10 Ekim 2015 Cumartesi

Mostar Gezi Rehberi

Bosna Hersek’in güzel şehirlerinden Mostar son yıllarda özellikle Türklerin en çok rağbet gösterdiği şehirlerden biri. Ülkemizden düzenlenen Balkan turlarının birçoğunda Mostar’a günübirlik ya da 1 gece konaklama yapacak şekilde gidiliyor. Bunun yanında şehre bireysel olarak gidenlerin sayısı da bir hayli fazla. Dilerseniz ülkenin başkenti Saraybosna’ya kısa bir gezi düzenleyebilir, buradan da kısa bir otobüs yolculuğu ile Mostar’a ulaşabilirsiniz. Şehre ister tur ile isterseniz de bireysel olarak gidiyor olun gezi öncesinde yapacağınız ufak bir araştırma ile gezinizin çok daha keyifli ve bilgi dolu geçmesini sağlayabilirsiniz.

Mostar Gezisi Hakkında Bilgiler

Mostar Bosna Hersek’in en ünlü şehirlerinden biri. Özellikle son yıllarda dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olmasını büyük ölçüde mimari, sanat, kültür ve tarihine borçludur. Tarihi boyunca farklı milletlerin aynı yerde yaşayabildiği Mostar dönem dönem farklı topluluklar tarafından yönetilmiştir. Mostar’da her alanda etkisini hissettiren devlet ise Osmanlı İmparatorluğu’dur. Mimari, sanat ve yaşayış tarzı olarak Osmanlı etkileri hala görülebilmektedir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu Mostar’ı ziyaret etmek için en uygun zamanın ilkbahar ve sonbahar olduğu düşünülmektedir. Hava sıcaklıkları yılın her mevsiminde normal sıcaklıklarda seyretmektedir.

Mostar Hakkında Bilgiler

Bir zamanlar ülkedeki en farklı şehir olarak bilinen Mostar günümüzde etnik grupların neden olduğu coğrafi ayrım sorunlarını yaşamaktadır. Mostar, tarihi boyunca çeşitli mücadele ve bombalama eylemlerine maruz kalmıştır. Özellikle Bosna Hersek Savaşı ve Bosna Hersek’in Yugoslavya’dan ayrıldığı dönemde zor günler geçirmiştir. Savaşın başlangıcında hava atakları nedeniyle birçok önemli binasını kaybetmiştir. Mostar mimarisi bu dönemde oldukça zarar görmüştür.
Mostar’a vardığınızda dikkatinizi çeken ilk şey şehrin sakinliği olacaktır. Özellikle son yıllarda popüler bir kent haline gelse de Mostar sakin ve dinlendirici havasını muhafaza etmektedir. Old Town olarak bilinen Mostar’ın eski merkezi Neretva Nehri’nin iki yanında yer almaktadır ve şehirde görülmesi gereken önemli yerlerin birçoğu burada bulunmaktadır.
Mostar’ın nüfusu yaklaşık 115.000’dir. Bosna Hersek’deki en önemli kentlerdendir. Ülkenin kültür ve mimari merkezi olarak kabul edilmektedir. Ülkedeki 5. büyük şehir olan Mostar mimarisi, kültür çeşitliliği, dini hoşgörüsü ile dikkat çeken bir yerdir. İslam ve Osmanlı mimarisinin en başarılı örnekleri şehrin birçok yerinde görülebilir.
Mostar’daki en ünlü yapı Osmanlı mimarisi olan Mostar Köprüsü’dür. Bosna Hersek Savaşı zamanında zarar gören Mostar Köprüsü 2004 yılında yenilenmiştir. Şehrin büyük bir kısmı da bu dönemde yenilenmiştir. Mostar sonrasında gün be gün daha fazla ziyaretçi çeken bir yer haline gelmiştir.

Mostar Hava Durumu & Gezi İçin En Uygun Zaman

Akdeniz ikliminin tipik özelliklerinin yaşandığı Mostar’da kış ayları ılıman ve soğuk, yaz dönemi ise sıcak geçmektedir. Bu özellikleri ile açıkta yapılan sporları seven kişiler için cennet sayılan Mostar’da bu ve benzeri organizasyonları artırma ve hava koşullarından maksimum oranda yararlanılmaya çalışılmaktadır. Mostar’da en soğuk ay Ocak ayıdır ve hava sıcaklığı ortalam 5 derecedir. En sıcak ay ise ortalama 26 derece sıcaklık ile Temmuz’dur. Haziran – Eylül arasında nispeten kurak günler yaşanmaktadır. Mostar üzerinde okyanus etkisi de görülmektedir.
Dağlık ve tepelik alanlarla çevrili olan Mostar bunun dışında Sava ve Drina nehirlerinin de etkisindedir. Soğuk kışlar ve sıcak günlerin söz konusu yaz mevsimi dışında Mostar’ı ziyaret etmek için en uygun zamanın ilkbahar ve sonbahar olduğu düşünülmektedir. Kış döneminde gelirseniz yanınızda oldukça kalın kıyafetler getirmeniz, yazın ise kıyafetlerin yanı sıra bir yağmurluk taşımanız tavsiye edilir.

Bosna Hersek Para Birimi & Döviz Bozdurma

Bosna Hersek’de kullanılan para birimi sembolü KM olan Değiştirilebilir Bosna Markı’dır. Banknotlar 0.5, 1, 10, 20, 50, 100 ve 200 şeklinde, madeni paralar ise 1, 10, 20, 50 şeklindedir. Euro banknotların çoğu kabul edilirken bozuk para olarak kabul edilmemektedir.
Mostar’da döviz bozdurma işlemini döviz bürolarından, bankalardan ya da postanelerden yapabilirsiniz. Bozdurma işleminde Euro ve Dolar tercih edilirken İngiliz Sterlini de kullanılabilmektedir. Bazı mağaza ve dükkanlar alışveriş yaptığınızda farklı para birimlerini kabul edebilmektedir. Fakat kendilerine göre döviz kuru uyguladıkları için arada para kaybı olabilir. Bu nedenle en sağlıklısı döviz bozdurma işleminden sonra KM ile alışveriş yapmaktır.

Mostar Ulaşım Rehberi


Mostar ulaşım konusunda gezginlere çok fazla sıkıntı çektirmeyecek bir yapıdadır. Şehrin çok büyük olmamasından dolayı Mostar gezisi boyunca toplu taşıma araçlarına neredeyse hiç ihtiyaç duymazsınız. Şehirde ufak havaalanı yer almasına karşın genellikle gezginler şehre şehirler arası otobüsler ile ya da trenler ile ulaşmaktadır. Tabi dilerseniz araç kiralayarak da Mostar ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Havayolu ile Mostar Ulaşımı

Mostar Uluslararası Havalimanı: Küçük bir havaalanıdır. En sık sefer yapılan yerler Zagreb ve İstanbul’dur. Civarda havaalanı olarak kullanılan diğer yerler Saraybosna, Split, Dubrovnik ve Zagreb’dir. Mostar Havaalanı şehir merkezine 3 – 4 kilometre mesafededir.
Havaalanına vardıktan sonra şehir merkezine otobüs ya da tren ile ulaşım mümkündür. Şehir merkezine taksi ile de ulaşabilirsiniz. Bu hizmetin bedeli yaklaşık 10 – 15 KM’dir. Taksilerde Euro da kabul edilmektedir. Otobüs seferleri Pazartesi – Cumartesi arasında 06:45, 07:30, 14:00, 15:30; Pazar günleri 07:30, 14:00 ve 15:30 saatlerindedir. (Sefer saatleri değişebilmektedir, lütfen gezi öncesinde kontrol edin.) Charter uçuşlarının sık sık yapıldığı bir havaalanıdır. Özellikle İtalya’dan Medugorje’ye hacıları taşıma amacı ile charter uçuşları düzenlenmektedir.

Trenler ile Mostar Ulaşımı

Tren ulaşımı Mostar’da ulaşım seçeneklerinden biridir. Mostar – Saraybosna arasında günde 3 kez, Zagreb arasında günde 2 kez, Ploce’ye ise günde 2 kez sefer sıklığı bulunmaktadır. özellikle Mostar – Saraybosna arasında yoldaki manzara görmeye değerdir. Tren ulaşım bedeli otobüsle karşılaştırıldığında fiyat olarak daha uygundur. Yaklaşık 2.5 saatlik bu yolculuk için tek yön bilet 10.90 KM’dir. Zagreb için tek yön bilet 58 KM, Budapeşte 101 KM’dir. Fakat konfor açısından otobüsler daha iyi durumdadır. Mostar’daki ana tren istasyonu Trg Ivana Krndelja 1 adresindedir. Şehir merkezine 5 dakika yürüme mesafesindedir.

Otobüsler ile Mostar Ulaşımı

Otobüs ulaşımı Mostar’da hem fiyat hem de konfor açısından sık sık tercih edilen ulaşım seçeneklerindendir. Mostar’da iki tane otobüs istasyonu bulunmaktadır. Ana istasyon tren istasyonun yanında şehrin Müslüman ağırlıklı bölümünde, diğeri Hırvat tarafında bulunmaktadır. Birçok otobüs bu ana istasyona uğramaktadır ve istasyon şehir merkezine yürüme mesafesindedir.
Mostar – Saraybosna arası otobüs ile yaklaşık 2.5 saatte kat edilmektedir ve hemen hemen her saat sefer bulunmaktadır. Plove ve Dubrovnik seferleri günde 2 kezdir ve 3 – 4 saatlik yolculuk yaklaşık 15 Euro’ya mal olmaktadır. Split’e 4 saatte varılmaktadır, bilet fiyatı 125 KM’dir. Zagreb, Podgorica, Jajce’ye ulaşım 3,5 – 4 saat sürer ve bilet fiyatı 19 KM’dir.
Bu bölgede sefer düzenleyen otobüs firmaları:
  • Autoprevoz (Saraybosna, Zagreb)
  • Centrotrans-Eurolines (Herceg Novi Karadağ)
  • Prevoz Vučić (Belgrad)
  • Globtour(Viyana, Belgrad, Saraybosna, Herceg Novi, Dubrovnik, Split)
(Firmaların internet sitelerinden ya da bilet satış gişelerinden güncel sefer bilgisi almanızı tavsiye ederiz.)

Mostar Şehir İçi Ulaşım

Mostar’da şehir içi ulaşım otobüs, taksi ve tren seçenekleri ile sağlanmaktadır. Şehir içi ulaşımda en çok tercih edilen seçenek otobüstür ve şehirde zengin bir otobüs ağı vardır. Tüm gün hizmet veren otobüsler ile şehir merkezi ve civarına ulaşım sağlanır. Otobüs bileti tek yön için 1 KM’dir. Mostar Otobüs adı verilen otobüs hizmeti ile Spanski Trg’den Blagaj’a 30 dakikalık bir seyahat sonucunda 3KM karşılığında ulaşım sağlanabilir. Ayrıca 51 numaralı otobüs ile havaalanına ulaşılabilir, bilet ücreti 3 KM’dir.
Taksi ücreti standarttır: taksimetre açılışı 3 KM, kilometre ücreti 1 KM’dir. Mostar nispeten küçük bir şehir olduğu için taksimetre ile herhangi bir noktasına ulaşım 10 KM’den fazla tutmamaktadır.
Şehir içi ulaşımı renkli hale getiren seçenek ise trendir. 30 dakikalık bir tur ile 09:00 – 12:00 ve 17:00 – 21:00 arasında tren ile şehri gezebilirsiniz.

Mostar Tarihi

Mostar tarihi köklü bir geçmişin yanı sıra günümüze yakın dönemde de önemli olayların yaşandığı bir süreci yansıtır. Neretva Nehri kıyısında başlayan yerleşim ile şekillenen Mostar, bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olarak kullanılmıştır. Şehirdeki Osmanlı izleri hala görülebilir durumdadır. Neretva Nehri kenarındaki bu şehir düzlük bir alan olsa da dağlar ile çevrilidir. Çok kültürlü ve etnik bir şehir olması ile dikkat çekmektedir. Bu durum Mostar tarihi boyunca da böyle olmuştur.
“Mostar” adı “köprü koruyan” anlamından gelmektedir. Mostar Köprüsü de bunun en önemli göstergesidir. Mostar tarihi boyunca köprü ve diğer birçok yapı zarar görse de ilk fırsatta yenilenmiş ve şehrin sembollerinden biri haline getirilmiştir. Stari Most adı verilen “Eski Köprü” 16. yüzyılda inşa edilen önemli yapıdır. Osmanlı izleri taşıyan bu yapı yapıldığı günden itibaren birkaç kez zarar görmüştür. Fakat sonrasında restore edilerek ilk haline kavuşturulmuştur. Günümüzde de görülebilecek yapılar arasında yer almaktadır.
II. Dünya Savaşı sonrasında Mostar, Bosna Hersek’in ve yeni sosyalist Yugoslavya’nın bir parçasıdır. Bu dönemde şehirde endüstri gelişmiştir. Metal, pamuk, tekstil ve alüminyum sanayinde ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu dönemde kadın, erkek herkesin iş gücüne katkıda bulunması ile Mostar’da sosyalist rejim gelişmiş ve yerleşmiştir. 1945 – 1980 yılları arasında Mostar’ın nüfusu 18.000’den 100.000’e kadar yükselmiştir. Bunda göçün büyük etkisi bulunmaktadır. 1970 – 1980 yılları arasında yabancı yatırımların da katkısı ile ekonomi daha da canlandırılmıştır. Böylece kültür ve benzer alanlarda da gelişmeler yaşanmıştır. 1980 lerde uygulanmaya başlanan 10 yıllık ekonomik kalkınma planı Mostar’ı olumlu yönde etkilemiştir.
Mostar tarihinin önemli süreçlerinden birini Avusturya – Macaristan hakimiyeti altında yaşamıştır. Bu dönemde şehirleşme daha planlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. 1980 li yıllarda Mostar turistik bir şehir olmaya başlamıştır. Bunda Mostar Köprüsü ve diğer Osmanlı yapılarının etkisi vardır. Bu yıllarda Mostar ve civarı özellikle Yugoslavlar tarafından sık sık ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Avusturya – Macaristan yönetimi sırasında birçok gazete ve dergi kurulmuş ve yayına başlamıştır. Okul inşaları hızlanmıştır. Hrıstiyanlar, özellikle Katolikler daha fazla hak ve özgürlüğe kavuşmuşlardır. Avusturya – Macaristan hükümdarlığı Prens Ferdinand’ın Saraybosna’da suikaste uğraması ile sona ermiştir. Bunu seyreden dönemlerde Mostar ekonomik ve kültürel açıdan zor günler yaşamıştır. II. Dünya Savaşı’nın bitmesi ve Tito destekçilerinin zaferi ile mücadele günleri yaşansa da nispeten daha huzurlu bir döneme girilmiştir. Yugoslavya’dan ayrılması ardından Mostar her anlamda daha ferah ve zengin günler yaşamaya başlamıştır.
Mostar 1992 – 1995 yılları arasında Yugoslavya’nın çökmesi ile zor günler yaşamıştır. Öncelikle Sırpların şehre girmesi ve binlerce kişiyi öldürmesi kötü günlerin yaşanmasına neden olmuştur. Hırvatlar ve Müslümanlara eziyet edilen günler bu dönemde yaşanmıştır. Dayton Anlaşması ile ateşkes sağlanmıştır.

Mostar Kuşatması

Mostar kuşatması Bosna Hersek tarihinin önemli olaylarından biridir. 1992 – 1993 yılları arasında yaşanmıştır. İlk olarak Hırvat Savunma Birliği ve 4. ARBİH Birliği’nin Yugoslavya Ordusu’na karşı mücadelesi ile başlar. Bu olay da Bosna Hersek’in Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etmesi ile alevlenmiştir. Zaman içerisinde çatışma daha şiddetli hale gelirken Bosna Hırvatları ile Müslümanlar da mücadele etmeye başlamış, Bosna Savaşı Hırvat – Bosna Mücadelesine dönüşmüştür.
Bosna Hersek Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan edince Mostar 18 ay boyunca kuşatma altında kalmıştır. Yugoslav ordusu Mostar’ı ilk olarak 3 Nisan 1992 tarihinde bombalamıştır. Sonrasındaki hafta kentin kontrolü adım adım ele geçirilmiştir. 12 Haziran 1992 tarihi itibariyle Mostar’a yapılan saldırılar daha da şiddetli hale gelmiştir. Bu dönemde zarar gören yapılar arasında bir manastır, bir Katolik katedrali, bir saray, 50.000den fazla kitabın bulunduğu bir kütüphane, yaklaşık 14 tane camii bulunmaktadır. Zarar gören yapılar arasında en önemlilerinden biri Sırp Ortodoks Katedrali’dir. 19. yüzyıla ait olan bu yapı Hırvatlar tarafından zarar görmüştür.
Mostar kuşatma döneminde doğu – batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Batı kısmı HVO güçleri, doğu tarafı ise Bosna Ordusu tarafından idare edilmekteydi. 1993 yılı başlarında HVO güçleri daha da güç kazanarak uluslar arası yardımın kente ulaşmasını engellemiştir. Bu dönemde ayrıca radyo yayını ve basın yoluyla bilgilendirmede de kısıtlamalara gidilmiştir. Ayrıca binlerce Bosnalı Müslüman ve Hırvat olmayan kişinin doğu tarafına gitmeye zorlanmıştır. Bu süreç binlerce ölüm ve yaralanma vakası ile sonuçlanmıştır.
Mostar kuşatması sırasında meydana gelen önemli olaylardan biri 427 yaşındaki Mostar Köprüsü’ne zarar verilmesidir. 9 Kasım 1993 tarihinde gerçekleşen bu vahim durumdan sonra köprüyü yenileme çalışmaları için çeşitli girişimlerde bulunulmuş ve 2004 yılında köprü tekrar açılmıştır. Köprüye zarar verilmesinin ardından yapılan resmi açıklamada bunun kasten yapıldığı ve stratejik önemi nedeniyle böyle bir şeye başvurulduğu söylenmiştir.
Bosna Savaşı’nın bitmesinin ardından Mostar Köprüsü’nün yeniden inşası için çalışmalara başlanmıştır. Orijinaline yakın bir köprü yapılmasına karar verilmiştir ve köprünün yeniden inşasında yerel malzemeler kullanılmıştır. 2001 yılında başlayan inşa çalışmaları 2004 yılında bitmiştir ve Mostar Köprüsü yeniden hizmete açılmıştır. Mostar Kuşatması sonrasında yaşananlar ile ilgili bulunan HVO liderleri ve Hırvat ordusunda görevli olan bazı kişiler yargılanmıştır. Fakat bu kişiler tüm yaşananlara rağmen Savaş Yasalarına göre suçlu bulunmamıştır.

Mostar Gezilecek Yerler Listesi

Şehirde gezip görmeniz gereken tüm önemli yerleri liste boyunca bulabilirsiniz. Liste sıralamasını önem sırasına göre bulabilirsiniz. 

Mostar KöprüsüMostar Köprüsü

Mostar Köprüsü Bosna Hersek’in en ünlü yapılarından biridir ve şehrin sembollerindendir. Bu eski köprü mimari harikasının yanı sıra taşıdığı önem, sembolize ettiği şeyler nedeniyle de dünyanın en önemli yapıları arasında sayılmaktadır. Mostar Köprüsü Osmanlı döneminde Mimar Hayreddin tarafından yapılmıştır. 9 yıllık bir çalışma sonucunda 1566 yılında tamamlanmıştır. Yapıldığı ilk günden itibaren birçok efsaneye konu olmuştur ve tarihteki önemini de korumuştur.
Mostar Köprüsü 1993 yılına kadar ilk yapıldığı halini korumuştur. Bu yıl yaşanan bombalama olayı sonucunda yıkılmıştır. Bosna Hersek kuşatmasının şehirdeki bıraktığı izlerden en önemlilerinden biri hiç kuşkusuz ki Mostar Köprüsü’ne verilen zarardır. Köprünün tekrar inşası yaklaşık 10 yıl sürmüştür. Aslında uygun şekilde tekrar inşa edilen köprüsü Mostar’ı tekrar cazibe merkezi haline getirmiştir. Ayrıca bombalama sonucu zarar görüp baştan yapılabilmesi her şeyi daha değerli hale getirmiştir. Yapımında ilk köprüden kalan parçalar da kullanılmaya çalışılmıştır. Mostar Köprüsü Neretva Nehri üzerine kuruludur. 28.7 metre uzunluğunda ve 4.49 metre enindedir. Mimari yapısının orijinalliği ile dikkat çeken bir yapıdır.
Mostar Köprüsü sadece fotoğraflara konu olan bir yapı değildir. Zarar gördüğü dönem dışında 1968 yılından beri her Temmuz ayında Mostar Köprüsü’nden dalış yarışmaları düzenlenmektedir. Dünyanın birçok yerinden katılımcılar bu organizasyon için Mostar’a gelmektedir. Köprünün en yüksek noktasından yapılan dalış denemeleri binlerce insan tarafından izlenir. Eğer bu yarışma dışında bir dönemde Mostar Köprüsü’nden atlamak istiyorsanız Köprü Dalış Kulubü’nden izin alarak 25 Euro karşılığında dalış yapabilirsiniz. Bu ücrete dalış kıyafetleri de dahildir. Bunun dışında yıl içerisinde Mostar Köprüsü’nde düzenlenen farklı spor organizasyonları da bulunmaktadır. Bu özel müsabakalar da oldukça fazla kişinin dikkatini çekmektedir.
Dünyaca ünlü Mostar Köprüsü Bosna Hersek denilince akla gelen belki de ilk görüntüdür. Köprünün yarattığı bakış açısı bu yapıyı bu kadar etkileyici ve önemli yapan özellik olabilir. Köprünün sarımsı görüntüsü özellikle gün batımlarında daha da güzel hale gelmektedir. Sadece bu görüntüyü izlemeye gelenler bile vardır. Civarda yer alan kafe ve restoranlar gün batımı saatinde hemen hemen tamamen doludur.
Mostar Köprüsü şehrin en turistik noktasıdır. Eğer rehberli bir şekilde köprüyü tanımak istiyorsanız önceden planlamasanız bile civarda çalışan genç rehberlerden yardım isteyebilirsiniz. Bahşiş usulü ile çalışan bu rehberler birkaç farklı dilde tanıtım yapmaktadırlar. Köprüyü, tarihini, yapısını ve civarını daha iyi öğrenip anlayabilmek için bu rehberlerden yardım alabilirsiniz.
Mostar Köprüsü’nün doğu kısmında iki bölümden oluşan Eski Köprü Müzesi bulunmaktadır. Müzede yer alan sergi kısmında köprünün yapısı, inşası, yıkılışı ve tekrar inşası ile ilgili görsellerle birlikte bilgi edinebilirsiniz. Bu müzede öncelikle beşinci kata çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Mostar Karagöz Bey CamiiKaragöz Bey Camii (Karadoz Begova Dzamija)

Mostar gezilecek yerler listesindeki en önemli camilerden biridir. 1557 yılında inşa edilmiştir. Nakışlı kubbesi ve yüksek minaresi ile tanınan bu güzel eser Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1992 yılında savaşta tamamen yıkılmasına rağmen tekrar inşa edilerek ibadete ve ziyarete açılmıştır. Caminin iç kısmı 13,4 x 13,4 metre ölçüsündedir. Cami yanında bir de medrese bulunur. Bu medrese, Mostar’ın en eski halk kütüphanesini barındırır.

Müslüm Bey Konağı MostarMüslüm Bey Konağı

Mostar’daki Osmanlı dönemi eserlerinden en güzellerinden biridir. Türk ve din motiflerini birleştirerek tüccarlar ve arazi sahipleri için inşa edilmiştir. Önceden çok sayıda bulunan benzer yerler günümüzde parmakla sayılacak kadar az kalmıştır. Müslüm Bey Konağı ayakta kalmayı başarmıştır. Çünkü inşasından beri ekonominin ferah günlerinde de savaşın karanlık günlerinde de tek bir ailenin elindedir.

Koski Mehmet Paşa Cami MostarKoski Mehmet Paşa Cami

Mostar’daki en büyük ikinci cami olan Koski Mehmet Paşa Cami 1618 yılında tamamlanmıştır. Karagöz Bey Cami’ne benzer fakat ondan biraz küçüktür. Cami, 12,4 x 12,4 metre ölçüsündedir. Nehir kıyısında Eski Köprü’nün 150 metre kuzeyindedir. Buradan ve minaresinden eski yerleşim yeri eşsiz bir manzaraya sahiptir. Bu cami de savaşta zarar görmül fakat şimdi tekrar inşa edilmiştir.

Biscevica Evi MostarBiscevica Evi (Biscevica Kuca)

Türk evi ya da Biscevica köşesi, Türk döneminden kalma en güzel korunmuş yapıtlardandır. 1635 yılında yapılmıştır. Kajtaz (Türk Evi) 18. yüz yılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Ev, kadınları meraklı erkeklerin bakışlarından korumak için yapılan yüksek duvarlarla çevrilidir. İçinde erkekleri kadınlardan ayıran özel bir kısım vardır.

Eski Köprü Müzesi MostarEski Köprü Müzesi 

Mostar gezilecek yerler listesindeki önemli müzelerden biridir. Müze, Mostar, Bosna Hersek’de eski şehir merkezinde yer alır. Stari Most diye bilinen Eski Köprü’nün yeniden yapımının 2. yılını kutlamak için 2006 yılında yapıldı. Müzenin temel içeriği Tara Kulesi’ndedir ve üç farklı bölümden oluşur. Tara Kulesi’nin kendisini barındıran ilk bölümde 2002 yılında yapılan restorasyon sırasında bulunan arkeolojik objeler bulunur. Sergiler, köprü ile ilgili temel tarihi olayları açıklayan bilgilendirici çizimler ile düzenlenir. Bu bölümdeki beş kattan en üstteki Mostar panoramik manzaralı bir teras barındırır. İkinci kısım, kulenin altında bulunan arkeolojik kalıntıları içerir. Bu, taş köprünün inşası ve Eski Köprü’nün temelinden önceki iki tahta köprünün kalıntılarıdır. Son kısım olan üçüncü kısım “Labirent” olarak adlandırılır ve burada Eski Köprüye, zarar görmüş kulelere ve restorasyon çalışmalarına ithaf edilmiş fotoğraflar vardır. Görsel – işitsel materyaller ve multi medya çizimler, köprünün inşa tarihini gözler önüne serer.

Tara Kulesi MostarTara Kulesi 

Neretva’nın sol kıyısında doğu kısmında yer alan kuledir. Tarih boyunca kulenin kullanım amacı aynı kalmıştır. Barut ve cephanelik deposu olarak kullanılmıştır. Bu nedenle kulenin duvarları 3 metre kalınlığındadır. 1878 yılında Tara Kulesi, Avusturya – Macaristan işgali ile işlevini yitirmiştir.

Mostar Saat KulesiSaat Kulesi (Sahat Kula)

İnşa tarihi bilinmemektedir. Fakat 1636 tarihli bir belgede çok daha öncesinde yapıldığına değinilmiştir. Temeli 3.5 metre kare, yüksekliği 15 metredir. Fatima Kaduna Sarıç tarafından inşa edildiğine dair bir efsane vardır. 250 kiloluk çan, 1838 yılında Zadar, Hırvatistan’dan Hersek veziri Ali Paşa Rizvanbegoviç tarafından istenmiştir. Avusturya – Macaristan tarafından ele geçirildiğinde askeri amaçlar için kullanılmıştır. 1981 yılında esas kullanım amacına döndürülmüştür.

Mostar Partizan AbidesiPartizan Abidesi (Partizansko groblje u Mostaru)

Mostar gezilecek yerler listemizdeki önemli anıtlardan biridir. Bu anıt mezarlık İkinci Dünya Savaşı’nda Mostar’ı savunurken ölenler için yapılmıştır. Beyaz taş setler üstüne çimle kaplı şekilde yapılmıştır. Bu başyapıtı mimar Bogdan Bogdanovic yaratmıştır ve Partizan Abidesi en büyük başarısı olarak kabul edilir. Savaş sırasında bu güzel yer viraneye dönmüştü. Bir zamanlar kahramanlara adanan yer, savaştan sonra tüm saygınlığını kaybetmişti. Geçen yıl ölçümler yapıldı ve bu anıt temizlendi. Şu anda çalışmalar devam etmesine rağmen ziyaretçilere açıktır.

Mostar Bakırcılar ÇarşısıBakırcılar Çarşısı (Kujundziluk)

Zanaatkarlar Mostar’ın ilk yıllarında gelişiminde önemli rol oynamışlardır. Şimdi turistik anlamda da önemli bir rolleri vardır. Neretva’nın sol tarafında Kujundziluk bulunur. İsmi Kujundzije ya da İngilizce “bakırcılar” dan (coppersmiths) gelir. Bu, günümüzde bile korunan güzel bir gelenektir. Eskinin aksine onları sadece Kujundziluk’da değil her yerde bulabilirsiniz. Ayrıca Kujundziluk’da başka şeyler satan dükkânları da bulmak mümkün. Mostar’da terziler ve tabacılar da bulunurdu. Fakat maalesef günümüzde terziler ve tabacılar yoktur. Tabacıların deri işledikleri yerlerde artık kafeler var. Burası eski Türk atmosferinde sabah kahvesi içmek için mükemmel bir yer.

Mostar Eğri KöprüEğri Köprü (Bos: Kriva Cuprija Bridge)

Ünlü Mostar Köprüsü yanında yer alan, 1993 yılında zarar gören tarihi bir köprüdür. Neretva Nehri’nin kolu olan Rabobolja Deresi’ni bağlar. İnşa tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Kriva Cuprija, bir taş köprüdür ve Mostar Köprüsü’ne benzer. Kemeri 8.56 metre genişlik ve 4.15 metre yükseklik ile harika bir yarım daire şeklindedir. Ön cephesi ve yüksek kısmı, yatay şekilde yerleştirilmiş düz taş küplerden yapılmıştır. Yükselti, cephe ve üstünde yürünen kısmı kırık taşlar ile doldurulmuştur. Yürüyüş kısmı ve yol, ana caddelerde olduğu gibi arnavut kaldırımı ile döşenmiştir. Taş basamaklar ile köprünün her iki tarafına da ulaşılabilir. 2000 Aralık’taki seller köprüye zarar vermiştir. Bir yenileme projesi UNESCO tarafından başlatılmış ve Lüksemburg Büyük Dükü tarafından finanse edilmiştir. Proje, 2001 yılında tamamlanmıştır.

Hersek Tarih Müzesi MostarHersek Tarih Müzesi

Mostar gezilecek yerler listemizdeki bir diğer müzedir. Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günlerde 8 – 16 saatleri arasında açık. Mostar tarihi ile ilgili çeşitli fotoğraf koleksiyonlarının görülebileceği müze de ayrıca Tito’nun uzay eski dış işleri bakanı olarak hizmet ederken gösterildiği küçük bir sergi de vardır. Müzede Eski Köprü’nün yakın tarihi de güzel bir video ile gösterilir.

Katolik Katedrali Katolik Katedrali 

Mostar’ın modern Katolik Katedrali, Balinovac’da 1980’lerde inşa edilmiştir. Piskoposun ikametgahı yanında inşa edilmiştir. 1992 – 1995 yıllarındaki savaş boyunca katedralin çatısı ve camlarındaki sanat çalışmaları zarar görmüştür, ama şimdi bazı küçük değişikliklerle tekrar yapılmıştır.

Mostar Otel Rezervasyonu

Mostar gezinizi 1 gece konaklamalı olacak şekilde ya da Saraybosna ve çevre şehirlerden günübirlik olacak şekilde ayarlamanız yeterli olacaktır. Dilerseniz otelinizi Mostar’da ayarlayarak rahat bir gezi düzenleyebilir, Balkanlarda 1 gecenizi bu büyülü şehre ayırabilirsiniz. Dilerseniz de otelinizi Saraybosna’da ayarlayarak tren ya da otobüsle bu kente günlük gezi düzenleyebilirsiniz. Otel rezervasyonunuzu internetteki birçok siteden yapabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise Booking.com. Booking.com dünyanın en güvenilir rezervasyon sitelerinden biri. Rezervasyon ücreti ödemeden, seçeceğiniz otele bağlı olarak ücretsiz rezervasyon iptal seçeneğinizin olduğu, hatta konaklama ücretini otele vardığınızda ödeyebileceğiniz bir site.

Mostar Alışveriş Rehberi

Mostar alışveriş konusunda ufak bir şehir olmasına karşın çeşitli imkanlara sahiptir. Gezi boyunca kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok orijinal hediye bulabilirsiniz.
Mostar’da 30’a yakın zanaat dalı bulunmaktadır ve bunlardan bazıları 18. yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir. Fırıncılar, terziler, ayakkabıcılar, kuyumcular, berberler bu zanaat dallarındandır. Bu zanaatçıların çoğunun Eski Pazar’da dükkanı vardır. Günümüzde bir şey satın almayacaklarsa bile insanların uğrak yeri haline gelmiştir. Bu alanların gelişimi özellikle 15. yüzyıl dönemine ve Türklerin etkisine dayanmaktadır. Osmanlı etkisinin yarattığı değerler günümüzde bile görünmektedir.
Mostar’da bakır ve altın işlemeciliği özellikle ön planda olan çalışma alanlarıdır. Fakat her çalışma alanının kendine göre bir topluluğu da bulunmaktadır. Mostar’a geldiyseniz şehrin hemen her noktasında görebileceğiniz el işlemeciliği dükkanlarından şehre özgü şeyler satın almanız mümkündür.

Mostar’da Hediyelik Eşya Dükkanları

BB El Ürünleri Dükkanı: Doğu ve Akdeniz tarzını harmanlayan bu dükkanda bakır ağırlıklı ve el işlemesi ürünler satın alınabilir. Ayrıca bu dükkanda bakır işlemeciliği tarihi ile ilgili bilgi edinmek de mümkündür. Adres: Oneščukova 25, Mostar
Atelje El Ürünleri Dükkanı: Eski Köprü yanında şehir merkezinde bulunan bu dükkanda bakır ağırlıklı ürünler satılmaktadır. Akdeniz ve Doğu tarzını yansıtan bu ürün çeşitleri görülmeye değerdir. Adres: Oneščukova b.b., Mostar
Adin Sanat Stüdyosu: Şehir merkezinde yer alan küçük bir yerdir. Resim ve yerel sanat ürünleri satışı yapılır. Bakır, sulu boya, yağlı boya çalışmalar ağırlıklıdır. Adres: Oneščukova b.b., Mostar
ZIKE Hediyelik Eşya: Eski Köprü yakınındadır. Ürünler dükkan sahibi tarafından yapılmaktadır. Taş, pamuk, bakır, tahta gibi malzemeler kullanılarak yapılan ürünlerin satışı vardır. Eski para ve pul koleksiyonu da görülmeye değerdir. Adres: Oneščukova b.b., Mostar
Renatine Rukotvorine: Mostar’ın ünlü moda tasarımcısıdır. Geleneksellik ve modern çizgileri bir araya getiren tasarımcının ürünleri buradan satın alınabilir. Giyim, çanta ve aksesuar ağırlıklı satış yapılmaktadır. Adres: Trg 1. maj 1, Mostar
Sanat Galerisi: Eski şehir merkezinde bulunmaktadır. Resim, fotoğraf, hediyelik eşya, el işi ürünler, sanat malzemeleri satışı mevcuttur. ULUPUBIH adı verilen sanat topluluğuna üye olan sanatçıların çalışmaları talep görmektedir. Adres: Oneščukova 28a, Mostar
PR Sanat Stüdyosu: 1965 yılında Ramiz Pandur tarafından kurulmuştur. Kuruluş amacı Bosna kültürünü korumak ve yaşatmaktır. Bakır işlemeciliği üzerine uzmanlaşmış bir yerdir. Sergilerin yanı sıra satış da yapılmaktadır. Adres: Kujundžiluk 4, Mostar
Atelje Sanat Galerisi: Farklı sanat dallarına ait çalışmaların tek çatı altında bulunabileceği bir yerdir. 40 yıldan fazla süredir hizmet veren bu galeri bir şeyler satın almayacaksanız bile sanat eserlerini görmek açısından ziyaret etmeniz gereken bir yerdir. Adres: Podkujundžiluk 11, Mostar

Mostar Yemek Rehberi

Bosna mutfağı doğu ve batı sentezi lezzetli Balkan yemeklerinden oluşmaktadır. Mostar yemeklerinde etin yanı sıra tavuk, balık ve sebze de sık sık kullanılmaktadır. Yemeklerde tuz, biber, acı biberin yanı sıra maydanoz da sık kullanılan ürünlerdendir. Bu mutfağı lezzetli kılan en önemli öğe organik ve taze ürünlerin kullanılmasıdır. Yemeklerde baharat çok az miktarda kullanılmaktadır. Yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan soslar sebze içerikli olması nedeniyle doğal ve lezzetlidir. Yemeğin yanında genelde yoğurt da servis edilir. Mostar’da tadabileceğiniz Bosna’yı yansıtan lezzetler genel olarak Türk, Yunan ve Akdeniz mutfaklarından etkilenmiştir. Bunun dışında Avrupa ve Avusturya – Macaristan İmparatorluğu etkisi de mevcuttur.
Mostar çok uzun zamandır uygun fiyatları ve ulaşım kolaylığı nedeniyle popüler yerlerden biri olmuştur. Akşam yemeğinin bir kültür haline geldiği bu kentte 5 – 12 Euro arasında ortalama bir yerde akşam yemeği yemeniz mümkündür.

Yöresel Mostar Yemekleri

(Not: Listede adı geçen yemekler Gezip Gördüm tarafından tavsiye niteliği taşımamaktadır. Yiyeceklerin içerikleri bilgilendirme amaçlı olup bu konuda hassasiyet gösteren gezginler için yol gösterici bir şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.)
  • Et Yemekleri: Mostar mutfağı etin çok sık kullanıldığı yemeklere sahiptir. Et yemekleri genelde yanında garnitür çeşitleri ve pita adı verilen ekmek ile servis edilir. Burada tadabileceğiniz et yemeklerinden bazıları şunlardır:
  • Teletina: Külbastı dana eti veal
  • Jagnjetina: Izgara kuzu eti
  • Begova čorba: Dana eti ve sebze ile hazırlanan bir çorba çeşidi
  • Musaka: Enginar ve kıymalı pay
  • Filovane paprike: Kızarmıs biber dolması
  • Bosanski lonac: Et yahnisi
  • Pršut: Domuz eti
  • Sudžuk: Et sucuğu
  • Suho meso: Kurutulmuş dana ya da domuz eti
  • Sogan dolma: Kızartılmış soğan dolması
  • Bamija: Etli bamya
  • Sarme: Etli ve pirinçli sarma
  • Peynir: Her yıl Herceg Stjepan Kosaca Kültür Merkezi’nde geleneksel peynir gösterisi düzenlenmektedir. Bölgede yetiştirilen ve beslenen hayvanlardan elde edilen sütten yapılan peynir ve süt ürünleri mutlaka tadılmalıdır. Kasım ayının ortalarında düzenlenen bu festivalde her yıl yılın peyniri seçilmektedir.

Mostar Restoranları

Mostar’da lezzetli yemeklerin tadına bakabileceğiniz birçok ünlü restoran var, bunlardan bazıları şunlar:
Radobolja: Mostar şehir merkezinde, Rondo Meydanı’na 100 metre mesafededir. 10 yıl önce Radobolja Nehri’nin üstüne inşa edilmiştir. İç kısmında 120, dışında 300, terasında ise 100 kişilik yer vardır. Restoranın 25 araçlık park yeri de mevcuttur. Adres: Kraljice Katarine 11a, Mostar
Veranda: 3 katlı terası ile panoramik şehir manzarası da sunmaktadır. Yerel ve uluslar arası lezzetler burada tadılabilir. İç kısmında 86, dışında 60 kişilik yer bulunmaktadır. Özel organizasyonlara da ev sahipliği yapabilmektedir. Adres: Braće Fejića b.b., Mostar
Sadrvan: Eski, yerel bir restorandır. Restoranın kendine özgü atmosferi nedeni ile hemen her zaman doludur. Adres: Jusovina 11, Stari Grad, Mostar
MO Club: Musala Meydanı’nda, Mostar şehir merkezinde yer almaktadır. Zemin katında bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Restoran 170 kişiliktir. Hafta sonları canlı müzik vardır. Özel organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır. Adres: Lacina 5, Vila Neretva
MM Restoran: Eski Köprü’ye 300 metre mesafededir. Köklü bir geçmişe sahip olan bu restoranda 60 – 80 kişi aynı anda yemek yiyebilir. Adres: Mostarskog bataljona 11
MEGI Restoran: Makarna, pizza, deniz ürünleri gibi yemek çeşitleri olan bir yerdir. Terası ve park yeri de vardır. Adres: Kralja Tomislava 29, Mostar
Mandaria: Bir aile işletmesi olan bu restoran 07:00 – 24:00 arasında açıktır. İç kısmında 110, bahçede 40 kişilik yer vardır. Yerel ve Akdeniz mutfağına ait lezzetler burada tadılabilir. Adres: Kneza Domagoja b.b., Mostar
M17: Mostar’ın 17 kilometre güneyinde bulunması nedeniyle bu ismi taşımaktadır. Lezzetli yemeklerinin yanı sıra romantik ortamıyla da dikkat çekmektedir. 160 kişilik yer kapasitesine sahiptir. Adres: Žitomislići b.b., Mostar
Karting Klub: 1999 yılında açılan bu restoranda iç kısımda 100, bahçesinde 150 kişilik yer vardır. Yerel lezzetlerin yanı sıra uluslar arası mutfaklara ait yemekler de burada yenebilir. Adres: Vukovarska b.b., Mostar
Didaktik Club: 2006 yılında açılan bu mekanda 100 kişilik yer kapasitesi mevcuttur. Hazırlanan yemeklerin Avrupa standartlarına uygunluğu düzenli olarak kontrol edilmektedir. Adres: Stjepana Radića 3, Mostar
Blue Line: Deniz ürünleri üzerine hizmet veren bir restorandır. 100 kişilik yere sahiptir. Özellikle iş yemekleri için tercih edilen bir yerdir. Adres: Biskupa Čule 4a, Mostar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.