17 Ağustos 2015 Pazartesi

Tayland Gezi Rehberi

Tayland, filmlere mekan olmuş tropikal adaları, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği 400’den fazla budist tapınağı, çarpıcı güzellikte doğası, dünyaca ünlü Tay masajı ile Güney Asya’nın en popüler turistik destinasyonlarının başında geliyor. Doğu geleneksel yaşamı ile Batı modernizmini bir arada kaynaştığı başkent Bangkok ise, son yıllarda hızla yükselen gökdelenleri, iş merkezleri, şık otelleri, dünya markalarına ev sahipliği yapan lüks alışveriş merkezleri ile adeta Asya’da parlayan bir çekim merkezi haline geldi.
İlk defa gidenler için bunaltıcı, sıcak, gürültülü ve kokan bir kaos şehri görüntüsündekiBangkok, bundan çok daha fazlasını barındırıyor. Renklerin, kokuların ve tatların içerisinde egzotik bir yolculuktur Bangkok.


Grand-Palace-BangkokGrand Palace, Bangkok, Tayland 

Asya‘nın en hızlı gelişen ve değişen şehirlerinden biri olarak da ün salmış başkentBangkok, 1782’den beri ülkenin başkenti.  Tayca’da şehrin adı Krung Thep, yani Melekler Şehri. Şehrin Tayca ismi, dünyanın en uzun şehir ismi olma özelliğiyle Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış olan; Krungthep Mahanakorn Boworn Rattanakosin Mahintharayuttha Mahadilokpop Noparatratchathani Burirom Udomratchaniveymahasathan Amornpiman Avatransathit Sakkathattiay-avisnukarmprasit’dir. Anlamı; Melekler şehri, kutsal mücevherlerin kaynağı, fethedilemez yüce topraklar, büyük ve önemli âlem, 9 değerli cevherle dolu kraliyet başkenti, Büyük Saray’ın şehri ve kralların evi, ilahî sığınak ve yeniden beden bulan ruhların mekânıdır.

Tayland Hakkında Bilgiler

67 milyonluk nüfusa sahip, anayasal monarşi ile yönetiliyor. Halk Kralı tapılacak derecede çok seviyor. Güney Asya’da sömürge olmamayı başarmış nadir ülkelerden biri. 67 Eyaletli ülkeninin başkenti Bangkok 7 milyon nüfusa sahip. Otuza yakın etnik gruba sahip ülkenin %75’i Thai, %14’ü Çinli, %11’i de diğerlerinden oluşuyor. Tayland para birimiise Baht (THB) olarak adlandırılıyor ve 1 TL= 17 THB ediyor. Resmi dili Tayca olan ülkede turistik yerler dışında iyi İngilizce konuşana rastlamak zor, buna rağmen popüler rotalardaki tüm otel ve turizm acenteleri çalışanları İngilizce biliyor. %94.6 Budist, %4,6 Müslüman, %0,7 Hıristiyan dinine mensup.
Tayland’ta 6000 7-Eleven shop bulunuyor ve toplam sayıda dünya üçüncülüğünde bulunuyor, bunların yarısı ise Bangkok’ta bulunuyor. Neredeyse her 50 metrede birine rastlayabilirsiniz. Aynı şekilde ülkede 327 KFC bulunuyor. Bu arada siyasi hayattan bir anektod; sadece 1 başbakanları görev süresinin sonuna kadar koltuğunda kalabilmiş.
Ülke Kodu 66. Saat farkı GMT +7.  Elektrik Priz Tipi  230V/50Hz, adaptör almak gerekiyor.

Tayland Haritası


Tayland-Map
Tayland bir Güney Asya ülkesidir

Tayland Gezilecek Yerler

Bangkok, havalimanından dışarı adımınızı attığınız anda nemli ve kokan sıcak havasıyla size hoş geldin diyen şehir, Dünya Meteoroloji Örgütünce dünyanın en sıcak başkenti olarak geçiyor. Güney Asya’nın en çok ziyaret edilen başkentlerinden birisi. Şehrin tarihi bölgesi olan Rattanakosin Adası, Bangkok’ta görülecek yerlerin bir çoğunun bir arada olduğu bir yer. Granda Palace, (Tayland Kraliyet Sarayı), Wat Pho (Yatan Budha Tapınağı), Wat Arun (Şafak Tapınağı), Wat Phra Kaew (Zümrüt Budha Tapınağı) Bangkok’ta gezilecek yerler arasında yer alıyor.
Bangkok için çok önemli bir yere ship olan Chao Praya Nehri’nde tekne gezisi yapılarak, nehir üzerindeki barakalarda süren basit hayata şahit olunabilir.
Tayland’ın en popüler 10 aktivitesinden biri olan Yüzen Pazar (Floating market) Bangkok’ta görülmesi gereken yerlerden birisi. Yüzen Pazar Bangkok’un 80 km dışında yer alıyor.
UNESCO Dünya Mirası listesindeki Ayutthaya antik kentine günübirlik bir gezi yapın.
Phuket plajları, gece hayatı, masaj salonları ile hem eğlencenin hem de doğal güzelliklerin adasıdır. Koloni döneminden kalma mimarisi ile eski kasaba huzurun ve dinlenmenin yeri iken, adanın batı kıyısındaki Patong en uç eğlencelerin mekânıdır. Bangla caddesinde ladyboylarla fotoğraf çektirin.
Koh Phangan’da, dolunay döneminde binlerce çılgınla plajda yapılan Full Moon Partisi kaçırılmayacak bir eğlence.
Doğal güzellikler açısından benzersiz yerlerden biri olan Krabi’yi ziyaret edin. Onlarca tekne turundan beğendiğinizi seçin. Burada kaya tırmanışı yapın. Tiger Cave Temple (Wat Tham Sua) tapınağını ziyaret edin.
Koh Panyee ve James Bond Adası gibi güzellikleri barındıran Ao Phang Nga National Park’a düzenlenen tekne turlarına katılın.
Asya’da eğlencenin kalbi Pattaya şehrini keşfedin. Pattaya Walking Street’de eğlenip; Nong Nooch Botanik Bahçesi, fil, timsah ve yılan çiftliklerindeki showları izleyebilirsiniz. Hemen yanı başındaki cennet Coral Adasında 1 gününüzü geçirin.
Koh Phi Phi’de dünyaca ünlü Maya Plajını, Bamboo Adası’nı keşfedin. Dilerseniz dövme yaptırın.

Buddha-bangkok
Budist Tapınak, Bangkok

Tayland Yapılacak Şeyler

Tayland geleneksel masajlarıyla ünlüdür. Mutlaka masaj yaptırın.
Bangkok gece hayatı ile de ünlü bir başkent. Khao San Road ve Patpong bölgesinde eğlence kavramı yeniden keşfedilebilir.
Şehrin  en yüksek binalarından Baiyoke Sky Tower’ın 82. katındaki restoranda şehir manzarası karşısında açık büfe bir akşam yemeği günün yorgunluğunu atmanın en güzel yolu. Gün batımından önce gitmeniz ve erken rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir.
Dalış meraklıları Smilan Adaları ve Koh Tao adasında dalış yapabilirler. Gittiğiniz yer neresi olursa oldun gece ve balıkçı marketlerini mutlaka ziyaret edin.
Tropikal meyvelerin her biri diğerinden lezzetlidir. Mutlaka tüm meyvelerden tadın. Guava, dragon fruit, rambutan, durian, mango, ananas, mangostan, passion fruit, papaya, jackfruit… hepsinin tadına bakın.
Kuzey’de Chiang Mai, Thai geleneksel yaşamını görmek için en ideal yerlerden biridir. Burada Tayland mutfağını ve yemeklerini öğrenme kurslarına katılmak oldukça popüler. Fil safarisi, kaya tırmanışı, masaj ve spa gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

Tropikal Meyveler
Tropikal Meyveler

Tayland Pratik Bilgiler

• Bankalar debit kart kullanarak her para çekmenize 150 Baht (8.85TL) ücret alıyor ve para çekmenin üst limiti 10.000 Baht (590TL).
• Turistik yerlere ulaşım ağı gayet iyi. Otobüs, tren, taksi veya tuktukla seyahat edilebilir.
• Trafik soldan akıyor ve hız limit 120 kilometre. Sürücüler yayalara saygılı.
• Budist olan ülkede başa dokunmak, ayak tabanını birini gösterecek şekilde uzatmak saygısızlık olarak kabul ediliyor.
• UNESCO Dünya Mirası Listesinde 5 yerleri var.
• Her bütçeye uygun konaklama, ulaşım ve yeme içme seçenekleri var. Hilton oteline birisi 200$ öderken siz hemen bitişiğinde 15$’a kalabilirsiniz.
• Turistik bölgelerde güler yüz bulmak gittikçe zorlaşıyor. Turistleri fazla kanıksadıklarından olsa gerek.
• Pazarlık yapmak mümkün ancak, elde edilecek indirim diğer Asya ülkelerine göre daha az olacaktır.
• Tayland’da sinemaya giderseniz film gösterimi öncesi krala saygı duruşu yapılır. Saygınızı gösterin.
• Halkı yabancıları sevdiğinden iletişim kurmak kolay. Dil sorunu olmayanlarla her yerde sohbet edebilirsiniz.
• Yabancılara “farang” diyorlar.
• Tayland mutfağı dünyanın en ünlü ilk 10 mutfağı arasında geçer. Mutlaka yerel lezzetlerin tadına bakmalıdır.

James-Bond-Adasi
James Bond Adasi

Tayland Vizesi

Tayland Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Tayland vizesi havalimanında veya karadan girerken sınır kapılarından alınabiliyor. Uluslararası havalimanı girişlerinde 30 gün, karadan girişlerde ise 15 gün vize veriliyor.

Tayland’a Ne zaman Gidilir

Tayland,  tropikal iklime sahip ve kabaca 3 mevsim bulunuyor.
Mart, Nisan ve Mayıs ayları en sıcak aylardır ve kuru sezon olarak geçer. Ortalama hava sıcaklığı 33 °C’lerde seyreder. En düşük ise 25-27 °C derecedir. Sıcak ve nemli hava insanın tenini yapış yapış hissetmesine neden olur. Bu sezonda, Nisan sonu ve Mayıs aylarında arada yağan yağmur havayı biraz serinletir.
Haziran ve Ekim arasındaki bu dönem yağmurlu mevsim olarak geçer ve bu dönemTayland turizm sektörü için düşük sezondur. Tüm gün veya gece yağmur yağmasının görülmesi nadirdir. Hava sıcaklığı gün içerisinde değişiklik gösterir. Ortalama gündüzün 30 °C civarında olan sıcaklık, gece 25-27 °C arasında seyreder.
Bu mevsimler bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor. Tayland’ın yıllık ortalama sıcaklığında çok büyük bir değişiklik olmaz.

Tayland Turizm Videosu

Tayland Harcama Bütçesi

Tayland, her bütçeye uygun tatil fırsatları sunuyor. Deniz kenarında 5 yıldızlı bir otelde geceliğine 200$ ödenirken, hemen bitişikteki misafir evlerinde/pansiyonlarda geceliği 10$’a kalınabiliyor. Sokakta 1$’a karın doyurmak mümkün, dileyen lüks restoranlarda deniz ürünleri veya istakoz yiyebilir. Türkiye’de çok pahalı diye düşündüğünüz şeyleri orada rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Tayland ucuz bir ülke sayılır. Ortalama günlük 1000 Baht (61 TL) ile konaklama, ulaşım ve yeme içme masrafı rahatlıkla karşılanabilir. Benim Tayland’daki 55 günlük gezimin günlük tüm harcama ortalaması 45 TL (730 Baht) Buna Khao Lak’ta aldığım Advanced PADI dalış kursu ve bazı diğer aktiviteler de dahil. Seyahatimin bir bölümünde Couchsurfing yaptığım için konaklama maliyeti daha düşük oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.