok bir binadır. 1624 – 1630 yılları arasında inşa edilen saray askeri komutan Wallastein için yapılmıştır. 23 odası ve birçok bahçesi bulunan saray, Mala Strana’da bulunmaktadır. Yapı, günümüzde Çek Senatosu’na ev sahipliği yapmaktadır. Sarayın bahçesi ziyarete açıktır ve ücretsizdir.
• Lesser Town Meydanı (İng: Lesser Town Square): Prag gezilecek yerler listesindeki en önemli ve turistik meydanlardan bir diğeridir. 1257 yılında kurulan meydan o zamandan beri önemli bir nokta olmuştur. Meydanda bulunan en popüler yer St. Nicholas Church’dır. Meydanın her tarafında barok ve Rönesans tarzında inşa edilmiş binalar bulunmaktadır. Meydana gelen bir yangın sonucu Rönesans tarzındaki evlerin çoğu zarar görünce meydan daha barok ağırlıklı olmuştur.
• Old-New Synagogue (Çek: Staronová synagoga): Prag’da bulunan Avrupa’nın en eski sinagogudur. 1270 yılında gotik tarzda inşa edilen sinagog, hala aktif olarak kullanılmaktadır. Old Town’da Yahudi kesiminde bulunan sinagog sadece 1942 – 1945 yılları arasında kullanılamamıştır. Yahudi Birliği’ne üye olan sinagogda düzenli ayinlerin yanı sıra dini törenler de düzenlenmektedir.
• Old Royal Palace: Prag Kalesi’nde yüzyıllarca Çek idarecilerine ev sahipliği yapan saraydır. 12. yüzyılda inşa edilen saray zaman içerisinde birçok kez tamir geçirmiştir. Gotik ve Rönesans mimari tarzlarını birleştiren saray içerisinde görülecek birçok önemli kısım bulunmaktadır. Vladislav Hall, Orta Çağ Prag’ında en büyük salondur. All Saints’ Church de görülmesi gereken bir başka noktadır.
• Estates Theatre (Çek: Stavovské divadlo): Prag’da bulunan tarihi bir tiyatrodur. 1783 yılında açılan tiyatro neo klasik tarzda inşa edilmiştir. Avrupa’nın en güzel tiyatrolarından sayılan yapı, Mozart’ın Don Giovanni operasını tanıttığı yer olarak da bilinmektedir. Tiyatronun Carl Maria von Weber, Angelica Catalani, Niccolo Paganini gibi ünlü isimlerle bağlantısı vardır. Günümüzde birçok opera, bale ve tiyatro oyunu burada izlenebilir.
• Carolinum (Çek: Karlova kolej): Old Town’da bulunan bir bina kompleksidir. Prag gezilecek yerler listesindeki gotik tarzda inşa edilmiş bir diğer yapıdır. Charles Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Carolinum içerisinde Merkezi Avrupa’nın en eski yurtlarından biri bulunmaktadır. Yurt, adını İmparator Charles IV’den almaktadır. Charles Üniversitesi 1348 yılında kurulmuştur. Başta merkezi bir binası olmayan üniversite bünyesinde sonrasında birçok kısım inşa edilmiştir.
• Strahov Manastırı (İng: Strahov Monastery, Çek: Strahovský klášter): 1149 tarihinde kurulan bir manastırdır. Prens Vladislav II tarafından kurulan manastır Petrin Tepesi ve Prag Kalesi’nin arkasında bulunmaktadır. Şehirden uzak bu yerde ruhani bir ortam sağlayan manastır, Aziz Augustine’in öğretilerini takip etmek için kurulmuştur. 1258 yılında yangından zarar gören manastır gotik tarzda yeniden inşa edilmiştir.
• Clementinum (Çek: Klementinum): Prag’da yer alan tarihi bir bina kompleksidir. Son zamanlara kadar Ulusal, Üniversite ve Teknik Kütüphane ve Şehir Kütüphanesi bulunmaktaydı. 1232 yılında inşa edilen yapı, Old Town’daki en büyük ve en eski bina kompleksidir. Karl Köprüsü yakınında bulunmaktadır. İçerisindeki en önemli noktalar şunlardır: Mirror Chapel, Baroque Library Hall, Astronomik Kule, St. Salvador and St. Clement’s Church.
• Vrtba Garden: Avrupa’daki en büyük ve güzel barok bahçelerden biridir. Petrin Tepesi’nde bulunan bahçe 1720 yılında Jan Josef tarafından yapılmıştır. İtalyan tarzında inşa edilen Vrtba Garden’ın inşası 5 yıl sürmüştür. Birkça kattan oluşan bahçe birbirine merdivenler ile bağlıdır. Bahçe, Vrtba Palace’ın arkasında bulunmaktadır. Karmetliska caddesinden yürüyerek ulaşılabilir.
• Schwarzenberg Sarayı (İng: Schwarzenberg Palace): Prag Kalesi yakınında bulunan bir kaledir. En güzel korunmuş Rönesans saraylarından olan yapı, duvarlarındaki siyah ve beyaz grafiti süslemelerle süslüdür. 1541 yılında bir yangın sonucu zarar gören saray sonrasında tekrar inşa edilmiştir. 1909 yılından sonra bir süreliğine teknik müze olarak kullanılan saray günümüzde National Gallery (Ulusal Galeri) tarafından kullanılmaktadır.
• Josefov (Yahudi Yerleşimi, İng: Jewish Quarter): Prag’da yer alan bir yerleşim birimidir. Old Town Meydanı ile Vlatava Nehri arasında yer alan Josefov’ın tarihi 13. yüzyıla kadar gider. Bu dönemde Yahudi Birliği şehirde sorunlar yaşamaya başlamıştı. Yüzyıllar içerisinde Josefov nüfusu daha fazla olan bir ghetto haline dönüştü. 18. – 19.yüzyıllarda yapısal değişikliğe de uğrayan Josefov, günümüzdeki görünümünü bu dönemde yapılan değişikliklere borçludur.
• Prag Hayvanat Bahçesi (İng: Prague Zoo): Prag’da 1931 yılında açılan hayvanat bahçesidir. Yıl boyunca açık olan yer Forbes Traveler Magazine tarafından dünyanın en iyi 7. hayvanat bahçesi olarak nitelendirilmiştir. Şehir merkezinden biraz uzak olan hayvanat bahçesine toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür. Hayvanat bahçesi içerisinde 650 tür ve 5000 e yakın hayvan bulunmaktadır.
• Jindrisska Tower: Prag gezilecek yerler listesindeki bir diğer kule olan Jindrisska Tower gotik dönemden kalma bir kuledir. 1472 – 1476 yılları arasında inşa edilen kule inşa edildiğinden bugüne birçok kez yenileme çalışması geçirmiştir. Kule’nin en üst kısmında panoramik Prag manzarasını izlemek için uygun bir yerdir. Burdan Wesceslas Meydanı ve Ulusal Müze görünebilir. 6. Katında Prag kuleleri ile ilgili bir sergi ve hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. 7. ve 8. katında da akşam yemekleri için ideal bir restoran bulunmaktadır.
• Petrin Kulesi (İng: Petrin Tower, Çek: Petřínská rozhledna): 63.5 metre uzunluğundaki bir kuledir. Çelikten yapılan kule Eyfel Kulesi’ne benzetilmektedir. Eyfel Kulesi’nden çok kısa olmasına rağmen Petrin Tepesi’nde yer aldığı için oldukça dikkat çekicidir. 1891 yılında bir gözlem kulesi olarak inşa edilmiştir. Günümüzde turistik bir nokta olan kuleye füniküler ile ulaşmak mümkündür. Kulenin altında hediyelik eşya mağazası ve küçük bir kafe bulunmaktadır.
• St. George’s Convent (National Gallery): Prag Kalesi’nde yer alan bir Benedik manastırıdır. 973 yılında kurulan Manastır önemli tarihi bir role sahiptir. Günümüzde dini açıdan aktif olarak kullanılmasa da günümüzde Çek Ulusal Galerisi 19. Yüzyıl Bohem Sanat Koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Bohem ve barok tarzda birçok değerli eser manastır içerisinde görülebilir.
• Prag Kalesi Resim Galerisi (İng: Prague Castle Picture Gallery, Çek: Královská zahrada): Prag gezilecek yerler listesindeki bir diğer sanat galerisidir. İmparator Rudolph II ünlü resim koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Resim galerisi içerisinde Titian, Aachen ve Rubens gibi ünlü isimlerin yüzde fazla eseri burda görülebilir. Nisan – Ekim arasında 09.00 – 18.00 ve Kasım – Mart arasında 09.00 – 16.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Galeriye 22 ve 23 nolu tramvayla ile ulaşılabilir.
• Kutna Hora: Prag’a yakın konumda yer alan ünlü bir kasabadır. Meydanı UNESCO dünya tarih mirası listesindedir. Kemik Kilise bölgedeki en ünlü yapıdır. Devamı.
• Karlovy Vary: 1370 yılında İmparator Charles IV tarafından kurulan, kaplıcaları ile ünlü olan kasabadır. Turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler arasında yer alır.

Prag alışveriş konusunda eski ile modern ürünleri aynı anda sunan seçeneklere sahiptir. Örneğin; şehrin her noktasında kristal işlemeciliğinin yanı sıra son moda ürünler de bulunabilir.
Prag’da yer alan mağazaların çoğu minimalist olsa bile kendilerine ait tarzları vardır. Alışveriş yapmayacaksanız bile alışveriş yapılabilecek yerleri gezmek eğlencelidir.
Prag alışveriş konusunda hediyelikleri merak ederseniz şehre özgü olan kristal ürünler oldukça değerli ve çeşitlidir. Bunun dışında tahta oyuncaklar, seramik ve tekstil ürünleri alabileceğiniz seçenekler arasındadır. Antika ürünler de Prag’da alışveriş yaparken satın alabileceğiniz ürünlerdendir.
Çek moda tasarımcıları özellikle son zamanlarda dünya modasında söz sahibi olmaya ve basın kaynaklarında yer almaya başlamıştır. Böylece Prag alışveriş konusunda giyim ürünleri de daha fazla önemli hale gelmiştir.
Prag’da alışveriş yapacaksanız birçok mağazanın 10:00 – 18:00/ 19:00 arasında çalıştığınız bilmenizde fayda vardır. Birçok ürüne %19 vergi dahildir. Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz ve bir seferde 2000,01 Kron üstünde alışveriş yaparsınız bu harcamanızda ödediğiniz vergiyi geri alabilirsiniz. Gerekli geri alma işlemini ülkeden ayrılmadan önce yapmanız gerekmektedir. Geri alabileceğiniz net tutar alışverişinizin yaklaşık %12’sidir.
Prag alışverişlerinde para birimi olarak Çek Kronu kullanılmaktadır. Turistik merkezlerin bir çoğunda Çek Kronu dışında Euro da kabul görmektedir. Şehirde döviz bozdurma konusuna ise çok dikkat edilmelidir. Turistik noktalardaki döviz büroları çeşitli uyanıklıklar ile dövizinizi pahalıya bozmaktadır. 

Prag’dan Ne Alınır?

Prag’da yer alan geniş hediyelik seçenekleri ile gezi boyunca kendinize ve sevdiklerinize birbirinden güzel hediyeler alabilirsiniz. Şehrin en ünlü hediyeliklerinin başında Lal Taşı, Kristaller ve Prag Kuklaları geliyor. Bunlar dışında her şehirde olduğu gibi Prag simgeleri olan, klasikleşmiş t-shirt, kupa vb eşyalar da alabilirsiniz.

Prag Alışveriş

Yapılacak Bölgeler & Caddeler

Prag şehri çok fazla büyük olmamasından dolayı şehirde alışveriş yapılacak önemli caddelerin bir çoğu birbirine yakın konumda yer almaktadır. Özellikle Prag’a özgü hediyelik alışverişlerinizi en çok şehrin turistik merkezi Old Town Meydanı ve civarındaki sokaklarda yer alan ufak dükkanlardan yapabilirsiniz. Bunun dışında Wenceslas Meydanı da alışveriş severler için bir çok alternatif sunan bir yerdir.

rag Sokak Pazarları

Sokak pazarları özellikle şehrin günlük doğal yaşantısını en güzel gözlemlenebilecek yerler olması nedeniyle bir çok gezgin tarafından özellikle ziyaret edilen yerlerdendir. Prag’da diğer Avrupa şehirlerine göre ünlü sokak pazarı sayısı az olsa da gezip görebileceğiniz çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Prag’daki en ünlü sokak pazarlarının başında Havelske Trziste, Prag Bit Pazarı ve Prazska Trznice pazarları gelmektedir.

Prag Alışveriş Merkezleri

Alıveriş merkezleri size sokak pazarlarından ya da cadde alışverişinden daha cazip geliyorsa Prag’da yer alan ünlü alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz. Prag’daki en ünlü alışveriş merkezlerinin başında Arkady Pankrac, Cerna Ruze ve Debenhams gelmektedir.

Prag yemek kültürü açısından herkese hitap edecek bir şeyler sunar. Genellikle doyurucu öğünler şeklinde servis edilir. Uzun bir dönem Avusturya – Macaristan boyunduruğu altında kalması nedeniyle birçok farklı ülke ve mutfağından etkilenmiştir.
Kahvaltı
Prag’da birçok otelde 06:00 – 10:30 arasında kahvaltı verilmektedir. Kaldığınız yere göre bu kahvaltı sadece kızarmış ekmek ve reçel de olabilirken yerine göre daha çok çeşit barındırabilmektedir. Kimi zaman dışarıdaki kahvaltı seçeneklerini değerlendirmekte fayda vardır.
Öğlen ve Akşam Yemeği
Öğlen yemeği Prag’da ana öğün olarak kabul edilir. Öğlen yemeğinde tavuk, domuz eti, patates ve diğer sebzelerden oluşan yemekler servis edilir. Dumplings adı verilen ve içerisine farklı şeyler konulabilen hamur işi çeşidi de özellikle öğlen yemeklerinde tercih edilen bir şeydir.
Prag’da akşam yemeği hafta içi günlerde genellikle saat 19:00 civarında yenilir. Bu nedenle restoranların çoğu 22:30 gibi kapanır. Fakat hafta sonları bu saatler değişmektedir. Birçok restoranın girişinde ya da önünde menüsü basılı olarak görülebilir. Menüler Çek dilinin yanı sıra İngilizce ve kimi zaman da Almanca olarak da bulunmaktadır. Akşam yemeğine başlangıç olarak genellikle bir dilim Prag jambonu verilir. Tek başına servis edildiği gibi sandviç içerisinde ya da peynir ve benzer ürünlerle verildiği de olur. Akşam yemeği için çorba çeşitleri mevcuttur. en popüler çorba çeşitlerinden biri patatesli ve mantarlı çorbadır. Akşam yemeğinde et ya da hamur işi çok sık tercih edilen yiyeceklerdendir.
Atıştırmalıklar
Prag Yemek
Eğer aceleniz varsa ya da hafif bir şeyler atıştırmak istiyorsanız hemen hemen her Avrupa kentinde olduğu gibi Prag’da da sokaklarda atıştırmalık bir şeyler satan dükkan ya da araçları bulabilirsiniz. Atıştırmalık olarak birçok çeşit bulunsa da en popüler seçeneklerden biri patatesli pancakedir. Bunun dışında dondurma çeşitleri farklı tatlar da birçok yerde bulunabilir.
İçecekler
Prag’da hem yemek yiyip hem de bir şeyler içebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Fakat özellikle şehir manzarasına sahip yerlerde bir şeyler içmek daha çok tercih edilir. Çek birası dünyaca tanınır ve Pilsener, Urquell, Budvar ve Staropramen gibi bira çeşitleri birçok yerde bulunabilir. Bazı bar ve publar kendi biralarını ürettikleri için değişik lezzetleri buralarda tadabilirsiniz. Popüler olarak tüketilen içecek çeşitlerinden biri de şaraptır. Son dönemlerde önem kazanmış olsa da ülkede üretilen şarap çeşitleri de tüketilmeye başlanmıştır.
Vejetaryen Mutfağı
Prag yemek kültürünün vejetaryen kişilere uygun olmadığı düşünülse de günümüzde artık vejetaryenlere uygun seçenekler de sunulmaktadır. Hatta şehirde sadece vejetaryen yemekler yapıp sunan birkaç yer bile vardır.
Geç Saatte Yenilebilecekler
Prag’da gece belli bir saatten sonra açık restoran bulmak zordur. Özellikle gece yarısından sonra bir şeyler yemek istiyorsanız şehirde birkaç seçenek bulunmaktadır. Restoranların çoğu 22:00’de kapanırken McDonald’s ve KFC gibi fast food satışı yapan yerler 24:00’a kadar açıktır. Bunun dışında New Town’daki Tesco’da ve Narodni trida tramvay istasyonu yakınında geç saatlere kadar açık birkaç yer bulabilirsiniz.
Bahşiş
Prag’da bir yerde yemek yedikten sonra hesabın %10’u kadar bahşiş bırakmak uygun görülür. Fakat eğer servis kötüyse kendinizi mecbur hissetmenize gerek yoktur. Çoğu zaman servis ücreti hesaba dahil edilmez. Ancak Prag’ın gün be gün daha popüler bir şehir haline gelmesinin ardından bazı restoran ve kafeler servis ücretini hesaba dahil etmektedir. Buna dikkat etmenizde fayda vardır.

Yöresel Prag Yemekleri

Yöresel Prag yemekleri Prag’a geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken hemen her damak tadına hitap eden çeşitleri olan yemeklerdir. Çek mutfağı pek sağlıklı bulunmasa da son yıllarda daha sağlıklı olması yönünde adımlar atılmıştır. Genel olarak et, sebze ve hamur işi ağırlıklı yöresel yemeklere sahiptir.
Not: Listede adı geçen yemekler Gezip Gördüm tarafından tavsiye niteliği taşımamaktadır. Yiyeceklerin içerikleri bilgilendirme amaçlı olup bu konuda hassasiyet gösteren gezginler için yol gösterici bir şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.

Çorbalar

Çek Mutfağı’nda ilk olarak genellikle çorba servis edilir. Yöresel Prag yemeklerinde yer alan çorba çeşitlerinin bazıları şunlardır:
• Bramborová Polévka (ya da Bramboračka): Patates çorbası
Cesneková polévka (ya da česnečka): Sarımsak çorbası
Kuřecí polévka s nudlemi: Şehriyeli tavuk çorbası
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky): Ciğerli etli çorba
Zelná polévka (ya da zelňačka): Sauerkraut çorbası
• Koprová polévka (ya da koprovka): Ekşi süt ile yapılan dil çorbası

Ana Yemekler

Yöresel Prag yemekleri ana yemek açısında zengin seçeneklere sahiptir. Ana yemeklerde et, tavuk ve domuz eti kullanılır. Balık ve deniz ürünleri çok yaygın olmasa da bazı yemeklerde kullanılır. Bazı yöresel Prag yemeklerinden ana yemek seçenekleri şunlardır:
• Hovězí guláš s knedlíkem: Et gulaş (İçerisinde hamur işi de bulunan bir yahni
• Svíčková na smetaně, knedlík: Kremalı soslu ve hamur işli fileto et
• Smažený vepřový řízek: Domuz Şinitzel (Kızartılmış domuz dilim)
• Pečená kachna se zelím a knedlíke: Izgara ördek (Yöresel prag yemeklerinin en ünlülerindendir.)
• Smažený sýr: Kızartılmış peynir (Kızartılmış ekmek ve peynir dilimleridir.)
• Pečené kuře s brambory: Izgara tavuk ve patates
• Plněná paprika s rajskou omáčkou: Domates soslu biber dolması
• Smažené žampiony: Kızartılmış mantar
Kynuté ovocné knedlíky, švestkové, meruňkové, jahodové, borůvkové: Meyveli dumplings (Hamur işi çeşididir.)

Aperatifler

Aperatif olarak servis edilen yöresel Prag yemeklerinden bazıları şunlardır:
• Vařené brambory: Haşlanmış patates
• Opékané brambory: Izgara patates
• Bramborová kaše – Pureed, Sťouchané brambory: Patates püresi 
• Bramborové hranolky: Patates kızartması
• Rýže: Pilav
• Houskové knedlíky: Ekmek dumplings
• Bramborové knedlíky: Patates dumplings
• Omáčka: Sos
• Zelí: Lahana
• Bramborový salát: Patates salatası

Tatlılar

Prag yöresel yemeklerinde tatlının özel bir yeri vardır ve özgün birçok tatlı çeşidi burada tadılabilir. Bu tatlılardan bazıları şunlardır:
• Krep (Palačinky) reçelli (džem) ya da meyveli (ovoce) (čokoláda), kremalı (šlehačka) ve yemişli (oříšky)
• Medovník: Ballı kek
• Ovocné knedlíky: Meyveli dumplings
• Jablečný závin: Elma dolgulu kurabiye
• Dort: Kek
• Zmrzlinový pohár: Dondurma, sundae

İçecekler

Yöresel Prag yemekleri arzunuza göre farklı içeceklerle servis edilmektedir. Bira, soda, portakal suyu, elma suyu, armut suyu, kahve popüler tercihler arasındadır. Çek Cumhuriyeti’nin milli içkisi olarak kabul edilen Becherovka daha çok yemeğin yanında değil tek başına tercih edilir.

Prag Konaklama Önerileri

 Prag KonaklamaAppia Residence ****

4 yıldızlı otel Appia Residence benim Prag gezim öncesi yaptığım uzun araştırmalar sonucunda tercih ettiğim bir otel. Otelde konaklama yaptığım 3 gece boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadım. Otel, Prag’da Lesser Town Bölgesi’nde yer alıyor. Bir çok mekan yürüyüş mesafesinde.  Şehrin en ünlü meydanı Old Town 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Ayrıca otel konsolosluklar bölgesinde yer aldığı için güvenli bir bölgede yer alıyor. Otel odaları çok büyük (32m2) ve temiz. Otelin konaklama ücretine kahvaltı dahil. Appia Residence tüm konaklama sitelerinde çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puanlarına  sahip. Otel fiyat olarak diğer Prag otellerinden yüksek olsa da sunduğu hizmet fiyatı fazlasıyla karşılıyor.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 110-135 Euro arasında oda fiyatına sahip.

City Partner Hotel Atos ***

3 yıldızlı City Parner Hotel Atos, Prag geziniz boyunca ekonomik olarak konaklama yapabileceğiniz en güzel otellerden biri. Otel Prag’da Lesser Town Bölgesi’nde yer alıyor. Prag Kalesi’ne, Ulusal Tiyatro’ya ve Wenceslas Meydanı’na 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan otel etrafı da gün boyu canlı. Otelin konaklama ücretine kahvaltı da dahil. Dilerseniz resepsiyondan dizüstü bilgisayar da ödünç alabilirsiniz. Ayrıca diğer oteller gibi Hotel Atos da  tüm konaklama sitelerinde çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puanlarına  sahip.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 60-85 Euro arasında oda fiyatına sahip.

Hotel Kampa ****

Prag’da konaklama yapabileceğiniz bir diğer güzel otel: Hotel Kampa. Otel, Prag’da Lesser Town Bölgesi’nde yer alıyor. Hotel Kampa tüm konaklama sitelerinde çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puanlarına  sahip. Şehrin en önemli simgelerinden olan Charles Bridge’e 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan otelde ücretsiz Wi-fi hizmeti var.
Otel puanı çok yüksek olduğu için dönem dönem fiyatında ciddi artışlar olabiliyor, bu nedenle otele gezinizden mümkün olduğunca erken rezervasyon yaptırmanız önemli.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 80-125 Euro arasında oda fiyatına sahip. 

Prag Konaklama

Prag konaklama hizmetleri Avrupa standartlarının biraz üzerindedir. Fiyat ve kalite oranlarıyla oluşturulacak bir karşılaştırma modeliyle Prag’ın bir çok Avrupa şehrine göre daha ucuz ve daha kaliteli konaklama hizmetleri sunduğu söylenebilir. Ülkenin genel ekonomik durumu da bu ucuzlukta pay sahibidir. Avrupa genelinde yaygın olarak bulunan otel işletme zincirleri Prag’ta biraz daha az bulunmaktadır. Çünkü ülke piyasası Euro bazında biraz daha düşük fiyattan hizmet vermeyi zorlamaktadır. Kentin genelindeki ucuz otellerin seviyesinden biraz daha fazla ödeyerek çok daha kaliteli otel hizmeti satın alınabilen bir kaç Avrupa kentinden biri de Prag’tır.
Prag seyahatinizi yaz ve bahar dönemlerinde planlamışsanız önceden rezervasyon yaptırmanız yararınıza olacaktır. Bu sayede şehrin her yanında yer alan oteller arasından fiyat ve kalite oranını en iyi yakalayacağınız otelleri bulabilirsiniz. Prag konaklama seçenekleri için otel arama motorunu da kullanabilir, erken rezervasyon fırsatlarını daha yakından görebilirsiniz. Prag konaklama hizmetlerinin doğasındaki ucuzluk yaz ve bahar dönemlerinde yüksek talep nedeniyle biraz zarar görse de erken rezervasyonla bu durumu ortadan kaldırmanız olasıdır. Bu durum şehirde yapacağınız tatili çok daha tasarruflu hale getirecektir. Eğer bir biçimde erken rezervasyon yapamazsanız ülkedeki turizm ofislerinin yardımına başvurabilir, en iyi otel seçeneğini buradaki görevlilerle birlikte değerlendirebilirsiniz.
Prag otelleri içinde eski binalardan dönüştürülmüş otellerin sayısı bir hayli fazladır. Bu otellerin girişleri ve odalarındaki hava biraz resmi kurum tadı verse de çok keyifli konaklama maceraları yaşanabilir. Bir dönemin sosyo ekonomik ve kültürel yapısını anlatan bu oteller aynı zamanda yakın tarih ve Sovyet mimarisi meraklılarına da iyi bir şölen sunacaktır.
Prag konaklama seçeneklerini etkin bir şekilde analiz etmek ve tatilinizi ucuza planlamak için sitedeki otel arama motorunu kullanabilir, zamandan tasarruf edebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.