18 Mart 2014 Salı

Roma Gezilecek Yerler

Roma Gezilecek Yerler

Gladyatörlerin şehri Roma, engebeli bir bölge olan 7 tepe üzerine kurulmuştur. Dünya tarihine yön vermiş büyük bir imparatorluğun başkenti olan Roma, tarihi doku ile gündelik yaşamın bir arada yaşanıldığı bir şehir. Roma gezilecek yerler açısında da çok fazla seçeneğe sahip. Hepsini olmasa da mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir kaçını şu şekilde sayabiliriz.
Kolezyum
Şehrin en önemli simgesi olan Kolezyum, MS 72 yılında yapılmaya başlanmış. Dünyanın en büyük amfi tiyatrosu olan Kolezyum, tam 80 yılda tamamlanmış. Roma mimari ve mühendisliğinin en önemli eseri olarak kabul edilen bu büyük tiyatro, Orta çağın başlarında kullanıma kapanmıştı.

Trevi Çeşmesi
Trevi Çeşmesi, Roma’da bulunan en büyük ve en bilinen barok tarzı çeşmedir. 25,9 metre yüksekliği ve 19.8 metre genişliği ile devasa bir yapıdır. Trevi meydanında bulunan çeşme, 17. yüzyılda Papa Urban çeşmenin yenilenmesini istemişse de Papa’nın ölümünden sonra bu proje gerçekleştirilmemiş. Ve sadece çeşmenin yönü Quirinal Sarayına doğru çevirtilerek Papa’nın bu görüntünün tadını çıkarması amaçlanmış.


Panteon
Antik Roma döneminden geri kalan en iyi korunmuş tapınak özelliğine sahip Panteon, Navona Meydanı’na yakındır. Pagan Roman tanrılarına adanmış olan tapınağın en önemli özelliği eşsiz mimarisi. Girişin iki kısmında Augustus ve Agrippa’nın heykelleri bulunmakta. Panteon’un iç tasarımı ise gelenek ile yeniliği birleştirmiş.


İspanyol Merdivenleri
Trinita dei Monti Kilisesi’ne çıkan merdivenler olan İspanyol Merdivenleri, 1723-1726 yılları arasında yapılmış. Merdivenler Fransız kilisesi Trinita dei Monti ile ünlü Spagna (İspanya) Meydanını birbirine bağlıyor. İspanya Meydanı ise kelebek şeklindeki tasarımı ile dünyadaki en ünlü şekiller arasında.

Sistine Şapeli
Sistine Şapeli, Michelangelo’nun “Yaratılış” eseri gibi birçok esere ev sahipliği yapan dünyanın en değerli sanat eserlerinin bulunduğu bir şapeldir. Şapel, her yıl dünyanın dört bir köşesinden gelen turistler tarafından ziyaret edilir. Büyüleyici bir görüntüsü olan Sistine Şapeli’nde yerden tavana kadar her nokta ayrı ve değerli bir sanat eseri ile kaplıdır.
San Pietro Meydanı
St. Peter Bazilikasına ulaşırken geçilen San Pietro Meydanı 284 sütun ile çevirili. Meydanda bulunan obelisklerin yanında iki adet çeşme bulunuyor. Hristiyan dünyasının en büyük bazilikası olan St. Peter’a ev sahipliği yapan meydan bunun yanı sıra dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın sembollerinden biri.
San Pietro Bazilikası
Hristiyan dünyasının en büyük bazilikası olan San Pietro Bazilikası, 186 metre uzunluğa sahip. 136 metrelik kubbesi olan bazilikanın ön yüzü 114 metre iken 47 metre de yüksekliği vardır.

Gezi İçin Gerekli Olabilir:


 Roma'da Yemek Tercihleri:
Roma yemek kültürü açısından zengin bir şehirdir. İster vejetaryen olun, ister yeni lezzetler arayışında olun, isterseniz sadece geleneksel lezzetler bana yeter diyin Roma’da herkese uygun bir şey bulmak mümkündür. Geleneksel İtalyan mutfağına ait yemeklerin yanı sıra burada dünya mutfaklarını da tatmak mümkündür. Roma birçok güzel ve kaliteli restoran ile doludur. Fakat en iyi yemeği çok şık bir yerde yiyebilirsiniz diye kesin bir kural yoktur. Mekan olarak çok umut verici görünmese de bazı lezzetler kıyıda köşede kalmış yerlerde tadılabilir. Rehberlerde yer alan genellikle fiyat aralığı olarak yüksek ve popüler yerlerdir. Bu tarz yerlerde yer bulmak da zor olabilir. O yüzden yemek planınızı önceden yaparak rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir.
Eğer vejetaryenseniz ya da et yemeyi sevmiyorsanız Roma’da yiyecek bulma konusunda zorlanmazsınız. Makarna, peynir, zeytinyağı, pizza ve sebze ağırlıklı bir mutfak olan İtalyan mutfağı size birçok lezzetli seçenek sunabilir. Yemeklerinde sarımsak kullanmayı seven bu mutfakta yemek yiyecekseniz ve sarımsak sevmiyorsanız bunu önceden belirtmenizde fayda vardır.
Roma yemek ve içmek konusunda her bütçeye uygun seçenekler sunan bir yerdir. Örneğin 2 Euro’ya bir dilim pizza ve 1.5 Euro’ya yanına bir içecek alabilirsiniz. Öğlen yemeği menüleri besleyici seçeneklerle 15 – 20 Euro civarındadır. Eğer ortalama bir restoranda ana yemek seçenekleri ile akşam yemeği yiyecekseniz ortalama fiyatlar 20 Euro’dan başlamaktadır. Tabii ki aynı yemeği şehrin farklı bölgelerinde farklı fiyatlara yemeniz de mümkündür.
Roma’da genel olarak üç yemek çeşidi içeren bir menüyü fiyatlandırmak gerekirse 60 Euro ve üstü pahalı, 30 – 60 Euro arası ortalama, 30 Euro ve altı ucuz olarak gruplandırılmaktadır. Bu fiyatlar genel olarak üç yemek çeşidi ve bir şişe şarabı içermektedir. Servis ücreti dahil değildir.

Yöresel Roma Yemekleri

Yöresel Roma yemekleri İtalyan mutfağını yansıtan lezzetlerdir. Özellikle mevsimsel ürünlere göre şekillendirilen yemeklerdir. Yöresel Roma yemeklerinde ve İtalyan mutfağında en sık kullanılan ürünler bezelye, enginar, fasulye, et ve peynirdir. Zeytinyağı kullanımı da İtalyan mutfağı için oldukça önemlidir.
Yöresel Roma yemekleri İtalyan mutfağını yansıtan lezzetlerdir. Özellikle mevsimsel ürünlere göre şekillendirilen yemeklerdir. Yöresel Roma yemeklerinde ve İtalyan mutfağında en sık kullanılan ürünler bezelye, enginar, fasulye, et ve peynirdir. Zeytinyağı kullanımı da İtalyan mutfağı için oldukça önemlidir.
• Testaccio Rione yöresel Roma yemeklerinin bulunabileceği bir bölgedir. Eskiden kasapların mekanı olarak bilinen bu bölge hala popülerliğini korumaktadır. Et, hala İtalyan mutfağında sık sık kullanılan bir malzemedir. Fakat çoğu zaman farklı baharatlarla lezzetlendirilerek sunulmaktadır.
Hiç şüphesiz ki İtalya denince akla gelen ilk yiyeceklerden biri makarnadır. Farklı peynir türleri, et, balık, sebze ve soslarla servis edilen makarna en yaygın olarak parmesan peyniri ile sunulur. Makarna yapım aşamasında içerisine konan malzemeler ile de tatlandırılır ve renklendirilir. İtalyan mutfağına ait bazı yöresel Roma yemekleri şunlardır:
Not: Listede adı geçen yemekler Gezip Gördüm tarafından tavsiye niteliği taşımamaktadır. Yiyeceklerin içerikleri bilgilendirme amaçlı olup bu konuda hassasiyet gösteren gezginler için yol gösterici bir şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.

Yöresel Roma Yemekleri

• Bruschetta: İtalya’da popüler bir giriş yemeğidir. Hafif kızartılmış ekmeğin üzerine sarımsak, domates ve zeytin konulması ile servis edilir.
• Suppli: Kızartılmış pirinç kroketlerin içerisinin dana eti ve mozarella ile doldurulması ile hazırlanan bir yemektir.
• Fettuccine Alfredo: Yağ ve Parmesan peyniri ile hazırlanan makarnadır.
• Bucatini alla Matriciana: Domates ve rendelenmiş peynir ile sunulan makarna çeşididir.
• Spaghetti alla Carbonara: Çırpılmış yumurta, domuz eti, biber ve peynirler servis edilen makarna yemeğidir.
• Rigatoni con la Pajata: Süt ve peynirle hazırlanan bir makarna türüdür.
• Saltimbocca alla Romana: Domuz etinin adaçayı ile marine edilmesi ile hazırlanan bir yemektir.
• Coda alla vaccinara: Domates sosu, kereviz, karanfil, bitter çikolata ve hayvanın kuyruk kısmından yapılan yöresel bir yemektir.
• Carciofi alla guidia: Acı biberle doldurulan enginarların kızartılması ile hazırlanan bir yemektir.
• Trippa: Domates sosu ve nane ile pişirilen ve peynir ile servis edilen bir yemektir.
• Fiori di Zucca: Kabağın peynir ile kızgın yağda kızartılması ile yapılan bir yemek çeşididir.
• Abbacchio alla cacciatora: Kuzu etinin değişik baharatlarla tatlandırılıp kızartılmasıyla hazırlanır.
• Crostata di ricotta: Zengin bir içeriğe sahip olan limonlu cheesecake çeşididir.
• Pasta alla’arrabbiata: Domates sosu, soğan ve peynir ile sunulan makarna çeşididir.
• Pajata: Süt kuzu bağırsağın domates sosu ile hazırlanmış halidir. Kimi zaman makarnaların üstünde de servis edilmektedir.
• Fave: Fasulyenin peynir ya da soğan ve etle servis edilen halidir.
• Marizotti: Üzüm ve tatlı portakal ile sunulan tavşan etidir.
• Ciambelle al vino: Donut şeklinde hazırlanan sert kurabiye çeşididir. Şaraba batırılarak yenir.

Roma'da Alışveriş Rehberi

Roma alışveriş denince akla gelen dünya kentlerinden biridir. Kültür, sanat, tarih, din gibi konularda dünyaca tanınmış olan bu şehir alışveriş konusunda da ziyaretçilere zengin seçenekler sunmaktadır. Birçok Hollywood filminde bile alışveriş sahnelerinin çekim yeri olan Roma’da amaç aradığınız şeyi aradığınız özelliklerde bulabilmenizdir. Bunun için de alışverişe çıkmadan önce gerekli araştırmayı yapmanız tavsiye edilir.

Roma’dan Ne Alınır?

Hediyelikler

Roma’dan hediyelik olarak birçok turistik şehirden alabileceğiniz şeyleri alabilirsiniz. Roma ve ona özgü sembollerin basılı olduğu magnetler, anahtarlıklar, kupalar, kalemler, deri ürünleri, resimler gibi ürünler Roma’dan ne alınır sorusunun bir kısmını cevaplamaktadır. Bunun dışında el yapımı seramik ürünleri şehre özgüdür. Hediyelik olarak makarna gibi şehre özgü ve dayanıklı gıda ürünlerinden de alabilirsiniz. Roma din öğelerini bünyesinde barındıran bir şehirdir. Katolizmin merkezi sayılan Vatikan’ın burada yer almasının da bunda etkili olduğu düşünülmektedir. Bu durum hediyelikleri de etkilemiştir. Birçok yerde dini öğeleri yansıtan resim, kartpostal, magnet gibi dini öğelerle süslü hediyelikler bulunabilir. Roma’da ayrıca cam işçiliği ürünler de ilgi görmektedir. Özellikle şehre özgü figürlerin yansıtıldığı cam parçaları ilgi çekmektedir. Bu hediyeliklerin ortalama fiyatına gelince Roma temalı şapkalar 5 – 10 Euro, tişört ve kupalar 5 – 10 Euro arasında satılmaktadır.

Yiyecek İçecek

İtalyan mutfağı dünyaca ünlüdür ve Roma bu mutfağın tadılabileceği uygun yerlerden biridir. Tadabileceğiniz eşsiz lezzetlerin yanı sıra satın alıp yanınızda götürebileceğiniz ürünler de bulunmaktadır. Et, zeytin ve zeytinyağı, peynir içerikli yemekler tam olarak İtalyan mutfağını yansıtmaktadır. Bunun dışında İtalyan çikolatası ve dondurması da mutlaka tadılmalıdır. Roma’dan bir şeyler satın almak isterseniz makarna, şarap, peynir, zeytinyağı buraya özgü lezzetlerdir. Rengarenk makarnalar, ev yapımı şaraplar, taze peynirler ve doğal zeytinyağı çeşitleri oldukça ilgi görmektedir.

Giyim

Moda denince Roma akla ilk gelen yerlerden biridir. Giyim alanında dünya devi markaların çıkış noktası olan bu yerde ünlü markaların yanı sıra butik tarzı özgün ürünlerin satıldığı yerleri bulmak da mümkündür. Roma’dan giyim ürünü olarak ne alırım diye düşünüyorsanız deri ürünlerini, ipek şalları, aksesuar ve takıları, kaşmir ürünleri görmeniz tavsiye edilir. Ayakkabı ve çanta anlamında kendine ait bir tarz yaratan İtalya ürünleri mutlaka görülmeli, denenmeli ve alınmalıdır.

Roma Ulaşım Rehberi

Roma ulaşım hususunda birçok seçeneğe sahiptir. Şehir içi ulaşımda da olsa ülke dışından ulaşımda da olsa Roma ulaşım konusunda sıkıntı yaşanabilecek bir yer değildir. Özellikle ülke dışından gelen turistler için dünyanın hemen her yerinden ama özellikle de Avrupa’dan direk uçuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Roma’ya başka şehirlerden tren, otobüs, araba yoluyla ulaşmanız da mümkündür. 

Havayolu ile Roma Ulaşımı

Dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden olan Roma’ya hemen hemen tüm büyük havayolu şirketleri uçuş düzenlemektedir. Roma uçuşlarında kullanabileceğiniz 2 adet havalimanı bulunuyor.
Roma Leonardo da Vinci – Fiumicino Havalimanı: Roma Leonardo da Vinci – Fiumicino Havalimanı İtalya’nın ilk havalimanıdır ve Avrupa’nın en işlek 6. havalimanı seçilmiştir. Roma şehir merkezinin 16 kilometre güneybatısında bulunmaktadır. Havaalanı – şehir merkezi ulaşımda ise bir çok seçenek mevcuttur.

Roma Ciampino Havaalanı: Roma’nın güneybatısında yer alan Ciampino Roma’daki bir diğer havaalanı. Genellikle daha uygun uçuş seçenekleri sunan Ryanair, Easyjet, Wizzair gibi havayolu şirketlerinin uçuşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Şehir merkezine Fiumicino havaalanından daha yakındır.

Trenler ile Roma Ulaşımı

Roma tren ulaşımı açısından zengin ve kaliteli seçeneklere sahip bir yerdir. Roma’nın en temel tren istasyonu Termini’dir. Bunun dışında Tiburtina, Ostiense, Trastevere ve Tuscolana tren istasyonları bulunmaktadır.

Roma tren ulaşımı açısından zengin ve kaliteli seçeneklere sahip bir yerdir. Roma’nın en temel tren istasyonu Termini’dir. Bunun dışında Tiburtina, Ostiense, Trastevere ve Tuscolana tren istasyonları bulunmaktadır. İtalya ya da Roma’da tren ile ulaşım sağlıyorsanız temel şehir ya da yerleşim yerleri arasında gidiyorsanız vagonlarda bagaj için ayrılmış kısımlar bulunmaktadır. Fakat şehir içinde seyahat edecekseniz trenlerin birçoğunda bagaj için özel bir kısım yoktur.
İtalya’yı tren ile görmekten daha güzel bir seçenek yoktur. Tren şirketlerinin çoğunun irili ufaklı birçok yerleşim yerine seferi bulunmaktadır. Bu seferler için bilet fiyatları 9, 19 ve 29 Euro civarından başlamaktadır. İtalya’da tren ile yapacağınız herhangi bir yolculuk ile ilgili detaylı bilgiye Trenitalia adı verilen İtalyan Tren Yolları sitesinden ulaşabilirsiniz. Bunun dışında ItaliaRail adı verilen başka bir site özel olarak yürütülmektedir.
Yeni hızlı tren seçenekleri ile İtalya tren seferleri Napoli, Roma, Floransa, Milan, Turin, Venedik gibi yerlere daha hızlı bir şekilde ulaşmaktadır. Bu trenler ile Roma – Floransa 1 saat 32 dakika, Roma – Milan 2 saat 55 dakika, Roma – Venedik 3 saat 45 dakika, Roma – Napoli 1 saat 10 dakika, Floransa – Napoli 3 saat sürmektedir.

Roma Tren Çeşitleri

Frecciarossa (Red Arrows/ Kırmızı Oklar): Roma tren ulaşımında saatte 300 kilometre hız ile en hızlı tren çeşididir. Bütün uzun mesafe trenlerinde olduğu gibi bilet fiyatına rezervasyon da dahildir. Biletler sadece belli saat ve seferde geçerlidir. Tüm vagonlar klimalıdır ve yiyecek servisi mevcuttur. 32 Euro karşılığı 3 yemekten oluşan bir menü satın alınabilir. Her vagonda elektrik prizi vardır. Bu hızlı trenin gittiği ana noktalar Napoli, Turin, Milan, Bolonya, Floransa ve Roma’dır.
Frecciargento (Silver Arrows/ Gümüş Oklar): Saatte 125 kilometre hızla ilerleyen trenlerdir. Bilet fiyatına rezervasyon da dahildir. Klimalı vagonlarda seyyar yiyecek satışı ve kafe seçenekleri vardır. Ana sefer noktaları Venedik – Bolonya – Floransa – Roma, Verona – Bolonya – Floransa – Roma ve Roma – Bari’dir.
Frecciabianca (White Arrows/ Beyaz Oklar): Genellikle eski trenlerin elde geçirilmesi ile elde edilen araçlarla sefer yapmaktadır. Bilet fiyatına rezervasyon ücreti de dahildir. Ana sefer noktaları Turin – Milan – Verona – Venedik, Milan – Rimini – Ancona – Pescara – Bari ve Brindisi’dir.
Intercity Trenleri: Saatte 100 – 125 kilometre hızla ilerleyen trenlerdir. Railpass sahipleri dışındaki kişiler için rezervasyon zorunludur. Biletler gişlerden ve otomatlardan temin edilebilir. Intercity trenleri Roma – Napoli – Sicilya, Roma – Pisa – Cinque Terre – Cenova – Milan, Milan – Cenova – Ventimiglia arasında seferlere sahiptir.
Espresso, Bölgesel ve Yerel Trenler: Rezervasyon gerekli değildir. Sadece binmeden önce gerekli makinelerden bileti geçerli hale getirmek gerekmektedir. Bu trenler tüm İtalya’da işlemektedir. Floransa – Pisa, Floransa – Siena, Floransa – Lucca, Venedik – Trieste, Roma – Civitavecchia’ya seferleri vardır. Bilet fiyatları genelde uygundur. Yerel trenler için zaman ve fiyat çizelgeleri ancak 7 gün öncesinden Trenitalia sayfasında verilmektedir.
Italo Hızlı Trenleri: NTV adı verilen özel bir operatör ile 2012 yılında başlatılan hızlı tren seferleri Milan, Bolonya, Floransa, Roma, Napoli seferlerine sahiptir. 3 sınıfa sahip olan bu hızlı trenler için bilet fiyatları italotreno web sayfasında bulunabilir.



 

 



 

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.