2 Ocak 2015 Cuma

Paris Rehberi

Paris Rehberi

 

Paris Rehberi güzel ve eğlenceli bir Paris gezisi için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgilerin bir arada toplandığı bir gezi rehberi. Paris rehberi toplam 10’dan fazla kategoride 75 yazıdan oluşuyor.
Paris rehberi sayfalarında Paris hakkında genel bilgiler, tarihi, gezi sırasında ihtiyacınız olabilecek bilgiler, gezilecek yerler, yapılacak şeyler & turlar, alışveriş, ulaşım, yeme & içme ve konaklama gibi temel konularda detaylı bilgiler yer alıyor.

Paris Hakkında Bilgiler

Her yıl yaklaşık 45 milyon turisti ağırlayan Paris dünyanın en önemli turistik şehirlerinden biri. Şehirde yer alan bir çok yapı UNESCO Dünya Tarih Mirası listesinde yer alıyor.
Kurulduğu ilk yıllardan itibaren hareketli bir tarihe sahip olan şehir Fransız Devrimi ile yeni bir döneme girmiştir. 21. yüzyılda yaşanan siyasi gerginlik ve savaşlar şehrin zor günler yaşamasına neden olsa da günümüzde Paris sahip olduğu imkanlar ile en ünlü turistik noktalardan biridir. Özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Paris’i gezmek için en ideal aylar ise bahar mevsimi.

Gezilecek Yerler

Paris rehberinin şüphesiz en önemli bölümü şehirde yer alan gezi noktaları. Paris gezilecek yerler konusunda ziyaretçilerine bir çok seçenek sunan bir yer. Şehirde yer alan ünlü anıtlar, meydanlar, parklar, müze ve sanat galerileri yer türden ziyaretçiyi gezi boyunca mutlu edecek cinsten. Şehirdeki en önemli gezi noktalarının başında dünyaca ünlü Eyfel Kulesi geliyor. Mona Lisa’ya ev sahipliği yapan Louvre Müzesi ise bir diğer önemli nokta. Notre Dame Katedrali, Sacre Coeur Kilisesi, Şanzelize Caddesidir.

Yapılacak Şeyler

Dünyanın en popüler şehri Paris’te katılıp eğlenebileceğiniz bir çok tur bulunuyor. Şehrin en ünlü tema parkı olan Disneyland turları listemizde ilk sırada bulunuyor. Eyfel Kulesi’ne yapılacak yemekli & yemeksiz turlar, Sen Nehri’nde tekne turları, şehrin en ünlü kabaresi olan Moulin Rouge ve bir diğer ünlü şov Lido turları en çok ilgi görenler arasında yer alıyor.

Ulaşım

Ulaşım konusu Paris içinde en az zorlanacağınız konular arasında yer alıyor. Uluslar arası havayolu şirketlerinin hemen hepsi Paris’e direkt sefer düzenlemektedir. Bunun yanı sıra hızlı tren seferleri ile Avrupa’daki önemli şehirlerden Paris’e ulaşım mümkün. Şehir içi ulaşımda Paris’in sahip olduğu metro ve RER hattı gezi boyunca başka bir alternatife ihtiyaç duymadan şehir içinde dolaşmanızı sağlayacak. Havalimanları hakkında genel bilgiler, şehir merkezi – hava limanı arası ulaşım seçenekleri, Paris’te tren kullanımı hakkında genel bilgiler, tren istasyonları, tren operatörleri ve şehir içi ulaşım hakkında

Paris ulaşım konusu, oldukça popüler bir şehir olan dünya kenti Paris için önemli bir konudur. Uluslar arası havayolu şirketlerinin hemen hepsi Paris’e direkt sefer düzenlemektedir. Bunun yanı sıra birçok tren ve kara yolu Paris üzerinden geçmektedir. Belki de Paris dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olduğu için gerek ülke dışından gerekse şehir içerisinde ulaşım için birçok farklı alternatif bulunmaktadır. Örneğin; İngiltere’den Paris’e ulaşım trenle oldukça basittir. Eurostar tren seferleri sık sık düzenlenmekte ve hızlı trenle Londra – Paris arası yaklaşık 2.5 saatte gidilmektedir. Komşusu olan Almanya, Belçika gibi ülkelere de trenle ulaşım mümkündür.
Uluslar arası seyahatler için genelde tren seçeneği kullanılsa da otobüs ile ulaşım da mümkündür. Paris ulaşım denildiğinde şehir içi ulaşım da akla gelmektedir.
Şehir içerisinde otobüs, metro ve tramvay yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle geniş metro ağı Paris ulaşımı kolaylaştıran bir şeydir. Trafiği hafifletmesinin yanı sıra ulaşımı hızlandırmaktadır da. Şehir içerisinde özellikle turistik noktalar arasında yürüyüş yapmak da mümkündür.

Havayolu ile Paris Ulaşımı

Dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden olan Paris’e hemen hemen tüm büyük havayolu şirketleri uçuş düzenlemektedir. Paris uçuşlarında kullanabileceğiniz 2 adet havalimanı bulunuyor.
Paris Charles De Gaulle Havalimanı: Charles De Gaulle  Paris’in en büyük havalimanıdır. Roissy Havalimanı olarak da bilinen yer sadece ülkenin değil Avrupa’nın da en işlek yerlerinden biridir. Havalimanı – Paris ulaşımında en rahat ve sık kullanılan yol ise Tren (Shuttle+RER B) kullanımıdır.

Paris gezilecek yerler:

 konusunda dünyanın en geniş seçeneklere sahip şehirlerinden biri. Dünyanın en çok ziyaret edilen kentlerinin başında gelen Paris‘te  dünyaca ünlü yapılar, müzeler ve sanat galerileri bulmak mümkün.
Paris gezilecek yerler listesinde yer alan tüm yapılara ait fotoğrafları yukarıdaki görselde sıralı bir şekilde bulabilirsiniz. Listedeki önemli gezi noktaları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz ilgili aşığıdadır...
Eyfel Kulesi (İng: Eiffel Tower, Fra: La Tour Eiffel) dünyadaki en ünlü anıtlardan biridir. Paris’in sembolü olan ve şehrin hemen her noktasından görülebilen kule, 324 m uzunluğunda ve 10.100 ton ağırlığındadır.
Kule, 1887 – 1889 yılları arasında Gustave Eiffel tarafından dünya fuarı için inşa edilmiştir. 3 kattan oluşan yapının her katında inşa ile ilgili tarihi ve teknik bilgiye ulaşılabilir. Gustave Eiffel’in ofisi ise 3. katta bulunur.
Kule inşasından kısa bir süre sonra 1909 yılında yıkılacaktı. Fakat daha sonra telgraf anteni olarak kullanılması nedeniyle yıkımından vazgeçilmiştir. Kule üç kattan oluşmaktadır ve her katına çıkmak mümkündür. Asansör ya da merdivenle çıkılabilen Eyfel Kulesi eşiz Paris manzarasına sahiptir. Kuzey, batı ve doğu ayaklarından asansör ile, güney ayağından sadece ikinci kata kadar merdivenle çıkılabilir.
Son kata çıkmak için ayrı bir asansöre binmek gerekmektedir ve burada da kuyruk oldukça uzun olabilir. Maalesef engelli ziyaretçiler ikinci kattan öteye güvenlik gerekçesiyle geçirilmemektedirler.




Avrupa’nın ve dünyanın en bilinen turistik noktalarından biri olan Eyfel Kulesi inşa edildiği zamanda dünyanın en uzun yapıtı olan Washington Anıtı’nı bile geçmiştir. 1889 yılında, 1789 Fransız Devrimi anısına açılan kulenin sadece sergi zamanı kalması planlanıyordu. Fakat günümüzde bile hala dimdik ayaktadır. Yapıldığı zamanda kimi mimar ve sanatçıların karşı çıktığı bir yapıydı. Bu dev yapının Paris’in sanat dolu yapısına uygun olmadığı söyleniyordu. Ama günümüzde hiç kimse şehri Eyfel Kulesi olmadan hayal edemez.
Paris’teki en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan nokta olan kule dünyada da en çok ziyaret edilen yerlerdendir. 2011 yılı verilerine göre ziyaretçi sayısı yaklaşık 7.1 milyon kişidir. 320 metre uzunluğu ile kulenin uzunluğu 81 katlı bir binaya eşittir. Kulede yemek yiyip dinlenebileceğiniz bir restoran da vardır. Oraya kadar gitmişken oldukça değişik bir tecrübe olsa gerek burada yemek yemek. Tarih içerisinde burada yemek yiyen ünlüler arasında Jules Verne bile vardır.

Eyfel Kulesi Giriş Ücreti

Ziyaret ücretleri  görülmek istenen kata göre değişir. Asansörle yetişkin bileti 1. kat 4.10 Euro, 2. kat 8 Euro, 3. kat 13 Euro. Asansörle indirimli bilet (4- 11 yaş) 1. kat 4 Euro, 2. ve 3. kat 7.5 Euro. Merdivenleri kullanmak isterseniz 1. ve 2. kat yetişkin bileti 4.5 Euro iken indirimli bilet 3 Euro.

Eyfel Kulesi Ziyaret Saatleri

Yılın her günü açık olan kule, 17 Haziran – 28 Ağustos arasında 09.00 – 24.00, yılın kalan zamanında 09.30 – 23.30 saatleri arasında açıktır. Paskalya hafta sonu ve bahar tatillerinde gece yarısına kadar daha uzun saatler ziyaretçi kabul edilir.

Eyfel Kulesi Ulaşım

Eyfel Kulesi’ne metro ile Bir Hakeim – RER: C: Champ de Mars durağından ya da otobüs ile 42, 69, 72, 82 veya 87 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Louvre Müzesi (İng: Louvre Museum, Fra: Musée du Louvre), Fransa’nın en büyük müzesidir. Müzede Orta Çağ’dan 19. yüzyıla kadar eserler görülebilir. Bu müzede sanatın gelişimine bakarak antik çağdan günümüze sanatın değişim ve gelişimini takip edebilirsiniz. Louvre Müzesi sekiz bölümden oluşur. Bölümlendirme işlemi 2008 yılında yapılmıştır.
Bu bölümler şunlardır: Doğu Medeniyetleri Eserleri, İslami Sanat, Mısır Eserleri, Yunan, Etrüsk ve Roma Eserleri, modern dönem için resim, heykel, sanat araçları, 1848’e kadar olan yazı ve resimler. Bunlarla birlikte Louvre Müzesi’nin tarihini yansıtan bir kısım da vardır. 17. ve 18. yüzyıllara ait İtalyan ve İspanyol resimleri için de 21 yeni oda açılmıştır.
1793 yılında açılan Louvre Müzesi kesinlikle hedeflenen “evrensel” kavramını karşılıyor. Her yıl yaklaşık 6 milyon ziyaretçi buraya geliyor. 10 Ağustos 1793’de 537 resimle açılışı yapılan Louvre’da o günlerde genelde kiliseye ve soylulara ait şeyler sergilenmekteydi. Yapı sorunları nedeniyle müze 1796 – 1801 yılları arasında kapatılmıştır. Napolyon döneminde koleksiyon daha da zenginleştirilmiştir ve müzenin adı “Musee Napoleon” olarak değiştirilmiştir. Fakat Napolyon’un Waterloo’daki yenilgisinin ardından “Louvre” ismine dönülmüş, koleksiyondaki parçaların bazıları sahiplerine geri verilmiştir. Sonrasındaki yükseliş Louis XVIII ve Charles X ve İkinci Fransız İmparatorluğu dönemlerinde olmuştur.
Louvre Müzesi
Şehrin batısında inşa edilen müze, şehir büyüse bile şehrin merkezi olma özelliğini korumuştur. Sen Nehri’ne yakın olan Louvre, 60.600 metre kareden fazla alan kaplar ve içerisinde 35.000’e yakın sanat eseri bulunmaktadır. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olan Louvre 12. yüzyılda Philip II döneminde inşa edilen Louvre Palaca’da bulunmaktadır. Bu kalenin kalıntıları müzenin zemin katında görülebilir. Yapı, birkaç kez genişletilmiştir.
Louvre Müzesi Mona Lisa

Louvre Müzesi Bölümleri

Louvre Müzesi binası üç ayrı kanattan oluşur: Sully, Richelieu ve Denon. Sully kısmı müzenin en eski kısmıdır. Burada görülebilecek en bilinen eserler Fransız resimleri, Jean Auguste Dominique çalışması bir Türk Banyosu tasviri, Mısır eserleri, “Venus of Milo” ismindeki Afrodit heykeli ve müzenin üstüne kurulduğu kalenin kalıntılarıdır. Richelieu bölümünde Orta Çağ’dan 19. yüzyıla resim çalışmaları, Philip Pot’un mezarı, Orta Doğu eserleri, Hammurabi Kodu buradadır. Son kanat olan Denon en kalabalık olan bölümdür. Burada Mona Lisa, Roma ve Etrüsk eserleri ve daha niceleri görülebilir.
Louvre Müzesi dünyaca ünlü sanat eserlerine ev sahipliği yapar. Bu eserlerin en ünlüleri “The Venüs of Milo”, “The Winged Victory of Samothrace” ve tabi ki “Mona Lisa”dır. Tüm müzede sizi Mona Lisa’ya yönlendiren işaretler görebilirsiniz. Leonardo da Vinci çalışması olan bu eşsiz sanat eseri koruma amaçlı cam içerisinde sergilenmektedir. Müzeyi bir günde detaylı olarak gezmek imkansızdır. Vaktiniz kısıtlıysa gitmeden önce görmek istediğiniz kısım ya da eserleri belirleyip doğrudan onlara gitmeniz mantıklı olacaktır.

Louvre Piramidi (Louvre Pyramid)

Louvre Müzesine yapılan son ek kısım Louvre Piramidi’dir. Müzenin ana girişi olarak kullanılır. 1989 yılında Amerikan mimar I. M. Pei tarafından yapılmıştır. Camdan yapılan piramit güneş ışığının zemin kata ulaşmasını sağlamaktadır. İlk yapıldığında müzenin bütünlüğünü bozduğu ve sanatsal olmadığı söylenen Louvre Piramidi bugün tarihe dokuya zarar vermeden müzeye giriş sağladığı için hoş görülmektedir.

Louvre Müzesi Ziyaret Saat ve Ücretleri

Louvre Müzesi Pazartesi, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri 09.00 – 18.00 arasında, Çarşamba – Cuma günleri 09.00 – 22.00 arasında açıkken Salı günleri kapalıdır. Giriş ücreti Louvre geçici sergiler hariç tüm kısımlar için 10 Euro, Napoleon Salonu’ndaki sergiler dahil 11 Eurodur.

Louvre Müzesi Ulaşım

Dünyaca ünlü bu müzeye metro ile Palais Royal Musee du Louvre durağında inerek ya da 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 76, 81 veya 95 numaralı otobüsler ile ulaşılabilir.

Notre Dame Katedrali (İng: Cathédrale Notre-Dame de Paris) Paris’teki en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Roma Katolik Kiliselerinden olan Notre Dame 12. yüzyılda tasarlanmıştır fakat 14. yüzyıla kadar tamamlanmamıştır. Tarzının hala güzel bir örneği olan katedral hala aktif olarak kullanılmaktadır.
Gotik mimarinin başyapıtlarından olan Notre Dame Katedrali 12. – 14. yüzyıllar arasında piskopos Maurice de Sully tarafından düşünülmüştür. Fransız sokak uzaklıkları buraya göre belirlenmiştir, burası 0 noktası olarak kabul edilir. Katedral içerisinde mücevher, tarih, heykel, resim, mobilya, edebiyat, madalya, 12. yüzyıldan cam pencere koleksiyonlarını görebilirsiniz. Gotik şekilde inşası başlanan yapının Fransa’nın başkenti Paris’in sembolü olması da amaçlanmıştır. Sonrasında Fransa’da inşa edilen Amiens, Chartres ya da Rheims gibi katedrallere de model olmuştur.
Katedralin tamamlanması 1345 yılını bulmuştur. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni inşa sırasında tasarımının genişletilmesidir. Sonuçta ortaya çıkan bu harika katedral 128 metre uzunluğundadır. 69 metrelik iki tane kulesi vardır. Notre Dame Katedrali birçok etkileyici pencereye sahiptir. Kuzeydeki 13. yüzyıldan kalma pencere ve işlemeleri en etkileyici olanıdır. Bu kısmın çapı 13.1 metredir.
Notre Dame Katedrali
Fransız devrimi sırasında katedralde bulunan birçok eser ve katedralin kendisi zarar görmüştür. Kralların Galerisi bile büyük ölçüde yıpratılmıştır. Devrim sırasında şehirdeki diğer dini değerlere de zarar verilmiştir. 19. yüzyılda yazar Victor Hugo’nun “Notre Dame de Paris” kitabını yazması sayesinde yenileme çalışmaları başlamıştır.
20 yıl süren yenileme çalışması Fransız mimar Eugene Emmanuel Viollet – le Duc tarafından yapılmıştır. Notre Dame Katedrali’nin diğer yenileme çalışmaları 1991 ve 2001 yıllarında yapılmıştır.
Dünyadaki en büyük katedral olmasa bile büyük ihtimalle en ünlü katedraldir. Gotik şaheser şehir merkezinde bulunan “İle de la Cite” isimli bir ada üstündedir. Notre Dame Katedrali’nin olduğu yer her zaman için Paris’in dini merkezi olarak kabul edilmiştir. Katedral yapımından bile önce burası Keltlerin, Romalıların, Hrısitiyanların dini aktivite ve yapıları için kullandıkları bir alandı.

Notre Dame Katedrali Ziyaret Saatleri ve Ücretleri

Katedrali dini törenler olduğunda ziyaret edemezsiniz. 1 Nisan – 31 Mayıs ve 1 – 30 Eylül arasında 10.00 – 18.30, 1 Haziran – 31 Ağustos arasında 10.00 – 18.30, Cumartesi ve Pazar günleri 10.00 – 23.00 arasında, 1 Ekim – 31 Mart tarihlerinde 10.00 – 17.30 arasında ziyaret edilebilir. Son giriş kapanıştan 45 dakika öncedir. 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık’ta kapalıdır.
Katedral turu ücretsiz değildir. Yetişkin bileti 8 Euro, indirimli bilet 5 Euro, yetişkin grup bileti (en az 20 kişi) 6 Euro, okul grup bileti 30 Euro (maksimum 35 öğrenci, 2 yetişkin), 18 yaş altında ailesi ile gelen kişiler için ücretsizdir.

Notre Dame Katedrali Ulaşım

Notre Dame Katedrali’ne metro ile Cite – RER: Chatelet – Les Halles, Saint Michel durağında inerek ya da 21, 24, 27, 38, 47, 85 veya 96 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Zafer Takı (İng: Arc de Triomphe, Fra: Arc de triomphe de l’Étoile), Paris’in simgelerinden olan zafer arkıdır. Louvre Müzesi ile Grande la Defense Takı arasında bulunur. Yapının inşası 1806 yılında Napoleon’un emri ile yapılmıştır. Yapılış amacı Fransız İmparatoru olarak zaferlerini taçlandırmaktır. 1836 yılında Napoleon’un ölümünden sonra tamamlanmıştır. 50 metre yüksekliğinde ve 45 metre genişliğindedir.
Bu anıt Jean Chalgrin tarafından tasarlanmıştır. Roma’daki Titus Takı’na benzetilmeye çalışılmıştır. Fakat Zafer Takı daha yüksektir. Ünlü Şanzelize Caddesi‘nin (Champs Elysees) sonunda yer alır. 1920 yılında adı bilinmeyen bir askerin mezarı takın altına yerleştirilmiştir. Askerin I. Dünya Savaşı’nda şehit olduğu düşünülmektedir. Burada hiç sönmeyen bir ateş vardır ve bu II. Dünya Savaşı’nda ölen Fransızları anmak içindir. Özellikle tak üstünde Almanlara karşı mücadele ederken görülen askerlerin olduğu tasvirler dikkati çeker.
Ziyaretçiler Zafer Takı’nın tepesine bilet alarak çıkabilirler. Buradan batı Paris manzarası izlenebilir. Louvre Müzesi, Concorde Meydanı ve Grand Arch of Defense buradan görülebilir. Bu bilete tarihe adanmış bir müze girişi de dahildir. Zafer Takı araç trafiğinin yoğun olduğu bir noktadadır. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda vardır. Paris’te en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan yerlerden biridir. Oraya gitmek için yola çıkmasanız bile yollar sizi oraya çıkaracaktır.
Zafer Takı

Zafer Takı Ziyaret Saatleri

Zafer Takı’nı 1 Nisan – 30 Eylül arasında 10.00 – 23.00, 1 Ekim – 31 Mart arasında 10.00 – 22.30 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Son ziyaretçi kabulu kapanışa 30 dakika kaladır. Ziyaret yaklaşık 45 dakika alır.

Zafer Takı Giriş Ücretleri

Tam bilet 8 Euro, indirimli bilet 5.5 Eurodur. 18 yaş altı ziyaretçiler aileleri ile olduğu sürece ücretsiz giriş yapabilirler. 18 – 26 yaş arası Avrupa vatandaşlarına da giriş ücretsizdir. Minimum 20 kişilik yetişkin gruplar için grup indirimli bilet 7 Euro, okul grupları 30 Eurodur (Maksimum 35 öğrenci, 2 yetişkin).

Zafer Takı Ulaşım

Zafer Takı’na metro ile Charles de Gaulle Etoile 1,2, 6. hatlar ile veya 22, 30, 31, 52, 73 veya 92 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.
Sacre Coeur (İng: Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre), Montmartre Tepesi’nde bulunan ve Paris’in en çok turist çeken noktalarından biri olan bazilikadır. Roma Katolik kilisesi ve küçük bazilikası olan Sacre Coeur, Hz. İsa’nın kutsal kalbine adanmıştır. Şehrin en yüksek noktası olan Montmartre’de bulunan bu yapının hem politik hem de dini önemi vardır. Hem Hz. İsa’ya ithaf edilmiştir hem de İkinci İmparatorluk için de önem taşır.
Sacre Couer Bazilikası Paul Abadie tarafından inşa edilmiştir. 1875 yılında başlayan inşa 1914 yılında bitirilmiştir. I. Dünya Savaşı’ndan sonra 1919 yılında vakfedilmiştir. Tepedeki bu beyaz kilise Paris’in kuzey kısımlarından rahatlıkla görülebilir. Sacre Coeur Bazilikası içerisinde bazilikanın yapımını sağlayan kardinal ve piskoposların mezarları da görülebilir
Bazilikanın üstünde bulunduğu Montmartre Tepesi denizden 129 metre yukardadır. Çok eski günlerden beri kutsal bir yer olmuştur. Birçok tapınak, kilise burada inşa edilmiş, yıkılanların yerine yenileri yapılmıştır. Sacre Coeur da bu yerlerden biridir. “Montmartre” isminin “Mount of Martyrs” (Şehitler Dağı) ndan geldiği düşülmektedir. Sacre Coeur inşa edilene kadar çok da popüler olmayan Montmartre genellikle çiftçilerin yaşadığı küçük bir yerleşim yeriydi.
Sacre Coeur Kilisesi
Sacre Coeur Bazilikası’nın projesi bir grup sözü geçer insan tarafından yapılmıştır. Yaptıkları proje 1873 yılında Meclis tarafından onaylanmıştır. En temel amaçları Hrıstiyan adetlerine uygun büyük bir yer inşa etmekti. Proje için bir yarışma düzenlendi ve yarışmayı Paul Abadie kazandı. Paul Abadie o güne kadar Fransa’daki iki büyük kilisenin yenilenmesi görevini üstlenmişti ve Roma – Bizans tarzında bir bazilika tasarladı. 1876 yılında başladığı yapı inşası Abadie’nin ölümünün ardından Lucien Magne tarafından devam edilmiştir. Magne, bazilikaya dünyanın en büyük saat kulelerinden biri olan 83 metrelik bir kule eklemiştir. Bu şekliyle Eyfel Kulesi’nden bile yüksektir ve Paris’in sembollerinden biridir.

Sacre Coeur Ziyaret Saatleri ile Ulaşım

Sacre Coeur Bazilikası 06.00 – 22.30 saatleri arasında açıktır. Kubbe ve kript (bodrum kısmı) ise 09.00 – 17.45 saatleri arasında ziyaretçi kabul eder.
Buraya metro ile Anvers durağından veya 30, 31, 54, 80 ya da 85 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Şanzelize (İng: The Avenue des Champs-Élysées), Paris başta olmak üzere dünyanın en ünlü caddelerinden biridir. Paris’e gelenler için mutlaka görülmesi gereken ve hali hazırda turistik noktaların sizi yönlendireceği bir yerdir. 1667 yılında Louis XIV’nin bahçıvanı Andre Le Notre tarafından Tuileries Bahçesi manzarasını genişletmek için yapılmıştır. Orijinal adı “Avenue des Champs Elysees” olan Şanzelize, 18. yüzyılın sonlarına doğru genişletilmiştir. Şimdi Concorde Meydanı’ndan Zafer Takı’na kadar gider. Ayrıca Paris’in en prestijli alışveriş mekanı olarak değerlendirilir.
2 kilometre 70 metre uzunluğundaki Şanzelize, dünyanın en bilinen caddesidir. Gece ve gündüz yürüyüş yapmak için harika bir yerdir. İsmini Yunan Mitolojisindeki Elysian Tarlası “the place of blessed dead” (kutsal ölünün yeri)nden alır.
Şanzelize Caddesi
16. yüzyılda Şanzelize’nin bulunduğu alan Paris’in merkezinde sadece tarlaların olduğu bir yerdi. 1616 yılında Marie de Medicis, Tuileries Bahçesine giden bir yol inşa etmeye karar verdi. Bu yol 1667 yılında yenilendi ve “Grande Allee du Roule” ya da “Grand Cours” olarak bilinen yol yapıldı. Bundan tam 27 yıl sonra “Champs Elysees” adını aldı. 18. ve 19. yüzyıllarda da caddenin gelişimi devam etti. 1900 lerde Paris metro hattının buraya kadar ulaşması ile çok daha popüler bir yer haline geldi. Şanzelize’ye son hali 1994 yılında Bernard Huet tarafından verilmiştir. Caddenin yan kısımları yayalara göre tekrar tasarlanmıştır. Yeni ağaçlar dikilmiştir. Araçların ise caddenin sadece bir kısmına girmesine izin verilmiştir.
Şanzelize Caddesi bütün önemli kutlamaların yapıldığı bir yerdir. Yeni yıla burada girilir ve 14 Temmuz’da askeri geçişler burada yapılır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra özgürlük gösterileri gibi tarihi ulusal olaylar, Dünya Kupası gibi sevinçli olaylar hep bu caddede kutlanır.
Şanzelize ünlü moda markalarını bulabileceğiniz ayrıca sinema, tiyatro, restoran ve kafelerde güzel vakit geçirebileceğiniz bir sokaktır. Bu caddeden Concorde Meydanı ve Zafer Takı manzarasının tadını da çıkarabilirsiniz.

Şanzelize Caddesi Ulaşım

Şanzelize’ye metro ile Etoile Charles de Gaulle, George V, Franklin D Roosevelt ve Champs Elysees Clemenceau duraklarından birinde inerek gelebilirsiniz.
Civardaki Metro Durakları
  • M 1-8-12 Concorde
  • M 1-2-6 Charles de Gaulle – Étoile
  • M 1-13 Champs-Élysées – Clemenceau
  • M 1-9 Franklin D. Roosevelt
  • M 1 George V 

Versay Sarayı (İng: Palace of Versailles, Fra: Château de Versailles), Versailles, Fransa’da yer alan bir saraydır. Orijinal ismi Chateau de Versailles’dir. Kral Louis XIV tarafından önceden avlanma için kullanılan bir alan üzerine saray ve bahçeler şeklinde inşa edilmiştir. Versailles ayrıca günümüzde Paris yakınındaki en zengin şehirlerden biridir.
Saray inşa edildiğinde Versailles küçük bir köydü. Fakat günümüzde Paris’in 20 kilometre güneydoğusunda zengin bir yerdir. Versailles mahkemesi, Louis XIV Paris’ten taşındıktan sonra Fransa’nın politik güç merkezi olmuştur. Fakat 1789 Fransız devrimi ile soylu ailenin başkente dönmeye zorlanması ile bu durum değişmiştir. Bu nedenle Versay Sarayı sadece bir yapı olarak değil monarşi rejiminin de simgesidir.
Versay Sarayı tarihi olaylara sahne olmuş bir yerdir. I. Dünya Savaşı’nın bitişini gösteren barış anlaşması 28 Haziran 1919 günü burada imzalanmıştır. Bir av alanı üstüne kurulup sonrasında bu kadar önem kazanan Versay Sarayı zamanla eski gücünü kaybetmiştir. Günümüzde Fransa Tarih Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Versay Sarayı
Versay Sarayı dünya tarih mirasının en önemli eserlerindendir. 17. ve 18. yüzyıl mimari izlerini taşıyan saray içerisinde Royal Apartments (Soylu daireler), the Hall of Mirrors (Aynalar Salonu), the Chapel (Şapel), The Royal Opera (Soylu Opera) ve the Museum of the History of France (Fransa Tarih Müzesi) gibi kısımlar bulunmaktadır. Park kısmı ise heykeller, çiçek bahçeleri, küçük havuzlar ve diğer yapılar bulunur. Sarayın içerisinde birkaç küçük saray da bulunur. Bunların isimleri the Grand Trianon ve the Petit Trianon’dur. Versay Sarayı ve etrafındaki yapıların inşasında 10.000 insan çalışmıştır.

Versay Sarayı Giriş Ücretleri

Versay Sarayı’nı (her şeyi içeren tam gün) Nisan – Ekim arasında hafta içi 20 Euro, hafta sonu 25 Euro; Kasım – Mart arasında hafta içi 16 Euro, 18 yaşından küçükler ücretsiz şeklinde edinebilirsiniz.
Ayrıca Chateau kısmı için biletler 13.50 Eurodan satılır. Müze kart sahipleri ve 18 yaş altına ücretsizdir. Marie – Antoinette’s Estate ve Grand Trianon biletleri Nisan – Ekim arasında 9 Euro, Kasım – Mart arasında 5 Euro, 18 yaş altına ise ücretsizdir. Grandes Eaux Musicales, Nisan – Ekim arasında 8 Euro, 18 yaş altına 6 Euro ve 10 yaş altındakilere de ücretsizdir.


Disneyland, Paris‘te yer alan insanın hayal gücünü zorlayan bir eğlence alanıdır. İlk olarak  Euro Disney Resort olarak adlandırılan alan sonrasında Euro Disneyland adını almıştır. Paris şehir merkezinin 32 kilometre dışında Marne la Vallee adı verilen yeni bir kasabada kurulmuştur. Euro Disney tarafından işletilmektedir. Philippe Gas, Disneyland’ın başkanı ve baş yöneticisidir.
İki park, yedi otel, bir dinlenme, yemek ve eğlence kompleksine sahip olan Disneyland, Amerika dışında açılan ikinci alandır. Bunlardan ilki Tokyo Disney Resort’dur. Açılışı aşamasında Fransa işçi birlikleri ve diğerleri karşı çıksa da 12 Nisan 1992 tarihinde açılmıştır. Sonrasında Walt Disney Studios Park eklenmiştir. 2009 yılında yaklaşık 15 milyon ziyaretçisi ile dünyanın ve Avrupa’nın en çok ziyaret edilen eğlence alanı olmuştur.
Disneyland
Disneyland Paris’te iki tane park bulunur: Disneyland Park ve Walt Disney Studios Park. Disney Village adı verilen kısımda alışveriş yapılabilecek bir yerdir. Disneyland Park, Walt Disney Studios Park’ı yansıtan herkesin beklentilerini karşılayacak bir eğlence alanıdır. Disney parkları “Sesli animatronikleri” ile ünlüdür. Amaç tamamen Disney’in hayali dünyasını oluşturmaktır. Buradaki satıcılar “oyunculardır”. Park, inanılmaz şekilde temiz tutulur. Her yerde mükemmel şekilde çalışan bir alet görebilirsiniz. Örneğin; aynı görüş alanı içerisinde aynı Disney karakterini iki kez göremezsiniz. Disneyland’ın odak noktası çocuklardır. Ama yetişkinler de kesinlikle göz ardı edilmezler! Dünyadaki bütün tema parkları aynı şekildedir. Fakat elbette yerel değişiklikler olabilir.
Disneyland Big Thunder Mountain

Disneyland Hakkında Bilgiler

Rides

Disneyland’daki ride kısmı en popüler kısımdır. En bilinenleri şunlardır:
“Space Mountain” gerçekten zor bir ridedır. Kimi katılımcılar buna bayılırken kimi nefret eder! Fastpass mevcuttur. “The Twilight Zone Tower of Terror” çok talep gören bir türüdür. Kalp rahatsızlığınız varsa tavsiye edilmez. “Indiana Jones and the Temple of Peril”, “Big Thunder Mountain”, “Rock n’ Roller Coaster starring Aerosmith”, “Buzzy Lightyear Laser Blast”, “Pirates of the Caribbean”, “It’s a Small World”, “Star Tours”, “Crush’s Coaster”, “Phantom Manor” diğer ünlü ridelardır.

Shows

Disneyland Paris’te izlenebilecek birçok gösteri vardır. “Tarzan” filmden alınan efektler ve müzik ile görmeye değerdir. “Buffalo Bill’s Wild West Show with Mickey Mouse” gösteri sırasında yemek ikramı yapılan bir aktivitedir. “Honey I Shrunk” 1990larda oynanmaya başlamış günümüzde 3D yapılan bir gösteridir. “Animagique” Disney karakterlerinin dans ettiği eğlenceli bir gösteridir. “Cinemagique” film tarihinin incelendiği tavsiye edilen bir yapımdır. “Armageddon Special Effects” uzay istasyonunun asteroidler tarafından zarar görmesini tasvir eder. “Moteurs! Action” izlenebilecek bir araba showudur. “The Lion King” ise aynı adı taşıyan müzikal ve filmden esinlenilmiştir.

Fast Pass

Zamanı iyi ayarlasanız bile “Fastpass” ile Disneyland’ın tadını daha çok çıkarabilirsiniz. Bir tura katılacağınız zaman Fastpass ile uzun kuyruğun önüne geçebilirsiniz. Parklar kalabalık olmasa bile popüler organizasyonlar için bunu kullanabilirsiniz. Fastpass kartınızı ride girişinde okutarak bir kupon alıp zaman kazanabilirsiniz. Verilen zaman size uygun değilse normal şekilde girmeye çalışabilir ya da sonrasında tekrar Fastpass ile şansınızı deneyebilirsiniz.

Alışveriş

Disneyland Paris’te mağaza bulmakta asla zorlanmazsınız! Temalı ürünleri ya da diğerlerini satan mağazalar tüm parka yayılmış durumdadır. Özellikle Disney hatıra eşyaları çok ilgi çeker. Burada Indiana Jones şapkasından Cinderella kostümüne her şeyi bulabilirsiniz. Buradaki mağazaların ana noktası Main Street USA’dir.

Yeme İçme

Disneyland Paris’te birçok restoran ve bar bulabilirsiniz. Fakat bu seçenekler genelde pahalıdır. Örneğin; Cafe Mickey’de dört kişi yaklaşık 130 Euro ödeyebilirsiniz. Fast food restoranlarının yanı sıra şık mekanlar da mevcuttur. Fiyat olarak en uygun mekan McDonald’s dır. Eğer bir Disneyland otelinde kalacaksanız kahvaltı fiyata dahildir.
Disneyland

Ne zaman ziyaret etmeli?

Disneyland Paris 2010 yılında 15 milyon ziyaretçi rekoru ile Paris’te Eyfel Kulesi‘nden bile çok ziyaret edilen bir nokta olmuştur. Ayrıca dünyada Walt Disney World’s Magic Kingdom, Disneyland ve Tokyo Disneyland’dan sonra en çok ziyaret edilen park olmuştur. Ziyaretçisi bol olan bu yerde “bekleme süresi 45 dakika” gibi yazıları görmeniz olasıdır.
Disneyland’e ne zaman gideceğiniz çok önemlidir. İyi hava ve daha az insanın olduğu sezonlar tercih edilir ama böyle günlerde de limitli aktivite seçeneği olabilir. Disneyland Paris’i görmek için en ideal zaman resmi tatiller ve okul tatilleri dışındaki hafta sonlarıdır. İncelemeler en az ziyaretçi gelen zamanların Eylül – Ekim ve Mayıs – Haziran arasında olduğunu göstermektedir. Paris havasını da düşününce Haziran en iyi seçenektir. Bu mevsimde fiyat olarak da daha uygun seçenekler bulabilirsiniz. Eğer şanslıysanız sıra beklemeden birkaç dakika içerisinde en popüler aktivitelere bile katılabilirsiniz.
Disneyland Paris tabii ki sıra beklemeden daha eğlencelidir. Fakat kimi zaman bir aktivite için 45 dakika bile beklenebilir! “FastPass” bilet ile buna da çözüm bulabilirsiniz.

Ulaşım

Paris şehir merkezinden Disneyland’a ulaşım son derece rahattır. Eğer Disneyland gezinizi turizm acentaları ile ayarlamadınız ve parka kendiniz gidecekseniz hiç dert etmeyin, Disneyland’a ulaşımı çok kolay. Disneyland’a en en kolay kolu toplu taşıma “RER A” treni iledir. Paris içinde bulunduğunuz noktadan Rer A hattına ulaşarak “Chessy Durağı” ile Disneyland’a ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri

Parkın açılış saatleri parkı ziyaret edeceğiniz tarihlere göre değişiklik gösterebiliyor. Yaz ayları için park 10:00-23:00 saatleri arasında açıkken kış aylarında saatler değişiyor.

Disneyland Giriş Ücreti

– Yetişkin giriş ücreti: 64 Euro
– 3-11 arası yaş giriş ücreti: 58 Euro
(3 yaş altına giriş ise ücretsizdir.) Bilet fiyatları açılış saatleri gibi sezona ve tarihe bağlı olarak değişebilmektedir.

Paris alışveriş denince aklan gelen dünya kentlerinden biridir. Özellikle modanın merkez noktalarından biri olarak kabul edilmesi ile birçok üründe ünlü markaları bünyesinde barındırmaktadır. Eğer alışveriş yapmayı gerçekten seven birisiyseniz Paris sizin için rüyalar kenti olacaktır. Paris alışveriş konusunda lüks markaları, tasarımcı ürünlerini alıcıya sunan bir yerdir.
New York, Londra, Milano gibi isimlerle birlikte adı alışveriş konusunda anılan Paris, sadece giyim konusunda seçenek sunmamaktadır. Yemek dünyası, şarap, modern sanat gibi birçok farklı yelpaze Paris alışveriş sektörünü zenginleştirmektedir. Özellikle dünyaca ünlü markaların satışa sunulduğu yerlerde pazarlık yapmayı ya da indirimi aklınızdan bile geçirmeyin. Paris’te mağazalar genellikle 10.00 – 18.00 / 19.00 arasında açıktır. Alışveriş merkezleri ise 09.00 – 20.30 / 21.30 arasında ziyaret edilebilir.

Mağazalar Pazartesi – Cumartesi arası açıktır. Pazar günleri ya da resmi tatillerde ve Ağustos ayında kapalıdırlar.

Paris Alışveriş

Paris’ten Ne Alnır?


Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Paris’te herkesin bütçesine uygun alışveriş seçenekleri mevcut.  Eyfel Kulesi anahtarlıkları, Mona Lisa simgeli ürünler ve klasikleşmiş magnet, tişört ve kupalar her yerde bulabileceğiniz klasik hediyeler. Bunlar dışında modanın kalbinin attığı Paris’te giyim ve kıyafet alıverişi olmazsa olmaz. Bunlar dışında yiyecek & içecek ve kozmetik & parfüm alışverişi yapabilirsiniz.
Paris’te Alışveriş Yapılacak Bölgeler

Paris’in her bölgesi farklı alışveriş tarzı olan gezginlere hitap edebilecek cinsten. Le Marais ve Saint Germain des Pres Bölgeleri alışveriş denilince bir adım öne çıkan adresler. Bunlar dışında Paris’in dünyaca ünlü Şanzelize Caddesi başta olmak üzere Rue de Passy, Rue de Rennes, Boulevard Haussmann gibi caddeler alışveriş yapabileceğiniz noktaların başında geliyor.
Paris’te Alışveriş Yapılacak Adresler

Moda başta olmak üzere yiyecek & içecek ve kozmetik ürünlerinin en önemli kentlerinden olan Paris’te alışveriş yapabileceğiniz bir çok irili ufaklı mağaza mevcut. Şehirde dünyaca ünlü markaların devasa mağazalarını bulabileceğiniz gibi yerel markaların ünlü dükkanlarında da alışveriş yapabilirsiniz.
Paris Sokak Pazarları

Yabancı bir şehri gezmeye gittiğinizde o şehrin ve ülkenin doğal yaşamını en rahat gözlemleyebileceğiniz adresler şüphesiz sokak pazarları. Paris’te turistlerin işgal ettiği yerlerden kurtulup günlük yaşamın içine girebileceğiniz bir çok sokak pazarı mevcut. Dilerseniz meyve & sebze pazarlarında Paris’lilerle birlikte alışveriş yapabilir, dilerseniz de şehrin ünlü ikinci el eşya pazarlarında kendinize ve sevdiklerinize çok orjinal eşyalar alabilirsiniz.
Paris Alışveriş Merkezleri

Eğer alışveriş merkezleri sizin için vazgeçilmez noktalarsa Paris bu konuda da tam sizlik. Şehirde alışveriş yapabileceğiniz dünyaca ünlü bir çok alışveriş merkezi bulmak mümkün. Galeries Lafayatte ve Au Printemps en ünlü alışveriş merkezleri. Bunlar dışında Bazar Ethic, BHV, FNAC ve Le Bon Marche ve diğer alışveriş merkezleri. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.