10 Ekim 2015 Cumartesi

Budva Gezi Rehberi

Budva’da Gezilecek Yerler ve Plajlar


Karadağ’ın en turistik şehirlerinden Budva sahip olduğu doğal güzellikler ve denizi ile gezginleri büyülüyor. Özellikle Rusya ve çevredeki ülkelerin jet sosyetesinin akınına uğrayan şehir Balkan turu düşünen gezginlerin mutlaka gezi rotalarında yer alması gerekiyor. Şehirde birbirinden güzel plajlar var.

Budva Gezilecek Yerler

Budva gezilecek yerler konusunda Karadağ’ın en güzel kentlerinden biri. Başta Old Town’da yer alan gezi noktaları olmak üzere kentin sahip olduğu birbirinden güzel plajları tüm gezginlerin yoğun ilgisini çekiyor. Bu nedenle konaklama planınızı ne kadar erken yaparsanız Budva otellerinde o kadar uygun fiyatlara konaklama yapabilirsiniz.
Old Town: Budva’nın sembollerinden biridir. Aslında bir ada üstüne kurulur ve zamanla bir kanal oluşarak yarımada halini almıştır. Araştırmalara göre Old Town 2500 yıllık bir yerdir ve Adriyatik Denizi kenarındaki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Old Town’u çevreleyen duvarların büyük bir kısmı hala görülebilir ve turistik hale gelmiştir. 1667 ve 1979 yıllarında meydana gelen depremlerden etkilenmiştir. Fakat sonrasında günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Günümüzde Old Town dar sokakları, meydanları, Orta Çağ’dan kalma duvar ve kuleleri ile bir labirent görünümü sunmaktadır. Budva gezilecek yerler listesindeki hemen hemen tüm önemli yapılar burada yer almaktadır. Günümüzde birçok binanın giriş katı sanat galerisi, kafe, butik ya da mağazaya dönüştürülmüştür.
Sveti Stefan: Budva’da yer alan bir ada köyüdür. Günümüzde yazlık yeri olması ile tanınmaktadır. Ana karaya bir hat ile bağlıdır. Bu nedenle 15. yüzyılda savunma amaçlı kullanıldığı olmuştur. O dönemde saklanma ve silahları ateşleme noktası olarak kullanılmıştır. Bu dönemde Türklere karşı kazanılan bir zafer sonucunda günümüzdeki haline gelmeye başlamıştır. Fakat o dönem birçok kez korsanlar ve Osmanlıların saldırılarına maruz kalmıştır. Bir balıkçı köyü olarak kullanılan Sveti Stefan birkaç kez baştan inşa edilmiştir. Adanın iç kısımlarına gidildikçe dar ve ilgi çekebilecek sokaklar görülebilir. Ayrıca küçük meydanlar, üç tane kilise ve apartmandan dönüştürülen oteller de mevcuttur.  Stefi Stefan günümüzde yazın ikamet edecek temiz ve egzotik bir yer arayanların uğrak yeridir. 19. yüzyılda 400 kadar kişinin ikamet ettiği ada zamanla değişime uğramıştır. Özellikle 1940’lardan sonra adayı turistik hale getirmek hedeflenmiştir. Böylece Sveti Stefan için yeni bir dönem başlamıştır. 20. yüzyılda altın günlerine ulaşmıştır.
Bu kadar popüler olan Stevi Stefan 1972 yılında dünyanın en özgün turistik yeri olması nedeniyle ödüle layık görülmüştür. 21. yüzyılın başında Yugoslavya’nın bölünmesi ile kötü günler geçiren ada 2007 yılında adanın neredeyse tamamının lüks resort işletmesi Amanresorts tarafından satın alınması ile bir dönüm noktası yaşamıştır. Bu değişiklik ile birçok bina restore edilmiştir. İçerisindeki Hotel Milocer Sveti Stefan’ın en ünlü otelidir. Tamamen çam ağaçları ile kaplı olan bu otel renkli parkları, kumsalı, yürüyüş parkurları ile de dikkat çekmektedir.
Günümüzde ada içerisini maalesef yalnızca otel müşteri gezebiliyor. Eğer dilerseniz adanın ünlü plajında denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Budva’ya 15 dakikalık uzaklıkta bulunan adaya bir çok ulaşım seçeneği mevcut. Bunlardan en çok kullanılanı Budva Old Town yakınından kalkan minibüsler. Adadan Budva’ya dönerken civarda müşteri bekleyen özel taksileri de kullanabilirsiniz. Tabi pazarlık yapmayı unutmayın.
Sveti Nikola Adası: Budva yakınındaki Hawaii olarak da bilinen adadır. Budva sahilinde yer alan önemli yerlerden biridir. Adaya ulaşmanın en kolay yolu bot taksi ya da küçük sandallardır. Adada bir restoran, iki kumsal bulunmaktadır ve bir marinanın inşası planlanmaktadır. Sveti Nikola Adası tamamen doğal yaşam öğeleri barındırmaktadır. Birçok hayvan ve bitki çeşidi burada görülebilir.
Petrovac: Deniz kenarında yer alan bir kasabadır. Budva ve Bar arasında yer alan Petrovac 600 metrelik kumlu bir sahile sahiptir ve popüler turistik bir yerdir. Petrovac’dan ilk olarak 18. – 19. yüzyılda bahsedilmiştir. Bu güzel yerleşim yeri çam ormanları ile çevrilidir. Bir zamanlar öncelikli geçim kaynağı balıkçılık olan Petrovac’da günümüzde gelir kaynağı turizm, çam ve zeytin işlemeciliğidir
Etnoğrafya Müzesi: Budva gezilecek yerler listemizdeki önemli müzelerden biridir.  Budva’nın köklü tarihine rağmen bu müze sadece son yirmi yıllık süreci yansıtmaktadır. Müzede Budva tarihi ile ilgili resimli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Helenistik döneme ait eserler, vazolar, takılar da mevcuttur. Etnoğrafya Müzesi’nde Yunan, Romalı, Bizans, Slav ve Budva’yı etkileyen diğer topluluklarla ilgili eserler görülebilir.
Arkeoloji Müzesi: Budva’ya ait birçok eserin farklı yerlerde bulunması nedeniyle bazı açılardan eksik olan bir müzedir. Yine de antik dönemden 19. yüzyıla kadar dönemi kapsayan bazı eserler Arkeoloji Müzesi’nde görülebilir. Özellikle Yunan, Roma ve Rönesans dönemine ait eserler görülmeye değerdir. Budva’da deniz ve tatil dışında bir şeyler görmek istiyorsanız ziyaret edebileceğiniz bir yer.
Dans Eden Kız Heykeli: Budva’nın en çok fotoğraflanan noktalarından biridir. Bir efsaneye göre Budva’da boğulan bir kızın heykeli olduğu söylenmektedir. Kimilerine göreyse sadece sıradan bir heykeldir. Old Town manzarası ile fotoğraflanası ve görülesi bir heykeldir. Heykele dokunmanın uğur getireceği yolunda söylentiler de vardır.
Marina: Budva’ya tatile gelenler arasında çok da popüler bir yer olmasa da görülmeye değer bir yerdir. Yürüyüş, yemek ve yüzme gibi aktivite seçenekleri sunan marina birçok yat ve bota ev sahipliği de yapmaktadır. Ayrıca yaz aylarında Sveti Nikola Adası’na gitmek isterseniz buradan bota binebilirsiniz.
Hisar (The Citadel): Budva’nın en yüksek noktasında bulunmaktadır. Yüzyıllar içerisinde genişletilip değiştirilen hisar günümüzde görsel önemini korumaktadır. 1836’da inşa edilmiştir. Giriş ücreti 2 Euro’dur.
Church of St John the Baptist: Budva’nın en eski kiliselerinden biridir. Yapı üç kısımdan oluşmaktadır: çan kulesi, kilise ve piskoposluk binası. Tarih içerisinde mimari değişiklikler yaşayan Church of St John the Baptist içerisinde şehrin tarihini gösteren figür ve resimler de görülebilir.
Church of St Mary of Punta: Yaklaşık 1200 yıl önce inşa edilmiş bir kilisedir. Bir efsaneye göre İspanyol denizcilerin Hz. Meryem heykeli bırakıp mum yaktıkları noktaya inşa edilmiştir. Budva’daki en eski kilise olan Church of St Mary of Punta bölgedeki en eski Roma dönemi öncesi yapılarındandır.
Church of St Sabas the Sanctified: Sanctified Budva’da bulunan eski bir Roma kilisesidir. Bazı kısımlarının zarar görüp yıkılmış olması nedeniyle bir kiliseden öte çan kulesine benzemektedir. İç kısmında bulunan freskler mutlaka görülmelidir.
Church of the Holy Trinity: Budva gezilecek yerler listesinde yer alan eski kiliselerin en yenisidir. 1804 yılında inşa edilen kilisenin önünde ünlü yazar ve politikacı Stjepan Mitrov Ljubisa’nın mezarı bulunmaktadır. Kilisenin mimarisinde Church of the Assumption’dan esinlenilen noktalar bulunmaktadır.
Early Christian Basilica: 5. yüzyıldan kalma bir bazilikadır. Bazilikadan kalanlar dönemin kültür, din, ticaret gibi unsurları hakkında bilgi vermektedir. Bazilikanın etrafında teras kafe ve restoran bulunmaktadır.
Open Art Studio: Budva’da yer alan hususi bir galeridir. Jelena Papovic ve Zivojin Celic’e ait olan galeri sanat, felsefe, hayat gibi konularda tartışmaların yapıldığı ruhani bir yerdir. İki odalık bu galeride özellikle soyut çalışmalar görülebilir.
Roman Necropolis: Budva’da bulunan tarihi bir alandır. 1937 yılında bir otelin inşaatı sırasında bulunan Roman Necropolis’in MÖ 4 -1. yüzyılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. 1950 – 1980 yılları arasında detaylı kazı çalışmaları yapılarak günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Burada yaklaşık 450 kişiye ait mezar, onlara ait seramik eşyalar, silahlar ve takı eşyaları bulunmaktadır.

Budva Plajları

Budva plajları Adriyatik kıyısında 12.5 kilometrelik bir alanı kaplamaktadır. Yaklaşık 18 tane plaja sahip olduğu düşünülen Budva’da her plajın kendine ait özellikleri olduğu düşünülmektedir. Plajların girişi genelde ücretsizdir. Fakat bazıları iki kişi ortalama 5 – 15 Euro talep etmektedir.
Jaz: Budva plajlarından en büyüklerinden biridir. 1200 metre uzunluğundaki Jaz Plajı Budva’nın 2500 metre kuzeyinde yer almaktadır. Jaz Plajında kumsal kısmı da deniz de kumludur. 2000 tane yer seçeneği ile kampçılara da uygundur.
Mogren: Mogren plajı toplamda 350 metre uzunluğu ile iki küçük plajdan oluşmaktadır. Bu plaja Avala Hotel’in yanındaki patikadan ulaşılabilir. Bu özelliği ile şehir merkezinde olmasına rağmen ilgi çeken bir nokta haline gelmiştir. Mogren Plajı 2004 yılından beri mavi bayrağa sahiptir. Budva plajları arasında bu husus ile dikkat çekmektedir.
Slovenska Plaza: Yaklaşık 25.000 metre karelik bir alan kaplayan Slovenska Plaza’ya ismi 1935 yılında burada tatil yapan bir grup Çekli tarafından verilmiştir. Kumlu bir kumsala sahip olan Slovensla Plaza’da bir de hotel bulunmaktadır. Plajda birkaç tane de spor alanı mevcuttur.
Saint Nikola: Saint Nikola 2700 metre karelik bir alan kaplayan Budva plajlarındandır. Budva’ya yaklaşık 1 kilometre mesafededir. 3 tane plajın birleşimidir. Akdeniz bitki örtüsünün de görülebileceği Saint Nikola yerliler tarafından Hawaii olarak nitelendirilmektedir.
Guvance: Guvance 950 metre karelik bir alan kaplamaktadır. “Küçük Plaj” olarak da bilinen Guvance’de sahilde bir kafe bulunmaktadır. Batıya bakan bu plajda gün batımını izlemek yarı bir tecrübedir.
Becici: Becici 99.000 metre karelik bir alanla oldukça büyük bir plajdır. En güzel Akdeniz plajı ödülüne sahiptir. Popüler bir yer olması ve güzellikleri ile ünlü olması nedeniyle burada kalma ve diğer faaliyetlerden yararlanmanın bedeli normal standartlara göre biraz daha pahalıdır.
Kamenovo: Kamenovo Budva plajları arasında turkuaz su rengi ile ünlü olanıdır. 10.500 metre karelik bir alan üzerinde 330 metre uzunluğunda bir yer tutar. Çok popüler bir plaj olmayan Kamenovo’ya Rafailovici’den bir tünel aracılığıyla yürüyerek ulaşılabilir.
Przno: Przno, Kamenovo ve Milocer arasında uzanan 4300 metre karelik bir alan kaplayan plajdır. 260 metre uzunluğundaki plajın üst tarafında tipik bir Akdeniz köyü bulunmaktadır. Yakınında dört yıldızlı bir otel ve bir casino bulunmaktadır.
Queen’s Beach: Sveti Stefan’a sadece 500 metre mesafede olan bu plaj, 1950 metrelik bir alan kaplamaktadır ve 200 metre uzunluğunda bir kumsala sahiptir. Kral Alexander Karadjordjevic’in eşinin en sevdiği plaj olması nedeniyle bu ismi almıştır. Hala üst düzey insanların popüler yerlerinden olması nedeniyle kimi zaman halka kapatılmaktadır.
Milocer: Milocer “Kralın Plajı” olarak bilinmektedir. Queen’s Beach’ın hemen yanında bulunan bu plaj 7400 metre karelik bir alanı kaplamaktadır ve 280 metre uzunluğundadır. Budva plajlarının en güzellerinden olan Milocer, bazı yaz aylarında kraliyet ailesi üyelerinin ikametgahı olarak kullanılmıştır.
Sveti Stefan: Adriyatik kıyısındaki en görkemli yerlerden biridir. 14.600 metre karelik bir alanı kaplayan Sveti Stefan 1170 metre uzunluğunda bir kumsala sahiptir. Eğer bu bölgeyi temsil edecek bir yer seçilecek olsa burası kesinlikle Sveti Stefan’dır.
Drobni Pijesak: Drobni Pijesak 5000 metre karelik bir alanı kaplamaktadır. 250 metrelik bir kumsala sahip olan bu plaj özellikle Budva yerlilerinin sevdiği ve sık sık geldikleri bir yerdir.
Perazica do: Perazica do 40 metrelik kumsalı ile küçük bir plajdır. Plajın yanında AS hotel bulunmaktadır. 540 metre karelik bir alanda yer almaktadır.
Petrovac Beach: Petrovac Beach 9525 metre karelik bir alan üzerinde 600 metrelik bir kumsala sahip olan Budva plajıdır. Bu plajı özel kılan yakınında yer alan iki tane adadır. Yakınında Palas, Riviera ve 4 July isimli oteller bulunmaktadır.
Lucice: Lucice küçük bir körfeze ve 220 metrelik bir kumsala sahiptir. Özellikle bozulmamış doğası ile dikkat çekmektedir. Plaj çam ağaçları ile çevrilidir ve etrafında birkaç tane bar vardır.
Buljarica: 72850 metre karelik bir alan üzerinde bulunan Buljarica 2250 metrelik bir kumsala sahiptir. Budva plajlarının en büyük ve popüler olanlarından biridir. Arka kısmında kamp yapılacak yerler ve resort tarzı kalınacak yerler bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.