3 Ocak 2015 Cumartesi

Madrid Gezi Rehberi

Madrid Gezi Rehberi:

Madrid haritası sayfasında İspanya’nın başkenti olan Madrid’in detaylı turistik haritasını bulabilirsiniz. Madridharitası içinde şehirde gezmeniz gereken tüm önemli gezi noktaları yer alıyor. İnternette Madrid ile ilgili bir çok harita bulabilirsiniz fakat bana göre işe yarayacak harita sayısı çok az. Kendi gezilerim için yaptığım araştırmalarda bulduğum işe yarar en güzel Madrid haritası bana göre bu.

Madrid Haritası

madrid haritası

Madrid İspanya’nın en büyük şehri ve başkentidir. AyrıcaComunidad de Madrid olarak bilinen topluluğun da başkentidir. Madrid’in nüfusu 3.5 milyon civarındadır, tüm bölgenin nüfusunun ise yaklaşık 6.5 milyon olduğu tahmin edilmektedir.
Madrid denince akla gelen ilk şeyler kültür ve sanat mirasıdır. Ayrıca Madrid’de gece yaşamı da önemli ve ünlüdür. Bu şehir ülkenin kuzeydoğusunda yaklaşık 650 metrelik bir rakımda bulunmaktadır. Avrupa’nın en dinamik kentlerinden olan Madrid çekici ve modern bir şehirdir. Bunun yanı sıra tarih, kültür, sanat gibi değerleri de bünyesinde barındırır. Bu şehri farklı yapan belki de tüm bunları aynı yapıda barındırabilmesidir.
Eski ve yeniyi aynı potada eriten Madrid, tarihi yapılarının yanı sıra modern gökdelenleri ile de dikkat çekmektedir.
Madrid’de gezilecek yerler genellikle şehir merkezinde ya da merkeze yakın şekilde bulunmaktadır. Bu yerlerden bazıları Puerta del SolPlaza MayorPalacio Real ve Plaza de Colon’dur. Gran Via, Alcala, Paseo de la Castella ise Madrid’in en ünlü sokaklarıdır.



Madrid Hakkında Bilgiler

Madrid Tarihi

Madrid tarihi oldukça köklüdür. Tarih öncesi dönemlere dayandığı konusunda bulgular olsa da Romalılar döneminden sonra şehir ile ilgili bilgiler kesinlik kazanmaya başlamıştır. Tarihi boyunca modernizm ile klasik çizgileri bağdaştıran Madrid monarşi yönetimi dönemlerini tecrübe etmiştir. Sivil savaş şehri etkilese de toparlanmasını bilmiştir. Mimari açıdan ilerlemenin yaşandığı 18. yüzyıldan sonra sanat, kültür gibi alanlarda yenilikler yapılmıştır. Madrid günümüzde en popüler ve en güzel Avrupa kentlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 

Madrid Hava Durumu & Gezi İçin En İyi Zaman

Madrid iklim ve hava durumu konusunda yılın hemen her döneminde ziyarete uygun bir yerdir. Tipik Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtan bu şehirde dört mevsim ideal sıcaklıklar görülür. Gezi zamanı için her ay uygun olsa da en uygun aylar olarak Nisan ve Ekim görülür. Buraya seyahat etmeden önce gezi ve hava durumunun yanı sıra düzenlenen organizasyonları da kontrol etmenizde fayda vardır. 

Madrid’de Para ve Kredi Kartı Kullanımı

Madrid’de diğer birçok Avrupa Birliği kentinde olduğu gibi Euro geçerlidir. Döviz bozdurma işlemi banka ve döviz bürolarından yapılabilir. Para çekme işlemi ise şehrin birçok yerinde bulunabilen ATM’lerden yapılabilir. Kredi kartı kullanımı mümkündür. Fakat kimlik göstermeniz istenebilir. Tek seferde 90. 16 Euro ve üstü harcama yaparsanız vergi iadesi alabilirsiniz.

Madrid Hakkında Bilgiler

  • Ülke: İspanya
  • Dil: İspanyolca
  • Nüfus:  3 215 633 (2013)
  • Telefon Kodu:  +34 (ES) + 91 (M), (+3491)
  • Para Birimi: Euro
  • Zaman Dilimi: CET (UTC+1) yaz CEST (UTC+2)
  • Vize: Schengen
  • Türk Konsolosluğu: Madrid Büyükelçiliği, Embajada de Turquia C/ Rafael Calvo, 18 20 A – B 28010 Madrid, Telefon: 00 34 913 103 904, Fax: 00 34 91 308 66 02
Resmi Tatiller: 1 Ocak – Yılbaşı, 6 Ocak – Epifani Bayramı, 17 Nisan – Paskalya, 1 Mayıs – İşçi Bayramı, 2 Mayıs – Madrid Yerel Bayramı, 19 Haziran – Dini Bayram, 15 Ağustos – Hz. Meryem’in Göğe Yükselmesi, 12 Ekim – İspanya Ulusal Günü, 1 Kasım – Azizler Günü, 6 Aralık – Anayasa Günü, 25 Aralık – Noel

Hastaneler

Madrid’de sağlık hizmeti almanız gerekirse tüm yabancıların İspanyollar ile aynı haklara sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşıysanız gerekli belgeyi sunduktan sonra tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirsiniz. Eğer sağlık sigortanız yoksa bile acilde 112 Euro karşılığında tedavi olabilirsiniz. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler acilde aldıkları sağlık hizmeti dışında her şey için ödeme yapmak zorundadır. Bu nedenle seyahate çıkmadan önce sağlık sigortası yaptırmakta fayda vardır. Madrid’de gidebileceğiniz bazı hastaneler şunlardır:
Anglo American Medical Unit: Unidad Medica: 91 435 18 23; www.unidadmedica.com; Calle del Conde de Aranda 1; Pazartesi – Cuma 09:00 –  20:00, acil Cumartesi 10:00 – 01:00. Tüm doktorların İngilizce ve İspanyolca konuştuğu bu özel klinikte danışma ücreti yaklaşık 120 Euro’dur.
Hospital General Gregorio Maranon: 91 586 80 00; www.hggm.es, Calle del Doctor Esquerdo 46; Sainz de Baranda. Şehrin ana hastanelerinden biridir.
Küçük sağlık sorunları ya da ilaç temini için eczanelere başvurabilirsiniz. Madrid’de her gün 24 saat açık en az bir tane eczane bulunmaktadır. Nöbetçi eczaneyi gazetelerden takip edebilirsiniz. Bunun dışında 010 numaralı telefondan da bilgi almanız mümkündür. 24 saat açık olan eczanelerden bazıları şunlardır:
Farmacia del Globo (91 369 20 00; Calle de Atocha 46; Antón Martín)
Farmacia Velázquez 70 (91 575 60 28; Calle de Velázquez 70; Velázquez)
Farmacia Real Botica de la Reina Madre (91 548 00 14; Calle Mayor 59; Ópera)
Madrid’de bulunduğunuz süre içerisinde diş tedavisi ile ilgili yardım almanız gerekirse İngilizce konuşan bir diş hekimi için 91 – 587 22 00 numaralı telefondan AB Konsolosluğuna ulaşabilirsiniz. Bu hizmet Amerikan vatandaşlarına hitap etmektedir. Bunun dışında Unidad Medica Anglo Americana’ya başvurabilirsiniz. Burası Pazartesi – Cuma arasında 09:00 – 20:00, Cumartesi 10:00 – 01:00 arasında hizmet vermektedir.
Madrid gezilecek yerler listesinde başta birbirinden güzel meydanlar olmak üzere bir çok önemli yer bulunmaktadır. İspanya’nın başkenti olan Madrid’de eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir çok meydan, müze, tarihi yapı ve park yer alıyor. Bunlar dışında şehirde, boğa güreşlerini izleyebileceğiniz Las Ventas ve dünyaca ünlü futbol kulübü Real Madrid’in stadyumu Santiago Barnebau gibi farklı ve eğlenceli gezi noktaları da bulabilirsiniz.

Madrid Gezilecek Yerler Listesi

• Palacio Real de Madrid: Batı Avrupa’daki en büyük saray olan Palacio Real, Madrid gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Felipe V ve hükümdarlığı için inşa edilmiştir. 
• Puerta del Sol: Madrid’in en ünlü ve en merkezi meydanıdır. Meydanın ortasında Kral Charles III’ın at üstündeki  bir heykeli bulunmaktadır. 
• Plaza Mayor: Şehrin ana meydanlarından biridir. Felipe II  ve mimarı Juan de Herrera tarafından tasarlanan meydan Felipe III’in dönemi sırasında 1620’de açılmıştır. 
• Almudena Katedrali: Madrid gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapılardan biridir. İnşasına 1883 yılında başlanan katedral 1993 yılında tamamlanmıştır. 
• Prado Müzesi: Dünyanın en ünlü sanat galerilerinden biridir. Müzede Velazquez, Goya, Raphael, Rubens ve Bosch gibi ünlü sanatçıların eserleri görülebilir. 
• Gran Via: Madrid’in en işlek ve en ünlü caddesidir. Cadde üzerinde yüzlerce mağaza, dükkan, otel, banka, restoran, bar, sinema ve tiyatro bulunmaktadır. 
• Plaza de Cibeles: Madrid gezilecek yerler listemizdeki önemli meydanlardan biridir. Meydanda bulunan Kibele Sarayı (Cibeles Palace) da görülmeye değerdir. 
• Plaza de Espana: Şehirdeki bir önemli meydanlardan bir diğeridir. Popüler turistik bir yer olan meydan, Gran Via’nın batı çıkış noktasında bulunur. 
• Plaza de la Villa: Orta Çağ’da ana şehir meydanı olarak kullanılan meydandır. Eski belediye binası, güzel sanatlar akademisi ve başpiskoposluk binası buradadır. Plaza Mayor’a yakın bulunan Plaza de la Villa Madrid’in merkezinde küçük bir meydandır. 1644’de başlanan meydan inşası 1696’da bitmiştir. Meydanda Armada’yı planlayan Amiral Alvaro de Bazan’ın bir heykeli bulunmaktadır.
• Plaza de Oriente: Madrid’in batısında yer alan bir meydandır. “Oriente” (Doğu / Doğu ile ilgili) adına rağmen şehrin batısındadır. Sürekli devam eden hareketli bir hayatın olduğu Madrid’de Plaza de Oriente sessiz bir yerdir. Yarı daire şeklindeki meydan ağaçlar ile çevrilidir ve meydanda İspanyol kralların heykelleri vardır. Plaza Espana’dan yürüme mesafesinde olan Plaza de Oriente’ye ulaşım kolaydır. En yakın metro istasyonu “Opera”dır. Ayrıca 3, 15 veya 20 numaralı otobüslerle buraya gelebilirsiniz.
• Puerta de Alcalá (İng: Alcalá Gate): Madrid gezilecek yerler listesindeki en önemli simge yapılardan olan Puerta de Alcala neoklasik bir anıttır. Plaza de la Independencia (Independence Square / Özgürlük Meydanı) da bulunur. 1774 yılında Kral Charles III bir şehir kapısı yapılmasını istemesi üzerine 1778’de yapılmıştır. Anıtın tepesinde altı tane heykel bulunmaktadır. Bu heykeller Francisco Gutierrez ve Roberto Michel tarafından yapılmıştır. Anıta en yakın metro istasyonu Retiro’dur.
• Buen Retiro Park (İsp: Jardines del Retiro de Madrid): Madrid’deki ana parklardan biridir. Birçok heykel, anıt ve bir göle ev sahipliği yapan parkta ayrıca her yıl bir kitap fuarı ile çeşitli konserler düzenlenmektedir. Parkta Madrid 3/11 terörist saldırısı kurbanları için bir anıt vardır. Park, özellikle pazar öğlenleri insanların rahatlayıp kafa dinledikleri, keyifli vakit geçirdikteleri bir yerdir.
• Las Ventas: Madrid’de yer alan bir boğa güreşi alanıdır. Boğa güreşinin doğum yeri sayılan Las Ventas 1931 yılında yapılmıştır. 25.000 izleyici kapasitesine sahiptir.  
• Plaza de Santa Ana:  Madrid gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli meydandır. 1586 yılında kurulan meydan Bonaparte döneminde zarar görmüş fakat 1848 yılında yeniden yapılmıştır. Günümüzde meydanda birçok bar, kafe ve restoran mevcuttur. Özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde gerek yerli gerekse turistlerin çok rağbet ettiği bir yerdir.
• Reina Sofia Müzesi: Şehirdeki en önemli müzelerden biridir. Müze içerisinde 20. yüzyıl sanat ve arşivleri üstüne bir kütüphanede bulunmaktadır. 
• Kraliyet Botanik Parkı: 8 hektar üzerine kurulu botanik bir bahçedir. 1755 yılında Kral Ferdinanz VI tarafından kurulmuştur. Plaza de Murillo’da bulunmaktadır. 
• Thyssen-Bornemisza Müzesi (İng: Thyssen-Bornemisza Museum, İsp: Museo Thyssen-Bornemisza): Neoklasik bir binada bulunan sanat müzesidir. 10.00 – 19.00 saatleri arasında tam ve indirimli bilet 8 Euro karşılığında ziyaret edilebilen Müzede Monet, Goya, Degas, Renoir, Van Gogh, Picasso, Mondrian, Bacon ve Lichtenstein gibi ünlü sanatçıların çalışmaları görülebilir. Bu müzeye metro 2. hat ile Banco de Espana durağında inerek gelebilirsiniz.
• Debod Tapınağı (İng: Temple of Debod, İsp: Templo de Debod): Bir Mısır tapınağıdır. MÖ 2. yüzyıldan kalma bu tapınak Royal Palace ve Plaza de Espana’ya yakındır. Bu tapınak İspanya’ya Mısır’da meydana gelen sel felaketindeki yardımlarından dolayı verilmiştir. Girişin ücretsiz olduğu Depod Tapınağı’nı Salı – Cuma 10.00 – 14.00 arasında veya Cumartesi – Pazar 10.00 – 14.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
• Casa de Campo: Madrid gezilecek yerler listesindeki en büyük parklardan bir diğeridir. Park 1.722 hektar üstüne kurulmuştur. İçerisinde bir de göl bulunmaktadır. 
• San Francisco el Grande Basilica: Neoklasik tarzda inşa edilmiş bir bazilikadır. 1993 yılında açılan Almudena Katedrali inşasına kadar en büyük olan kilisedir. Devamı.
• CaixaForum Madrid: Modern bir sanat müzesidir. La Caixa bankasının sponsorluğunda açılan müze Paseo del Prado’da bulunur. 2001 – 2007 yılları arasında inşa edilmiştir.
• Santiago Bernabeu Stadyumu: Erkek gezginler için Madrid gezilecek yerler listesindeki en eğlenceli noktalardan olan yapı Real Madrid Futbol Kulübünün stadyumudur. 
• Zafer Takı (İng: Victory Arch , İsp: Arco de la Victoria): 1950 – 1956 arasında inşa edilmiş bir taktır. İspanya Sivil Savaşı’nda Franco’nun zaferi anısına yapılmıştır. 40 metre yüksekliğinde tak üzerinde zafer temalı Latince çalışmalar vardır. En üstünde Minerva tarafından sürülen bir araç heykeli mevcuttur. Zafer Takı’na metro 3. ve 6. hatlar ile Intercambiador de Moncloa istasyonundan ulaşabilirsiniz.
• Jardines de Sabatini (İng: Sabatini Gardens): Royal Palace’a ait olan bahçelerdir. 1978 yılında Kral Juan Carlos I tarafından halka açılmıştır. Bahçe içerisinde yer alan atıl binalar temizlenerek 1970’de tamamen günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Neoklasik tarzda inşa edilen Sabatini Gardens içerisinde bir havuz, heykeller, çeşmeler ve geometrik şekilde dizayn edilmiş ağaçlar bulunmaktadır.
• Denizcilik Müzesi (İng: Naval Museum of Madrid, İsp: Museo Naval de Madrid): İspanyol deniz dünyasının incelenebileceği bir müzedir. Dünyadaki en önemli denizcilik müzelerinden olan bu yer İspanyol deniz kuvvetleri ve navigasyon dünyasında oynadıkları rolle ilgili çalışmaları sergiler. Cumartesi ve Pazar günleri ücretsiz olan müze Salı – Pazar 10.00 – 14.00 arasında ziyaret edilebilir. Pazartesi günleri, 1 Ocak, Paskalya Perşembesi ve Cuması, 1 ve 15 Mayıs, 16 Temmuz, Ağustos ayı, 9 Kasım, 24, 25 ve 31 Aralıkta kapalıdır. Madrid gezilecek yerler listemizdeki önemli müzelerden olan Denizcilik Müzesi’ne metro 2. hat ile Banco de Espana durağından ulaşabilirsiniz.
• Palacio de Santa Cruz (İng: Santa Cruz Palace): Günümüzde dış işleri bakanlığına ev sahipliği yapan binadır. Philip V döneminde bir hapishane olarak kullanılan yapı 1629 – 1643 arasında Juan Bautista Crescendi tarafından inşa edilmiştir. 1791’de bir yangın ve 1940’de ise sivil savaş nedeniyle yenilenmiştir. Klasik İtalyan ve İspanyol mimarisinin birleştirilerek yapıldığı Santa Cruz Palace üçgen şeklinde kırmızı tuğladan iki tane kuleye sahiptir.
• El Rastro: Madrid’in en büyük bitpazarıdır. Pazar sabahları ve resmi tatil günlerinde açık olan pazar Calle Embajadores ve Ronna de Toledo arasında bulunmaktadır. 
• Gül Bahçesi (İng: Rosaleda Gardens, İsp: Rosaleda): Madrid’de bulunan ünlü bir gül bahçesidir. Bahçedeki güller çeşitlerine göre gruplara ayrılmıştır. Çiçekler dünyanın dört bir yanından getirtilir ve özellikle ilkbahar ve yaz aylarında açtıklarında park harika bir görünüme sahiptir. Her yıl Mayıs ayı içerisinde “International Rose Villa New Madrid” isimli bir yarışma düzenlenerek en güzel gül seçilmeye çalışılır
• Plaza de Castilla: Madrid’in kuzeyinde bulunan bir meydandır. Madrid’de bulunan gökdelenlerin çoğu meydan ve civarında bulunmaktadır. Meydanın ortasında uzun bir obelisk vardır. Bulvarın iki yanında ise “Gate of Europe” (Avrupa Kapısı) adı verilen iki kule mevcuttur. Meydanın kuzeyinde de “Four Towers” (Dört Kule) isimli İspanya’nın en uzun gökdelenleri bulunmaktadır.
• Casa de la Panadería: Plaza Mayor’ın kuzeyinde bulunan yönetim ve kültür binasıdır. Dört katlı olan yapının zemin katında sütunlu bir giriş ve son katında güzel bir çatı kısmı vardır. İki kulesi de bulunan güzel tasarlanmış yapıya merkezden yürüyerek ulaşmak mümkündür.
• Mercado de San Miguel (İng: Market of San Miguel): 1913 yılında inşa edilmiş kapalı bir pazardır. Kaliteli yiyecek satışının yapıldığı pazarı bir şey almıyorsanız bile taze ürünler için ziyaret etmelisiniz. Madrid’e gelen turistler arasında popüler bir nokta olan pazara metro 2. veya 5. hat ile Opera durağında inerek gelebilirsiniz. Ayrıca bu pazar, Madrid gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan Plaza Mayor’e yürüme mesafesindedir.
• Atocha Tren İstasyonu (İng: Atocha Railway Station, İsp: Estación de Atocha): Madrid’deki en büyük tren istasyonudur. Madrid Puerta de Atocha olarak da bilinir. İstasyondan şehir içi ve bölgesel tren seferleri yapılmaktadır. Barcelona, Saragosse, Seville ve Valencia’dan tren seferleri mevcuttur. İstasyondan yapılan seferler Renfe adı verilen bir şirket tarafından yürütülmektedir.
• İspanya Ulusal Kütüphanesi (İng: National Library of Spain, İsp: Biblioteca Nacional de España): Neoklasik bir bina içerisinde hizmet veren kütüphanedir. 1712 yılında Kral Philip V tarafından yapılmıştır. Kütüphane günümüzde sunduğu eğitimsel ve boş zaman aktivite seçenekleri ile popüler bir yerdir. 1896 yılında halka açılan kütüphaneye metro 4. hat ile Colon istasyonundan gelebilirsiniz. Pazartesi – Cuma 09.00 – 21.00, Cumartesi 09.00 – 14.00  arasında ziyaret edilebilir.
• Descalzas Reales Manastırı (İng: Convent of Las Descalzas Reales, İsp: Monasterio de las Descalzas Reales): Madrid’in merkezinde bulunan bir binadır. Plaza de las Descalzas’da yer alan yapı 16. yüzyılda yapılmıştır. Kadınlar Manastırı olarak kullanılan Descalzas Reales birçok kadının istenmeyen evliliklerden kaçıp sığındığı bir yer olmuştur. Manastır içerisinde değerli sanat koleksiyonları görülebilir. Ünlü sanatçılar Tiziano, Sanchez Coello ve Luini’nin eserleri buradadır.
Madrid alışveriş denildiğinde tüm İspanya’da olduğu gibi akla ilk gelen tasarımcıların ürettiği moda parçaları gelmektedir. İspanya özellikle son zamanlarda moda alanında dünyanın tasarım merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bunun yanı sıra Madrid’de alışveriş yaparken el işlemesi ürünler, seramik çeşitleri, deri ürünleri, takı ve aksesuar çeşitleri bulunabilir.
Madrid’de üç tane ana alışveriş bölgesi bulunmaktadır. İlkiCallao – Puerta del Sol arasındadır. Diğeri Salamonca’da bulunurken sonuncusu Triball bölgesindedir.
Madrid’de birçok mağaza 09:30 – 13:30 ve 17:00 – 20:00 arasında açıktır. Özellikle yaz aylarında birçok yer daha geç saatlere kadar açık kalmaktadır. Cumartesi günleri çalışma saatleri konusunda sıkı uygulamalar vardır ve Pazar günleri tatildir. Büyük mağazalar Cumartesi günleri tüm gün açıktır ve her ayın ilk Pazar günü de hizmet vermektedirler.
Madrid şehir merkezinde küçük dükkanların hemen her gün ve tatil günlerinde de açık olduğu görülmektedir.Madrid alışveriş konusunda gerçekten çok fazla seçenek sunan bir yerdir. Yaklaşık 50.000 kadar mağazanın moda ürünlerinden yiyeceğe geniş bir ürün yelpazesi sunduğu bilinmektedir. Moda konusunda tasarımcı çalışmaları bulunabileceği gibi birçok dünya devi markanın satış yerleri de mevcuttur.
Madrid Alışveriş

Madrid’den Ne Alınır?

Madrid alışveriş seçenekleri açısından özgün ürünlerle evrensel seçenekleri birleştiren bir yerdir. Buraya özgü bir şeyler satın almak istiyorsanız Toro adı verilen boğa minyatürü, Real Madrid ile ilgili hediyelikleri, Dali, Picasso gibi ünlü sanatçıların çalışmaları ile ilgili seçenekleri, antika eşyaları değerlendirebilirsiniz. Moda anlamında dünya devleri kentlerden olan Madrid’de giyim, aksesuar alışverişi yapmak da mümkündür.

Madrid’de Alışveriş Yapılabilecek Bölgeler & Caddeler

Madrid’de şehrin hemen her noktasında alışveriş yapılabilecek yerler bulunmaktadır. Madrid alışveriş seçenekleri ile hemen her bütçeye hitap etmektedir. Gran Via & Sol, Principe Pio, Opera şehirde alışveriş yapılabilecek noktaların başında gelmektedir. 

Madrid Sokak Pazarları

Sunduğu seçenekler, değişik atmosferi ve renkli görüntüleri ile Madrid alışveriş denildiğinde aklan gelen yerlerden bazıları sokak pazarlarıdır. Sebze, meyve, giyim ve ikinci el üzerine satış yapılmaktadır. Madrid sokak pazarlarından bazıları Centro Comercial La Paz, Mercado de Maravillas, Antika ve Kitap Fuarı, Resim ve Sanat Pazarı’dır. 

Madrid Alışveriş Merkezleri

Moda ve alışveriş denildiğinde birçok kişinin aklına ilk gelen yerlerden olan Madrid’de birçok alışveriş merkezi bulunmaktadır. Yerel markaların yanı sıra dünya devi isimleri aynı çatı altında buluşturmaları nedeniyle alışveriş merkezleri şehirdeki popüler noktalardandır. Principe Pio, Arturo Soria Plaza, Moda Shopping ünlü alışveriş merkezlerindendir.
Madrid yemek denince Akdeniz mutfağını yansıtan çeşitler akla gelir. Zengin İspanyol mutfağını tadabileceğiniz Madrid’de bölgede yetişen doğal ürünlerin yanı sıra balık ve deniz ürünleri de ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Hatta Madrid’de deniz ürünleri birçok deniz kenarı yerleşim yerine göre daha fazladır.
Madrid’de yemek yediğinizde fiyat aralığına göre şöyle bir değerlendirme yapılabilir: 40 Euro ve üstü – çok pahalı, 25 – 40 Euro – pahalı, 15 – 25 Euro – orta, 15 Euro ve altı – ucuz. Bu fiyata aperatif, ana yemek ve bir kadeh şarap dahildir.
Madrid yemek saatleri genel olarak kısa değildir. Kahvaltı genellikle 07:30 – 10:00 arasında servis edilir. Daha önce kahvaltı etmeniz gerekiyorsa 05:30 – 06:00 arasında servis açan yerler de mevcuttur. Öğlen yemeği ana öğün olarak görülür ve 14:00 -16:00 arasında yenir. Bu öğünde İspanya’nın ünlü mezeleri tapas oldukça ilgi görür.
İspanyol mutfağı denildiğinde akla gelen ilk yemek türü tapastır. Akşam yemeği daha hafif şeyler tercih edilir. 09.30 – 24:00 arasında akşam yemeği yemek mümkündür. Otellerin restoranları haftanın her günü açık olsa da restoranların bir kısmı haftanın bir günü kapalı olabilmektedir. Bu yüzden özellikle gitmek istediğiniz bir yer varsa önceden kontrol etmenizde fayda vardır. Çok popüler olmayan yerlerde genellikle rezervasyona gerek yoktur.
Madrid’de yemek yediğinizde gelen hesaba vergi ve servis ücreti dahildir. Hizmet genel olarak kalitelidir. Garsonlar yakından ilgilenmese de genellikle gidişata hakimdirler. Hesaba servis ücreti dahildir. Fakat servisten memnun kalırsanız %10 oranında bahşiş bırakmanız uygundur.
Kapalı alanlarda sigara içilip içilmeyeceği Madrid’de güncel bir konudur. Kafe, restoran ve barlar da bu durumdan etkilenmektedir. Yapılan son yasal düzenlemeye göre 100 metre karelik bir alana sahip olan işletmelerin sigara içilmeyen küçük bir yere sahip olması zorunlu hale getirilmiştir. Düzenleme genişletilmeye devam etmektedir. Son olarak teras gibi açık yerlerde sigara içilmesine izin verilse de kapalı alanların çoğu sigara içilmez kuralını uygulamaya çalışmaktadır.
Madrid Yemek

Yöresel Madrid Yemekleri

Yöresel Madrid yemekleri ve İspanyol yemekleri denilince akıllara ilk olarak şüphesiz birbirinden lezzetli Tapas’lar geilir. Bunlar dışında şehirde tadına bakabileceğiniz bir çok farklı lezzet alternatifi bulunmaktadır.Cocido MadrilenoGallinejas  ve  Bunuelos Rellenos ünlü Madrid yemeklerinden birkaçıdır. 

Tapas

Tapas İspanya’nın meşhur meze çeşitleridir. Birçok farklı türe sahip olan Tapas birkaçından azar azar alındığında ana yemek olarak da servis edilmektedir. Çıkış noktası içkiyi ekmek dilimi ile sineklerden korumak kadar basit olsa da günümüzde birçok Tapas çeşidi vardır. Her yıl düzenlenen yarışmalar ile içerik olarak daha da çeşitli ve zenginleşen Tapas çeşitleri yapılmaktadır.
Madrid Avrupa’nın eski şehirleri arasında tarihi ve kültürel dokusuyla dikkat çeken bir şehirdir. İspanya’nın bu büyük ve güzel kenti İslam, Arap, İspanyol, Hristiyan ve Avrupa kültürlerinin bir bileşimi olarak bir hayli dikkat çekici özelliklere sahiptir. Kentin yapısı ve diğer Avrupa şehirlerine göre ucuzluğu buraya her yıl binlerce turistin gelmesine neden olmaktadır. Kuşkusuz her yıl sayısı artan turistlerin en büyük taleplerinin başında konaklama hizmetleridir. Madrid konaklama açısından bir hayli ileri durumda olan bir turizm kentidir.
Booking.com’la şimdi ayırt otelde öde!
Dilerseniz alttaki otel önerileri bölümünde linklerine tıklayarak dünyanın en güvenilir ve ünlü konaklama sitesi olan booking.com‘dan rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Üstelik seçeceğiniz otele bağlı olarak ödemenizi konaklama tarihinde otele yerleştiğinizde de  yapabilirsiniz. Kendi gezilerimde de tercih ettiğim booking.com ile birbirinden güzel otellerde çok uygun fiyatlara konaklamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bir çok otel konaklama gününe kadar rezervasyon iptal seçeneği sunuyor.

Madrid Konaklama Önerileri

Madrid KonaklamaIntur Palacio San Martin ****

Intur Palacio San Martin, Madrid’in en turistik noktası olan Sol Meydanı’na hemen bir kaç dakika uzaklıkta bulunan çok ekonomik bir otel. 4 yıldızlı Intur Palacio San Martin bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip. Büyük ve güzel dekore edilmiş odalara sahip otelde ücretsiz Wi-fi hizmetinin olması güzel bir artı. Dilerseniz konaklamanızı kahvaltı dahil/hariç olarak ayarlayabilirsiniz. Ekstra kahvaltı ücreti ise 13,5 Euro. Otelin restoranında yaratıcı uluslararası yemekler sunulmaktadır.  Şehrin en hareketli noktasında, çok uygun bir konaklama hizmeti sunan otel özellikle ekonomik gezi yapanlar için birebir.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 65-80 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Intur Palacio San Martin.

Ateneo Puerta del SolHotel Ateneo Puerta del Sol ***

3 yıldızlı Hotel Ateneo Puerta de Sol, şehrin en hareketli noktası olan Sol Meydanı’na yalnızca bir kaç dakika uzaklıkta yer alıyor. Tarihi bir 18. yüzyıl binasında konumlan otelde odalar son derece modern ve temiz. Otelin sahip olduğu merkezi konum ile şehirdeki bir çok turistik noktaya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Oteldeki konaklamanızı kahvaltı dahil ya da hariç olarak seçebilirsiniz. Hotel Ateneo Puerta del Sol bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip.
Son derece yüksek fiyat/performans sahip olan otele göz atmanızda fayda var.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 55-75 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Hotel Ateneo Puerta de Sol.

Madrid City RoomsMadrid City Rooms **

Madrid’de ucuza konaklayabileceğiniz bir diğer güzel otel:Madrid City Rooms. Otel, Madrid’in tarihi ve alışveriş merkezinde, Puerta del Sol’dan 150 metre uzakta yer alıyor. Madrid’in en hareketli noktasında yer alan bu küçük ama kaliteli otelde son derece ucuza konaklayabilirsiniz. Madird City Rooms’da odalar ufak ama modern ve temiz. Odalarda 3D Düz ekran televizyon bulunuyor. Ayrıca ücretsiz Wi-fi otelin bir diğer artısı. Otel, bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip.
Gezilerinde otelin konumuna önem verenler için otel çok ideal.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 45-55 Euro arasında oda fiyatına sahip. 
Başta yukarıda adı geçen oteller olmak üzere tüm Madrid otellerinin en uygun fiyatlarını görmek için tıklayın,Madrid otelleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.